Разходка в Едеса: един воден град

Вторите септемврийски празници тази година, тези покрай Деня на независимостта, прекарахме в южната ни съседка Гърция. Бяхме отседнали в курортчето Паралия. В един от дните си направихме голяма екскурзия до две места, тясно свързани с близкото и далечното българско минало. Едно от местата беше остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро – място, което тихо крещеше от мъка, а другото – град Едеса, до не толкова отдавна бивш български град Воден.

Едеса: горният водопад
Едеса: горният водопад

Обект на статията е водният парк в Едеса и двата големи водопада.

Къде се намира и как се стига до Едеса

Едеса днес е град в северна Гърция, намиращ се на около 90 километра западно от Солун. Пътищата до там са различни в зависимост от това откъде идвате. Покрай Солун има табелки за натам. Ние дойдохме от Малкото Преспанско езеро и минахме през Флорина. GPS-ът ни прекара през безлюдни криволичещи планински и полупланински пътища, покрай богати селскостопански земи. Беше ни интересно да видим тази по-неизвестна част от днешна северна Гърция.

Бяхме планирали да посетим градчето още преди години, когато ходихме до Охрид, но тогава не успяхме поради стачка на гръцките митничари, които бяха блокирали границата. Мина много време оттогава и все пак успяхме. Не че сме били крайно отдадени на идеята – от време на време просто се сещахме за това, докато накрая направихме план и отидохме.

Водопадите в Едеса

Днешният гръцки град Едеса е бившият български град Воден. През града минава река Вода (днес тя се нарича Водас), захранваща два големи водопада. Покрай водопадите е построен приятен градски парк. Скалите зад единия от водопадите са образували интересна пещера.

Река Вода в началото на парка
Река Вода в началото на парка
В парка
В парка

Паркът, пещерата и водопадите са много приятно за посещение място. Пещерата не е голяма или по-точно това се отнася за общодостъпната част от нея. Влиза се срещу билет от едно евро.

В пещерата
В пещерата

Пред пещерата има пътека, част от която е ситуирана точно зад горния от водопадите. Така човек може да застане зад шеметната водна струя и да се наслаждава на пръските и гледката.

Зад горния водопад
Зад горния водопад

Едеса се състои от две части – Горен и Долен град. Паркът и водопадите се намират в горната част. От пътеката край горния водопад се разкрива панорама към Долния град.

Панорама към Долния град
Панорама към Долния град

След това изградената пътека, част от градския парк, слиза в подножието на водопада.

В подножието на горния водопад
В подножието на горния водопад

Пътеката после отвежда и до другия водопад.

Другият водопад
Другият водопад

Пред втория водопад има изградено мостче, уж за наблюдение, но пръските там са толкова мощни, че наблюдението неминуемо се превръща в намокрение 🙂 .

Водопадите
Водопадите

Разходката е изключително приятна. Да кажа също, че до парка с водопадите има изграден безплатен паркинг. За да стигнете до там, трябва или да имате GPS, или да следвате табелките с надпис Waterfalls, след като влезете в града.

Искам да отбележа, че цялата тази област преди години е била българска. Хората са се изселили от там принудително. Дори на гугълската карта географските наименования там са изписани с две имена – българското и сегашното.

В района се отглеждат много плодове и друга селскостопанска продукция. Самият град Едеса е много красив. Постройките му не са с типичната средиземноморска архитектура, а са някак по-модерни и близки до централно европейските.

Публикувано в водопади, Гърция, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *