На Витоша: преходът с. Бистрица – хижа Алеко

Маршрутът с. Бистрица – водопад Самоковище – Голямата грамада – Меча поляна – хижа Алеко е един от популярните преходи на Витоша. Дават го, че отнема около 4 часа с включени кратки почивки.

Интересни забележителности по пътеката Бистрица - Алеко

Интересни забележителности по пътеката Бистрица – Алеко

Ние научихме за този маршрут най-напред от комбинираната карта на Витоша и Лозен планина. След това потърсихме и малко допълнителна информация в интернет, за да се подготвим за прехода. Самият преход ни отне около 4 часа и 10 минути поради близо половинчасово объркване и лутане в началото на горската пътека. Така че без лутане и без много зор, преходът можеше да го вземем и за 3 часа и 40 минути, като в това време влизат няколко кратки почивки.

Най-интересните забележителности, през които преминахме бяха:

  • водопадът Самоковище в едноименната местност, както и останалите падове нагоре по река Бистришка;
  • каменната река, представляваща спускаща се река от камъни, по средата на която човек може да се наслади на интересна панорамна гледка към София;
  • красивата Меча поляна, от която се виждат прекрасно както високите подстъпи към Витошкия първенец Черни връх, така и чудна панорама към София.

Маршрутът започва от центъра на село Бистрица. За ориентир – от спирката на автобус 98 се продължава по първата улица вдясно – Стефан Стамболов. Улицата криволичи на места, но не трябва да се изпуска, тъй като след около 30 минути ходене по нея се стига края на селото и трябва да се хване горската пътека вдясно. Там си има обозначителна табелка за началото на парк Витоша. Ориентир по улица Стефан Стамболов са зелените стрелки по електрическите стълбове.

Преходът Бистрица - Алеко: начало на горската пътека

Преходът Бистрица – Алеко: начало на горската пътека

След около 10 минути ходене по горската пътека, малко преди едно дървено мостче над река Бистришка, трябва да се завие в ляво, за да се хване пътеката за Алеко. Обозначенията са малко объркващи, защото стрелките са пред мостчето, а пътеката де факто се отколнява преди това. След този завой следва преход по доста стръмен терен през гората. Около 35-40 минути ходене (без почивка) след това отклонение се стига до водопад Самоковище.

Водопад Самоковището

Водопад Самоковището

Там определено е много добро място за почивка и разбира се снимки и наслаждаване на водните падове. Падовете продължават и по-нагоре по пътеката. В този район мястото е много живописно и приятно, тъй като пътеката не е толкова стръмна, по нея се върви леко в този участък, ходенето е придружено с красиви гледки по река Бистришка, падове на места и много приятен звук на клокочеща и стичаща се вода.

Красиви гледки по река Бистришка

Красиви гледки по река Бистришка

След това се минава през резервата Бистришко бранище и един не особено привлекателен участък с много паднали дървета, поразени от смерч. Навярно преди този смерч е било все така очарователно прохладно и живописно, но сега не е точно така. Месността е открита, слънцето прониква в нея необезпокоявано, а растителността – предимно храсти, драки, коприва и малини – е превзела голяма част от терена. Като се прибавят към това и падналите дървета, препречващи пътеката, се получава една недотам приятна пътека за излет. Малко утешение по нея са многото узрели малини по това време на годината, които макар и малки на размер са много на брой и изключително сочни.

Резаерват Бистришко бранище - много дървета са покосени от смерч

Резаерват Бистришко бранище – много дървета са покосени от смерч

Все пак участъкът с поразените дървета приключва и пътеката си става пак горска и свежа. 10-15 минути след излизане от поразения от смерча район се стига до едно много красиво природно образувание – Каменната река. През въпросната река е прокарано дървено мостче за лесно преминаване. Вляво, нагоре от мостчето може да се наблюдава планината заедно с Каменната река, а в дясно и надолу, освен реката, се открива красива панорамна гледка към София.

Преходът Бистрица - Алеко: Каменната река

Преходът Бистрица – Алеко: Каменната река

Стигне ли се тази каменна река, значи краят на маршрута наближава. Ходенето от Каменната река до Меча поляна отнема около 10 минути. След Мечата поляна – още 10 минути ходене и се стига хижа Алеко.

Нашият маршрут всъщност започна с метрото до станция Европейски съюз. От там – срещу хотел Хемус взехме автобус 98 в 10.58 до Центъра на Бистрица. Автобусът ни вози около 40 минути до там – слязохме в 11.40. След това направихме прехода от Бистрица до хижа Алеко за 4 часа и 10 минути (като в това време считам и объркването ни). От Алеко продължихме в бърз ход 7-8 минути пеша до известния ресторант Морените, от там взехме на косъм в 16.00 часа автобус 66, с който пътувахме 40 минути до кв. Хладилника. От там ходихме 15-ина минути до метрото на станция Джеймс Баучер.

Оценка на читателите: 4.5 / 5 (64 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *