Искрецки манастир „Успение Богородично“

В един мрачен юнски ден и в упорито дъждовен следобед минавахме през Искрец, където видяхме новите указателни табели към Искрецкия манастир „Успение Богородично“. Решихме да минем да го видим. Бяхме ходили преди години в светата обител и тогава беше доста запустяла. Сега обаче манастирът видимо беше поддържан и в добро състояние.

Влязохме в църквата, за да запалим по свещичка и очите ни едва се откъснаха от красивите старинни стенописи. След това видяхме отвътре и уникалния баптистерий – стаята за кръщенета.

Искрецки манастир "Успение Богородично"
Искрецки манастир „Успение Богородично“

Къде се намира и как се стига Искрецкия манастир

Искрецкият манастир се намира в двора на Белодробната клиника в източната част на Искрец, на около 53 километра северно от София. Те се изминават за по-малко от час. Преди време достъпът до манастира беше ограничен от портата на клиниката. Днес вече портата е отворена и няма такъв проблем. С кола се стига до манастира. Край него има удобен паркинг.

Има си кафява указателна табелка за Искрецкия манастир от главния път Искрец – Своге.

Искрецки манастир - старата порта
Искрецки манастир – старата порта

С какво е интересен

Искрецкият манастир „Успение Богородично“ е бил част от Софийската Мала Света гора.

Искрецки манастир - алеята към храма
Искрецки манастир – алеята към храма

Според надписа на входа на манастирския храм, Искрецикият манастир бил основан по време на Второто българско царство през 13-ти век. В края на 14-ти век бил разрушен при падането на България под турско робство.

Църквата
Църквата

Дълги години след това манастирът запустява и остава в забвение. През 1602 г. е построена отново църквата на манастира, а от 1834 г. манастирът отново е действащ.

Като отидете на място и влезете в църквата, ще се убедите сами колко красиви са нейните старинни стенописи. Те са от 17-ти и от 19-ти век.

Искрецки манастир: вътре в църквата
Вътре в църквата

Малката манастирска църква е еднокорабна, едноабсидна и безкуполна постройка в архитектурно отношение. До нея се издига още една постройка – уникалният баптистерий, залата за кръщенета.

Искрецки манастир - баптистерият
Искрецки манастир – баптистерият

Защо е уникален, вероятно ще се зачудите… Защото малката сграда има формата на правилна седмоъгълна призма. Освен това, нейните стени отвътре също са богато изписани в унисон с църквата.

В баптистерия - стаята за кръщенета
В баптистерия – стаята за кръщенета

От най-старите времена на манастира се е запазила портата, която макар днес малко да прилича на врата в полето, е много интересна с формата си и орнаментите по нея.

Пак според надписа от манастирската църква, до неотдавна в двора на манастира е имало стара сграда с чардак, която за жалост не е устояла на времето.

Искрецки манастир: стенописи в баптистерия - светите братя Кирил и Методий
Искрецки манастир: стенописи в баптистерия – светите братя Кирил и Методий

И още за Искрец

Установено е, че климатът в района на Искрец има специфични особености, които го правят много подходящо място за лечение на хора с белодробни заболявания. Там въздухът е много чист и почти не падат мъгли. Ефектът се засилва от протичащата река Искрецка.

Вследствие на тези дадености през 1908 г. с указ и дарение на цар Фердинанд в Искрец е създаден санаториум за белодробно болни. Земите за санаториума са дарени от Светия синод на Българската православна църква. Вероятно тези земи някога са били собственост на Искрецкия манастир.

Наблизо

В района на Искрец, недалеч от близкото село Добравица може да се посети красивия (особено пролетно време) водопад Добравишка Скакля.

Още интересни места в района, предимно манастири и водопади, ще намерите край Годеч. За много от тях вече съм писала:

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


5 Коментара към Искрецки манастир „Успение Богородично“

  1. Елена каза:

    Била съм наблизо, но никога не съм го посещавала. Благодаря за идеята 🙂

  2. Светла Иванова каза:

    Много интересно и увлекателно написано с точно описание и на маршрута до там. Благодаря Ви, наистина те кара да го посети!!!

  3. Десислава Младенова каза:

    Здравейте и честит празник. Благодарение на вашето описание ходя там вече три пъти. Уникално място, особено в съчетание с прекрасния парк на санаториума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *