Магията на пътуването, на книгата и на добрата компания

Преди десетина дни Бистра от themagicoftraveling.com ми подари книгата си „Магията на пътуването“ и така през последните дни успешно съчетавах двете си страсти – хубавите книги и пътешествията, защото тази книга сбира и двете.

Магията на пътуването

Магията на пътуването

Още първият допир с книгата остави у мен прекрасни впечатления, породени от много доброто външно оформление, красивите фотографии, на които попаднах при началното прелистване на книгата, форматът – идеален за дамска чанта и отбелязката с послание от автора. Нека отворя една скоба и уточня, че много ми допада, когато книгите, които чета, са придружени с отбелязка. Не, че не мога да използвам откъснато листче или сгъната касова бележка, но така с отбелязка си е друго. Това е все едно да пиеш бира от чаша, брандирана като марката на бирата. Да, дребни неща, глезотийки дори, но именно те допринасят неповторимо за голямото впечатление.

Започнах книгата с един от последните разкази – този за Брюксел, тъй като градът ми е много познат – ходила съм там поне 20 пъти. Разказът беше много различен от обикновен пътеводител или пътепис. Да, съобщаваше за интересните места в Белгийската столица, но фокусът беше в една лична история за детството. Хареса ми този нюанс на личната история.

Впоследствие, четейки останалите истории, този нюанс си остана. Според мен, именно той е една от най-силните страни на книгата.

Разказите са написани в сегашно историческо време, което създава усещане у читателя, че всичко се развива на момента и пред очите му. Другото, което отличава книгата е прекрасният изказ и интересното повествование, при това – без дразнещи правописни грешки (поздрав за целия екип!). На много места удачно е вплетен тънък хумор и ненатрапчиви размисли за живота.

Макар, че това не е криминален роман, чете се много лесно. Аз лично жадно поглъщах дума след дума, а нерядко думите ме провокираха просто да спра и да размишлявам за нещата от живота.

В процеса на четене нерядко ми изникваха разни въпроси, свързани къде с мястото, къде с местните герои и техните истории. Не знам точно как се получаваше, но беше факт – въпросът изникваше някак между редовете, а веднага след това изскачаше и отговора. Чуждите думи бяха употребени на точното им място, при това – добре пояснени. Единственото, което малко ми липсваше беше, че снимките си нямаха заглавие. Повечето се подразбираха от текста, но аз, като математик, някак предпочитам всичко да ми е точно определено 🙂 .

В книгата има много интересни мисли и сравнения, като тук ще си позволя да цитирам няколко от тях:

„Белгия – заемаща едно малко долапче от мисловната карта на света.“

„Да ходиш в дъжд е като да си като кон с капаци.“

„Футболът е като танца – събира хората.“

„Ако си мислите, че не може милиард души да минат през вас – повозете се на метрото в Делхи.“

„Пътят е там, откъдето минеш.“

„Последвай местните, за да разбереш дали търсиш себе си в пустинята или преодоляваш пустинята в себе си.“

Книгата си имаше и своето интересно представяне в Клуба на пътешественика, който се оказа малък да побере многото посетители, дошли специално за представянето, на което имах щастието да присъствам. Беше наистина впечатляващо събитие!

Интересен кадър от представянето на книгата

Интересен кадър от представянето на книгата

В заключение, горещо препоръчвам книгата „Магията на пътуването“ на всички любители на добрата книга и на всички онези, които поне мислено биха искали да се докоснат до екзотичните местенца в различните краища на света, описани в нея. Приятно четене!

Публикувано в ревю. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!