Разходка до Лешнишкия водопад край Петрич в Беласица планина

Беше първият ден на март. Беше време предпролетно. Беше време след една сравнително люта зима с толкова много сняг, че реките и съответно водопадите бяха особено пълноводни. Беше време само за водопади… А в нашата страна България има много водопади.

Лешнишки водопад край Петрич

Лешнишки водопад край Петрич

Тук разказвам за нашата разходка до Лешнишкия водопад край Петрич в Беласица планина, която се състоя в началото на март, когато в Петришко пролетта беше почти пукнала.

Към Лешнишкия водопад

Отправна точка за разходката до Лешнишкия водопад е хижа Беласица край Петрич. Пътеката започва вляво от входа на хижата. Преходът от хижа Беласица до водопад Лешнишки е около 40 минути и преминава през три потока, като водопадът е напоследния. Обратният път от водопада до хижата отнема приблизително същото време, тъй като ходенето  по пътеката не е само изкачване или само спускане. По нея си има всичко – изкачвания, спускания и равни участъци. Да отбележа, че тези изкачвания и спускания не са нито стръмни, нито продължителни, нито трудни.

По пътеката към Лешнишкия водопад

По пътеката към Лешнишкия водопад

Пътеката е много добре обособена и с ясна маркировка. В стръмните й части за улеснение на туристите има изградени дървени стъпала. Също така на местата, където пътеката пресича планински ручеи има мостчета за преминаване. В най-тесния участък от планинската пътека, който се намира непосредствено преди водопад Лешнишки, има дървен парапет за опора. Трябва да се внимава при влажно време за хлъзгави участъци по тази пътека. Иначе като цяло ходенето по тази пътека е много е приятно.

По пътеката към Лешнишкия водопад - вторият поток

По пътеката към Лешнишкия водопад – вторият поток

По пътеката

Посетихме Лешнишкия водопад в първия ден на Март 2015 г. Бяхме отседнали в хижа Беласица. Имахме голям късмет с времето – то беше слънчево и доста топло за този период от годината. Песента на птичките и ромона на планинските ручеи огласяха нашата разходка през цялото време. Тук-там в горичката сред многото шума по земята бяха пробили първите пролетни цветчета.

По пътеката към Лешнишкия водопад

По пътеката към Лешнишкия водопад

Отправихме се към водопада, веднага след като закусихме. Тръгнахме по пътеката, която почти веднага след началото си се отклонява вляво по един неголям баир. Изкачихме този баир за 10-15 минути. Отгоре на баира започнахме да чуваме грохота на първия поток и не след дълго ходене видяхме вдясно първия водопад. Той не беше нито много висок, нито много пълноводен, но все пак си беше водопад и заслужаваше известно внимание. Поогледахме го и продължихме.

Походихме още 5 минути след този първи малък водопад и започнахме да чуваме още по-силен грохот на шуртяща вода. Това беше вторият планински ручей, който се пресичаше от пътеката. Продължихме още съвсем малко и видяхме самия ручей. Той беше значително по-пълноводен от първия, а картината около него – изключително живописна.

Малко по-натам пътеката пресича този втори ручей по едно красиво (дори романтично) дървено мостче. За ориентир: ходенето от хижата до това мостче ни отне около 25-30 минути.

Пътеката към водопад Лешнишки - мостче

Пътеката към водопад Лешнишки – мостче

След това мостче пътеката продължава леко нагоре. 5 минути ходене след това мостче и започнахме да чуваме гръмкия шум на следващия поток, който беше още по-буен и пълноводен от предния поток. Всъщност водопад Лешнишки се оказа именно на този трети по пътеката поток. Повървяхме още 5 минути и го видяхме.

Водопад Лешнишки

Водопад Лешнишки

Водопад Лешнишки

Точно пред водопада има дървено мостче, откъдето човек може на воля да се наслади на красотата на водопада.

Водопад Лешнишки

Водопад Лешнишки

Водопад Лешнишки е с височина близо 20 метра. По време на нашето посещение водопадът бе доста мощен и пълноводен, с много буйни води. Приличаше ми на един от Фотинските водопади. Стояхме на въпросното мостче и се радвахме на падащите отсреща води на водопада, а под нас водата на потока букално кипеше. Доволни, усещахме пръските на водата и дишахме от влажния въздух.

Оттатък мостчето

След като известно време стояхме на мостчето, снимахме и се наслаждавахме на водопада, решихме да се изкачим на хълмчето оттатък моста и да проверим какво се вижда. Беше доста мокро, хлъзгаво и трудно за качване, но услилията ни се възнаградиха – видяхме още един ръкав на водопад Лешнишки. Бяхме доволни от гледките и нашите постижения.

Лешнишки водопад - краят на мостчето

Лешнишки водопад – краят на мостчето

Лешнишки водопад - скритите ръкави

Лешнишки водопад – скритите ръкави

В края на тази статия прилагам едно кратко видео за водопада – видео, което загатва за невероятното усещане, което човек получава, когао е там наблизо.

След като решихме, че сме видели всичко, поехме по обратния път. Той също ни отне около 40 минути.

Беласица планина

Планина Беласица е сред високите планини в България и въобще на Балканския полуостров. Нейният първенец връх Радомир е с височина 2029 метра. Други интересни върхове в планината са връх Конгур с височина  1951 метра (преходът от хижа Беласица до него е около 4 часа) и връх Тумба с височина  1880 метра, в който пресичат държавните граници между България, Гърция и Македония.

Хижа Беласица

Хижа Беласица се намира на около 8 км от Петрич в естествена кестенова гора. Хижата е направо луксозна – всяка стая си има собствен санитарен възел (баня и тоалетна), като при това стаите са много чисти. В допълнение столовата на хижата предлага пресни разнообразни вкусни ястия на много добри цени. Хората, които обслужват туристите са много любезни. Ние останахме много доволни от обслужването в хижата.

 

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Разходка до Лешнишкия водопад край Петрич в Беласица планина

  1. Катя каза:

    Здравейте, пътеката подходяща ли е ако сме с бебе в раничка

    • Ели Иванова каза:

      Ако сте ходили и на други преходи с бебе в раничка, не би трябвало да е проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *