Килифаревски манастир „Рождество Богородично“

Посетихме Килифаревския манастир „Рождество Богородично“ в един горещ юлски ден. Там намерихме спокойствие и тишина. Въпреки жегата, покрай манастира струеше лека прохлада от тамошната река Белица и полъха от близките хълмове.

Килифаревски манастир
Килифаревски манастир

Къде се намира

Килифаревският манастир се намира на 13 километра от Велико Търново по пътя към прохода Хаимбоаз (прохода на Републиката). За манастира трябва да се отбиете на едно кръстообразно кръстовище вляво, след като подминете Килифарево. Пътят отдавна вече не минава през самото градче, но все пак го давам като ориентир за мястото на отбивката. Ако пропуснете тази отбивка, малко по-напред по пътя има още една, пак вляво от шосето. Ние използвахме точно нея. Малко след като се отклоните от главния път по нея има място за паркиране. Слизате там и после трябва да преминете реката – това е река Белица, по импровизиран мост от бетонни тръби, доста успешно заместващи моста над реката отнесен преди време от придошлите води. А иначе, от първата отбивка с кола се стига точно пред главната порта на манастира и нямате този шанс да изпробвате тръбите и да погледнете в бистрите води на реката.

Впечатления

Мястото във и около манастира е много приятно, цялото обвито в тишина и спокойствие. Мястото като цяло е равно, само близките хълмове, разположени зад манастира придават един по-раздвижен релеф на района.

Килифаревски манастир: пред манастира
Пред манастира

Още с влизането в двора човек разбира, че манастирът е девически – дворът е изключително чист и подреден и пълен с толкова много добре поддържани цветя.

Килифаревски манастир: в манастира
В манастира: църквата

Централно място в двора заема църквата „Свети Димитър“. В архитектурно отношение тя е еднокорабна и еднокуполна. Пред главния й вход има доста стара асма и още много цветя.

Килифаревски манастир: манастирската лоза
Манастирската лоза
Килифаревски манастир: църквата и хълмовете
Църквата и хълмовете

Килифаревски манастир – кратка история

Първоначално, Килифаревският манастир е бил построен горе на хълма над сегашния манастир, по времето на цар Иван Алксандър. Основател на манастира е видният исихаст свети Теодосий Търновски. Малко по малко Килифаревският манастир става духовен и книжовен център, манастир-лавра, което ще рече главен манастир. От тук започват пътя си известни духовници като свети Киприян и свети патриарх Евтимий Търновски.

По време на турското робство, Килифаревският манастир е бил разрушен. През 1718 година е бил построен отново на мястото, на което се намира в момента. За съжаление, в края на 18-ти век отново претърпява разрушения по време на кърджалийските нашествия. В сегашния си вид, манастирът е построен през 1840-1842 година от майстор Колю Фичето. Иконостасът и иконите в манастирския храм са направени от тревненски майстори.

Килифаревски манастир: иконостасът в църквата
Иконостасът в църквата

Още преди да отидем до манастира знаехме, че има стара църква, била някога част от манастира, намираща се някъде наблизо. До нея, за съжаление, не успяхме да стигнем. Питахме една от монахините да ни упътят, но не успяхме да разберем как се стига до нея.

Сравнително близо до Килифаревския манастир се намират още няколко интересни места – Плаковският манастир, Капиновският манастир, Капиновският водопад, мостът на Колю Фичето над река Белица в град Дебелец.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Килифаревски манастир „Рождество Богородично“

  1. Мирянин каза:

    Аз знам, че старата църква която сте търсили, умело е вградена при строежа на новата, от Колю Фичето.

  2. Борис Симеонов каза:

    Старата църква е вградена в новата зад олтара на новата в старата част има три параклиса Св.Бпгородоца,Св.Иван Рилски и Св.Теодоси Търновски,има стъпала от южната фасада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *