Рибната църква в Асеновград

В югоизточната част на Асеновград, недалеч от главния път за Бачково и Смолян, се намира църквата „Света Богородица Благовещение“, по-известна като Рибната църква. Посетихме я, когато се връщахме от есенното ни посещение в Родопите, по време на което се „гмурнахме“ в приключението Голубовица.

Рибната църква в Асеновград

Рибната църква в Асеновград


В настоящия си вид църквата е построена през 1834 година на мястото на старинен параклис от 12-ти век – това е времето на братята Асененевци. Залепен до сегашната църквата е малък параклис, носещ името Свети Йоан Кръстител, в който се намира чудодейна икона на света Богородица в необичайна обстановка – на дъното на аязмо с бистра вода, в която плуват рибки. Да, рибки! От там и името на църквата. Има поверие, че тази икона изпълнява съкровени желания (разбира се, само ако човек вярва силно).

Чудодейната икона на св. Богородица в аязмото с рибките

Чудодейната икона на св. Богородица в аязмото с рибките

Тази асеновградска църква е интересна и с факта, че там през 1838 година Захари Зограф рисува първите си стенописи. Един от тях, разположен в куполното пространство, е света Богородица с младенеца в темата „Ширшая небес“ –  по-голяма от небето.

Стенописът на св. Богородица в купола

Стенописът на св. Богородица в купола

В Асеновград има още една църква, чиито стенописи са рисувани от именития майстор Захари Зограф и то приблизително по същото време, по което художникът е рисувал и горните стенописи – това е църквата „Свети Георги Метошки“. Интересна статия, изследваща точната датировка на стенописите от Захари Зограф в двете станимашки църкви може да се прочете тук.

Рибната църква има много добре подреден и поддържан двор, пълен с дръвчета и растения.

Рибната църква

Рибната църква

Църквата е интересна и необичайна и заслужава да се види. Ако минавате през Асеновград и имате малко свободни минути, отбийте се да я видите. Адресът на църквата е улица Иван Шишман 26.

Как да стигнете? На влизане в Асеновград откъм Пловдив поемате първоначално за Смолян, докато стигнете второто кръгово кръстовище, от което излизате през втория изход, а на третото – по първия – това е улица Съединение, след това карате покрай реката около 500 метра и по моста вляво пресичате реката – това е ул. Цар Иван Асен II, след което поемате по първата пряка в дясно. За допълнителен ориентир – веднага след като се пресече реката има малка бензиностанция Петрол.

Към Рибната църква

Към Рибната църква

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


15 Коментара към Рибната църква в Асеновград

 1. Димитър Димитров каза:

  За мой голям срам, няколко пъти съм ходил в Асеновград, веднъж специално заради природонаучния музей със скелета на динозавъра, но не знаех, че има такива светини в този приятен и красив град. Благодаря Ви! Научих още нещо, отново чрез Вас.
  Желая Ви радостни коледни празници и щастлива и богата на пътувания, впечатления и разкази Новата 2017 година. И много здраве и сили, за да можете да видите и покажете тези места!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, признавам си, аз също доскоро не знаех за тази специална църква в Асеновград. Научих съвсем случайно за нея от една позната, а тя пък – от нейни познати и така.

   Весели празници и на Вас! Здраве и много късмет през Новата година!

 2. Теодор Пеев каза:

  На стенописа върху северната стена на църквата „Св.Георги Победоносец“, има отбелязана година „1841г.“,която не зная защо се пренебрегва от изследователите на творчеството на Захарий Зограф. През тази година той е изписал аркадата на църквата „Св.Архангелски събор“ в Бачковския манастир.

 3. Yori каза:

  От когато Отец Тодор не служи в тази църква не е същата. Митрополит Николай и лакеите му сложиха ръка и над тази светиня. Благодарение на Отец Тодор и паството му я превърнаха в един прекрасен Божи храм, където Богослужението привличаше стотици миряни от цяла България.

 4. vasil каза:

  За да бъде църквата в този си прекрасен вид най-голяма и основна заслуга има Отец Тодор, който в продължение на повече от 40 години служеше там. Грижите му, въпреки трудностите, датират от времето на комунизма когато поддръжката на църквата по обясними причини беше изключително трудна. Въпреки това той намираше начини и средства и я превърна в най-посещаваната и привлекателна такава в града и региона. Така беше допреди повече от година. Тогава архиерейският наместник в Асеновград свещеноиконом ибрикчи Йордан ( с агентурно име Ганчо като служител на бившата Държавна сигурност ) реши да отстрани отец Тодор и на негово място да назначи разглезеното си синче. Въпреки масовите протести в защита на отец Тодор митрополит Николай го отстрани – едни казват заради получени пари от ибрикчи Йордан, а други заради ревност от авторитета и любовта на хората към отец Тодор. Аз мисля, че и двете са верни. Жалко е,че Пловдивска Митрополия се е превърнала в тоталитарна такава и то в най-лошата форма – сталинистка. Използвайки смиреността на Патриарх Неофит, а може би разполага и с компромати за него, Митрополит Николай се превърна в истински дерибей от комунистически вид.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Васил, благодаря Ви за интереса и отзива, въпреки че не мога да взема никакво отношение по него, тъй като не съм запозната с тези неща. Все пак, като вярващ мирянин и турист, бях много впечатлена от Рибната църква при посещението ми там, в резултат на което написах и горната статия.

 5. вили каза:

  може ли някой да ми даде номер на тази черква

 6. Коце каза:

  Здравейте Ели. Били сте в Асеновград, но сте посетили само рибната църква . Незнам дали знаете, но Асеновград се слави със своите църкви ,манастири и параклиси. В града и околностоте му се намират 5 манастира 15 църкви и 60 параклиса. Предлагам ви ако имате път наоколо да посетите манастура Св. Петка Мулдавска. За жалост едно от крилата на манастира изгоря не отдавна и се нуждае от възстановяване. Средства се събират единствено от дарения.Надявам се чрез вашият пътепис да популяризирате манастира за по бързото му възстановяване. Манастира има с какво да ви изненада,но ще го запазя в тайна. Надявам се да допренисете за тази добра кауза. Бъдете жива и здрава.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Коце, много благодаря за отзива и интересната информация! След като посетихме Рибната църква, а то беше пътьом, и започнах да подготвям статията си за нея, открих и аз, че Асеновград е богат на свети места. Някъде даже прочетох определението „Българският Ерусалим“. От тогава си мисля да го посетя специално за по-дълго време, но все още не съм успяла, за съжаление. Поздрави и весели празници!

 7. Теменуга каза:

  Какво се носи като се ходи в Рибната църква?

  • Христина каза:

   Вяра се носи!!! Но в огромно количество! Само вяра стига!!
   Пожелавам Ви една хубава, мирна и душеспасителна 2020-та година!

 8. Янка Иванова каза:

  Здравейте,след като разгледах вашите публикации за вашата рибна църква искам да попитам дали може да се посети вашата църква понеже детето ми не може да говори?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, църквата не е моя, а действаща православна църква. Съжалявам за проблема с детето Ви! От горчив опит знам, че вярата помага. Но пак от опит Ви съветвам да се обърнете към лекар-специалист, който да помогне.

   Надявам се всичко да бъде наред!
   Ели

 9. Петя каза:

  Здравейте,
  Не сьм от Асеновград,но през последните 4,5 години най редовно посещаваме Рибната Цьрква! Много силно и свято място! Очаровани сме от отношението на отец Веселин Хаджиламбрев кьм хората,решили да посетят цьрквата! Светъл човек,готов винаги да помогне на хората в нужда! Много добре потдьржан храм и добре подреден двор също! „Малкият Ерусалим“ това е Асеновград, горещо го препорьчам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *