На Витоша: преходът село Бистрица – хижа Алеко

Маршрутът с. Бистрица – водопад Самоковище – Голямата грамада – Меча поляна – хижа Алеко е един от популярните преходи на Витоша. Дават го, че отнема около 4 часа с включени кратки почивки.

Водопад Самоковище на река Бистрица във Витоша

Водопад Самоковище на река Бистрица във Витоша


Преди време изминахме целия този маршрут за разходка около София. Тогава бяхме научили за него най-напред от комбинираната карта на Витоша и Лозен планина. След това потърсихме и малко допълнителна информация в интернет, за да се подготвим за прехода. Самият преход ни отне около 4 часа с кратки почивки на няколко места.

Съвсем наскоро, в края на март ни се прииска да си припомним прехода. Нямахме много време, затова отидохме само до водопад Самоковището на река Бистрица. Разходката беше сравнително кратка и много приятна.

Статията е посветена на целия преход от село Бистрица до хижа Алеко.

Как се стига до началото на пътеката

Маршрутът започва от центъра на село Бистрица. За ориентир – от спирката на автобус 98 се продължава по първата улица вдясно – Стефан Стамболов. Улицата криволичи на места, но не трябва да се изпуска, тъй като след около 30 минути ходене по нея се стига края на селото и трябва да се хване горската пътека вдясно. Там си има обозначителна табелка за началото на парк Витоша. Ориентир по улица Стефан Стамболов са зелените стрелки по електрическите стълбове.

До началото на пътеката и входната табелка за парк Витоша може да стигнете и с кола. Там край входа на парка може да се паркира.

Особености на маршрута

Най-интересните забележителности, през които преминава пътеката са:

 • водопадът Самоковище в едноименната местност, както и останалите падове нагоре по река Бистришка;
 • каменната река, представляваща спускаща се река от камъни, по средата на която човек може да се наслади на интересна панорамна гледка към София;
 • красивата Меча поляна, от която се виждат прекрасно както високите подстъпи към Витошкия първенец Черни връх, така и чудна панорама към София.

Пътеката е маркирана със зелена маркировка. Ето кратко описание на маршрута.

Преходът Бистрица - Алеко: начало на горската пътека

Преходът Бистрица – Алеко: начало на горската пътека

Влизате в парк Витоша и след около 10 минути ходене по горската пътека, малко преди едно дървено мостче над река Бистрица, трябва да се завие в ляво, за да се хване пътеката за Алеко. След този завой следва преход по доста стръмен терен през гората. Около 40 минути ходене (без почивка) след това отклонение се стига до водопад Самоковище, известен още като Бистришки водопад.

Водопад Самоковището и пръските му

Водопад Самоковището и пръските му

За ориентир, малко преди него има помощен мост. Водопадът се вижда от пътеката.

Там определено е много добро място за почивка и разбира се снимки и наслаждаване на водните падове. Река Бистрица прави и други интересни водни форми.

Река Витошка Бистрица и нейните чудни форми

Река Витошка Бистрица и нейните чудни форми

В този участък има мостчета, които ви отвеждат по-близо до реката и зони за отдих.

В местност Самоковището

В местност Самоковището

Споменах, че Бистришкият водопад във Витоша се вижда от пътеката. За да го видите отблизо обаче, ще трябва да се върнете малко назад, да пресечете реката по този мост и от там да тръгнете нагоре по другия бряг на реката. Това изисква известни усилия, обаче гледките пред водопада си заслужават

Бистришки водопад Самоковището

Бистришки водопад Самоковището

Преди водопада има и други водоскоци, които само се чуват от пътеката, но ако слезете долу край реката, ще ги видите.

Друг водоскок надолу по реката

Друг водоскок надолу по реката

Падовете продължават и по-нагоре по пътеката.

Красиви гледки по река Бистришка

Красиви гледки по река Бистришка

Този участък от маршрута е много живописен и приятен, тъй като пътеката не е толкова стръмна, по нея се върви леко, ходенето е придружено с красиви гледки по река Бистришка, падове на места и много приятен звук на клокочеща и стичаща се вода.

След това се минава през резервата Бистришко бранище и един не особено привлекателен участък с много паднали дървета, поразени от смерч. Навярно преди този смерч е било все така очарователно прохладно и живописно, но сега не е точно така. Местността е открита, слънцето прониква в нея необезпокоявано, а растителността – предимно храсти, драки, коприва и малини – е превзела голяма част от терена. Като се прибавят към това и падналите дървета, препречващи пътеката, се получава една недотам приятна пътека за излет. Малко утешение по нея са многото узрели малини лятно време, които макар и малки на размер са много на брой и изключително сочни.

Резаерват Бистришко бранище - много дървета са покосени от смерч

Резаерват Бистришко бранище – много дървета са покосени от смерч

Все пак участъкът с поразените дървета приключва и пътеката си става пак горска и свежа. 10-15 минути след излизане от поразения от смерча район се стига до едно много красиво природно образувание – Каменната река. През въпросната река е прокарано дървено мостче за лесно преминаване. Ориентировъчно разстоянието от водопад Самоковището до Каменната река се взема за два часа.

Интересни забележителности по пътеката Бистрица - Алеко

Интересни забележителности по пътеката Бистрица – Алеко

Вляво, нагоре от мостчето може да се наблюдава планината заедно с Каменната река, а в дясно и надолу, освен реката, се открива красива панорамна гледка към София.

Преходът Бистрица - Алеко: Каменната река

Преходът Бистрица – Алеко: Каменната река

Стигне ли се тази каменна река, значи краят на маршрута наближава. Ходенето от Каменната река до Меча поляна отнема около 10 минути. След Мечата поляна – още 10 минути ходене и се стига хижа Алеко.

В заключение, ще спомена интересния факт, че в Рила също има река Бистрица, Бистришки водопад и местност Самоковището.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

4 Коментара към На Витоша: преходът село Бистрица – хижа Алеко

 1. Красимира Маринова каза:

  Здравейте! Описали сте маршрута прекрасно и е голяма помощ. Може ли да ми кажете горе долу колко е дълъг участъка през резервата Бистришкото бранище? Опитвам се да разбера дали маршрута е подходящ за големи жеги. Ще ви бъда благодарна, ако ми препоръчате подходящ, но не много натоварващ. Имам предвид Витоша. Златни мостове – х.Момина скала – х.Камен дел, Копитото е много приятно, но сме ги минавали многократно. Благодаря предварително!
  Поздрави!

 2. Мария каза:

  Може ли точните координати на водопада, защото вече 3 пъти отивам и все не го намирам. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *