Маршрути в Рила: Йончевото езеро, Страшното езеро и още няколко езера пътьом – красота и фитнес нависоко

Лято, време за планина и „върховни“ преживявания… Тук ще ви разкажа за един интересен, кръгов и живописен преход във високите части на Рила, започващ от ЦПШ Мальовица и обхождащ красиви езера – Йончевото езеро, Страшното езеро и няколко други. Това е добре раздвижващ преход за цял ден. Отнема около 6 часа само ходене без почивките. Не е от леките като трудност заради голямата денивелация – около 800 метра, но пък е добре маркиран, макар и с различен цвят маркировка в различните си етапи, което значи, че вероятността от объркване клони към нула. Подчертавам, че става въпрос за лятно преминаване по маршрута.

Йончевото езеро в Рила
Йончевото езеро в Рила

Планирах този маршрут преди около 3 години, но до този момент по една или друга причина, не успях да го осъществя. Това лято ми беше приоритет да мина по него. Направихме прехода в предпоследната събота на този август – слънчева и гореща. Беше си чисто бягство от градските жеги.

Честно казано, мислех си, че преходът ще е по-труден. Не че ми беше лесно при изкачването на баира след Йончевото езеро, но вертикалният скален участък след това си го представях някак „по-хард“, дори страшен. Нищо подобно. Ето и подробностите.

Как се стига до началото на пътеката за Страшното езеро

Отправна точка за началото на маршрута към Страшното езеро е паркингът пред хотел Мальовица в комплекс ЦПШ Мальовица (Централна планинска школа). Комплексът се намира в местността Меча поляна, на около 25 километра югозападно от град Самоков и на около 13 километра след село Говедарци. До комплекса се стига по асфалтов път, а там на място има достатъчно място за паркиране, а също и голям платен паркинг в началото на комплекса с цена 3 лв. за цял ден.

Ние се възползвахме от паркинга. Там в този момент гостите посрещаше една радостна и пъргава лама 🙂 . Добро начало!

Лама на паркинга
Лама на паркинга

Накратко за маршрута до Йончевото езеро и Страшното езеро в Рила

Маршрутът от ЦПШ Мальовица до Йончевото и Страшното езеро в Рила се изминава за около 6 часа без почивките и може да се раздели на следните основни етапи:

 • Етап 1: ЦПШ Мальовица – Йончево езеро, 1:30;
 • Етап 2: Йончево езеро – Страшно езеро, 1:30;
 • Етап 3: Страшно езеро – хижа Мальовица, 2 часа;
 • Етап 4: хижа Мальовица – ЦПШ Мальовица, 50 минути.

Етапите 1 и 2 са предимно изкачване, етап 3 представлява дълго и стръмно спускане, етап 4 е също спускане, но с малка денивелация, при това по широк черен път. Разстоянието, което се изминава по целия маршрут е около 12 километра.

Следва подробно описание на етапите и какво да очаквате.

Надълго за маршрута

Етап 1: ЦПШ – Йончево езеро, 1:30

Пътеката започва от паркинга отляво на хотел Мальовица. Самият хотел се намира в горната част на комплекса. В този етап следвате зелената маркировка – тя е добре видима и доста начесто. Началото на маршрута е стръмно изкачване през гората над хотел Мальовица до станцията на стар влек до ски писта Ръждавица. За ориентир – този участък се изминава за около 20 минути. После пътеката пресича пистата и следва кратък равен участък пак в горичка.

Пътеката пресича този живописен поток - Горна Прека река - и продължава нагоре по склона
Пътеката пресича този живописен поток – Горна Прека река – и продължава нагоре по склона

След като се пресече едно поточе – Горна Прека река, се минава през горяла преди години местност, но вече повъзстановила се. Второ изкачване. В тази част има неприятни места – най-вече в улея нагоре с камъни и пепеляк. За щастие, не е много дълго. Като се изкачи баира е тъкмо удобно място за почивка.

Пътеката продължава и се спуска в долината на Средна Прека река, захранвана от водите на Йончево езеро. Тук някъде се включва синята маркировка. Пак следва малко изкачване покрай реката и остатъци от изгоряло, но е живописно. В края на етапа се минава през кратък участък с клек, а след него е Йончевото езеро – така красиво.

На места се откриват красиви панорами
На места се откриват красиви панорами

Етапът се изминава за около час и половина, но е хубаво да си предвидите поне 10 минути за почивка, докато вървите.

По пътеката - малко преди Йончевото езеро
По пътеката – малко преди Йончевото езеро

Допълнително, в края на етапа на брега на красивото Йончево езеро, ви съветвам да отделите време за по-дълга почивка, а и за да се насладите на очарователния пейзаж.

На брега на Йончевото езеро
На брега на Йончевото езеро

Йончевото езеро е разположено на височина около 2100 метра.

Поглед към хълма нагоре, който предстои да изкачим
Поглед към хълма нагоре, който предстои да изкачим

Етап 2: Йончево езеро – Страшно езеро, 1:30

За Страшното езеро продължаваме по синята маркировка, пътеката е вдясно от езерото. Минава се покрай скала с паметна плоча в чест на художника Христо Йончев (на него е кръстено и самото езеро) и после се изкачва склона диагонално нагоре.

Паметник на художника Христо Йончев, покрай който продължава пътеката
Паметник на художника Христо Йончев, покрай който продължава пътеката

Доста стръмно, няма спор. Не е леко, заради наклона. Сериозно кардио упражнение. В допълнение, теренът е каменист, но има и почва, която олекотява ходенето. Гледките назад към Йончевото езеро са прекрасни.

Поглед назад към Йончевото езеро
Поглед назад към Йончевото езеро

Изкатерваме високия хълм. Там горе може да се види едно изсъхнало езеро (вероятно в други, по-водни периоди не е изсъхнало). После прекатурваме склона, продължаваме малко надолу, а след това – право нагоре по скалите.

Към стръмния скален участък
Към стръмния скален участък

Катеренето по скалите е около 10 минути.

Катеренето към Страшното езеро
Катеренето към Страшното езеро

Долу в подножието изглежда по-тежко, отколкото е в действителност.

Пътеката вертикално нагоре в скалите
Пътеката вертикално нагоре в скалите

Изкатерваме скалите и пътеката завива надясно. Ако в този момент погледнем назад, в далечината виждаме едно малко, но красиво езеро със синеещи води – езеро Плиткачо.

Кратка почивка след катеренето с очарователна панорама назад
Кратка почивка след катеренето с очарователна панорама назад

След няколко минути ходене по пътеката напред се показва заслон Страшното езеро.

Купените и заслон Страшно езеро
Купените и заслон Страшно езеро

Вървейки към него, може да се насладим на още едно езеро – Горно Прекоречко езеро.

Горно Прекоречко езеро
Горно Прекоречко езеро

Самото Страшно езеро е след заслона в подножието на каменните върхове отсреща, още 5 минути и сме там.

Страшното езеро в Рила
Страшното езеро в Рила

Етапът се изминава за около час и половина.

Заслон Страшно езеро - поглед от брега
Заслон Страшно езеро – поглед от брега

Следва заслужена почивка и наслада. Езерото е обградено от островърхи скалисти върхове – масивният Попова капа и след това Малък, Среден и Голям Купен, изброени от изток към запад или от ляво надясно. Докато си почивахме край Страшното езеро, видяхме в далечината хора слизащи от връх Голям Купен. Ако имате време и сили, изкачете се малко по пътеката нагоре към върха вдясно от езерото, за да го погледнете от по-високо.

На брега на Страшното езеро
На брега на Страшното езеро

В езерото има и цветя – не знам как се казват, но са красиви и са близо до брега.

Страшното езеро е разположено на височина около 2450 метра.

Във Витоша също има връх с името Голям Купен. Намира се на маршрута между хижа Алеко и село Железница.

Етап 3: Страшно езеро – хижа Мальовица, 2 часа

От Страшното езеро преходът ни продължава в същата посока и надолу. В този етап следваме комбинирана жълта и червена маркировка.

Тихото езеро
Тихото езеро

Първо се минава покрай поредното красиво езеро – Тихото езеро, после покрай още едно – по-голямото от Камилските езера.

Голямо Камилско езеро - още едно красиво рилско езеро
Голямо Камилско езеро – още едно красиво рилско езеро

Всъщност, езерата, покрай които ви разходих до тук, с изключение на Йончевото езеро, са част от групата на Прекоречките езера (от името на реките – Горна и Средна Прека река, има и Долна, но тя е малко пО на изток от нашия маршрут).

Следва кратко изкачване и после пътеката минава по камъни, под които тече река – Малка Мальовишка река. Ориентировъчно, до това място се върви около един час от Страшното езеро.

Напред към клека
Напред към клека

След това започва едно безкрайно слизане в улей покрай реката с камъни и пепел, обрасъл в клек, стръмно надолу, леко неприятно за ходене, а и на места хлъзгаво. Половин час след като минете камъните над реката ще ви се открие първата панорама към хижа Мальовица. Бъдете внимателни и следете добре маркировката в следващите 15 минути, защото в един момент пътеката напуска улея, завива леко наляво и продължава надолу по сипей от камъни.

Хижа Мальовица се показва в далечината
Хижа Мальовица се показва в далечината

Ние пропуснахме тази отбивка и продължихме надолу в улея сред клека. Стигнахме до разклонение на пътеката, по което трябваше да поемем наляво – в посока хижата. Не след дълго се включихме в маркираната пътека, слизаща от каменния сипей.

В края на етапа, малко преди да се включи в пътеката между хижа Мальовица и ЦПШ Мальовица, се пресича Мальовишката река по брод от камъни. Това за мен си беше поредното предизвикателство. Вярно, реката не е кой знае колко буйна и дълбока, но пък и бродът не е стабилен мост.

Етапът се изминава за около 2 часа и всъщност завършва малко преди хижа Мальовица – пътеката от Страшното езеро се включва в черния път между ЦПШ и хижата, малко преди хижата.

Етап 4: хижа Мальовица – ЦПШ Мальовица, 50 минути

Етапът е плавно спускане с малка денивелация, при това по широк черен път по протежението на Мальовишката река. Той е добре познат за мен от изкачването на връх Мальовица преди време. Дълъг е около 4 километра и се изминава за около 50 минути до час. Тук маркировката е синя.

Няколко съвета

Ето и няколко съвета за изминаването на маршрута до Йончевото и Страшното езеро в Рила:

 • не ви съветвам да тръгвате при прогноза с голяма вероятност за валежи, защото на много места от маршрута ще бъде доста хлъзгаво;
 • ако го минете наобратно, неприятният участък в улея ще ви бъде в началото; да вярно има много изкачване и после на стената – стръмно слизане, но си мисля, че е по-добре;
 • подгответе се за целодневен преход в Рила – осигурете си достатъчно ранно тръгване, вземете си вода и сандвичи.

Защо е Страшно Страшното езеро в Рила?

Както споменах, името на Йончевото езеро е свързано с художника Христо Йончев – Крискарец, роден в Самоков през 1879 г., ученик на Мърквичка и Иван Ангелов. С него се свързва и името на Страшното езеро. Псевдонимът на художника – Крискарец – идва от махалата, в която е роден – Крискър (съкратено от край Искър).

Христо Йончев бил влюбен в Рила планина. Прекарвал голяма част от времето си в дебрите ѝ. Основна част от неговото творчество е посветена на Рила. Затова е наричан „художник и певец на Рила“. Другата мисия на живота му била събирането и опазването на „старините“ на град Самоков и връщането на възрожденската му слава. В продължение на години той полага големи усилия за изграждане на музея в града, където събира ценни експонати – икони, шевици, картини. Той е и първият уредник на музея. Повече за живота и творчеството на Христо Йончев – Крискарец може да научите тук.

Христо Йончев често пребивавал край бреговете на Страшното езеро в Рила – тогава то не се казвало Страшно. Веднъж обаче, там го застигнала страшна буря. Силен вятър раздвижил тъмните води на езерото, а гръмотевици тряскали по околните каменни върхове и свличали големи скални маси. Крискарец се изплашил и хукнал надолу към голямото езеро, което днес носи неговото име. Там срещнал приятели, които притеснени от окаяния му вид го попитали какво става, а той едва отговорил – „Страшно, езерото, страшно“. От тогава името на това красиво езеро е Страшното езеро. Повече за историята може да прочетете тук.

Още маршрути в Рила с много езера

Не си спомням от кого е цитатът, че езерата са очите на планината. В Рила езерата са в изобилие, а гледките към тях – коя от коя по-красиви. Най-известната група рилски езера са Седемте езера – популярен маршрут, който навярно сте посещавали, щом сте попаднали на тази статия. Други интересни и живописни маршрути в Рила покрай множество езера, които вече съм описвала в блога са:

Вие имате ли си любим маршрут в Рила, минаващ покрай красиви езера? Ще се радвам да споделите.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към Маршрути в Рила: Йончевото езеро, Страшното езеро и още няколко езера пътьом – красота и фитнес нависоко

 1. Петър Николов каза:

  Изключително живописен преход!

  За съжаление това лято не стигнах до Рила, но догодина непременно искам да мина и по описания маршрут…
  Мерси за ценната, подробна и живописна както винаги информация.

 2. Максим Цоневски каза:

  Здравейте Ели,
  От няколко години следя блога Ви. Много е добър, особено с това, че давате подробна и точна информация за маршрутите по етапи и характерни точки за ориентиране.
  Описаният преход е от любимите ми, обикновено го правя в обратната посока, струва ми се, че така е по-обзорен.
  Ако не Ви затруднява, коригирайте посоката, която се следва след „вертикалния скален участък“ в края на изкачването над Йончевото езеро. Страшното езеро е наляво, а Плитачкото езеро, известно още като Свинското езеро остава вдясно. Маркировката е много ясна, но ако някой тръгне към Свинското езеро, ще влезе в интересно, но може би нежелано приключение.
  Благодаря за отличния и прекрасно поддържан блог.
  Поздрави,
  Максим

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Максим, благодаря за отзива и хубавите думи! Не Ви разбрах точно какво имате пред вид да поправя? След вертикалния участък пътеката за Страшното езеро наистина завива надясно под прав ъгъл и си става пак истинска пътека. Маркировката – синя в този участък е добре видима.

 3. Сотир Дячки каза:

  Тази неделя (08.09.) минах по маршрута ползвайки вашия блог. Много добра информация. А красотите по маршрута са неописуеми. Благодаря.

 4. Гергана каза:

  Здравейте,

  Прекрасен маршрут и описание. Но да попитам, ако сте минавали скоро в района, дали имате информация в какво състояние е пътеката от ЦПШ до Свинското езеро и от Свинското до Йончевото (ако въобще още съществуват)?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, ние това Свинско езеро го видяхме отдалече, не сме ходили до него и нямам впечатления от пътеките.

 5. Лина Лечева каза:

  От хижа Мальовица тръгнахме към Страшното езеро. Минахме покрай Йончевото, Свинското. Бяхме разнородна компания – кърмаче на 2 месеца, 3 момчета – на 4, 6, 8 години, момиче на 10, 3 жени между 25 и 33, аз бабата на 58 и таткото на 2 от децата на 37. До Страшното всичко беше наред. Вместо да се върнем по същата пътека решихме „да навестим“ Камилата. По улея нагоре такъв дъжд с гръмотевици и градушка ни валя… В заслона децата се успокоиха, времето също и направихме 2-часово спускане по мокрите камъни до х. Мальовица. И това на 9 август 2020. Страшно е времето в планината. Вярвайте на прогнозите!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, наистина е страшно! Аз съм се връщала на бегом към хижа Вихрен в порой с гръмотевици и не ми се иска да се повтаря подобно нещо. Хубаво е, все пак, че всичко с Вашето приключение е завършило добре. Благодаря Ви за споделения отзив!

 6. Иванка Жечева каза:

  Здравейте! Благодаря за чудесното описание на маршрута ЦПШ – Йончево езеро- Страшното езеро- х. Мальовица- ЦПШ! Днес го изпробвахме, всичко е съвсем точно и ни помогна много!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, радвам се, че статията е била от полза. Благодаря Ви много за отзива!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *