Настаняване в къщи за гости

Във времена на нарастващ туризъм и желание за индивидуално преживяване, къщите за гости стават все по-популярен вариант за пътуващите. Тези малки, но уютни места за настаняване предлагат персонализирано и комфортно преживяване, отличавайки се от хотелите и големите хотелски вериги. Къщите за гости са обикновено семеен бизнес или индивидуални собственици, които предлагат настаняване в своите лични имоти. Това дава възможност за по-топло и гостоприемно обслужване, като гостите имат възможност да се насладят на личното внимание и грижи на домакина. Освен това, те често предлагат по-добри цени и гъвкави условия, които са особено полезни при групови пътувания.

С течение на годините, немалка част от къщите за гости, особено тези с по-голям капацитет и в по-големите курорти, се включват в международни сайтове за резервации като Booking и Airbnb. Това улеснява търсенето и резервацията в тези места за настаняване. Има обаче, и голям контингент къщи за гости, за които не е удобно да предлагат резервации през международните платформи. Рекламирането в тях изисква поддържане на информация за заетостта в почти реално време, което не е удобно за много собственици, за които хотелиерството не е основна дейност. Не е маловажно и това, че  международните сайтове удържат солидна комисионна.

Съответно, много къщи за гости се включват в местни онлайн платформи, където отпада необходимостта за менажиране на заетостта. Туристите се свързват директно със собственика по имейл или най-често по телефон за получаване на информация и резервация. Отпадат и комисионните, защото участието в българските платформи става безплатно или срещу фиксирана сума на годишна база. Това дава възможност на собственика да е по-гъвкав в цените и да предложи добри условия, особено в периоди на по-ниска заетост. По същата причина, почти всички къщи за гости, които предлагат резервации през Booking и Airbnb, също така участват и в местните сайтове. Отпадането на комисионната означава, че туристът може да получи по-ниска цена, а собствениците да получат по-голямо заплащане.

Една такава платформа е BgVakancia, която свързва по този начин собственици на къщи за гости и туристи от над десет години с обособена секция за настаняване в къщи за гости. Там са представени около 700 къщи за гости в близо 200 дестинации. Важното е, че огромната част от собствениците, с които работи сайтът рекламират в него от много години и всеки един от тях заплаща годишна такса за участие. Това означава, че участват само собственици, които сериозно се занимават с тази дейност. Те са мотивирани да предоставят пълноценна и актуална информация и да комуникират с туристите бързо с цел реализация на резервации. Туристите се свързват директно със собствениците, но не рядко се обръщат и към екипа на сайта да помогне в намирането на подходящо място за настаняване. 

Обобщавайки, намирането на възможности за настаняване в местните български сайтове е може би една идея по-времеемко в сравнение с Booking и Airbnb, но може да даде по-добра цена и, в много случаи, по-обстойна информация. Освен това разнообразието от възможности за настаняване е по-голямо, понеже в тези сайтове участват много къщи за гости, за които е неприемливо да участват в международните платформи.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *