Малага: топ забележителности и полезни съвети за два и повече дни

Малага беше наша поредна спирка след Аликанте и Гранада от есенното ни пътешествие в Южна Испания. Там прекарахме два чудесни дни и посетихме интересни забележителности, впечатленията си от които ще споделя в следващите редове.

Малага
Малага

Информация за организацията на нашето пътуване до Испания – план, маршрут, резервации, пътуване, настаняване, храна, вижте тук.

Съдържание на статията

Накратко за Малага
Най-интересните забележителности в Малага
Идеи за еднодневни разходки около Малага
Къде да отседнете в Мала
Финални думи

Накратко за Малага

Малага е голямо пристанище на Средиземно море. Център е на едноименната провинция, част от автономната област Андалусия. Населяван е от над половин милион жители.

В исторически план, градът е основан от финикийци през 10-ти век пр.н.е. През 3-ти век пр.н.е. попада под римско владение, а през 5-ти век е завладян от вестготите. През 8-ми век при завладяването на Испания от маврите, Малага става важен търговски център в границите на халифата на Кордоба. В края на 15-ти век Малага е завзета от кастилските войски, с което приключва мюсюлманското присъствие в района.

След 1960 г. Малага се превръща в голям туристически център, какъвто е и до днес.

Малага
Малага

Малага е родно място на Пабло Пикасо и на Антонио Бандерас.

Между Малага и София има директни полети, оперирани от компаниите България еър, Wizz Air и Ryanair.

Планирайте лесно и изгодно своето пътуване в Малага

  • Кола под наем в Малага: тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в портала Discover Cars. В търсачката му излизат опции от различни rent-a-car компании така ще подберете кое е най-подходящото за вас.
  • Настаняване: най-добрите варианти за настаняване в Малага ще откриете в Booking.com. Те предлагат много отстъпки и са една от водещите компании за дигитални пътувания в света. Щракнете тук, за да потърсите подходящо място за престой в Малага. Ако търсите по-бюджетни опции, вижте в Hostelworld.
  • Турове: ако предпочитате организирани турове, богат избор ще намерите в Get Your Guide.

Най-интересните забележителности в Малага

Основните забележителности в Малага са разположени в централната градска част на пешеходно разстояние. Ние започнахме обхождането от двата замъка Алказаба и Гибралфаро.

Замъците Алказаба и Гибралфаро ( La Alcazaba § Castillo de Gibralfaro)

Това са два мавърски замъка, намиращи се в центъра на Малага.

Малага: замъкът Алказаба
Малага: замъкът Алказаба
Из замъка Алказаба
Из замъка Алказаба

Замъкът Алказаба е построен върху стара римска крепост около 756-780 г. по време на управлението на първия емир от Кордоба. В замъка могат да се разгледат част от красивите градини, фонтани, сгради, мозайки, музейна експозиция.

Още от замъка Алказаба
Още от замъка Алказаба
Замъкът Алказаба - фрагмент
Малага: замъкът Алказаба – фрагмент

Човек може да се наслади и на красиви панорамни гледки към центъра на Малага и към пристанището. На няколко места в градините на замъка има чешми, от които човек може да утоли жаждата си.

Замъкът Алказаба - поглед към Гибралфаро горе на хълма
Малага: замъкът Алказаба – поглед към Гибралфаро горе на хълма

За съжаление, немалка част от замъка е затворена за посещение.

Замъкът Гибралфаро се намира на високия хълм до замъка Алказаба. Построен е през 10-ти век.

Малага: замъкът Гибралфаро
Малага: замъкът Гибралфаро

От него се откриват красиви панорамни гледки във всички посоки – към морето, пристанището и кварталите на Малага.

Замъкът Гибралфаро
Замъкът Гибралфаро

Може да се види също и арената за борба с бикове. Замъкът е интересен още с това, че там можеш да се разходиш по протежение на цялата крепостна стена и да го обиколиш в кръг. По време на обиколката се наслаждаваш на невероятните панорамни гледки, за които споменах.

От двата замъка, по-хубав и интересен е Алказаба. И в двата замъка няма много надписи на английски.

Между двата замъка има изградена алея, която се издига стръмно – от Алказаба до Гибралфаро. Изминава се за около 20-30 минути в зависимост от темпото. Алеята е доста стръмна и времето за връщане е почти същото. Друг вариант, за да стигнете от Алказаба до Гибралфаро е автобус номер 35. Той тръгва на определени часове и билетите за посещение в замъците важат и за автобуса.

Ние предпочетохме да извървим разстоянието между двата замъка. Макар и стръмна, алеята не е трудна. При влажно време тя вероятно би била хлъзгава, но пък изглежда в този район не вали много.

Работното време и на двата замъка е от 9:00 до 20:00 часа в летните месеци и от 9:00 до 18:00 през зимните.

Билетите за посещение и за двата са по 2,20 евро, а тези с намаление – по 0,60 евро. Също така, може да си вземете комбиниран билет за двата замъка, който е на цена от 3,50 евро. Особеното е, че ако вземете такъв билет, трябва да ги посетите в един и същи ден. В неделя след 14:00 часа входът е свободен.

Римският амфитеатър

Той също се намира в центъра, в подножието на замъка Алказаба. Интересен обект – най-старият в Малага. Театърът е построен през І век пр.н.е. при управлението на император Август и е бил използван до III век.

Малага: римският амфитеатър
Малага: римският амфитеатър

Работно време – от 10:00 до 18:00 часа от вторник до събота, в неделя –  от 10:00 до 16:00, почивен ден – понеделник, както и по време на национални празници. Вход: свободен.

Катедралата

Това е голямата катедрала в центъра на града. Много е красива. Издигната е между  1528 г. и 1782 г.  на мястото на стара джамия. В катедралата има и музей.

Малага: катедралата
Малага: катедралата

Работно време – от 10:00 до 18:00 часа от понеделник до петък, в събота –  от 10:00 до 17:00, почивен ден – неделя, както и по време на национални празници. Вход: 5 евро, с намаление – 2 евро.

Малага: централната търговска улица
Малага: централната търговска улица

Уличките в историческия център

Точно там край катедралата е историческият център на града, с интересни улички, площадчета и множество заведения. Разходката е много приятна.

Малага - в центъра
Малага – в центъра
В центъра на Малага: църквата Свещеното сърце на Исус
В центъра на Малага: църквата Свещеното сърце на Исус

Родната къща на Пабло Пикасо (Casa Natal)

Намира се на красив площад – Plaza de la Merced, северно от катедралата. Къщата е превърната в музей. Работно време 9.30-20.00. Вход 4 евро.

Малага: Плаза де ла Мерсед
Малага: Плаза де ла Мерсед

Марината

Ние успяхме да се разходим на пристана едва по вечерно време. Преди това го бяхме наблюдавали отдалеч и от високо от двата замъка.

Малага: вечер край морето
Малага: вечер край морето

Ботаническата градина „Ла Консепсион“ (La Concepción)

Историческата и ботаническа градина е огромен парк в северните околности на Малага. До него може да стигнете както с кола, така и с градски транспорт – автобуси номер 2 или 91. Билетът за посещение е 5,20 евро. 

Градината е създадена през 1855 г. от заможно испанско семейство. През годините след това собствениците се сменят. През 1990 г. имението е закупено от Градския съвет на Малага. След няколко години на ремонт и адаптация, градината отваря врати през 1994 г. и в момента се слави като най-добре запазената градина със субтропични растения. Градината има и историческа част с къща и водни съоръжения.

Идеи за еднодневни разходки около Малага

Горните забележителности в Малага може да ги обходите за ден или два в зависимост от темпото ви и каква част от тях решите да видите. Ако сте там за повече дни, може да обогатите впечатленията си с разходка до интересни близки дестинации. Ето няколко предложения.

Нерха

Разстояние от Малага: 56 км.

Нерха е симпатично курортно градче на Средиземно море на един час път от Малага. До него може да стигнете с кола или автобус, като пътуването с автобус отнема час и половина, а билетът струва около 6 евро.

От дете съм си мечтала да посетя Нерха, защото там се развиваше действието в любимия ми детски сериал Синьо лято. Отбихме се там за няколко часа по време на пътешествието ни в Южна Испания и бяхме супер доволни. Успяхме да видим някои от местата във филма – Балконът на Европа и двата прилежащи плажа. 

Нерха: Балконът на Европа
Нерха: Балконът на Европа

Най-важните забележителности в Нерха и наоколо са две – гореспоменатият Балкон на Европа и Пещерата на Нерха. Балконът се намира в центъра и е много приятно място за разходка.

Пещера Нерха (Cueva de Nerja) се намира на 4 км североизточно от централната част на градчето, от другата страна на магистралата. До нея може да стигнете с кола или с туристическото влакче, на което може да се качите от площад Plaza de Los Cangrejos. Пещерата впечатлява с размерите си и богатството на пещерни образувания. Там е открит един от най-високите сталагмити в света. Другото, с което е известна е, че в нея се намират най-старите скални рисунки в света. Трябва да знаете обаче, че залата с рисунките не е достъпна за масови посещения с цел запазване на това културно-историческо богатство. Цената на билета за посещение е 14 евро.

Ронда

Разстояние от Малага: 100 км.

Град Ронда е уникален с това, че е разположен на ръба на голям каньон. Някои го наричат душата на Андалусия. Той отстои на 100 км западно от Малага и е чудесна опция за еднодневна екскурзия. До него може да стигнете с кола или с автобус. Пътува се около час и половина. 

Вижте подробна информация за Ронда тук.

Гибралтар

Разстояние от Малага: 135 км.

Териториално Гибралтар е част от Обединеното кралство, макар да се намира на Пиренейския полуостров. Единствената му сухопътна граница е на север и тя е с Испания. От всички други страни тази Голяма скала е заобиколена от море. Разходката там е изключително интересна. Какво да видите в Гибралтар ще разберете от статията ми за мястото.

От Малага до Гибралтар може да стигнете с кола.

До колкото ми е известно, няма директен автобус или влак. Има вариант все пак да използвате организиран тур на достъпна цена. Турът включва автобусен транспорт отиване и връщане от Малага до Гибралтар и свободно време на Скалата. Запознайте се с подробностите тук.

Къде да отседнете в Малага

Тъй като основните забележителности в Малага са разположени в централната част, най-удобно е да отседнете някъде там. В центъра обаче хотелите са си скъпи. От друга страна, градският транспорт е доста удобен, затова е вариант да отседнете в някой квартал и да пътувате с градски автобус или метро. Ние точно така бяхме направили за по-бюджетен избор.

Вижте в таблицата няколко предложения за настаняване със сравнително висок рейтинг и приемлива цена.

ХотелЛокацияЗвездиРейтингЦенаРезервации
Хотел Soho Boutique Bahía MálagaВ центъра на Малага. Цената включва нощувка и закуска.****8.0158 EURВижте тук
Хотел Zenit MálagaВ централната част на Малага. Цената включва нощувка и закуска.***8.2115 EURВижте тук
Ibis Budget Málaga CentroВ центъра на Малага.*7.589 EURВижте тук
Holiday Inn Express Málaga AirportСъвсем близо до летището в Малага. Нощувката е със закуска.***7.880 EURВижте тук

Финални думи

Малага не е просто поредният крайбрежен град в Испания. Напротив, има си собствен чар, история и култура, красота и история, интересни места, които да се посетят и чрез които да го опознаете. В тази статия ви разказах за най-добрите атракции там. Ако съм пропуснала някое любопитно място или се интересувате от още нещо, ще се радвам да споделите в коментар.

В заключение, мога да кажа, че Малага ни хареса и двата пъти, очарова ни дори. Бих се върнала там отново.

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Малага: топ забележителности и полезни съвети за два и повече дни

  1. Испания каза:

    Обожавам Малага, особено ботаническата градина. Прекрасен град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *