По стъпките на траките и съкровището

Траките са един от най-древните народи, живели в североизточната част на Балканския полуостров и в северозападната част на Мала Азия.

Перперикон
Перперикон

Те оставят след себе си невероятно културно наследство, истинско съкровище, за част от което ще стане дума по-долу и ще разберем от Boiana-MG малко повече, кои са тези народи, какво е културното им наследство и интересни факти за тях.

Кои са траките

Още от древни времена, тракийските племена са населявали територията на Източните Балкани и са говорели езици, принадлежащи към тракийската група от индоевропейското езиково семейство. Според описанието на древните автори, те са били светлокоси и предимно синеоки хора. Според Херодот, основното им въоръжение е било дългото копие и малките кинжали.

Някои средновековни автори, като Винко Прибоевич, отъждествяват траките като ранни балто-славяни, което косвено намери потвърждение в съвременните генетични и лингвистични изследвания. Въпросът за близостта на траките към балто-славяните към момента не се счита за окончателен, така че научната дискусия по темата остава отворена. Все пак, голяма част от тях са приели гръцката и римската култура и религия, ставайки поданици на тези държави.

Какво е тяхното културно наследство

Край Варна са открити съкровища във вид на антични предмети в могили от енеолита. В 280 от изследваните могили са намерени 3010 златни предмета, с общо тегло над 6 кг. Броят и разнообразието от накити с нищо не могат да се сравнят, а майсторството на тяхната изработка е най-доброто. От най-старото злато в света са открити златни гривни, кралска корона и венец, златни ивици по дрехите, златен скиптър – символ на силата на одринския (тракийски) владетел.
Сред културното наследство на траките присъства съкровище във вид на канфар, представляващо голям съд с две дръжки и ритуален троен съд, в комбинация с още три купи. Според различни експерти, съкровището е било използвано в различни ритуали пред боговете. Панагюрското златно съкровище е друго значимо богатство на траките. То е съставено от седем ритона, амфори, купи и флакони с общо тегло от 6164 кг висококачествено злато.

Интересни факти

  • Първата създадена от траките държава на Балканския полуостров е през V в. Пр. Н. Е. – Одриската държава;
  • С омъжването на дъщеря си за скитския цар Ариапит, Тракийският цар Тирас създава политически съюз за мир и родственост между скитите и тракийските царски династии;
  • Траките са известни със смелите си войни, притежаващи безброй златни съкровища;
  • Гладиаторът Спартак от Рим, пък често е споменаван, като трак или скит.

За още интересни маршрути, истории, турове и екскурзии, забележителности и пътешествия, съкровища, положителни преживявания и обиколки из гробниците на Перперикон, Boiana-MG е сигурният партньор.

Съдържанието на статията е спонсорирано и представя възгледите на автора Boiana-MG.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *