Любляна: 11 незабравими места

Посетихме Любляна преди известно време, но впечатленията ми от това посещение са все още толкова пресни, сякаш е било миналата седмица. По-долу споделям информация за местата, които видяхме.

Люблянa: замъкът
Люблянa: замъкът

Всъщност, тогава преди близо две години, първата ни разходка и запознаване с Любляна беше с местен екскурзовод от #visitLjubljana, което ни даде възможност за малко време да видим много неща, при това гарнирани със солидна информация за всяко едно от тези места. Малък минус, поне за мен, беше ограниченото време от 2 часа, което имахме с екскурзовода, което превърна разходката в леко препускане.

Но пък за тези 2 часа видяхме всички основни забележителности в Любляна, научихме много неща за града и останахме истински впечатлени. Толкова впечатлени, че след няколко дни дойдохме отново – този път без екскурзовод, да си ги разгледаме на спокойствие. Минахме покрай познатите вече места и опознахме някои нови.

Тази статия е посветена на най-интересните, останали в съзнанието ни и до днес.

Съдържание

Как се стига до Любляна

Словенската столица Любляна се намира на 920 километра северозападно от София, които се изминават с кола за около 10 часа, без да се брои времето по границите – при пътуване с автомобил или автобус до Словения се минава през Сърбия и Хърватия.

Към момента няма директни полети между София и Любляна.

Ние пътувахме с кола. Бяхме отседнали в комплекса Биг Берри на брега на река Колпа до хърватско-словенската граница и от там се придвижвахме с кола до другите места в Словения, за които вече писах – пещерата Постойна, Замъкът пред пещерата, езерото Блед, Пиран.

Да спомена също, че разходката в централната градска част на Любляна – т.нар. Стар град или Исторически център – е пешеходна. Ако сте с кола, трябва да я оставите на някой подземен или наземен паркинг срещу евро и половина (че и повече на места) на час.

Къде да отседнете в Любляна

Възможностите за настаняване в Любляна са много. Ето няколко конкретни идеи:

  • Къща за гости Парк Жиберт – в покрайнините на Любляна, Booking.com рейтинг: 7.2, цена на нощувка: 202 лв.
  • Хотел Bit Center – на 3 километра от центъра, леснодостъпен с градски транспорт, Booking.com рейтинг: 7.8, цена на нощувка: 213 лв.
  • Хотел Holiday Inn Express – Booking.com рейтинг: 8.9, цена на нощувка: 230 лв.
  • ibis Styles Ljubljana Centre – хотелът се намира в широкия център на Любляна, Booking.com рейтинг: 8.1, цена на нощувка: 320 лв.
  • City Hotel Ljubljana – в сърцето на Любляна, Booking.com рейтинг: 8.8, цена на нощувка: 340 лв.
  • B&B Hotel Ljubljana Park – много близо до центъра, Booking.com рейтинг: 8.6, цена на нощувка: 370 лв.

Забележителности в Любляна

Най-интересните забележителности в Любляна са разположени в Стария град, около замъка и в пешеходната зона по протежение на река Любляница, която минава през града. В тази пешеходна зона е пълно с кафенета, бирарии и заведения, в които е много приятно човек да поспре за по кафе или бира.

Мостът на обущарите

Сегашният мост е построен от архитекта Йоже Плечник между 1931 и 1932 г. на мястото на стар дървен покрит мост. Мостът е украсен с красиви каменни колони.

Мостът на обущарите
Мостът на обущарите

Старият дървен мост е бил един от най-старите мостове над река Любляница. Бил построен през 13-ти век и дълго време е бил познат под името Горният мост. В него са били разположени месарски магазинчета, които по-късно били преместени на друго място поради неприятната миризма, която се носела от тях. Мястото на месарите заели обущарите. Мостът е бил реконструиран многократно през годините поради пожари и наводнения.

Площадът Прешерън

Площад Прешерън е централният площад в Любляна. На него се издига паметник със статуя на Франсе Прешерън – словенски поет-романтик, живял през първата половина на 19-ти век.

Площад Прешерън
Площад Прешерън

Статуята на поета, висока 3 метра и половина, е издигната на висок каменен пиедестал. Над поета се извисява музата на поезията с лаврова клонка в ръце. Паметникът е ориентиран към една от отсрещните сгради, където е живяла Джулия Примик, негова несподелена любов, вдъхновила голяма част от поезията му. На фасадата на сградата, където е живяла Джулия, има нейна миниатюрна статуя.

На отсрещната страна
На отсрещната страна

Франсе Прешерън е автор на текста на националния химн на Словения – Zdravljica (Наздравица).

Францисканската църква Благовещение

Църквата е построена през 17-ти век и е една от най-разпознаваемите сгради в Любляна. Намира се на самия площад Прешерън и изпъква сред останалите сгради с ярко розовата си фасада.

Любляна: Францисканската църква Благовещение
Францисканската църква Благовещение

Тройният мост (Tromostovje)

Тройният мост е една от емблемите на словенската столица. Той излиза на левия бряг на река Любляница на площад Прешерън и се състои от три моста.

Любляна: Тройният мост, площад Прешерън и Францисканската църква
Тройният мост, площад Прешерън и Францисканската църква

Средният от трите моста е построен през 1842 г., замествайки стар средновековен дървен мост, който в миналото е свързвал северозападните европейски земи с Балканите. В периода 1929-1932 са построени и двата странични моста.

Любляна: Тройният мост
Тройният мост

В близост до десния бряг на моста се намира Туристическият информационен център.

Централният пазар

Пак в тази част, на десния бряг се намира и Централният пазар, отворен всеки ден без неделя, пазарен ден – събота. Всеки петък от март до октомври на този пазар се провежда интересно кулинарно събитие – Отворена кухня (Open Kitchen), по време на което може да опитате прясно сготвена храна, приготвена от различни словенски готвачи, точно там на пазарните сергии.

Централният пазар
Централният пазар

Пазарът се състои от сергии на открито и покрита част, която представлява красива сграда по протежение на реката.

Покритият пазар
Покритият пазар (в далечината е Драконовият мост)

Мостът на месарите (Mesarski most)

Това е сравнително нов мост, официално открит през 2010 година, макар че планове за него има още от 30-те години на 20-ти век. По своите размери – 33 метра дължина и 17,3 метра широчина, мостът по-скоро прилича на площад над реката, а и многото туристи на моста (поне когато ние го разглеждахме) допълват това впечатление.

Част от конструкцията на моста е стъклена и така човек може директно да види как тече реката под него.

Мост на месарите
Мост на месарите

Мостът е известен още и като мост на влюбените. По неговите странични прегради има множество катинари, поставени там от влюбени двойки като признание за вечна любов.

Мостът на месарите
Мостът на месарите

На моста са разположени скулптури на персонажи от гръцката митология и Стария завет в леко авангарден (според мен) стил. Има и няколко по-малки скулптури на оградата на моста. На тях също има поставени катинари, вероятно като вид магия за по-вечна любов 🙂 .

Мостът на месарите (и влюбените)
Мостът на месарите (и влюбените)

От Моста на месарите се открива пряка гледка към Тройния мост. На десния бряг на моста е покрития пазар, за който споменах по-горе. На другата страна се открива гледка и към още един мост – Драконовия.

Драконовият мост (Zmajski most)

Драконовият мост със статуите на четирите си дракона е символ на Любляна. Построен е в началото на 20-ти век на мястото на стар дървен мост.

Любляна: Драконовият мост
Драконовият мост

Катедралата Свети Николай

Катедралата на Любляна била построена в началото на 18-ти век на мястото на стара римска църква. Интересното е, че тя се намира на площад Кирил и Методий в центъра на града – в подножието на Люблянския замък.

Любляна: Катедралата Свети Николай
Катедралата Свети Николай

Кметството в Любляна

Кметството се намира на градския площад на десния бряг на река Любляница, близо до катедралата и до Тройния мост. Сградата е построена в края на 15-ти век в готически стил, но в началото на 18-ти век е направен ремонт и сградата придобива бароков облик.

Сградата на кметството в Любляна
Сградата на кметството в Любляна

Пред кметството има красив фонтан – това е фонтанът Робба или по-точно негово копие. Оригиналът, който е създаден в средата на 18-ти век се съхранява в Националната галерия.

Фонтанът Робба
Фонтанът Робба

Кукленият театър

Сградата на Люблянския куклен театър е точно до асансьора към Люблянския замък Пред сградата има много интересна и забавна скулптура-чешма на кенгуру.

Кукленият театър
Кукленият театър

Люблянският замък

Люблянският замък е най-известната забележителност в Любляна. Той се извисява на висок хълм в центъра на града и се вижда отдалеч.

Построен е през 11-12-ти век, като през 15-ти век е бил реконструиран и добива сегашните си очертания. Повечето сгради от замъка са от 16-17-ти век.

Люблянският замък привечер
Люблянският замък привечер

До портите на замъка може да се стигне пеша по алеите на хълма. Също така, за улеснение може да се използва и асансьор в подножието на хълма. Цената за посещение на замъка е 12 евро, а с ползване на асансьора е 16 евро. Може да резервирате предварително билет тук и да пропуснете опашките.

Нашето посещение на замъка, след като се изкачихме с асансьора, започна с прожекция на филм, представящ накратко историята на замъка. След това се изкачихме отгоре на високата му кула, откъдето ни се откри невероятна 360 градусова гледка към всички части на Любляна.

Люблянският замък - гледка от кулата
Люблянският замък – гледка от кулата

Там отвисоко разглеждахме вече видените долу забележителности. Страхотни гледки! И въпреки че беше изключително ветровито, някак не ни се тръгваше от там. Гледахме, снимахме, после пак гледахме, снимахме, снимахме се …

След това се спуснахме по червените вити стълби надолу към останалата част от замъка.

Витите стълби на Люблянския замък
Витите стълби на Люблянския замък

Като всеки голям средновековен замък, Люблянският замък си имаше интересен параклис.

Люблянският замък - параклисът
Люблянският замък – параклисът

Голямо впечатление ни направи подземието със затворническите килии.

Люблянският замък - подземието
Люблянският замък – подземието

Определено, голяма атракция е този замък.

Люблянски замък

Пропуснете опашката.

Билети онлайн!

И още – Шкофя Лока

Преди втората разходка в Любляна, отскочихме до Шкофя Лока – искаше ни се максимално да опознаем Словения, до колкото беше възможно.

Шкофя Лока е малко градче, което се намира на около 23 км северозападно от Любляна, които се изминават за около 30 минути с кола. Други две опции за транспорт от Любляна до Шкофя Лока са влак и автобус.

Шкофя Лока е най-добре запазеният старинен град от времето на Средните векове в Словения. Освен това, там се сливат две реки – Селшка и Полянска Сора. В края на 10-ти век районът на Лока става собственост на епископите на Фрайзинг, град в Бавария, с което е свързано неговото развитие през вековете.

Най-голямата забележителност в Шкофя Лока е главният замък, издигнат на висок хълм, който се вижда отдалеч. Замъкът датира от 13-ти век, като е бил обновен в началото на 16-ти век след разрушения в следствие на земетресение.

Шкофя Лока
Шкофя Лока

Интересно е човек да се разходи в градчето и да се потопи поне за малко в неговата старинна атмосфера.

Шкофя Лока
Шкофя Лока

В центъра на Шкофя Лока има голям паркинг, на който паркирането е безплатно през първите два часа (напълно достатъчни, за да разгледате централната част), а след това се заплаща по 50 евроцента на час.

Други интересни места в Словения

Ако разполагате с повече време в Словения, освен Любляна, има още няколко интересни места, които не са за изпускане.

На първо място от тях бих поставила Замъкът пред пещерата (Предяма) – стар средновековен замък построен пред пещера, като част от помещенията му са галерии в пещерата.

Пещерата Постойна е една от най-дългите пещери в Европа и предоставя на своите посетители най-дългия пещерен туристически маршрут в света, чиято дължина надхвърля 5 километра. Посещението в пещерата е истинско шоу.

👉 Добра идея, ако не разполагате с кола, е да ползвате организиран тур от Любляна до пещерата Постойна и замъка Предяма. Съветвам ви да изберете такъв, който включва билети за двата обекта и транспорт отиване и връщане. Вижте тук актуални предложения!

Езерото Блед и едноименния замък са, може би, най-популярното място за туризъм в Словения. Мястото е изключително красиво – езерото е разположено в полите на Алпите, а кацналия на високо замък се оглежда във водите на Блед.

Крайморското градче Пиран е малко градче, разположено на полуостров на брега на Адриатическо море с уникална старовремска архитектура и особено приятна атмосфера.

По време на 7 дневното ни посещение в Словения имахме два тура с екскурзоводи, и двата на съвсем различни места – в Историческия център на Любляна и в пещерата Постойна. Двата тура включваха съвсем различен тип обекти, информация и упътвания. В единия тур екскурзоводът беше жена, а в другия – мъж. Два съвсем различни тура във всяко едно отношение, но с едно общо нещо – и двамата екскурзоводи бяха не само водачи, но и истински актьори, които – всеки по свой различен начин, изнесе истинско шоу и допринесе за прекрасните ни впечатления от Словения като цяло.

Публикувано в свят голям, Словения. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

2 Коментара към Любляна: 11 незабравими места

  1. Пенка Колева каза:

    Благодаря за прекрасния „разказ“ за Любляна! Дано благодарение на него повече хора я посетят.15години минаха от пребиваването ми в Словения,но за мен остава незабравима!Тя е просто приказка!Жалко,че много рядко турист.агенции предлагат екскурзии до Словения/обикновено на път към някоя др.дестинация/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *