На разходка в Пловдивско – Устински водопад

Ако имате път към Кричим или Перущица и час – два свободни на разположение, можете да ги прекарате изключително приятно и здравословно в разходка до интересна природна забележителност – Устинския водопад. Водопадът се намира в северните скатове на  Родопите, много близо до село Устина, а селото от своя страна е разположено долу-горе по средата между Перущица  и Кричим (на 3,5 километра от Перущица и близо 5 километра от Кричим).

Устински водопад

Устински водопад

Този Устински водопад беше едно от местата, които посетихме по време на един хубав уикенд, който прекарахме в Батак и наоколо.

Как се стига до Устински водопад

Планинската пътека, водеща до Устинския водопад, започва от едно малко площадче в южната част на село Устина – тази откъм планината. До него се стига като от централния площад на селото се завие покрай едно голямо дърво и се продължи по реката, която тече успоредно на пътя от лявата страна.

Пътеката е много добре обозначена, има пейки и беседки. Не е много стръмна, сравнително широка е и затова по нея се върви лесно и бързо. До водопада се стига за около 25 минути спокоен ход.

Устинският водопад е маловоден, но водите му падат от сравнително високо – повече от 15 метра. Ето защо подходящо време за посещение е пролетта след топенето на снеговете или след продължителни и обилни валежи. В района на водопада, човек може лесно да се изкачи по една неголяма скала и да почувства свежестта и хладината на пръските му съвсем отблизо. Невероятно зареждащо усещане.

Устински водопад

Устински водопад

Друга забележителност в района е параклисът Свети Георги.

Параклис Свети Георги над село Устина

Параклис Свети Георги над село Устина

Той се намира на 5 минути път, малко по-нагоре по пътеката.

Параклис Св. Георги

Параклис Св. Георги

В близост до параклиса се открива страхотна панорамна гледка към село Устина.

Село Устина, погледнато отгоре

Село Устина, погледнато отгоре

Пътят наобратно изглежда дори още по-кратък, тъй като е надолу, а и човек вече е зареден с положителната енергия от водопада.

На връщане, може да погледнете зад чешмата на площадчето, откъдето започва и свършва пътеката до Устинския водопад. Там има 2 черешови дръвчета. Така че, ако се случи да посетите селото в подходящо време – в средата или втората половина на май, може да се освежите с тях след прекрасната разходка.

Още забележителности

След водопада може да посетите град Перущица. Има няколко места за посещения там. Едно от тях е историческият музей. Друга забележителност, при това много силна и въздействаща, е църквата Свети Архангел Михаил, пазеща спомен от трагично загиналите български мъже, жени и деца по време на Априлското въстание. До нея се намира и Дановото училище, където е учителствал Христо Данов.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

2 Коментара към На разходка в Пловдивско – Устински водопад

 1. Боги каза:

  Ако сте в Перущица, не може да пропуснете т.н. Червена църква, датираща от 4-ти век. Впечатляваща архитектура, за която свидетелстват останките й, намира се съвсем близо до града.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Боги, благодаря Ви за интересния коментар! Ние някак сме пропуснали Червената църква, но вече ще я имам пред вид и като наминаваме там в района на Перущица, непременно ще се отбием да видим и нея.

   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *