Настаняване в къщи за гости

Във времена на нарастващ туризъм и желание за индивидуално преживяване, къщите за гости стават все по-популярен вариант за пътуващите. Тези малки, но уютни места за настаняване предлагат персонализирано и комфортно преживяване, отличавайки се от хотелите и големите хотелски вериги. Къщите за гости са обикновено семеен бизнес или индивидуални собственици, които предлагат настаняване в своите лични имоти. Това дава възможност за по-топло и гостоприемно обслужване, като гостите имат възможност да се насладят на личното внимание и грижи на домакина. Освен това, те често предлагат по-добри цени и гъвкави условия, които са особено полезни при групови пътувания.

С течение на годините, немалка част от къщите за гости, особено тези с по-голям капацитет и в по-големите курорти, се включват в международни сайтове за резервации като Booking и Airbnb. Това улеснява търсенето и резервацията в тези места за настаняване. Има обаче, и голям контингент къщи за гости, за които не е удобно да предлагат резервации през международните платформи. Рекламирането в тях изисква поддържане на информация за заетостта в почти реално време, което не е удобно за много собственици, за които хотелиерството не е основна дейност. Не е маловажно и това, че  международните сайтове удържат солидна комисионна.

Съответно, много къщи за гости се включват в местни онлайн платформи, където отпада необходимостта за менажиране на заетостта. Туристите се свързват директно със собственика по имейл или най-често по телефон за получаване на информация и резервация. Отпадат и комисионните, защото участието в българските платформи става безплатно или срещу фиксирана сума на годишна база. Това дава възможност на собственика да е по-гъвкав в цените и да предложи добри условия, особено в периоди на по-ниска заетост. По същата причина, почти всички къщи за гости, които предлагат резервации през Booking и Airbnb, също така участват и в местните сайтове. Отпадането на комисионната означава, че туристът може да получи по-ниска цена, а собствениците да получат по-голямо заплащане.

Една такава платформа е BgVakancia, която свързва по този начин собственици на къщи за гости и туристи от над десет години с обособена секция за настаняване в къщи за гости. Там са представени около 700 къщи за гости в близо 200 дестинации. Важното е, че огромната част от собствениците, с които работи сайтът рекламират в него от много години и всеки един от тях заплаща годишна такса за участие. Това означава, че участват само собственици, които сериозно се занимават с тази дейност. Те са мотивирани да предоставят пълноценна и актуална информация и да комуникират с туристите бързо с цел реализация на резервации. Туристите се свързват директно със собствениците, но не рядко се обръщат и към екипа на сайта да помогне в намирането на подходящо място за настаняване. 

Обобщавайки, намирането на възможности за настаняване в местните български сайтове е може би една идея по-времеемко в сравнение с Booking и Airbnb, но може да даде по-добра цена и, в много случаи, по-обстойна информация. Освен това разнообразието от възможности за настаняване е по-голямо, понеже в тези сайтове участват много къщи за гости, за които е неприемливо да участват в международните платформи.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *