Устински водопад – на разходка в Пловдивско

Устинският водопад беше едно от местата, които посетихме по време на един хубав уикенд, който прекарахме в Батак и наоколо.

Ако имате път към Кричим или Перущица и час – два свободни на разположение, можете да ги прекарате изключително приятно и здравословно в разходка до интересна природна забележителност – Устински водопад. Водопадът се намира в северните скатове на  Родопите, много близо до село Устина, а селото от своя страна е разположено долу-горе по средата между Перущица  и Кричим (на 3,5 километра от Перущица и близо 5 километра от Кричим).

Устински водопад
Устински водопад

Как се стига до Устински водопад

Планинската пътека, водеща до Устинския водопад, започва от едно малко площадче в южната част на село Устина – тази откъм планината. До него се стига като от централния площад на селото се завие покрай едно голямо дърво и се продължи по реката, която тече успоредно на пътя от лявата страна.

Координати на началото на пътеката: 42.038841, 24.523033.

Пътеката е много добре обозначена, има пейки и беседки. Не е много стръмна, сравнително широка е и затова по нея се върви лесно и бързо. До водопада се стига за около 25 минути спокоен ход.

Устинският водопад е маловоден, но водите му падат от сравнително високо – повече от 15 метра. Ето защо подходящо време за посещение е пролетта след топенето на снеговете или след продължителни и обилни валежи. В района на водопада, човек може лесно да се изкачи по една неголяма скала и да почувства свежестта и хладината на пръските му съвсем отблизо. Невероятно зареждащо усещане.

Устински водопад
Устински водопад

Друга забележителност в района е параклисът Свети Георги.

Параклис Свети Георги над село Устина
Параклис Свети Георги над село Устина

Той се намира на 5 минути път, малко по-нагоре по пътеката.

Параклис Св. Георги
Параклис Св. Георги

В близост до параклиса се открива страхотна панорамна гледка към село Устина.

Село Устина, погледнато отгоре
Село Устина, погледнато отгоре

Пътят наобратно изглежда дори още по-кратък, тъй като е надолу, а и човек вече е зареден с положителната енергия от водопада.

На връщане, може да погледнете зад чешмата на площадчето, откъдето започва и свършва пътеката до Устинския водопад. Там има 2 черешови дръвчета. Така че, ако се случи да посетите селото в подходящо време – в средата или втората половина на май, може да се освежите с тях след прекрасната разходка.

Още забележителности недалеч от водопад Устина

След водопада може да посетите град Перущица. Има няколко места за посещения там. Едно от тях е историческият музей. Друга забележителност, при това много силна и въздействаща, е църквата Свети Архангел Михаил, пазеща спомен от трагично загиналите български мъже, жени и деца по време на Априлското въстание. До нея се намира и Дановото училище, където е учителствал Христо Данов.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


8 Коментара към Устински водопад – на разходка в Пловдивско

 1. Боги каза:

  Ако сте в Перущица, не може да пропуснете т.н. Червена църква, датираща от 4-ти век. Впечатляваща архитектура, за която свидетелстват останките й, намира се съвсем близо до града.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Боги, благодаря Ви за интересния коментар! Ние някак сме пропуснали Червената църква, но вече ще я имам пред вид и като наминаваме там в района на Перущица, непременно ще се отбием да видим и нея.

   Поздрави!

 2. Недялка Дончева каза:

  Моля не обърквайте хората с тази леснодостъпна екопътека. Пътеката започва широка така е, но е стръмна.
  Нагоре се стеснява много и е близо 1 час време до параклиса. Наклона си е стръмен и не е за хора с ограничени възможности,
  както и за малки деца. Гледките са наистина страхотни.
  На 22.09.2020г бях там

 3. Кирил Неделчев каза:

  Първо до Недялка.

  1 час до параклиса е за хора пъплещи едва едва.

  С моите деца съм бил няколко пъти и не е изобщо страшно. 30 минути отнема изкачването в спокоен ход. Аз лично сам съм се качвал за 15-18 минути от последната къща до водопада. Да бързах, но не е нищо съществено като трудност.

  Второ, Големият устински водопад на река Устинска е вече маркиран по моя заявка в картата на BGmountains. Той си заслужава, но там е за екстремно ходене. Довършил съм темата него в планинарския форум planina.epsilon и има подробна информация. В темата имам публикувани уникални кадри от двата водопада.

  Поздрави!

 4. Димитър каза:

  Прекрасно място, винаги когато съм го посещавал се чувствам зареден с много енергия!

 5. Велин Янев каза:

  Една идея за удължаване на разходката до водопада е изкачване на връх „Свети Георги“ (скалистият хълм на предпоследната снимка). От параклиса до него има екстремна пътека. В един стръмен участък тя е обезопасена с въже, но в други два рисковани не е – там грешка не трябва да се допуска. От върха се открива интересна гледка. Там намерих забравено яке на момиче, което предадох в кметството.

 6. Georg каза:

  По нагоре има още един, но дълъг каскаден водопад, който е голямо зрелище. Никога не пресъхва, но е трудно достъпен на практика недостъпен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *