Пещера Проходна и наоколо: скални забележителности, красиви гледки и една кратка леко екстремна разходка

Пролет, свежест, навсякъде зеленина, много дъждове, компенсиращи безснежната зима … И отново купчина почивни дни в тези дъждове.

Бях чувала за пещерата Проходна и много исках да я посетя. Все пак исках и още нещо освен нея. И търсих … Така попаднах в интернет на информация за Геопарк Искър – Панега. И беше решено – екскурзията до пещера Проходна ще се комбинира с разходка в Геопарка. За Манастир Света Марина все още не знаехме. Той ни дойде като бонус на място – видяхме табелката и я последвахме.

Тази статия е посветена на всички тези забележителни места, недалеч от София, и как се стига до тях. Посетихме ги в един ден.

Пещера Проходна

Пещера Проходна

Пещера Проходна

Пещера Проходна, или като още е известна – Очите на Господ, е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс край Карлуково и Луковит. Прилича на голям естествен тунел. В централната й част са очите. От тях прониква голямо количество светлина и затова в пещерата е много светло.

Доста е хлъзгаво поради капките вода, падащи отгоре. Вътре в пещерата има няколко масивни скални образувания, по някои от които можете да се изкачите. Много интересно място.

Очите на Бога

Очите на Бога

Как се стига до пещера Проходна

От София се поема по магистрала Хемус, след Ябланица се хваща пътя за Плевен. Отбивката за Карлуково е след мегдана на село Петревене. Скалният комплекс се намира на около 7 км от крайната табелка на село Петревене – на няколко метра след един паметник с орел на входа на село Карлуково. Там по пътя вдясно има едно блато, което стига до единия вход на пещера Проходна.

Пещера Проходна и част от скалните образувания

Пещера Проходна и част от скалните образувания

Когато ние посетихме пещерата, точно пред входа й попаднахме на група катерачи, превземащи околните скали.

Друг вариант за достъп до Очите на Господ е да се продължи няколко метра след блатото и да се завие наляво. Малко след този завой се намира туристически център с обширен паркинг около него. Там, в този център на рецепцията се слага и съответния печат от 100-те обекта (номер 33 или 30 в зависимост от това кога е издадена туристическата книжка).

От лявата страна на центъра започва тясна пътечка, водеща до другия вход на пещера Проходна. Преходът по тази пътечка до пещерата отнема не повече от 10 – 15 минути.

Пътечката от туристическия център до пещерата

Пътечката от туристическия център до пещерата

Ние влязохме в пещера Проходна откъм блатото, излязохме от другия й край, и се върнахме по гореспоменатата пътечка до туристическия център.

Красивите гледки около пещера Проходна

Красивите гледки около пещера Проходна

Скален манастир Света Марина

Скален манастир Света Марина до Карлуково

Скален манастир Света Марина до Карлуково

Скалният манастир Света Марина се намира недалеч от пещера Проходна. Пада се почти под туристическия център – прорязан надолу в скалите.

Начало на пътеката към манастира - покрай лявата стена на туристическия център

Начало на пътеката към манастира – покрай лявата стена на туристическия център

Пътечката към Скалния манастир Света Марина започва на 20-ина метра от пътеката към пещера Проходна и също води началото си от лявата стена на туристическия център. Дълга е около 300 метра, но е много стръмна и хлъзгава на места. Затова по нея се върви бавно.

След около 10 -15 минути спускане по пътечката, близо до самата река, пътеката се разделя на две. Там трябва да се хване дясната пътечка. Веднага след като се завие надясно има и указателна табелка за манастира, но тази табелка е малко постфактум – вижда се, след като вече си взел правилната посока. Все пак, ако човек знае, че я има, може да се приеме за някакъв ориентир.

Втората табелка

Втората табелка

Метър-два след тази табелка ходенето става много интересно, тъй като пътеката на места се губи, минава по скалите, а където я има е много тясна, тук-там стръмна. Хубавото е, че има метално въже за опора, здраво прихванато в скалите. На местата, където пътечката съвсем прекъсва или пък има резки скокове, има сложени малки, но много стабилни метални стълби.

Не е чак толкова „хард“ туризъм, но е интересно. Малко преди манастира има едно дървено мостче. След него се открива и самият манастир. Като време – това е след по-малко от десет минути от втората табелка за манастира.

Пътечката към Манастира - интересната част

Пътечката към манастира – интересната част

Пътечката към Манастира - още от интересната част

Пътечката към манастира – още от интересната част

Пътечката към манастир Св. Марина - мостчето точно преди манастира

Пътечката към манастир Св. Марина – мостчето точно преди манастира

Манастирът се състои от църква и малък двор. В църквата може да се запали свещ. От съображения за пожарна безопасност е хубаво да се изчака свещите да изгорят, преди да се напусне районът на манастира.

Скален манастир Света Марина - църквата

Скален манастир Света Марина – църквата

Скален манастир Света Марина - църквата отвътре

Скален манастир Света Марина – църквата отвътре

Едноименната скална църква „Света Марина“ е построена през 14-и век и според кратката историческа справка, залепена до входа й, се смята за уникален паметник на Българското средновековие. Била обитавана от монаси – исихасти.

Геопарк Искър – Панега

Геопаркът изглеждаше много красиво място за разходка, интересно с множеството скални форми, реката и мостчетата. За съжаление успяхме да видим съвсем малка част от парка, тъй като голяма част от пътеките бяха залети от придошлата река вследствие на дългите валежи.

Геопарк Искър - Панега

Геопарк Искър – Панега

Геопарк Искър - Панега: един от мостовете над реката

Геопарк Искър – Панега: един от мостовете над реката

Ако сте в района и разполагате с още свободно време, може да отидете и до водопад Скока край село Реселец, недалеч от Червен бряг. Имайте пред вид, обаче, че водопадът е най-красив и мощен през пролетта. През останалото време от годината силно зависи от падналите дъждове.

Оценка на читателите: 4.5 / 5 (44 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, последвайте ме и в Инстаграм за повече снимки и кратки истории. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, на един ден от София, пещери, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

10 отговора към Пещера Проходна и наоколо: скални забележителности, красиви гледки и една кратка леко екстремна разходка

 1. Маргарита каза:

  Чудесен блог ! Този маршрут отдавна ми е мечта. Благодаря за подробната информация!

 2. Ели Иванова каза:

  Да, наистина чудесен маршрут! Гледките и изживяването по него пълнят и очите, и душата.

 3. Красимир каза:

  Еко пътека Панега Искър – този мост води към недостъпна и наводнена местност. Вярната посока е в дясно по течението на реката. След 400 м реката се пресича по каменен мост и пътеката показва своите прелести.

 4. Lio Popov каза:

  Здравей! Често попадам на твоя блог – страхотен е! Харесва ми как описваш преживяванията в скъпата ни Родина! Харесват ми снимките, които не изобилстват, но са достатъчни, за да разберем читателите, какво си видяла. И, че винаги си заслужава да се посети и от другите. Благодаря и за някои мнения, които не на всеки могат да се харесат, но понякога трябва да се споменат. Продължавай в това красиво начинание – пътувания и споделяния! Поздрави!

 5. Теодора Берова каза:

  Скалният манастир Св. Марина вече е изографисан – възстановени са оригиналните стенописи по снимков материал и по описание как е било. Манастирът беше осветен с тържествена църковна служба на 17 юли. (Възстановяването е направено от родолюбиви българи и с благословията на Св. Синод на Българската Православна Църква) 🙂

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Теодора. Много благодаря за ценната информация и добрата новина. Това е отличен повод да се върнем отново там край Карлуково и да посетим отново скалният манастир, а и „Очите на Бога“, то се знае!

 6. Радка Карагьозова. каза:

  Браво Ели. Много хубав блог си напавила. Благодаря ти за понробностите с които описваш обектите които посещаваш така и ние които нямаме средства можем да опознаем Нашата красива Родина. Много обичам природата и историята.. Продължавай в същия дух. Благодаря.

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Радка, страхотни думи, благодаря ти от сърце. Благодарение на хора като теб виждам, че това, което правя, има смисъл. Желая ти да посетиш всички места, за които мечтаеш!

 7. Пламенка каза:

  Освен скалния манастир Света Марина в района има още един т.е. два скални манастира. Единият се казва Свети Никола, който също е реставриран ( и продължава да се реставрира) и прехода до него е много по лесен. Има си стълби, които са стръмни, но не и опасни, защото са от бетон. Другият се казва Свети Дамян и Козма, но за съжаление само пещерняци могат да стигнат до там. Друго интересна местност, която може да се види в този район е Искъра. Там има интересни къщи и много хубав изглед към Провътртеника – един от скалните феномени на района. Който иска да стигне направо пред пещерата с кола може да продължи, да излезе от Петревене и да мине през Луковит. От там също може да се стигне до пещерата, в града има указателни табели.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, много благодаря за полезната информация! Ще ги имаме пред вид тези места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *