Пещерски манастир Свети Николай Мирликийски: прекрасно място за разходка в Земенския край

Пещерският манастир, който посетихме в края на този май, се оказа чудесно място за разходка – стар манастир, до който води приятна и добре направена алея с няколко обособени зони за отдих и пикник. Намира се в Земенския край, в полите на Рудина планина, чийто най-висок връх е Сирищнишка Рудина.

Пещерски манастир Св. Николай Мирликийски
Пещерски манастир Св. Николай Мирликийски

До селото тече и много красив водопад, който в голяма част от годината е почти без вода, за съжаление. Повече за водопада ще разберете тук. Но дори и само заради манастира, разходката си заслужава.

Къде се намират село Пещера и Пещерският манастир

Пещерският манастир се намира на километър и половина североизточно от село Пещера. Да не се бърка това село Пещера с град Пещера, пазарджишко. До манастира води широка алея, която е добре поддържан към момента черен път.

Самото село е близо до Земен. Разположено е на около 80 километра югозападно от София, които се изминават с кола за около час и 10 минути. За село Пещера от София се отправяте към Земен и на входа на града поемате надясно още преди да сте влезли в него. Макар следващото населено място да е именно село Пещера, на синята пътна табела на този разклон, то не е изписано.

Като влезете в село Пещера (откъм Земен), за манастира трябва да се отклоните вдясно по първата пряка и после пак вдясно по втората. За ориентир там на кръстовището на втората пряка има чешма. След това улицата, по която трябва да завиете надясно става доста тясна и стръмна. Продължавате още малко по нея. След това пътят се разкланя (42.502536, 22.756376), като на това място трябва да поемете по лявото разклонение, а малко след това сте вече на алеята. Следва остър завой наляво, беседка и после завой надясно, след който има място за паркиране.

Ако се притеснявате от стръмни и тесни улици или просто искате да удължите разходката си, може да оставите колата в централната част на селото и да продължите пеша. Разстоянието от центъра до алеята не е много – около половин километър.

Край алеята са направени множество места за отмора и пикник
Край алеята са направени множество места за отмора и пикник

Както споменах, алеята е много приятна – лека за ходене, сред зеленина и с множество обособени зони за отдих и пикник. Тя е добре обозначена с табелки.

Над село Пещера - гледки в началото на алеята към манастира
Над село Пещера – гледки в началото на алеята към манастира

Край началните беседки, докато сте още съвсем близо до селото, се откриват и красиви панорамни гледки надалеч. Като излезете от селото, ще ви трябва около половин час без бързане, за да стигнете до манастира.

Накратко за манастира

Според сайта на Гигинския манастир, съществуват сведения от местни хора за съществуването на Пещерския манастир още през 814 г. Първите писмени сведения се четат от т.нар. Мрачка грамота от 1 декември 1348 година – това е формален акт на нашия цар Иван Александър, с който той дарява на светата обител много имоти. Грамотата понастоящем се съхранява в Хилендарския манастир в Атон.

Пред портите на Пещерския манастир
Пред портите на Пещерския манастир

Във вековете на османското робство манастирът запада. Възстановен е през 1842 г. Сред ктиторите са монахът Симеон и сина му. По това време била изписана църквата от Димитър Томов Вишанов или Молеров, български зограф от рода Молерови, виден представител на Банската художествена школа.

През Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) османските войски опожаряват манастира при оттеглянето си и обесват монаха Симеон, а синът му по чудо се спасява и отива в Рилския манастир. След това манастирът е изоставен. По-късно отново е възстановен.

Пещерски манастир - обновената църква
Пещерски манастир – обновената църква

В наши дни, само преди няколко години, светата обител е обновена по европроект, заедно с черния път, водещ до нея.

Поглед към църквата от камбанарията
Поглед към църквата от камбанарията

Според сайта на Софийската митрополия, обновеният Пещерски манастир е осветен на 6 юли 2019 г. и оттогава насетне вече се смята за действащ. На освещаването му била донесена старинна каменна икона на свети Николай с двуглав орел от XIV в., която се е помещавала в Пещерския манастир до началото на 90-те години на XX век. Сега тази икона се съхранява в Историческия музей в Перник.

Пещерски манастир - камбанарията
Пещерски манастир – камбанарията

Интересно е да се разходите в манастира – ще видите обновената църква, заедно със стар оброчен кръст пред нея, старата камбанария, аязмото, останки от стари сгради, новите навеси с пейки и осветление.

Оброчен кръст пред храма на манастира
Оброчен кръст пред храма на манастира

Самото място около манастира е изключително приятно.

Пещерски манастир - старото аязмо
Пещерски манастир – старото аязмо

На мен лично много ми хареса как е направено всичко. Когато ние бяхме там, главната порта на манастира беше заключена. Все пак, до другата порта в задната му част имаше широко празно място, откъдето успяхме да влезем и да разгледаме.

Пещерски манастир - останки от старите манастирски сгради
Пещерски манастир – останки от старите манастирски сгради

Други места наблизо

Ето още няколко интересни места в района, с които може да комбинирате разходката.

Земенски манастир – стар манастир с уникална кръстокуполна църква и богата история в покрайнините на Земен. Има си добри указателни табелки за него.

Земенски пролом – той е на река Струма и е известен с чудатите си скални образувания.

Манастир Св. Пантелеймон край с. Смиров дол
Манастир Св. Пантелеймон край с. Смиров дол

Манастир Св. Пантелеймон край село Смиров дол – това е нов манастир, подопечен на Гигинския манастир. Той е с модерна архитектура и богато изписана църква. Пред портите на манастира ще намерите интересно информационно табло с карта на манастирите в района – в т. нар. „Краищенско Светогорие“.

Одранишки манастир "Св. св. Петър и Павел"
Одранишки манастир „Св. св. Петър и Павел“

Одранишки манастир „Св. св. Петър и Павел“ – много красив манастир, недалеч от село Одраница.

Одранишки манастир
Одранишки манастир

До манастира води черен път с трошено-каменна настилка. Пътят е дълъг близо 3.5 километра и може да се измине и с по-висока лека кола – бавно и внимателно.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *