Плаж Листи до Синеморец – екзотика и морски гледки в изобилие

До скоро си мислех, че съм посетила всички екзотични, все още автентични и свободни от бетон плажове по българското Черноморие. Неотдавна за моя радост се оказа, че има един, за който все още нямах лични впечатления – плаж Листи до Синеморец. По-долу ще ви разкажа накратко за него, защото е голям, красив и малко познат. В допълнение, посещението до този плаж се предшества от приятен преход с прелестни гледки по брега на морето.

Плаж Листи до Синеморец
Плаж Листи до Синеморец

Плаж Листи е голям самотен плаж, до който се стига пеша. Името на плажа идва от името на носа – издадената част от сушата точно преди плаж Листи.

Къде се намира плаж Листи и как се стига

Плаж Листи се намира на около 3,3 километра южно от плаж Бутамята в Синеморец. Има пътека и от плаж Силистар, но за нея нямам точна информация. По-долу описвам маршрута от Синеморец.

Отправна точка е южната част на плаж Бутамята в Синеморец. Поема се на юг по платото. Пътеката се движи съвсем близо до морето.

Към плаж Липите до Синеморец
Към плаж Липите до Синеморец

След около 20 минути се стига до плаж Липите – все още автентичен, без арендатори и чадъри.

Плаж Липите до Синеморец
Плаж Липите до Синеморец

Ако не сте били преди това на него, със сигурност ще ви се прииска да поплажувате. Но внимавайте – плаж Липите през годините е взел немалко жертви, не влизайте навътре, особено при вълнение дори и да сте перфектен плувец!

Плаж Липите - поглед от скалите в южния му край
Плаж Липите – поглед от скалите в южния му край

За Листи се продължава от южната част на плаж Липите. Върви се по обособена пътека по платото като през цялото време се наслаждавате на морските гледки в три посоки. Брегът е скалист и с причудливи форми. Една от тях е Скалата на Сизиф. В интерес на истината не знаех името, научих го от сайта bgnaturetrip.com.

Скалата на Сизиф
Скалата на Сизиф

Друго чудо е Разделената канара.

Разделената канара
Разделената канара
Разделената канара отблизо
Разделената канара отблизо

Докато вървите, може да се поодерете на места в поизрастнали шумки.

Гледки по маршрута
Гледки по маршрута

След около 30 минути се стига до северната част на залив Листи. От това място се вижда, че в залива има два плажа, като до първия води пътеката, по която вървите. До по-големия плаж се поема по пътеката през гората след първото плажче. През гората се ходи още около 10 минути.

Нос Листи и залив Листи
Нос Листи и залив Листи

На плажа се наслаждавате на голям и ненаселен плаж, да не кажа самотен. Птиците спокойно прелитат над главите ви, някои от тях кацат в относителна близост. В плитчините на морето ще се изненадате от богатите му дарове – различни видове рапани и миди.

Докато ние плажувахме там, бяхме съвсем сами. Да. Голям плаж, а сами. По едно време дойде един гид на свободна практика – Шарко. Имаше си каишка, но нямаше опашка. Очаквахме, че след него ще се появи и стопанинът му, но не, Шарко беше сам. Дойде право при нас и му беше някак приятно в нашата компания.

Шарко
Шарко

На тръгване го привикахме, за да тръгне с нас към Синеморец – може пък там някой да го търси. Не искахме да го оставим самотен на плаж Листи. Той безгрижно ни придружаваше по целия обратен път, като проявяваше страстен интерес към всички храсти до пътеката. Да не ви казвам колко от тях оставиха отпечатък в козината му 🙂 . На Бутамята си намери друга компания и остана там, без да се сбогуваме…

Плаж Листи
Плаж Листи

Няколко съвета при посещение на плаж Листи

Плаж Листи е все още напълно автентичен и (за щастие!) несоциализиран. В това се състои както неговото обаяние, така и някои опасности, срещу които трябва да се вземат мерки. Подгответе се и имайте предвид следните съвети:

 • не тръгвайте по джапанки, екипирайте се със спортни обувки – след плаж Бутамята има кратко изкачване по скалите, а след Липите за кратко пътеката е доста тясна, освен това на платото има и змии, не са по пътеките, но все пак човек трябва да има „едно наум“;
 • бъдете особено предпазливи при къпане в морето на плаж Листи – голяма част от дъното му е каменисто, той е доста открит и съответно морето образува силни и коварни вълни;
 • предвидете си достатъчно време за връщане в изходната точка;
 • не забравяйте да се напръскате против ухапвания от насекоми, особено в късните следобедни часове;
 • насладете се максимално на всички гледки и на все още екзотичния плаж Листи.
Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


6 Коментара към Плаж Листи до Синеморец – екзотика и морски гледки в изобилие

 1. Плажа изглежда много красиво. Малко и уютно местенце, идеално за малка разходка и за романтика.

 2. Невена Паунова каза:

  Прекрасна дестинация! Следвахме указанията и разходката беше незабравимо преживяване! Благодаря за подробната информация!

 3. Димитър каза:

  Много добър пътепис 🙂 Мястото наистина е страхотно.

 4. Денислав Дачев каза:

  И нещо много важно, носете си достатъчно количество вода, ако смятате да плажувате продължително. Преходът в едната посока от Бутамята е около 40-45 минути.

 5. Иво каза:

  Изглежда прекрасно по снимките. Ако може някак си да публикувате линк към картата на гоогле ще бъде много по-лесно да го открием. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *