До Кладнишкия манастир “Свети Никола”

Беше зима и то не каква да е зима, а дълга снежна зима, чийто край не се виждаше. Очертаваше се слънчев, макар и леден уикенд. Търсихме си интересно и непознато за нас място за следобедна неделна разходка, недалеч от София; място, в близост до което се стига с кола и за посещението на което не ти трябва някаква специална зимна екипировка.

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Така избрахме Кладнишкия манастир „Свети Никола“ в западните поли на Витоша, на края на пернишкото село Кладница. Освен, че се намира на красиво място, това е и манастир с история – бил е част от онзи свещен пръстен от български манастири около София през Средновековието, наречен Софийска Мала Света гора …

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Как се стига до Кладнишкия манастир

Кладнишкият манастир  „Свети Никола“ се намира на 29 километра от София. Той е разположен в красива местност в покрайнините на село Кладница, в западните гънки на Витоша, недалеч от хижа Селимица. До него се стига с кола. От селото поемате по павирания път към хижа Селимица. Манастирът се намира в дясно от шосето след един голям и стръмен завой надясно. За ориентир – преди този завой има обособен дървен кът за отдих.

Освен с кола, може да си направите и пешеходна разходка до манастира. Разстоянието от центъра на Кладница до манастира е около 2 километра и се изминава за около половин час. До село Кладница има редовни автобуси от Перник и маршрутки от София, които тръгват от Руски паметник.

С какво е интересен манастира

Както вече споменах, Кладнишкият манастир „Свети Никола“ е бил част от Софийската Мала Света гора. По време на турското робство е разрушен. Построен е отново през 1841 година. Тази година на създаване може да се види изписана в притвора на манастирския храм. Манастирът е възстановен, благодарение на дарения от местни хора. Особени заслуги за това има Спас Бурнов от близкото село Мърчаево, който станал първи игумен на манастира след възстановяването му. За зла участ, той е съсечен от турците няколко години по-късно в църквата на манастира.

След 1944 година манастирът запада, за да се възроди отново през 2000-та година.

Както повечето български манастири, Кладнишкият манастир е разположен на много красиво място, тихо и спокойно. От запад Витоша му пази завет, а на изток се открива красива гледка към Люлин планина.

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир: една от сградите

Кладнишки манастир: една от сградите

Кладнишки манастир: гледка

Кладнишки манастир: гледка

Манастирът се състои от малка едно корабна църква и няколко сгради. По време на нашето посещение църквата беше в ремонт и можеше да се влезе единствено в притвора. Но дори и само там, в това малко помещение, могат да се видят интересни иконописи.

Кладнишки манастир: стенописи

Кладнишки манастир: стенописи

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *