До Кладнишкия манастир “Свети Никола”

Беше зима и то не каква да е зима, а дълга снежна зима, чийто край не се виждаше. Очертаваше се слънчев, макар и леден уикенд. Търсихме си интересно и непознато за нас място за следобедна неделна разходка, недалеч от София; място, в близост до което се стига с кола и за посещението на което не ти трябва някаква специална зимна екипировка.

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Така избрахме Кладнишкия манастир „Свети Никола“ в западните поли на Витоша, на края на пернишкото село Кладница. Освен, че се намира на красиво място, това е и манастир с история – бил е част от онзи свещен пръстен от български манастири около София през Средновековието, наречен Софийска Мала Света гора …

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Как се стига до Кладнишкия манастир

Кладнишкият манастир  „Свети Никола“ се намира на 29 километра от София. Той е разположен в красива местност в покрайнините на село Кладница, в западните гънки на Витоша, недалеч от хижа Селимица. До него се стига с кола. От селото поемате по павирания път към хижа Селимица. Манастирът се намира в дясно от шосето след един голям и стръмен завой надясно. За ориентир – преди този завой има обособен дървен кът за отдих.

Освен с кола, може да си направите и пешеходна разходка до манастира. Разстоянието от центъра на Кладница до манастира е около 2 километра и се изминава за около половин час. До село Кладница има редовни автобуси от Перник и маршрутки от София, които тръгват от Руски паметник.

С какво е интересен манастира

Както вече споменах, Кладнишкият манастир „Свети Никола“ е бил част от Софийската Мала Света гора. По време на турското робство е разрушен. Построен е отново през 1841 година. Тази година на създаване може да се види изписана в притвора на манастирския храм. Манастирът е възстановен, благодарение на дарения от местни хора. Особени заслуги за това има Спас Бурнов от близкото село Мърчаево, който станал първи игумен на манастира след възстановяването му. За зла участ, той е съсечен от турците няколко години по-късно в църквата на манастира.

След 1944 година манастирът запада, за да се възроди отново през 2000-та година.

Както повечето български манастири, Кладнишкият манастир е разположен на много красиво място, тихо и спокойно. От запад Витоша му пази завет, а на изток се открива красива гледка към Люлин планина.

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир “Свети Никола”

Кладнишки манастир: една от сградите

Кладнишки манастир: една от сградите

Кладнишки манастир: гледка

Кладнишки манастир: гледка

Манастирът се състои от малка едно корабна църква и няколко сгради. По време на нашето посещение църквата беше в ремонт и можеше да се влезе единствено в притвора. Но дори и само там, в това малко помещение, могат да се видят интересни иконописи.

Кладнишки манастир: стенописи

Кладнишки манастир: стенописи

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *