Крепост Боженишки урвич край Ботевград – място за прекрасна разходка, панорамни гледки и докосване до едно героично време

Покрай този Великден се бяха събрали 4 почивни дни, но поради разни задачи и планове, успяхме да отделим само последния ден за активен туризъм и опознаване на нови места. Крепостта Боженишки урвич отдавна чакаше в списъка за обещаващи посещения. Освен това беше идеално място за типична еднодневна екскурзия – място, на един час път с кола от София, пълно с история и близко до други интересни места – исторически и природни забележителности.

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Къде се намира и как се стига до крепост Боженишки урвич

Крепостта Боженишки урвич се намира на около 4 километра от село Боженица. Самото село отстои на около 20 километра от Ботевград по пътя за Враца – от село Новачене (след Скравена) се хваща отбивката вдясно за Липница – Боженица. Предвижването от София до село Боженица с кола по магистрала Хемус отнема малко повече от час.

Лошото е, че в самото село няма много табели за крепостта. На влизане в село Боженица трябва да се завие надясно в посока центъра на селото и по-точно пощата. От пощата се поема по успоредната на сградата улица към реката. След това трябва да се пресече реката по едно много тясно мостче, а след него започва новоизграденият асфалтов път към крепостта. Пътят е дълъг около 4 километра и се изминава бързо, въпреки завоите. Този път свършва до една почивна база (сграда в жълто с двор и басейн) и до хубаво място за пикник в една горичка. Мястото е оборудвано с множество беседки, чешма и естрада и е много приятно за отдих. Там трябва да се остави колата и да се поеме по изградената към крепостта алея.

Крепостта Боженишки урвич е разположена на върха на висок хълм. Затова алеята към крепостта се изкачва нагоре и е на места доста стръмна. Разходката от мястото за пикник до крепостта отнема около 20-30 минути в зависимост от темпото. Там горе на крепостта са нужни около 30 минути за обход. Обратният път до колата е около 15 минути. Така че, отделете си поне час и 15 минути за пешеходно посещение до крепостта Боженишки урвич.

Беседките в началото на алеята към крепостта

Беседките в началото на алеята към крепостта

С какво е интересна крепостта

А там горе на хълма има много интересни находки. Още в началото може да се види средновековен скален надпис, запазен добре зад метална клетка. Запазени са също основите на крепостните стени и сградите до тях.

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич - останки от сградите

Крепост Боженишки урвич – останки от сградите

Най-интересен (поне за мен) от всичко е малкият скален параклис, разположен на най-високата скала в пределите на крепостта. Този параклис е вдълбан в самата скала и предразполага към размисъл и уединение.

Крепост Боженишки урвич - скалният параклис

Крепост Боженишки урвич – скалният параклис

Да отбележа също и невероятните панорамни гледки, откриващи се от трите страни на крепостта, естествено защитени от високи и непристъпни скали.

Крепост Боженишки урвич - панорама

Крепост Боженишки урвич – панорама

Вътре в крепостта има изградена чакълеста алея, която обхожда почти цялата крепост.

В исторически план се знае, че крепостта Боженишки урвич е едно от последните български укрепления, използвани за защита и отпор на турците по времето на цар Иван-Шишман. Там е имало и съдбоносна битка с турските нашественици, завършила с трагичен за нас край. Българите са били предвождани от севаст Огнян, който е оставил скалния надпис. Една интересна статия, посветена на това може да се види тук.

Други интересни обекти в близост, които могат да се посетят, са Паметникът-костница на Ботевите четници в село Скравена (обект 82 от 100-те Национални туристически обекта) и часовниковата кула в Ботевград (обект 81).

Публикувано в крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


11 Коментара към Крепост Боженишки урвич край Ботевград – място за прекрасна разходка, панорамни гледки и докосване до едно героично време

 1. Lio Popov каза:

  Здравейте! За три години има много промени, за които съм много радостна. Страхотна дестинация, с много история… Моето лично мнение – не отстъпва по нищо на Перперикон.
  За любопитните споделям нашето посещение от 2012 г.
  http://bulgariaturism.blogspot.com/2012/09/castle-bojenishki-urwich.html
  Поздрави!

 2. Ели Иванова каза:

  да, дестинацията наистина е добра – средновековна крепост, красиви гледки и близост до София, но между крепостта Боженишки урвич и Перперикон не може да става и дума за сравнение най-малкото поради факта, че ги делят повече от 2 000 години.

 3. Maria каза:

  Мястото изглежда много интересно, а гледката от високо е страхотна!

 4. Ваня каза:

  Сега изглежда много по-добре. Ние го посетихме преди седем години. Тогава нямаше алеи беше горски път до горе, а там беше обрасло и стълбите до параклиса бяха изгнили. Беше много изоставено. Не останахме много.
  Радвам се че са го оправили.

  • Ели Иванова каза:

   здравейте и благодаря за любопитния коментар! Хубаво е да се знае какво е било и какво е постигнато.

 5. Пламен Андреев каза:

  Здравейте! Днес, 18.05.2018г. посетихме крепостта. Мястото е много добре поддържано. Имаше много хора, въпреки променливото време. В село Боженица вече има указателни табели и пътуването е без никакви проблеми. Чудесна и вълнуваща разходка!

 6. БОЙКА ожурина каза:

  Здравейте, много ми харесват статиите за българските прекрасни места.
  Имам 1 въпрос, с голям автобус може ли да се мине през малкото мостче.
  Моля Ви за отговор

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за интереса! Не мога да твърдя със сигурност, но пътят си е строен за път, затова, вероятно с предвидили и автобуси.

 7. Русан каза:

  И да се знае, че Севаст Огнян на служба при Шишман/я, той е имал и брат в църква / манастир в Самунджий, съществувало далеч преди османското нашествие в края на 14 век. Братът на Севаст Огнян е регистриран в регистрите на Етрополския манастир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *