Индипасха: едно от най-почитаните места в мистична Странджа

Индипасха е място, което беше в плана ми за посещение още преди две години, когато прекарахме три прекрасни дни в района на Малко Търново. Тогава тръгнахме към светилището, но се върнахме безуспешно – денят вървеше към края си, а ние не бяхме стигнали почти до никъде. Все пак, видяхме къде е отбивката към Индипасха от черния път към село Сливарово и някакси знаехме, че посещението ни е въпрос на време, време, в което щяхме да бъдем по-подготвени.

Към скалното оброчище Индипасха в Странджа
Към скалното оброчище Индипасха в Странджа

Времето дойде (неслучайно) в края на този септември. Пак бяхме отседнали в Малко Търново, а плановете този път бяха въз основа на предишното ни посещение в района. Което означаваше, че са далеч по-точни и изпълними.

С какво е интересно мястото

Индипасха е скално оброчище в Странджа – представлява аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала. Мястото е било тракийско светилище. Разположено е в дълбок дол. Посещава се през цялата година от много хора, търсещи изцеление.

Може да си изплакнете очите с водата, може и да пиете от нея. Счита се, че действа благотворно и лекува, полезна е за очите. Но внимавайте – от лековитите странджански води се пие по малко, по глътка на ден.

Някои обясняват лековитото влияние на странджанските аязмови води с наличието на малки дози радиация. Аз лично, не съм компетентна да отсъдя дали е така, но ще ви кажа, че си напълнихме вода от Индипасха в шише и около два месеца по-късно водата беше все така бистра и чиста и не беше загубила вкуса си.

Самото име „Индипасха“ се смята, че означава „след Великден“. Смята се също, че водата е най-лековита точно седмица след Великден.

Индипасха
Индипасха

Ако отидете ма място, освен оброчището ще видите и много парцалчета и дрехи, закичени на близките дървета, поставени там също с надежда за късмет и изцеление. В миналото е съществувал езически обичай, според който така, както парцалчето виси в нищото между небето и земята, така и собственикът му оставя там в нищото между небето и земята своята болка.

Аз лично смятам, че дори едно малко конче от дреха върши работа, стига да е подлплатено с вяра. Няма нужда да се оставят там купища дрехи, които с времето се превръщат в дрипи и отнемат от красотата на мястото.

Къде се намира и как се стига до Индипасха

Скалното оброчище Индипасха се намира в дълбокото дере на река Стомненски дол, десен приток на река Велека, на около 20 километра североизточно от Малко Търново. Немалка част от пътя е черен и може да се измине или пеша, или с високопроходим автомобил. Има два подхода от Малко Търново към Индипасха. И в двата се поема по шосето към Царево.

Първият вариант е на около 6 километра след градчето да се отбиете вдясно към село Сливарово. След отбивката пътят е черен, с трошенокаменна настилка. Може да се измине с лека кола бавно и внимателно, ако не ви е жал за колата и е малко по-висока. Минавате около 6 километра по него до отбивка вляво към Индипасха. На отбивката има указателна стрелка. Координати на отбивката <41.988611, 27.630415>. Оттам надолу пътят е горски и не става за лека кола. Оставащото разстояние до светилището е около 6-7 километра. Стига се до уширение на черния път с дървени маси и пейки. От него вече целта се вижда.

Поема се по стръмната пътечка надолу и се стига до скалата-оброчище.

Пътеката към Индипасха
Пътеката към Индипасха

Мястото е сенчесто и усойно, разположено в гъста букова гора.

Друг вариант е от Малко Търново да продължите към село Граматиково и малко преди селото точно преди моста на река Велека да завиете надясно пак по път с трошенокаменна настилка. Отбивката се пада на около 17 километра след Малко Търново, а на нея има табелки за местност Качул. Продължавате около 5,5 километра по чакълестия път до отбивка вдясно към Индипасха. Има табелка. Координатите на тази отбивка са <42.011450, 27.664012>. От там следва 1,5 километра черен коларски път до светилището, който може да извървите пеша или да минете с високопроходима кола. Стигате до уширението с маси и пейки, споменато по-горе.

Първият маршрут към Индипасха е малко по-кратък и е подходящ, ако разполагате с джип. Ако не, използвайте втория маршрут, при който имате да извървите пеша около километър и половина по коларски път.

Легендата за Индипасха

Живял преди време в Странджа един човек. Човекът си имал вол, който остарял и ослепял. В такива случаи по принцип хората си колят недъгавите животни. В нашия случай обаче, стопанинът се смилил над вола – животното служело вярно и безропотно в продължение на много години. Смилил се човекът – не убил вола, а го завел навътре в гората и там го изоставил. След време обаче, волът се върнал, при това вече не бил сляп, прогледнал някак.

Тази случка се повторила няколко пъти – волът ослепявал, човекът го оставял в гората, а волът след време се връщал прогледнал. Затова, когато волът пак ослепял, стопанинът решил да разбере какво става. Отново оставил вола в гората, но се скрил и го проследил. После открил, че говедото пие вода и плакне очите си в тайнствено място – във вода, бликаща изпод скала. Така било открито светилището Индипасха и неговата лечебна сила.

Ако имате на разположение високопроходима кола, препоръчвам ви да комбиниратв посещението на Индипасха с посещение на пещерата Света Марина – още едно светилище в мистична Странджа. За него ще ви разкажа в отделна статия.

Посещението до Индипасха и Света Марина може да се комбинира и с ходене до тракийското светилище Камъка, недалеч от главния път Малко Търново – Царево.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


1 Коментар към Индипасха: едно от най-почитаните места в мистична Странджа

  1. Ивайло каза:

    Хубаво е че те има, Ели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *