Пещера Проходна и наоколо: скални забележителности, красиви гледки и една кратка леко екстремна разходка

Пещера Проходна, известна още като Очите на Бога – едно място, на което няма как да не се възхитиш, колкото и пъти да отидеш.

Тази статия е посветена на пещера Проходна и на още две места, близо до нея – скален манастир Света Марина и геопарк Искър-Панега, всички те – чудесна уикенд дестинация от София. Посещавали сме два пъти пещерата и геопарка, а манастира – само веднъж.

Пещера Проходна, Очите на Бога
Пещера Проходна, Очите на Бога

Когато за първи път поехме натам, беше пролет, свежест, навсякъде зеленина, много дъждове, компенсиращи безснежната зима … Денят беше един от  купчината почивни дни в тези дъждове.

Пещера Проходна, Божиите очи
Пещера Проходна, Божиите очи

Още тогава открихме, че посещението на пещерата чудесно се комбинира с Геопарк Искър – Панега. За манастир Света Марина все още не знаехме. Той ни дойде като бонус на място – видяхме табелката и я последвахме.

Пещера Проходна
Пещера Проходна отдалеч

Пещера Проходна

Пещера Проходна, или като още е известна – Очите на Господ, е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс край Карлуково и Луковит. Прилича на голям естествен тунел. В централната ѝ част са очите – две дупки с характерна форма на тавана на пещерата. От тях прониква голямо количество светлина и затова в пещерата е много светло.

Доста е хлъзгаво поради капките вода, падащи отгоре. Вътре в пещера Проходна има няколко масивни скални образувания, по някои от които можете да се изкачите. Много интересно място.

Очите на Бога
Очите на Бога

Как се стига до пещера Проходна

От София се поема по магистрала Хемус, след Ябланица се хваща пътя за Плевен. Отбивката за Карлуково е след мегдана на село Петревене. Скалният комплекс се намира на около 7 км от крайната табелка на село Петревене – на няколко метра след един паметник с орел на входа на село Карлуково.

Друг подход към пещерата е още от село Румянцево. Освен това, ако идвате от противоположната посока, може да се отбиете за пещера Проходна от Луковит. Има табелка.

В района на пещерата, по пътя вдясно има едно блато, което стига до единия вход на пещера Проходна.

Пещера Проходна и част от скалните образувания
Пещера Проходна и част от скалните образувания

Когато ние посетихме пещерата, точно пред входа ѝ попаднахме на група катерачи, превземащи околните скали.

Там в района, друг вариант за достъп до Очите на Господ е да се продължи няколко метра след блатото и да се завие наляво. Малко след този завой се намира Националният пещерен дом „Петър Трантеев“ с обширен паркинг около него. Домът представлява масивна туристическа сграда със спални места, столова, бюфет и учебен кабинет. Носи името на основоположника на организираното пещерно движение в България Петър Трантеев.

От лявата страна на пещерния дом започва тясна пътечка, водеща до другия вход на пещера Проходна.

Преходът по тази пътечка до пещерата отнема не повече от 10 – 15 минути.

Пътечката от туристическия център до пещерата
Пътечката от туристическия център до пещерата

В пещерния дом на рецепцията се слага и съответния печат от 100-те обекта (номер 33 или 30 в зависимост от това кога е издадена туристическата книжка).

Пещера Проходна: на входа / изхода
Пещера Проходна: на входа / изхода

Ние влязохме в пещера Проходна откъм блатото, излязохме от другия ѝ край, и се върнахме по гореспоменатата пътечка до Националния пещерен дом.

Красивите гледки около пещера Проходна
Красивите гледки около пещера Проходна

Внимавайте: за препоръчване е да посещавате пещера Проходна извън зимния сезон, защото при много студено време се образуват висулки лед, които на моменти се откъсват и падат и може да е опасно.

Скален манастир Света Марина

Скалният манастир Света Марина се намира недалеч от пещера Проходна. Пада се в скалите под сградата на пещерния дом.

Скален манастир Света Марина до Карлуково
Скален манастир Света Марина до Карлуково

Манастирът се вижда от влака по линията София – Горна Оряховица. Ако някой път пътувате с влака, наближите ли Карлуково, хвърляйте поглед към високите скали край Искъра и ще го видите.

Начало на пътеката към манастира - покрай лявата стена на туристическия център
Начало на пътеката към манастира – покрай лявата стена на туристическия център

Как да отидете до скален манастир Света Марина

Отправна точка е пещерният дом „Петър Трантеев“.

Пътечката към скалния манастир Света Марина започва на 20-ина метра от пътеката към пещера Проходна и също води началото си от лявата стена на туристическата сграда. Дълга е около 300 метра, но е много стръмна и хлъзгава на места. Затова по нея се върви бавно.

След около 10 -15 минути спускане по пътечката, близо до самата река, пътеката се разделя на две. Там трябва да се хване дясната пътечка. Веднага след като се завие надясно има и указателна табелка за манастира, но тази табелка е малко постфактум – вижда се, след като вече си взел правилната посока. Все пак, ако човек знае, че я има, може да се приеме за някакъв ориентир.

Втората табелка
Втората табелка

Метър-два след тази табелка ходенето става много интересно, тъй като пътеката на места се губи, минава по скалите, а където я има е много тясна, тук-там стръмна. Хубавото е, че има метално въже за опора, здраво прихванато в скалите. На местата, където пътечката съвсем прекъсва или пък има резки скокове, има сложени малки, но много стабилни метални стълби.

Пътечката към Манастира - интересната част
Пътечката към манастира – интересната част

Не е чак толкова „хард“ туризъм, но е интересно.

Пътечката към Манастира - още от интересната част
Пътечката към манастира – още от интересната част

Малко преди манастира има едно дървено мостче. След него се открива и самият манастир. Като време – това е след по-малко от десет минути от втората табелка за манастира.

Пътечката към манастир Света Марина - мостчето точно преди манастира
Пътечката към манастир Св. Марина – мостчето точно преди манастира

Накратко за манастира

Манастирът се състои от църква и малък двор.

Скален манастир Света Марина - църквата
Скален манастир Света Марина – църквата

В църквата може да се запали свещ. От съображения за пожарна безопасност е хубаво да се изчака свещите да изгорят, преди да се напусне районът на манастира.

Скален манастир Света Марина - църквата отвътре
Скален манастир Света Марина – църквата отвътре

Едноименната скална църква „Света Марина“ е построена през 14-и век и според кратката историческа справка, залепена до входа ѝ, се смята за уникален паметник на Българското средновековие. Била изписана от местни иконописци. На места се виждат останки от старите стенописи.

Преди време част от стенописите в църквата Света Марина били свалени. Сега те се пазят в Националния исторически музей – може да ги видите в една от залите на 2-рия етаж.

Стенопис Света Марина, Старозаветна Троица и жертвоприношение Авраамово - НИМ
Стенопис Света Марина, Старозаветна Троица и жертвоприношение Авраамово – НИМ

Църквата била обитавана от монаси – исихасти. Пак според информацията на място, църквата оцеляла по време на турското робство, но през 19-ти век била изоставена и после западнала.

Геопарк Искър – Панега

Още при първото ни посещение, геопаркът изглеждаше много красиво място за разходка, интересно с множеството скални форми, реката и мостчетата.

Геопарк Искър - Панега
Геопарк Искър – Панега

За съжаление, тогава успяхме да видим съвсем малка част от парка, тъй като голяма част от пътеките бяха залети от придошлата река, вследствие на дългите валежи.

Геопарк Искър - Панега: един от мостовете над реката
Геопарк Искър – Панега: един от мостовете над реката

Затова, след време направихме и второ посещение, с подробностите от което и полезна информация за маршрута може да се запознаете статията Геопарк Искър – Панега.

И още

Ако сте в района на Карлуково и Луковит и разполагате с още свободно време, може да отидете също до водопад Скока край село Реселец, недалеч от Червен бряг. Имайте пред вид, обаче, че водопадът е най-красив и мощен през пролетта. През останалото време от годината силно зависи от падналите дъждове.

Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, на един ден от София, пещери, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


16 Коментара към Пещера Проходна и наоколо: скални забележителности, красиви гледки и една кратка леко екстремна разходка

 1. Маргарита каза:

  Чудесен блог ! Този маршрут отдавна ми е мечта. Благодаря за подробната информация!

 2. Ели Иванова каза:

  Да, наистина чудесен маршрут! Гледките и изживяването по него пълнят и очите, и душата.

 3. Красимир каза:

  Еко пътека Панега Искър – този мост води към недостъпна и наводнена местност. Вярната посока е в дясно по течението на реката. След 400 м реката се пресича по каменен мост и пътеката показва своите прелести.

 4. Lio Popov каза:

  Здравей! Често попадам на твоя блог – страхотен е! Харесва ми как описваш преживяванията в скъпата ни Родина! Харесват ми снимките, които не изобилстват, но са достатъчни, за да разберем читателите, какво си видяла. И, че винаги си заслужава да се посети и от другите. Благодаря и за някои мнения, които не на всеки могат да се харесат, но понякога трябва да се споменат. Продължавай в това красиво начинание – пътувания и споделяния! Поздрави!

 5. Теодора Берова каза:

  Скалният манастир Св. Марина вече е изографисан – възстановени са оригиналните стенописи по снимков материал и по описание как е било. Манастирът беше осветен с тържествена църковна служба на 17 юли. (Възстановяването е направено от родолюбиви българи и с благословията на Св. Синод на Българската Православна Църква) 🙂

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Теодора. Много благодаря за ценната информация и добрата новина. Това е отличен повод да се върнем отново там край Карлуково и да посетим отново скалният манастир, а и „Очите на Бога“, то се знае!

 6. Радка Карагьозова. каза:

  Браво Ели. Много хубав блог си напавила. Благодаря ти за понробностите с които описваш обектите които посещаваш така и ние които нямаме средства можем да опознаем Нашата красива Родина. Много обичам природата и историята.. Продължавай в същия дух. Благодаря.

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Радка, страхотни думи, благодаря ти от сърце. Благодарение на хора като теб виждам, че това, което правя, има смисъл. Желая ти да посетиш всички места, за които мечтаеш!

 7. Пламенка каза:

  Освен скалния манастир Света Марина в района има още един т.е. два скални манастира. Единият се казва Свети Никола, който също е реставриран ( и продължава да се реставрира) и прехода до него е много по лесен. Има си стълби, които са стръмни, но не и опасни, защото са от бетон. Другият се казва Свети Дамян и Козма, но за съжаление само пещерняци могат да стигнат до там. Друго интересна местност, която може да се види в този район е Искъра. Там има интересни къщи и много хубав изглед към Провътртеника – един от скалните феномени на района. Който иска да стигне направо пред пещерата с кола може да продължи, да излезе от Петревене и да мине през Луковит. От там също може да се стигне до пещерата, в града има указателни табели.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, много благодаря за полезната информация! Ще ги имаме пред вид тези места.

 8. Виолета Божилова каза:

  Прочетох статията и решихме със съпръга ми да посетим това красиво място.Освен пещера Проходна по препоръка на един местен посетихме и една пещера,която се намира по продължение на паркинга(пътеката за пещера Проходна завива наляво от паркинга) направо по баирчето на около 100м.След това посетихме Карлуково.Бяхме приятно изненадани от каменната украса на моста по ж.п.линията, от там надясно минахме покрай каменната фигура на Флинстон и стигнахме до двете каменни къщи.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Виолета, благодаря за споделените впечатления!

 9. Атанас Стоименов каза:

  В района има и няколко скални феномена- Провъртеника и Струпаница, а освен скалните манастири има и интересни каменни къщи. Близо е и Съевата дупка. Има си материал за един уикенд, че и повече за разходки. Горещо препоръчвам хотел Дипломат плаза в Луковит като място за настаняване. Невероятен хотел, а и организират разходки и различни мероприятия на споменатите места.

 10. Иван каза:

  Твърде добра забележителност е „Проходана“. Там няма божии очи или тем подобни. Казват се „Окната“. Без фантазьорство. Утре и България ще прекръстите. Все пак съм влизал в „Проходна“ над 500 пъти.

 11. Румен каза:

  Напълно съм съгласен с коментари те хубаво е

 12. Николова каза:

  Здравейте, страхотен блог! 🙂

  За тези, които решат да посетят този уникален район – заповядайте в къща за гости “Пещерната къща” в с. Карлуково, в непосредствена близост до пещера Проходна и Луковит. Подходяща за до 12 човека и с механа. Къщата е направена от камък, в синхрон с природата и каменните къщи в района.

  https://www.facebook.com/peshternatakashta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *