Крепост Боженишки урвич край Ботевград – място за прекрасна разходка, панорамни гледки и докосване до едно героично време

Покрай този Великден се бяха събрали 4 почивни дни, но поради разни задачи и планове, успяхме да отделим само последния ден за активен туризъм и опознаване на нови места. Крепостта Боженишки урвич отдавна чакаше в списъка за обещаващи посещения. Освен това беше идеално място за типична еднодневна екскурзия – място, на един час път с кола от София, пълно с история и близко до други интересни места – исторически и природни забележителности.

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Къде се намира и как се стига до крепост Боженишки урвич

Крепостта Боженишки урвич се намира на около 4 километра от село Боженица. Самото село отстои на около 20 километра от Ботевград по пътя за Враца – от село Новачене (след Скравена) се хваща отбивката вдясно за Липница – Боженица. Предвижването от София до село Боженица с кола по магистрала Хемус отнема малко повече от час.

Лошото е, че в самото село няма много табели за крепостта. На влизане в село Боженица трябва да се завие надясно в посока центъра на селото и по-точно пощата. От пощата се поема по успоредната на сградата улица към реката. След това трябва да се пресече реката по едно много тясно мостче, а след него започва новоизграденият асфалтов път към крепостта. Пътят е дълъг около 4 километра и се изминава бързо, въпреки завоите. Този път свършва до една почивна база (сграда в жълто с двор и басейн) и до хубаво място за пикник в една горичка. Мястото е оборудвано с множество беседки, чешма и естрада и е много приятно за отдих. Там трябва да се остави колата и да се поеме по изградената към крепостта алея.

Крепостта Боженишки урвич е разположена на върха на висок хълм. Затова алеята към крепостта се изкачва нагоре и е на места доста стръмна. Разходката от мястото за пикник до крепостта отнема около 20-30 минути в зависимост от темпото. Там горе на крепостта са нужни около 30 минути за обход. Обратният път до колата е около 15 минути. Така че, отделете си поне час и 15 минути за пешеходно посещение до крепостта Боженишки урвич.

Беседките в началото на алеята към крепостта

Беседките в началото на алеята към крепостта

С какво е интересна крепостта

А там горе на хълма има много интересни находки. Още в началото може да се види средновековен скален надпис, запазен добре зад метална клетка. Запазени са също основите на крепостните стени и сградите до тях.

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич - останки от сградите

Крепост Боженишки урвич – останки от сградите

Най-интересен (поне за мен) от всичко е малкият скален параклис, разположен на най-високата скала в пределите на крепостта. Този параклис е вдълбан в самата скала и предразполага към размисъл и уединение.

Крепост Боженишки урвич - скалният параклис

Крепост Боженишки урвич – скалният параклис

Да отбележа също и невероятните панорамни гледки, откриващи се от трите страни на крепостта, естествено защитени от високи и непристъпни скали.

Крепост Боженишки урвич - панорама

Крепост Боженишки урвич – панорама

Вътре в крепостта има изградена чакълеста алея, която обхожда почти цялата крепост.

В исторически план се знае, че крепостта Боженишки урвич е едно от последните български укрепления, използвани за защита и отпор на турците по времето на цар Иван-Шишман. Там е имало и съдбоносна битка с турските нашественици, завършила с трагичен за нас край. Българите са били предвождани от севаст Огнян, който е оставил скалния надпис. Една интересна статия, посветена на това може да се види тук.

Други интересни обекти в близост, които могат да се посетят, са Паметникът-костница на Ботевите четници в село Скравена (обект 82 от 100-те Национални туристически обекта) и часовниковата кула в Ботевград (обект 81).

Публикувано в крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

11 Коментара към Крепост Боженишки урвич край Ботевград – място за прекрасна разходка, панорамни гледки и докосване до едно героично време

 1. Lio Popov каза:

  Здравейте! За три години има много промени, за които съм много радостна. Страхотна дестинация, с много история… Моето лично мнение – не отстъпва по нищо на Перперикон.
  За любопитните споделям нашето посещение от 2012 г.
  http://bulgariaturism.blogspot.com/2012/09/castle-bojenishki-urwich.html
  Поздрави!

 2. Ели Иванова каза:

  да, дестинацията наистина е добра – средновековна крепост, красиви гледки и близост до София, но между крепостта Боженишки урвич и Перперикон не може да става и дума за сравнение най-малкото поради факта, че ги делят повече от 2 000 години.

 3. Maria каза:

  Мястото изглежда много интересно, а гледката от високо е страхотна!

 4. Ваня каза:

  Сега изглежда много по-добре. Ние го посетихме преди седем години. Тогава нямаше алеи беше горски път до горе, а там беше обрасло и стълбите до параклиса бяха изгнили. Беше много изоставено. Не останахме много.
  Радвам се че са го оправили.

  • Ели Иванова каза:

   здравейте и благодаря за любопитния коментар! Хубаво е да се знае какво е било и какво е постигнато.

 5. Пламен Андреев каза:

  Здравейте! Днес, 18.05.2018г. посетихме крепостта. Мястото е много добре поддържано. Имаше много хора, въпреки променливото време. В село Боженица вече има указателни табели и пътуването е без никакви проблеми. Чудесна и вълнуваща разходка!

 6. БОЙКА ожурина каза:

  Здравейте, много ми харесват статиите за българските прекрасни места.
  Имам 1 въпрос, с голям автобус може ли да се мине през малкото мостче.
  Моля Ви за отговор

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за интереса! Не мога да твърдя със сигурност, но пътят си е строен за път, затова, вероятно с предвидили и автобуси.

 7. Русан каза:

  И да се знае, че Севаст Огнян на служба при Шишман/я, той е имал и брат в църква / манастир в Самунджий, съществувало далеч преди османското нашествие в края на 14 век. Братът на Севаст Огнян е регистриран в регистрите на Етрополския манастир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *