Кордоба: старата мавританска столица в сърцето на Андалусия

Посещавали сме Кордоба два пъти. Първият път беше преди 7-8 години, когато изкарахме там близо 10 дни. Хареса ни много, дори много повече – направо ни заплени този град с разнородни старинни останки и прекрасни хора. Знаехме, че един ден ще се върнем пак, за да почувстваме атмосферата на старите места и за да видим дали и какво се е променило от тогава.

Да, върнахме се. Това се случи преди няколко месеца. Всичко беше почти същото и някак много различно – местата си имаха същото обаяние, но туристите се бяха увеличили многократно.

Кордоба - поглед от Римския мост към Джамията-катедрала
Кордоба – поглед от Римския мост към Джамията-катедрала

Тази статия посветих на всички онези забележителни места, с които свързвам Кордоба.

Информация за организацията на нашето пътуване до Испания – план, маршрут, резервации, пътуване, настаняване, храна, вижте тук.

Как се стига до Кордоба, Испания

Град Кордоба (произнася се с ударение на първото О) се намира в южната част на Испания и е център на провинция Кордоба в автономната област Андалусия. Разположен е в подножието на планината Сиера Морена на бреговете на река Гуадалкивир (от арабски Голямата река) – същата, която минава през Севиля.

За съжаление, директен полет от София до Кордоба няма. Ако ползвате кола под наем, имайте пред вид, че Кордоба е разположена на

 • около 520 километра западно от Валенсия, които се изминават за около 5-6 часа – пътува се само по магистрали,
 • около 160 километра северно от Малага, които се изминават за около час и 40 минути – пак са само магистрали.

Изгодни опции за коли под наем от различни компании ще намерите в портала Discover Cars.

Може да ползвате и влакове, като:

 • от Валенсия до Кордоба се пътува около 3 часа и 10 минути на цена от около 33 евро минимум;
 • от Малага до Кордоба се пътува около час на цена от около 30 евро минимум.

Да ви кажа – ние все сме пътували с кола и затова нямам лични впечатления от пътуването с влак до Кордоба.

Настаняване в Кордоба

При първото ни посещение в града бяхме отседнали в хотел Маестре в старата част на града. Бяхме много доволни – приятна обстановка, супер локация и добро обслужване. Проверете тук актуалните цени на хотела.

Към хотел Маестре има и хостел за по-бюджетни нощувки. Вижте повече условия тук.

При второто ни ходене в Кордоба не успях да намеря добро и изгодно място за нощувка в самия град, макар да бях търсила варианти доста време преди нашето посещение. Затова минахме на план Б и се настанихме в съседно малко градче – Villafranca De Cordoba, в Hotel Rocio.

Ето и други предложения за нощувка в Кордоба от Букинг.

Накратко за Кордоба

Първите следи от човешко присъствие в района са останки от неандерталски човек, датиращ от в. От 42 000 до 35 000 г. пр. Хр. През 8 век пр. Хр. по времето на Тартесите – първата развита цивилизация на Иберийския полуостров, в района на Кордоба е имало селище. Първото историческо споменаване на селището датира от 3 век пр. Хр. по времето на картагенската експанзия в земите на днешна Южна Испания, когато генерал Хамилкар Барка – картагенски пълководец и държавник, баща на Ханибал,  го преименува на „Картуба“, което означава „градът на Джуба“. През 206 година пр. Хр. Кордоба попада в пределите на Римската империя, а през 169 г. пр. Хр. става римска колония.

В началото на 8-ми век територията на почти цяла Испания е завладяна от маврите, като Испания получава името Ал-Андалус, а Кордоба е столица на халифата, чийто разцвет е през 10-ти век. След това постепенно арабите започват да губят територии, през 13-ти век испанците успяват да си върнат голяма част от страната, а в края на 15-ти век маврите губят и последните контролирани от тях земи.

Днес Кордоба е важен туристически център с интересна и разнолика архитектура и забележителности, носещи отпечатъка на многото култури и религии, оставили следа там през вековете.

Кордоба – забележителности

Може да се каже, че днес Кордоба се състои от две части: съвременна и старинна историческа част – това е централната градска част. Нейното устройство се е развивало през вековете, но основата му се поставя от римляните. Те ограждат града със солидни крепостни стени, по-късно поддържани от маврите и след това от християнските владетели. В днешно време все още стоят големи части от тези стени.

Кордоба: крепостни стени
Кордоба: крепостни стени

Джамията – Катедрала

Една от най-големите и известни забележителности в Кордоба е голямата джамия (Мескита де Кордоба), построена през 10-ти век по време на най-големия възход при управлението на маврите. По това време Кордоба е един от най-големите и проспериращи градове в Европа, съперничещ на самия Константинопол в науката, културата и изкуствата.

Джамията - Катедрала
Джамията – Катедрала

През 13-ти век, след падането на халифата, джамията е превърната в катедрала. Въпреки това превъплъщение, ислямската архитектура като цяло е запазена с различни видоизменения.

Джамията - Катедрала
Джамията – Катедрала

Джамията-катедрала е огромна и внушителна, истински впечатляваща със своята архитектура. Част от нея е голяма градина с фонтани и портокалови дръвчета.

Джамията - Катедрала: градината
Джамията – Катедрала: градината

Билетът за посещение в Голямата Джамия на Кордоба е 13 евро. Тук на линка може да резервирате предварително тур с екскурзовод с включен билет за вход. Така ще си подсигурите беседа и в същото време няма да е необходимо да се редите на опашка за билети.

Замъкът Алкасар

Друга известна забележителност в Кордоба е замъкът Алкасар, който е бил дворец на халифа по времето на маврите, а по-късно е кралски замък. Замъкът разполага с голяма и красива градина, която е в арабски стил, макар да е построена по време на християнската епоха.

Замъкът Алкасар
Замъкът Алкасар

В градината има интересен паметник, илюстриращ изпращането на Христофор Колумб от крал Фердинад и кралица Изабел на едно от неговите пътешествия.

Изпращането на Христофор Колумб
Изпращането на Христофор Колумб

Билетът за посещение на двореца Алкасар е 4,50 евро. Имайте пред вид, че пред билетната каса на замъка стават големи опашки, особено в почивни дни.

Римският мост и кулата Калаора

Римският мост над река Гуадалкивир, наред с Джамията-катедрала и замъкът Алкасар, е една от емблемите на Кордоба. Той е дълъг 250 метра и има 16 арки.

Римският мост
Римският мост

В центъра на моста има статуя на св. архангел Рафаил, който се смята за покровител на града.

Св. архангел Рафаил
Св. архангел Рафаил

В единия край на моста се издига арка, а зад нея е Джамията-катедрала. В другия край на моста е издигната кула – нарича се Калаора и е била отбранително съоръжение.

Арката е била един от входовете на укрепения град.

Арката
Арката

Еврейският квартал и Синагогата

В този квартал между 10-и и 15-и век живеели предимно евреи.

Еврейският квартал
Еврейският квартал

Там се намира и Синагогата – също известна кордобска забележителност, построена през 1315 г., което я прави една от двете най-стари в Испания.

Синагогата
Синагогата

Наоколо уличките са тесни, а сградите – старинни, белосани, с красиви вътрешни дворове – патйо. Има много магазинчета и навалица с туристи.

Еврейският квартал
Еврейският квартал

Археологическият музей

Музеят не е голям, но има интересни експозиции с артефакти от праисторически времена до Средните векове и Ренесанса, а входът е свободен за граждани на ЕС.

Площад Порто

Това е старинен и много красив площад, недалеч от Джамията-катедрала в посока централната част на града. В единия си край площадът стига до крайбрежната улица. На площада има забележителен фонтан – Порто, дал името му.

Площад Порто
Площад Порто

Площадът е любимо място на писателя Мигел де Сервантес и е споменат от него в романа Дон Кихот.

Римският храм

В центъра на Кордоба, точно до сградата на общината може да се видят впечатляващи останки от римски храм, чийто строеж започва по времето на император Клавдий (41-54 г.) и завършва около четиридесет години по-късно, по времето на император Домитиан (81-96 г.).

Римският храм
Римският храм

Площад Тендилас

Недалеч от римския храм се намират два много интересни площада – единият е малко по-нагоре по улицата. Това е централният площад на Кордоба – Plaza de las Tendillas. Негов символ е величествената статуя на Гран Капитан възседнал кон, намираща се в средата на площада и заобиколена от красиви фонтани.

Този площад принадлежи към съвременната част на Кордоба.

Площад Тендилас
Площад Тендилас

Площад Коредера

Другият площад е малко по-надолу от римските руини – казва се Plaza de la Corredera и е огромен, заобиколен е от всички страни от сгради с балкони и от доста заведения.

Площад Коредера
Площад Коредера

Площадът е от 17-ти век и е бил използван в миналото за различни масови зрелища, включително бикоборства и клади на инквизицията.

Площад Коредера
Площад Коредера

Руините Медина Азахара

Това са руини от огромен, укрепен мавритански средновековен дворец-град, построен от Абд-ар-Рахман III (912-961), халиф на Кордоба. Медина Азахара в превод значи Блестящият град. Намира се на около 10 километра западно от Кордоба и до тях се стига с кола или автобус.

Медина Азахара
Медина Азахара

Преди време, като ходихме да ги видим за първи път освен нас, други посетители нямаше. С кола можеше да се паркира до самата крепост. Сега това не е така – построен е музей с огромен паркинг пред него в подножието на хълма на Медина Азахара и от паркинга до останките от двореца се стига или пеша по пътека от около 2 километра, или с автобус, който отива и се връща в рамките на 20-тина минути.

Медина Азахара
Медина Азахара

Обектът и музеят са с вход свободен за граждани на ЕС, но се заплаща билета за бусчето до крепостта, което е около 3 евро на човек.

В заключение ще ви кажа, че може би след години пак ще навестим Кордоба. Много ни хареса там. Да, може би Кордоба не е измежду най-известните испански градове, посещавани от българи. Но аз ще ви кажа – да отидеш в Южна Испания и да не видиш Кордоба е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата.

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Кордоба: старата мавританска столица в сърцето на Андалусия

 1. Мария каза:

  Здравейте!Случайно попаднах на 10 дневната ви разходка 😉
  На мен също ми предстои такава,но за 6-7 дни в края на септември,защото и двата ми полета са до и от Мадрид.Та имам въпрос : Къде нощувахте в Кордоба?Благодаря предварително!Също така се извинявам,ако съм досадила 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за интереса! В Кордоба сме били 2 пъти. Първият път беше доста отдавна и тогава бяхме отседнали в хотел Маестре в старата част на града. При второто посещение не успяхме да си намерим подходящ хотел в Кордоба и се настанихме в съседно малко градче – Villafranca De Cordoba, в Hotel Rocio.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *