Ронда – зашеметяващи гледки на ръба на каньона

Ронда беше ново за нас място при последното ни посещение в Испания. Казвам го, защото сме били няколко пъти в Испания – ей така на индивидуална екскурзия – и някои градове сме ги навестявали по два пъти.

За Ронда научихме няколко дни преди да се отправим за пореден път към слънчева Испания и го включихме в плана си почти в движение. Не съжаляваме. Градчето се оказа много интересно – едно от онези, за които казваме град-приказка. Имахме на разположение един цял ден в Ронда – напълно достатъчен, за да го разгледаме. Освен с многото си забележителности, град Ронда е уникален с това, че е разположен на ръба на каньона Тахо, издълбан от река Гуаделевин. Някои го наричат душата на Андалусия.

Ронда - Новият мост и каньона Тахо
Ронда – Новият мост и каньона Тахо

Информация за организацията на нашето пътуване до Испания – план, маршрут, резервации, пътуване, настаняване, храна, вижте тук.

Как се стига до Ронда, Испания

Ронда се намира на около 100 километра западно от Малага, които се изминават с кола за час и половина. Пътува се сравнително бавно, защото пътищата към Ронда са междуградски и няма магистрали. GPS-ът може да ви посочи и по-кратък по дължина маршрут – той минава през национален парк Сиера де лас Ниевес , който обаче се изминава значително по-бавно – за около 2 часа, защото пътят през планината е тесен и криволичещ. За сметка на това, картините, които се редуват по този път са много красиви – минава се през силно пресечен терен, скали, хълмове, рекички.

Ние на отиване от Малага към Ронда минахме по първия маршрут – през Пизара и Каратрака, а се върнахме през национален парк Сиера де лас Ниевес.

Освен това, ако не разполагате с кола, може да използвате влак от Малага до Ронда. От влака нямам лични впечатления, но според информация в интернет, с влак се пътува около час и 50 минути, а цената на билета е около 15 евро в едната посока и около 23 евро за двупосочен билет.

Планирайте лесно и изгодно своето пътуване до Ронда

  • Кола под наем в Испания: тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в портала Discover Cars. В търсачката му излизат опции от различни компании за наемане на коли и така може да избирате най-подходящото за вас.
  • Настаняване: Най-добрите варианти за настаняване в Ронда ще намерите в Booking.com. Те предлагат много отстъпки и са една от водещите компании за дигитални пътувания в света. Щракнете тук, за да потърсите подходящо място за престой в Ронда. Ако търсите по-бюджетни опции, вижте в Hostelworld.
  • Турове: може да се включите в организирани турове, за да опознаете по-добре Ронда. Богат избор от турове ще намерите в Get Your Guide.

Накратко за Ронда

Най-ранните следи от живот около Ронда датират от неолита. Първото селище в района е основано през 6-ти век пр. Хр. от келтски и иберийски племена, наричани още келтибери. Сегашният град има римски произход и първоначално е бил построен като укрепление във Втората пуническа война (218-201 г.пр.н.е.). Той е издигнат до градски статут по времето на Юлий Цезар.

След завладяването от Рим, градът получава първото си записано име – Арунда, което означава „заобиколена от планини“. Макар да не се появява в историческите записи до Римско време, възможно е употребата му да се разпростира още преди този период.

Ронда: старинната част на ръба на каньона Тахо
Ронда: старинната част на ръба на каньона Тахо

През 5-ти век Ронда е завладяна от свебите (древногерманско племе), а по-късно и от вестготите, които управлявали до арабското нахлуване през 713 г. Маврите го преименували на Исн Ар-Рунда („Замъкът на Рунда“). Градът по онова време заемал стария център на града.

Маврите са отблъснати през 1485 г., когато испанците си отвоюват земите. През 17-ти и 18-ти век, Ронда се разширява на север през каньона в новия град (Ел Меркадило), а Новият мост, чието построяване завършва през 1793 г., свързва двете части.

В началото на 19-ти век войските на Наполеон нападат Испания (Полуостровната война), което се отразява трагично на Ронда, тъй като само за три години населението й намалява три пъти (от 15 600 на 5 000 жители). През този период районът става център на партизанска съпротива против инвазията.

След войната Ронда се превръща в любима дестинация за англичани, французи и американци, които описват градчето като едно от най-романтичните места в света.

Ронда е силно засегната от Гражданската война в Испания (1936-1939 г.), след което голяма част от населението емигрира другаде.

Повече информация за Ронда може да намерите в следните източници:

Ронда – забележителности

Централната улица

Разходката в старинната част на Ронда започва от централната търговска улица. Тя има различни разклонения към съседни улици, които също е интересно да се разгледат. Улицата (Calle Virgen de la Paz) ви отвежда до арената за бикове, до Новия мост и до другите интересни забележителности.

Ронда: централната улица
Централната улица

По тази улица, а и на много места в Андалусия, видяхме магазинчета, в които продават хамон – испанска шунка, нещо като национално ястие – във вид на деликатес, сандвичи, бърза закуска …

Хайде на хамона!
Хайде на хамона!

Хамонът беше наш неотменим спътник при посещението ни не само в Ронда, но и в Южна Испания. Продават го навсякъде – от хипермаркети до малки магазинчета. Наподобява нашенския Еленски бут. Ние, разбира се, не пропуснахме да се подкрепим с хамон, когато бяхме в Ронда.

Плаза де Торос – арената за бикоборство

Една от най-важните забележителности в Ронда. От тук произлиза специален стил в бикоборството, наречен Ронденьо.

Плаза де Торос
Плаза де Торос

Паркът с панорамните гледки

Недалеч от арената за бикоборство има много приятен за разходка парк (Alameda de José Antonio), който е разположен на ръба на каньона.

Ронда: паркът с панорамните гледки
Паркът с панорамните гледки

В парка е изградена панорамна площадка за наблюдение на каньона Тахо, подобна на площадката Орлово око в Родопите. За съжаление, по време на нашето посещение в Ронда, тази площадка беше в ремонт. Все пак, макар и отдалеч, гледките към каньона бяха невероятно красиви.

Новият мост (Puente Nuevo)

Това е една от емблемите на Ронда.

Ронда: Новият мост
Новият мост

Построен е през 1793 г., след като е бил изграждан в продължение на 40 години, през който период са загинали 50 души, участвали в построяването на съоръжението.

Ронда: под Новия мост
Под Новия мост

Новият мост свързва старинната мавританска част и новите квартали, две части на двата бряга на каньона Тахо. Новият мост е висок 98 метра.

Ронда: Новият мост от другата страна
Новият мост от другата страна

Каса дел Рей Моро

Това е т.нар. Дом на мавританския владетел. Намира се на ръба на каньона в старинната мавританска част. Огромната къща и красивите терасовидни градини пред нея наистина са в мавритански стил, но в къщата никога не е живял мавритански владетел. Тя била построена през 18-ти век, а още в края на 15-ти век маврите губят и последните контролирани от тях испански земи.

Ронда: Домът на мавританския владетел и градините
Домът на мавританския владетел и градините

Дворецът и градините могат да се разгледат от разстояние на една площадка точно вляво след Новия мост. От там се вижда и Старият мост.

Водопадът

Под моста има интересен водопад. За да стигнете до него, трябва да свиете по първата пряка вдясно, след като минете по Новия мост. (Най-добре, първо разгледайте Каса дел Рей Моро – след моста вляво – и след това се насочете към водопада). Пряката извежда до красив площад, в задната част на който започва пътека, която се спуска долу в каньона за около 20 минути. Ако се върнете малко по-горе, на втората снимка ще видите пътеката, за която иде реч.

Ронда: водопадът под Новия мост
Водопадът под Новия мост

От пътеката може да се наблюдава водопада от няколко гледни точки. Пътеката отвежда до дъното на каньона под Новия мост.

Старият мост

Построен е през 1616 година и в момента е само за пешеходци.

Ронда: Старият мост
Старият мост

Крепостните стени

Огромните крепостни стени на Ронда са изградени най-напред през 13-ти век от мавританските владетели и обновени през 16-ти век от християнските крале на Испания.

Част от крепостните стени на Ронда
Част от крепостните стени

Църквата Света Мария

Първоначално е построена като джамия през 14 век, а по-късно е превърната в християнски храм. Има интересна архитектура и отличаваща се кула-камбанария.

Ронда: църквата Св. Мария
Църквата Св. Мария

Пред църквата има красив и много оживен площад, който се казва Plaza de la Duquesa de Parcent.

Ронда: църквата Св. Мария
Църквата Св. Мария

Кметството

Сградата на кметството на Ронда е много интересна и също се намира на този площад в близост до църквата Св. Мария. Сградата на кметството е построена през 1734 г.

Кметството
Кметството

Манастирът Св. Изабел

Той е построен през 16-ти век и е много близо до Кметството.

Манастирът Св. Изабел
Манастирът Св. Изабел

Кулата Сан Себастиан

Кулата в момента е камбанария на християнска църква. В миналото тя е била минаре на джамия, върху която е построена сегашната църква.

Ронда: кулата Сан Себастиан
Кулата Сан Себастиан

Дворецът на маркиз Салватиера

Дворецът е разположен в най-старинната част на Ронда, между кметството и Старият мост. Построен е през 18-ти век в бароков стил.

Дворецът на маркиз Салватиера
Дворецът на маркиз Салватиера

Под този дворец има интересна старинна арка, а малко след нея може да преминете по Стария мост.

Арката и Старият мост
Арката и Старият мост

В заключение, ще кажа, че Ронда е едно от онези старинни градчета, които те пренасят назад в отдавна отминали времена.

Booking.com
Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

1 Коментар към Ронда – зашеметяващи гледки на ръба на каньона

  1. Невероятно място! Преди 2 месеца бях там, наживо е още по-красиво. Отидете ако сте в Малага и го вижте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *