10 интересни места в Средногорието

В края на септември имах щастието да посетя три общини в СредногориетоМирково, Чавдар и Златица, по повод представяне на резултатите от проект за развитие на туризма по програма Регионално развитие. Това бяха места с видимо добро управление – чисти улици, места за отдих, спортни комплекси, подновени училища и детски градини. Хората, които срещнах там изглеждаха доволни. Освен това се оказа, че в този район има много интересни места – природни, исторически и културни забележителности, които да се видят. Част от тях успях да посетя и избрах да представя в следващите редове.

Средногорието - гледка към Стара планина

Средногорието – гледка към Стара планина

Църквата Свети Димитър в село Мирково – забележителна църква, една от малкото в България с позлатен купол. Построена е през 1834 година с помощта на дарения на местни жители. Църквата е с много интересни икони. В долния ред на иконостаса има икони, изобразяващи сцени от Стария завет.

Църквата св. Димитър в село Мирково - позлатеният купол

Църквата Свети Димитър в село Мирково – позлатеният купол

Църквата св. Димитър в село Мирково - сцени от Стария завет

Църквата Св. Димитър в село Мирково – сцени от Стария завет

Параклисът Свети Константин и Елена – построен на много живописно място – върха на Таушан тепе, разположен на около 4 километра от Мирково по пътя за Златица. От там се открива панорамна гледка към околната равнина, Стара планина и Средна гора. Да отбележа, че параклисчето също е с позлатен купол.

Параклисът свети Константин и Елена край Мирково

Параклисът Свети Константин и Елена край Мирково

Мемориален комплекс Васил Левски – разположен вдясно от шосето след един почти обратен завой по подбалканския път, идвайки от София, точно срещу отбивката за село Буново (община Мирково). Построен е през 2007 година. Зачудих се защо точно тук, до село Буново има такъв паметник, посветен на Левски. А то имало защо. От информационния център в селото ми казаха, че навремето Левски е създал в Буново революционен комитет.

Мемориален комплекс Васил Левски край село Буново

Мемориален комплекс Васил Левски край село Буново

Най-високият ЖП мост на Балканите – намира се на Подбалканската железопътна линия, край село Буново над река Буновска.

Най-високият ЖП мост на Балканите - село Буново

Най-високият ЖП мост на Балканите – село Буново

Църквата Свети Теодор Тирон в село Буново – построена през 1835 година, тя е духовно средище на жителите от село Буново. Впечатлние ми направи нейният иконостас от дърворезба и таванът – син на звездички.

Църквата св. Теодор Тирон в село Буново

Църквата Св. Теодор Тирон в село Буново

Паметник на първата българска кооперация в село Мирково – представляващ печат с дръжка и още четири части. Навремето четирите части на печата се съхранявали от четирима души и само събрани заедно, те можели да подпечатат документ.

Паметник на първата българска кооперация в село Мирково

Паметник на първата българска кооперация в село Мирково

Комплекс Тополница край село Чавдар – археологически парк с пет неолитни къщички и музей, пресъздаващ живота и бита преди хиляди години.

Комплекс Тополница край село Чавдар

Комплекс Тополница край село Чавдар

Часовниковата кула в град Златица – намира се в центъра на Златица, в градския парк, и е един от символите на града с много злато. Построена е през 1777 година и основната й конструкция е запазена в по-голямата си част, като са реставрирани малки части от кулата – предимно покривната част.

Часовниковата кула в град Златица

Часовниковата кула в град Златица

Етнографски музей в град Златица – това всъщност е самодеен етнографски музей, инициатива на местното читалище, находящ се в сградата на полицията, експонатите в който са събирани от местните жители. Има много неща, които да се видят в този музей, най-интересното от които за мен беше т.нар  кене – вид плетиво с конски косъм, характерно за региона, с което са били обточвани различни части от дрехите. В музеят също така се съхранява най-старият фасаден часовник в България, останал още от турско време.

Етнографски музей в град Златица

Етнографски музей в град Златица

Спасовото кладенче край Златица – това е извор в горната част на Златица. Легендата разказва, че хайдутин на име Спас, който е бил тежко ранен, когато се добира до това кладенче, измива раните си с неговите води и на следващия ден оздравява. Местните казват също, че водата от този извор цели очите от болести.

Спасовото кладенче край Златица

Спасовото кладенче край Златица

Публикувано в на един ден от София. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към 10 интересни места в Средногорието

  1. Весела каза:

    В село Мирково е и най-старата/първата бирена фабрика у нас. На братя Маслеви, единият от които е бил народен представител. Още могат да се намерят останки от нея, по улицата вляво от площада, край рекичката. Фабриката е спомената от К. Иречек, който дори е пил от бирата. При отбивката на пътя за Мирково се е намирал и един хан, който е известен с това, че в него е отсядъл Левски. Там сега е Мирковското ханче.

  2. Райко Росенов Рачев каза:

    За този град нямам думи 😍😍винаги мие пленил душата

  3. Милен каза:

    Страхотни идеи за една незабравима екскурзия, с която да затвърдят отново пред себе си, че Родината ни е Райско кътче !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *