По стъпките на траките и съкровището

Траките са един от най-древните народи, живели в североизточната част на Балканския полуостров и в северозападната част на Мала Азия.

Перперикон
Перперикон

Те оставят след себе си невероятно културно наследство, истинско съкровище, за част от което ще стане дума по-долу и ще разберем от Boiana-MG малко повече, кои са тези народи, какво е културното им наследство и интересни факти за тях.

Кои са траките

Още от древни времена, тракийските племена са населявали територията на Източните Балкани и са говорели езици, принадлежащи към тракийската група от индоевропейското езиково семейство. Според описанието на древните автори, те са били светлокоси и предимно синеоки хора. Според Херодот, основното им въоръжение е било дългото копие и малките кинжали.

Някои средновековни автори, като Винко Прибоевич, отъждествяват траките като ранни балто-славяни, което косвено намери потвърждение в съвременните генетични и лингвистични изследвания. Въпросът за близостта на траките към балто-славяните към момента не се счита за окончателен, така че научната дискусия по темата остава отворена. Все пак, голяма част от тях са приели гръцката и римската култура и религия, ставайки поданици на тези държави.

Какво е тяхното културно наследство

Край Варна са открити съкровища във вид на антични предмети в могили от енеолита. В 280 от изследваните могили са намерени 3010 златни предмета, с общо тегло над 6 кг. Броят и разнообразието от накити с нищо не могат да се сравнят, а майсторството на тяхната изработка е най-доброто. От най-старото злато в света са открити златни гривни, кралска корона и венец, златни ивици по дрехите, златен скиптър – символ на силата на одринския (тракийски) владетел.
Сред културното наследство на траките присъства съкровище във вид на канфар, представляващо голям съд с две дръжки и ритуален троен съд, в комбинация с още три купи. Според различни експерти, съкровището е било използвано в различни ритуали пред боговете. Панагюрското златно съкровище е друго значимо богатство на траките. То е съставено от седем ритона, амфори, купи и флакони с общо тегло от 6164 кг висококачествено злато.

Интересни факти

  • Първата създадена от траките държава на Балканския полуостров е през V в. Пр. Н. Е. – Одриската държава;
  • С омъжването на дъщеря си за скитския цар Ариапит, Тракийският цар Тирас създава политически съюз за мир и родственост между скитите и тракийските царски династии;
  • Траките са известни със смелите си войни, притежаващи безброй златни съкровища;
  • Гладиаторът Спартак от Рим, пък често е споменаван, като трак или скит.

За още интересни маршрути, истории, турове и екскурзии, забележителности и пътешествия, съкровища, положителни преживявания и обиколки из гробниците на Перперикон, Boiana-MG е сигурният партньор.

Съдържанието на статията е спонсорирано и представя възгледите на автора Boiana-MG.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!