Искрецки манастир „Успение Богородично“

В един мрачен юнски ден и в упорито дъждовен следобед минавахме през Искрец, където видяхме новите указателни табели към Искрецкия манастир „Успение Богородично“. Решихме да минем да го видим. Бяхме ходили преди години в светата обител и тогава беше доста запустяла. Сега обаче манастирът видимо беше поддържан и в добро състояние.

Влязохме в църквата, за да запалим по свещичка и очите ни едва се откъснаха от красивите старинни стенописи. След това видяхме отвътре и уникалния баптистерий – стаята за кръщенета.

Искрецки манастир "Успение Богородично"
Искрецки манастир „Успение Богородично“

Къде се намира и как се стига Искрецкия манастир

Искрецкият манастир се намира в двора на Белодробната клиника в източната част на Искрец, на около 53 километра северно от София. Те се изминават за по-малко от час. Преди време достъпът до манастира беше ограничен от портата на клиниката. Днес вече портата е отворена и няма такъв проблем. С кола се стига до манастира. Край него има удобен паркинг.

Има си кафява указателна табелка за Искрецкия манастир от главния път Искрец – Своге.

Искрецки манастир - старата порта
Искрецки манастир – старата порта

С какво е интересен

Искрецкият манастир „Успение Богородично“ е бил част от Софийската Мала Света гора.

Искрецки манастир - алеята към храма
Искрецки манастир – алеята към храма

Според надписа на входа на манастирския храм, Искрецикият манастир бил основан по време на Второто българско царство през 13-ти век. В края на 14-ти век бил разрушен при падането на България под турско робство.

Църквата
Църквата

Дълги години след това манастирът запустява и остава в забвение. През 1602 г. е построена отново църквата на манастира, а от 1834 г. манастирът отново е действащ.

Като отидете на място и влезете в църквата, ще се убедите сами колко красиви са нейните старинни стенописи. Те са от 17-ти и от 19-ти век.

Искрецки манастир: вътре в църквата
Вътре в църквата

Малката манастирска църква е еднокорабна, едноабсидна и безкуполна постройка в архитектурно отношение. До нея се издига още една постройка – уникалният баптистерий, залата за кръщенета.

Искрецки манастир - баптистерият
Искрецки манастир – баптистерият

Защо е уникален, вероятно ще се зачудите… Защото малката сграда има формата на правилна седмоъгълна призма. Освен това, нейните стени отвътре също са богато изписани в унисон с църквата.

В баптистерия - стаята за кръщенета
В баптистерия – стаята за кръщенета

От най-старите времена на манастира се е запазила портата, която макар днес малко да прилича на врата в полето, е много интересна с формата си и орнаментите по нея.

Пак според надписа от манастирската църква, до неотдавна в двора на манастира е имало стара сграда с чардак, която за жалост не е устояла на времето.

Искрецки манастир: стенописи в баптистерия - светите братя Кирил и Методий
Искрецки манастир: стенописи в баптистерия – светите братя Кирил и Методий

И още за Искрец

Установено е, че климатът в района на Искрец има специфични особености, които го правят много подходящо място за лечение на хора с белодробни заболявания. Там въздухът е много чист и почти не падат мъгли. Ефектът се засилва от протичащата река Искрецка.

Вследствие на тези дадености през 1908 г. с указ и дарение на цар Фердинанд в Искрец е създаден санаториум за белодробно болни. Земите за санаториума са дарени от Светия синод на Българската православна църква. Вероятно тези земи някога са били собственост на Искрецкия манастир.

Наблизо

В района на Искрец, недалеч от близкото село Добравица може да се посети красивия (особено пролетно време) водопад Добравишка Скакля.

Още интересни места в района, предимно манастири и водопади, ще намерите край Годеч. За много от тях вече съм писала:

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Искрецки манастир „Успение Богородично“

  1. Елена каза:

    Била съм наблизо, но никога не съм го посещавала. Благодаря за идеята 🙂

  2. Светла Иванова каза:

    Много интересно и увлекателно написано с точно описание и на маршрута до там. Благодаря Ви, наистина те кара да го посети!!!

  3. Десислава Младенова каза:

    Здравейте и честит празник. Благодарение на вашето описание ходя там вече три пъти. Уникално място, особено в съчетание с прекрасния парк на санаториума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *