Пещера Утробата и екопътека Райски изглед, Източни Родопи

Пещера Утробата беше едно от най-изумителните и загадъчни места, което посетих при първото ми пътешествие из Източните Родопи преди десетина години. Емоцията от посещението ми тогава е все още толкова ясна и силна, че продължава да предизвиква в мен тръпката, която изпитах преди време, когато се качвах по онази паянтова дървена стълба, някак нехайно опряна към отвора на пещерата.

Панорама "Райски изглед"
Панорама „Райски изглед“

Съвсем наскоро се озовахме отново в пещера Утробата, като този път направихме и стабилен преход, включващ две от пътеките до нея – със синя и жълта маркировка. По едната се качихме, а по другата се върнахме. Пътеката с жълта маркировка включва екопътека „Райски изглед“, която води до едноименното панорамно място към завоите на Арда, сега част от язовир Кърджали. Малко сложно се получи, но по-долу ще изясним нещата при описанието на маршрутите.

С какво е интересна пещера Утробата

Пещера Утробата в днешно време е сред популярните забележителности в Родопите, но преди десетина години, когато я видяхме за първи път далеч не беше така. Името ѝ е тясно свързано с нейната форма. Тя е хоризонтално разположена, висока е около 3 метра, дълга е около 22 метра като последните няколко метра са допълнително изсечени от човешка ръка, като в дъното е оформен малък олтар. Входът ѝ е разположен на около 2 метра над земята.

Пещера Утробата - олтарът в дъното
Пещера Утробата – олтарът в дъното

Пещера Утробата е открита случайно от спелеолога Минчо Гумаров през 2001 г., а малко по-късно е проучена от екипа на проф. Николай Овчаров. Смята се, че тя е била древно тракийско светилище, посветено на Великата Богиня-майка, като датировката е в XI – X век пр.н.е.

Вътре в пещерата
Вътре в пещерата

Освен формата, интерес буди фактът, че точно по пладне (12 часа по астрономическото време) слънчевият лъч бавно прониква в пещерата, като има момент от годината, в който лъчът стига почти до дъното – това се пада в зимните месеци януари-февруари, когато слънцето е най-ниско на хоризонта.

Още нещо любопитно – в горната част на скалния масив на Утробата могат да се видят няколко изсечени трапецовидни ниши, които също се свързват с традициите на траките.

В Утробата
В Утробата

Това не е единствената пещера с формата на Утроба. Подобни пещери са се изграждали в древността в култ към женското плодородие. В България са познати над 25 пещери с форма на утроба.

Аз лично съм посещавала още две подобни пещери – пещера Утробата край Арбанаси и пещерата във светилището Харман кая близо до Момчилград.

Къде се намира и как се стига

Пещера Утробата се намира в западните части на Източните Родопи, на около 11 километра северозападно по права линия от Кърджали. Местността е Тангардък кая (Гърмящата скала).

До пещерата може да се стигне по няколко обособени пътеки. Две от тях описвам по-долу – те са със синя и с жълта маркировка, по едната се изкачихме, а по другата слязохме.

За информация, при първото наше посещение преди години използвахме друга пътека във вариант отиване и връщане. Тя започва от площада с джамията в края на село Голяма бара и подхожда към пещерата от североизток. По тази пътека се върви пеша около час до пещерата. На този маршрут няма да се спирам в подробности.

Маршрут до пещера Утробата с връщане по пътека „Райски изглед“

Тук ще опиша двата маршрута до пещера Утробата – със синя и с жълта маркировка. Ние се качихме по синята и слязохме по жълтата. Така и ще ви ги представя.

Ако сте със собствен транспорт има два варианта да оставите колата. Единият е да паркирате в началото на маршрута и после, след като го изминете, пеша да се върнете по асфалтовия път. Така трябва да затворите кръга по асфалта с малко над 3 километра ходене.

Вторият вариант е да стартирате от хотел Боровица. Тогава до началото на маршрута трябва да изминете 1.5 км по асфалта и накрая да се върнете 1.7 км към хотела (които са все надолу и не се усещат много дори след дългия преход). Ние направихме точно така.

Отправна точка

Пътеката започва от шосето близо до водослива на реките Боровица и Арда, на километър и половина северно от хотел Боровица. Има добре видимо информационно табло. От другата страна на шосето има удобно място за паркиране.

Координати на:

 • началото: 41.698814, 25.236364;
 • пещера Утробата: 41.7046754, 25.2481138;
 • панорама Райски изглед: 41.690452, 25.248387;
 • край на маршрута: 41.679241, 25.252547.

Освен съответните информационни табла няма някакви ясни ориентири при началото и края на маршрута, затова тези точки по-долу ще ги наричам с прозаичните думи начало и край.

Особености

Маршрутът може да се раздели на следните добре обособени етапи:

 • етап 1: начало – пещера Утробата;
 • етап 2: пещера Утробата – било;
 • етап 3: било – панорама Райски изглед;
 • етап 4: панорама Райски изглед – край.

Етап 1: начало – пещера Утробата

От шосето пътеката директно навлиза в гората като постепенно се изкачва. След 10-15 минути напускаме гората, завиваме наляво и започваме да изкачваме близкия хълм. Назад вече се откриват красиви панорамни гледки.

Първи гледки по маршрута - поглед назад
Първи гледки по маршрута – поглед назад

Пътеката от горска става камениста като продължава плавното изкачване нагоре. Около 40 минути ходене след началото на маршрута се стига до масивна беседка. Мястото е подходящо за първата почивка. Пътеката обикаля беседката и продължава нагоре, успоредно на дерето. След още 15-20 минути ходене се стига до малък заслон.

Гюргенлик дере
Гюргенлик дере

Заслонът е важен ориентир. До тук сме се движили по синя маркировка. От заслона направо пътеката продължава, но вече е с жълта маркировка. И още по-важното нещо при заслона е, че за пещера Утробата трябва да напуснем основната пътека и да завием наляво към нея по тясна (и също камениста) пътека. Тя също е маркирана със синя маркировка, но при заслона няма стрелка или някакво друго добре видимо указание.

Към пещера Утробата - входът на пещерата и нишите
Към пещера Утробата – входът и нишите
В подножието на пещерата
В подножието на пещерата

От заслона до пещерата се стига за 5-10 минути. За да влезете в пещерата, трябва да се изкатерите по метална добре закрепена (към този момент) стълба. Преди години стълбата беше дървена и не беше хич стабилна, та самото влизане си беше приключение.

По стълбата към Утробата
По стълбата към Утробата

Целият етап се изминава за около час и 15 минути без почивките. Времето е ориентировъчно и пряко зависи от темпото.

Пещера Утробата
Пещера Утробата

Ето и кратко видео от изминаването на пътеката към пещера Утробата.

Етап 2: пещера Утробата – било

От пещерата трябва да се върнете до заслона и от там да продължите напред по жълтата маркировка. Тя ще ви изведе на билото, където трябва да завиете надясно и да продължите долу-горе успоредно на същото дере (това е река Гюргенлик дере), но от другата му страна. Няма указателни стрелки, но има маркировка (макар и нарядко).

Етапът се изминава за 10-15 минути.

Етап 3: било – панорама Райски изглед

Като завиете надясно по билото следва ходене в гора, което на моменти доскучава. Тук няма какво толкова да се описва.

Райският изглед към изящните извивки на река Арда
Райският изглед към изящните извивки на река Арда

След монотонното ходене в един момент се излиза от гората и идва голямата награда – невероятната гледка към Арда и изящните ѝ извивки. На това място са изградени няколко пейки. С основание панорамата е наречена „Райски изглед“.

Поглед към вливането на река Боровица в Арда
Поглед към вливането на река Боровица в Арда

Сядаш на някоя от пейките, гледаш, гледаш, гледаш и не можеш да се нагледаш на омайваща красота. Трудно се отлепва човек от такава гледка, но няма как – все някога трябва да се приберем.

Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед

Етапът се изминава за около един час.

Етап 4: панорама Райски изглед – край

След панорамата следва кратко спускане надолу, после малко изкачване към съседния хълм и после – по-дълго спускане, което приключва при асфалтовия път от Кърджали към хотел Боровица. Пътеката е камениста и на места стръмна. Тук-там се откриват панорамни гледки. Долу на шосето е поставено голямо информационно табло.

По пътека Райски изглед - язовир Кърджали
По пътека Райски изглед – язовир Кърджали

Тази част от маршрута ни именно представлява екопътека „Райски изглед“. Тя се поддържа от екипа на хотел Боровица.

Екопътека Райски изглед - финални гледки към Арда
Екопътека Райски изглед – финални гледки към Арда

Етапът се изминава за около 50 минути.

Така целият гореописан маршрут се изминава за около 3 часа без почивките. Непременно при планиране на посещение трябва да включите още поне 2 часа за почивка и разглеждане.

И още

Преди няколко години попаднах на пещера Утробата в художествена литература. Пещерата беше сцена на финалното действие в романа „Ритуалът“ на писателя Радко Пенев. Романът е изключително интересен и увлекателен и въпреки немалкия си обем от 507 страници се чете бързо. Историите и ритуалите на древните траки, за които става дума в повествованието, са много любопитни. Допълнителен колорит придават трите туристически места, в които се извършват различни части от действието – остров Свети Иван край Созопол, историческият резерват Сборяново и по-специално Свещарската гробница и накрая пещера Утробата.

Публикувано в древни светилища, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, пещери, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Пещера Утробата и екопътека Райски изглед, Източни Родопи

 1. Станимир каза:

  Здравейте,
  Бихте ли ни казали за маршрута от село Голяма бара към пещера Утробата, пишете, че е само един час в посока, по-лек ли е отколкото от подхода, който сте описали тук (говорим само за до пещерата)?
  Благдаря!

  • Ели Иванова каза:

   Да, определено е по-лек. Проблемът е, че се пътува доста дълго време до Голяма бара.

   • Станимир каза:

    Е…. Малко повече детайли?

    • Ели Иванова каза:

     По този маршрут от село Голяма бара към пещера Утробата минахме преди повече от 10 години и може да има някои променили се оттогава неща. Тръгнахме от площада пред джамията в края на селото, минахме през оградена ливада, след това през малка махала, а след махалата по черен път стигнахме до възвишение, оттам се спуснахме към заслона с разклонение към пещера Утробата. Общо взето, върви се все в югозападна посока. Дължината на маршрута е сравнима с тази по пътеката със синя маркировка, но няма големи денивелации.

 2. Биляна каза:

  Привет, благодарности за статията и подробното описание, днес направихме прехода точно така и сме много доволни. Прекрасно беше.
  Едно малко уточнение – след Утробата като се стигне на билото е трудно да се следва жълтата маркировка, защото е много избледняла и горе е малко объркващо, има няколко разклона, на които може да се объркаш.
  Но има на много места по камъните червени стрелки, които всъщност водят също към Райски изглед, по-навътре в гората имаше и жълта, и червена маркировка. Много е лесно, ако се следват червените стрелки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *