10 интересни места в Средногорието

В края на септември имах щастието да посетя три общини в СредногориетоМирково, Чавдар и Златица, по повод представяне на резултатите от проект за развитие на туризма по програма Регионално развитие. Това бяха места с видимо добро управление – чисти улици, места за отдих, спортни комплекси, подновени училища и детски градини. Хората, които срещнах там изглеждаха доволни. Освен това се оказа, че в този район има много интересни места – природни, исторически и културни забележителности, които да се видят. Част от тях успях да посетя и избрах да представя в следващите редове.

Средногорието - гледка към Стара планина

Средногорието – гледка към Стара планина

Църквата Свети Димитър в село Мирково – забележителна църква, една от малкото в България с позлатен купол. Построена е през 1834 година с помощта на дарения на местни жители. Църквата е с много интересни икони. В долния ред на иконостаса има икони, изобразяващи сцени от Стария завет.

Църквата св. Димитър в село Мирково - позлатеният купол

Църквата Свети Димитър в село Мирково – позлатеният купол

Църквата св. Димитър в село Мирково - сцени от Стария завет

Църквата Св. Димитър в село Мирково – сцени от Стария завет

Параклисът Свети Константин и Елена – построен на много живописно място – върха на Таушан тепе, разположен на около 4 километра от Мирково по пътя за Златица. От там се открива панорамна гледка към околната равнина, Стара планина и Средна гора. Да отбележа, че параклисчето също е с позлатен купол.

Параклисът свети Константин и Елена край Мирково

Параклисът Свети Константин и Елена край Мирково

Мемориален комплекс Васил Левски – разположен вдясно от шосето след един почти обратен завой по подбалканския път, идвайки от София, точно срещу отбивката за село Буново (община Мирково). Построен е през 2007 година. Зачудих се защо точно тук, до село Буново има такъв паметник, посветен на Левски. А то имало защо. От информационния център в селото ми казаха, че навремето Левски е създал в Буново революционен комитет.

Мемориален комплекс Васил Левски край село Буново

Мемориален комплекс Васил Левски край село Буново

Най-високият ЖП мост на Балканите – намира се на Подбалканската железопътна линия, край село Буново над река Буновска.

Най-високият ЖП мост на Балканите - село Буново

Най-високият ЖП мост на Балканите – село Буново

Църквата Свети Теодор Тирон в село Буново – построена през 1835 година, тя е духовно средище на жителите от село Буново. Впечатлние ми направи нейният иконостас от дърворезба и таванът – син на звездички.

Църквата св. Теодор Тирон в село Буново

Църквата Св. Теодор Тирон в село Буново

Паметник на първата българска кооперация в село Мирково – представляващ печат с дръжка и още четири части. Навремето четирите части на печата се съхранявали от четирима души и само събрани заедно, те можели да подпечатат документ.

Паметник на първата българска кооперация в село Мирково

Паметник на първата българска кооперация в село Мирково

Комплекс Тополница край село Чавдар – археологически парк с пет неолитни къщички и музей, пресъздаващ живота и бита преди хиляди години.

Комплекс Тополница край село Чавдар

Комплекс Тополница край село Чавдар

Часовниковата кула в град Златица – намира се в центъра на Златица, в градския парк, и е един от символите на града с много злато. Построена е през 1777 година и основната й конструкция е запазена в по-голямата си част, като са реставрирани малки части от кулата – предимно покривната част.

Часовниковата кула в град Златица

Часовниковата кула в град Златица

Етнографски музей в град Златица – това всъщност е самодеен етнографски музей, инициатива на местното читалище, находящ се в сградата на полицията, експонатите в който са събирани от местните жители. Има много неща, които да се видят в този музей, най-интересното от които за мен беше т.нар  кене – вид плетиво с конски косъм, характерно за региона, с което са били обточвани различни части от дрехите. В музеят също така се съхранява най-старият фасаден часовник в България, останал още от турско време.

Етнографски музей в град Златица

Етнографски музей в град Златица

Спасовото кладенче край Златица – това е извор в горната част на Златица. Легендата разказва, че хайдутин на име Спас, който е бил тежко ранен, когато се добира до това кладенче, измива раните си с неговите води и на следващия ден оздравява. Местните казват също, че водата от този извор цели очите от болести.

Спасовото кладенче край Златица

Спасовото кладенче край Златица

Публикувано в на един ден от София. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


3 Коментара към 10 интересни места в Средногорието

  1. Весела каза:

    В село Мирково е и най-старата/първата бирена фабрика у нас. На братя Маслеви, единият от които е бил народен представител. Още могат да се намерят останки от нея, по улицата вляво от площада, край рекичката. Фабриката е спомената от К. Иречек, който дори е пил от бирата. При отбивката на пътя за Мирково се е намирал и един хан, който е известен с това, че в него е отсядъл Левски. Там сега е Мирковското ханче.

  2. Райко Росенов Рачев каза:

    За този град нямам думи 😍😍винаги мие пленил душата

  3. Милен каза:

    Страхотни идеи за една незабравима екскурзия, с която да затвърдят отново пред себе си, че Родината ни е Райско кътче !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *