Пещера Венеца край Орешец: венец на всички пещери

Много харесвам красивите кътчета на Северозападна България, може би, защото повечето от тях са все още не особено познати. Тази година на два пъти бяхме в Северозапада – веднъж през пролетта, когато се бяхме установили в района на Враца, и втори път по време на септемврийските празници, когато си припомняхме известните забележителности във Видинско и изследвахме нови за нас места. Едно от тези нови места беше пещера Венеца край Орешец – много красива пещера, приемаща туристи съвсем от скоро. Нека ви запозная накратко с нея. Ако обичате пещери, сигурна съм, че ще ви хареса.

Пещера Венеца
Пещера Венеца

Как да стигнем до пещера Венеца

Пещера Венеца се намира на около 160 км северозападно от София, близо до село Орешец. Стигнете ли в селото, за пещерата си има указателни табелки. Малко преди пещерата има обособено място за паркинг.

Цени и работно време

Влизането в пещерата се извършва на всеки кръгъл час от 9:00 до 17:00 часа, без влизане в 12:00, когато има обедна почивка. Това важи за дните от вторник до петък. В събота и неделя е в сила правилото, че една група влиза, след като излезе предишната. Понеделник е почивен ден.

Пещера Венеца
Пещера Венеца

Цените на билетите са 6 лв. за възрастни, 4 лв. за пенсионери и 3 лв. за ученици. При групови посещения се прави по 1 левче отстъпка на човек, но трябва да се представи писмен списък на групата, заверен с фирмен печат.

За допълнителна информация може да се обаждате на следните телефони за връзка:

 • 0884 572 372;
 • 0877 246 390.

Посещението в пещера Венеца

Посещението в пещерата се предшества от кратка подготовка, включваща екипирането с предпазни шлемове и с разяснение, че може да се снима в пещерата, но само без светкавици, подплатено с лека заплаха, че и една блеснала светкавица е достатъчно условие за изкарването на цялата група от пещерата. Звучи малко строго, но да ви кажа, че и в „чужбинските“ пещери го поставят това условие, особено в онези, в които има някаква форма на живот, какъвто е и случаят с пещера Венеца.

Във връзка с поставянето на предпазни шлемове, което не е характерно за туристическите маршрути в облагородените пещери, ще ви успокоя, че то не е свързано с падащи камъни от тавана на пещерата, а с това, че се минава през няколко тесни и ниски места, където човек може да ожули сериозно главата си.

Пещера Венеца
Пещера Венеца

Първото такова място е още в началото на пещерата, малко след преддверието. Това е тесен тунел със стълба, по която преминаването е бавно и поединично. От това, което успях да разгледам, докато чаках другите пред мен да преминат през тясното място, установих, че входът на пещерата е бил доста малък и изкуствено е разширяван и нагаждан за посетители.

Туристическият маршрут в пещера Венеца преминава през 4 зали, а 5-тата може да се наблюдава от малка площадка в 4-та зала. Пещерата е много богата на типичните пещерни образувания – сталактити, сталагмити и сталактони. В нея се намира и най-големият сталактон в България с обиколка от 25 метра. Пещерата изобилства от камъка оникс.

Пещера Венеца: едно прилепче, което ни посрещна
Пещера Венеца: едно прилепче, което ни посрещна

Тук са намерили убежище прилепи, които могат да се видят и по туристическия маршрут. Уникалното за пещерата образувание са колониите от корали, подобни на морските.

Пещера Венеца: корали
Пещера Венеца: корали

Друго нетипично пещерно, но много красиво образувание, което може да се види в пещера Венеца са кристалите.

Пещера Венеца: кристали
Пещера Венеца: кристали

В допълнение на цялото това естествено богатство, пещера Венеца е уникално осветена – образуванията в залите са осветени в различни цветове, като някои от цветовете се сменят периодично. Истинско изкуство.

Пещера Венеца
Пещера Венеца

Разходката в пещерата трае около половин час в зависимост от големината на групата. По целия туристически маршрут е изградена пътека от метал, която не само улеснява ходенето, но и е направена така, че човек да не се хлъзга, въпреки влагата.

Пещера Венеца
Пещера Венеца

Други обекти наблизо

Недалеч от пещера Венеца има малка старинна църква от 16-ти век. Тя се намира на около 200 метра от паркинга за пещерата, но за църквата трябва да се тръгне в противоположна на пещерата посока. Църквата се казва „Свети Георги Руян“. Построяването й е свързано със стара местна легенда, според която някакво козарче загубило козата си в гъста растителност, недалеч от селото. След дълго търсене, козарчето намерило козата си до извор. Там козата се била окозила. На това място около извора хората от селото изградили свой храм.

Църквата Св. Георги Руян
Църквата Св. Георги Руян

Църквата е еднокорабна и в нея могат да се видят интересни старинни стенописи. В двора на църквата има отделна сграда за камбанария. Именно край камбанарията бил гореспоменатия извор. Там край камбанарията пролетно време става странно явление – водите, които се стичат от Балкана се губят в земята край камбанарията.

Посещението на пещера Венеца може да се комбинира с посещение на една от най-големите пещери в България – Магурата, която се намира на около 36 км (~43 минути) северозападно от пещера Венеца.

Още по-близо до пещера Венеца, около 14 км и 18 минути, са известните Белоградчишки скали. Малко по-далеч – е град Кула с интересната крепост Кастра Мартис в центъра на града, за която ще ви разкажа в отделна статия.

Публикувано в екскурзии и почивки, пещери с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


19 Коментара към Пещера Венеца край Орешец: венец на всички пещери

 1. Възмутена каза:

  Супер красива пещера. За нея нямам какво да кажа, освен хубави неща.
  Бих искала да коментирам организацията. Кръгла нула. Все по-често се впечатлявам от простотията българска. Платих едни 7 лв., за да вляза. Така и не разбрах защо ги платих? С групата влезе една сърдита лелка, която мълчеше като пън. Виждаш ли, в средата разбрахме, че трябвало за беседата да си платим отделно. Обиколила съм доста пещери в България и по света. Такова чудо видях за пръв път. На въпроса ми защо не ни е предупредила на касата, че се плаща отделно? Последва заядлив отговор, че пишело на ценоразписа. Съжалявам, че не съм се сетила за странните идеи на някой. Много ми е интересно, ако бях си заплатила допълнително за беседата, а групата е от 30 човека, на ухото ли щеше да ми шепти? Друго още по-интересно е, всичките 30 човека ли трябваше да заплатят по още 6 лв.?И така , лелката ходеше напред, ние след нея. В това се състоеше посещението. Жалко за красивата пещера. Много жалко.

 2. Димитър каза:

  Здравейте, как сте направили снимките – използвали ли сте статив или нещо подобно? Конкретно питам за тези, които са розово-лилави?

 3. веска иванова каза:

  ние посетихме пещерата на 02,06,2018 г. останахме доволни от отношението на екскурзоводката.пещерата е много красива

 4. Галина МИлова каза:

  Здравейте! В пещерата така и не влязохме,защото трябваше да чакаме с часове,църквата е ужасно занемарена! Когато искаш да имаш туристи,природата ти е дала този шанс,то и хората трябва да се постараят! За пещера Магурата съм без коментар! Входа е 10 лева,но какво се предлага за тях! В пещерата не са правени никакви подобрения за безопасното предвижване на посетителите,кабелите са във водата,рисунките са съсипани от недобросъвестни посетители,не е достатъчно осветена! Разхождайки се из нея,се чудиш в краката си ли да гледаш или да успееш в тъмата да се насладиш на това,което природата е създала! Пещера Леденика е друго нещо! Организация,добър екскурзовод,красив парк наоколо,чистота! Вземете пример просто е!

 5. калин каза:

  Пародия пародия и пълна загуба на време, така и не видях пещера но простотията е несравнима, организация никаква. Два пъти ходя … чакам и така и не влизам, след последните сцени крясаци и разправии няма шанс да стъпя там скоро.

  Ако ходите имайте в предвид че опашка за пенсии в пощата е нищо…..

 6. Пламен Андреев каза:

  Това лято посетихме много пещери: Съева дупка, Дяволското гърло, Ягодинка, Прободна, Десетачка, Ухловица и др. Навсякъде е добре поддържано, добре организирано, където има екскурзовод и беседа. Горещо препоръчвам да посетите тези природни забележителности! Явно проблемите в Северозападна България са от субективен характер и се надявам някой да прочете забележките и вземе мерки!

 7. Е.Хаджийска каза:

  Посетихме пещера „Венеца“ на 13.10.2019г. Уникално място и перфектна организация. Групите са по 20 човека, екскурзовода беше перфектен: помагаше да не се нараним на ниските места,обясняваше на групата подробно и където нямаше възможност да се съберем всички ни разделяше на по- малки групи .Обедна почивка нямаше и при излизане на едната група,влиза следващата. Горещо препоръчвам!Прекрасно място!Уникално творение на Природата и старателно облагородено и поддържано👏

 8. Катя Иванова каза:

  Прекрасна пещера! Много красива и добре поддържана! Придружаваше ни екскурзовод.Беседата беше интересна и увлекателна.На всички зададени въпроси се отговаряше компетентно.Предупреждаваше ни за всяка опасност при придвижването в пещерата. Благодаря за прекрасното изживяване.С удоволствие бих я посетила пак.

 9. Елена Христова каза:

  Работи ли пещерата в момента, след ковид кризата – към юни/юли 2021?

 10. Малин каза:

  Може ли да се снима вътре?

 11. Борислав Лазаров каза:

  Здравейте. Има ли нещо за хапване около входа на пещерата?

 12. МАНОЛИН каза:

  Смятам да тръгна с влак от Варна за гара Орешец , като направя смяна в Мездра ? Възможно ли е ? Би трябвало да няма проблеми ? После ми се иска да посетя град Кула и крепостта Кастра Мартис . Живот и здраве , ще видим ?

 13. Иванова каза:

  Пещерата е уникална! Снимките не могат да пресъздадат това, което ще видите с очите си!

 14. Силвия Желязкова каза:

  Преди да посетите пещерата, попитайте по телефона дали на служителите им се работи!!
  При работно време до 16.00ч.влизане в 15.15ч вече са приключили и толкова. После защо нямало посетители и работа в северозападна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *