Устински водопад – на разходка в Пловдивско

Устинският водопад беше едно от местата, които посетихме по време на един хубав уикенд, който прекарахме в Батак и наоколо.

Ако имате път към Кричим или Перущица и час – два свободни на разположение, можете да ги прекарате изключително приятно и здравословно в разходка до интересна природна забележителност – Устински водопад. Водопадът се намира в северните скатове на  Родопите, много близо до село Устина, а селото от своя страна е разположено долу-горе по средата между Перущица  и Кричим (на 3,5 километра от Перущица и близо 5 километра от Кричим).

Устински водопад
Устински водопад

Как се стига до Устински водопад

Планинската пътека, водеща до Устинския водопад, започва от едно малко площадче в южната част на село Устина – тази откъм планината. До него се стига като от централния площад на селото се завие покрай едно голямо дърво и се продължи по реката, която тече успоредно на пътя от лявата страна.

Координати на началото на пътеката: 42.038841, 24.523033.

Пътеката е много добре обозначена, има пейки и беседки. Не е много стръмна, сравнително широка е и затова по нея се върви лесно и бързо. До водопада се стига за около 25 минути спокоен ход.

Устинският водопад е маловоден, но водите му падат от сравнително високо – повече от 15 метра. Ето защо подходящо време за посещение е пролетта след топенето на снеговете или след продължителни и обилни валежи. В района на водопада, човек може лесно да се изкачи по една неголяма скала и да почувства свежестта и хладината на пръските му съвсем отблизо. Невероятно зареждащо усещане.

Устински водопад
Устински водопад

Друга забележителност в района е параклисът Свети Георги.

Параклис Свети Георги над село Устина
Параклис Свети Георги над село Устина

Той се намира на 5 минути път, малко по-нагоре по пътеката.

Параклис Св. Георги
Параклис Св. Георги

В близост до параклиса се открива страхотна панорамна гледка към село Устина.

Село Устина, погледнато отгоре
Село Устина, погледнато отгоре

Пътят наобратно изглежда дори още по-кратък, тъй като е надолу, а и човек вече е зареден с положителната енергия от водопада.

На връщане, може да погледнете зад чешмата на площадчето, откъдето започва и свършва пътеката до Устинския водопад. Там има 2 черешови дръвчета. Така че, ако се случи да посетите селото в подходящо време – в средата или втората половина на май, може да се освежите с тях след прекрасната разходка.

Още забележителности недалеч от водопад Устина

След водопада може да посетите град Перущица. Има няколко места за посещения там. Едно от тях е историческият музей. Друга забележителност, при това много силна и въздействаща, е църквата Свети Архангел Михаил, пазеща спомен от трагично загиналите български мъже, жени и деца по време на Априлското въстание. До нея се намира и Дановото училище, където е учителствал Христо Данов.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


8 Коментара към Устински водопад – на разходка в Пловдивско

 1. Боги каза:

  Ако сте в Перущица, не може да пропуснете т.н. Червена църква, датираща от 4-ти век. Впечатляваща архитектура, за която свидетелстват останките й, намира се съвсем близо до града.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Боги, благодаря Ви за интересния коментар! Ние някак сме пропуснали Червената църква, но вече ще я имам пред вид и като наминаваме там в района на Перущица, непременно ще се отбием да видим и нея.

   Поздрави!

 2. Недялка Дончева каза:

  Моля не обърквайте хората с тази леснодостъпна екопътека. Пътеката започва широка така е, но е стръмна.
  Нагоре се стеснява много и е близо 1 час време до параклиса. Наклона си е стръмен и не е за хора с ограничени възможности,
  както и за малки деца. Гледките са наистина страхотни.
  На 22.09.2020г бях там

 3. Кирил Неделчев каза:

  Първо до Недялка.

  1 час до параклиса е за хора пъплещи едва едва.

  С моите деца съм бил няколко пъти и не е изобщо страшно. 30 минути отнема изкачването в спокоен ход. Аз лично сам съм се качвал за 15-18 минути от последната къща до водопада. Да бързах, но не е нищо съществено като трудност.

  Второ, Големият устински водопад на река Устинска е вече маркиран по моя заявка в картата на BGmountains. Той си заслужава, но там е за екстремно ходене. Довършил съм темата него в планинарския форум planina.epsilon и има подробна информация. В темата имам публикувани уникални кадри от двата водопада.

  Поздрави!

 4. Димитър каза:

  Прекрасно място, винаги когато съм го посещавал се чувствам зареден с много енергия!

 5. Велин Янев каза:

  Една идея за удължаване на разходката до водопада е изкачване на връх „Свети Георги“ (скалистият хълм на предпоследната снимка). От параклиса до него има екстремна пътека. В един стръмен участък тя е обезопасена с въже, но в други два рисковани не е – там грешка не трябва да се допуска. От върха се открива интересна гледка. Там намерих забравено яке на момиче, което предадох в кметството.

 6. Georg каза:

  По нагоре има още един, но дълъг каскаден водопад, който е голямо зрелище. Никога не пресъхва, но е трудно достъпен на практика недостъпен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *