Село Вуково: две църкви с история от близо пет века

Преди известно време си купих книгата „Олтарите на България“ с автор Маргарита Коева и едно от нещата, които запомних от нея беше, че в село Вуково могат да се видят две уникални български средновековни църкви. Защо са уникални, ще попитате съвсем резонно? Веднага отговарям – тези две църкви са първите изцяло новоизградени селищни църкви по време на Османското робство.

Църквата Свети Никола в село Вуково
Църквата Свети Никола в село Вуково

След прочетеното, село Вуково попадна веднага в списъка ми с места за посещение, при това с голям приоритет. Много обичам да посещавам стари български църкви, а тези явно са от най-старите. Запознахме се отблизо с тях в края на миналата година. Беше топъл декемврийски ден, изпълнен с впечатления. Вече познавахме района – преди време посетихме Руенския манастир в село Скрино, което се намира на отсрещния бряг на Струма. Тогава се изкачихме и до близкия връх Бобошевски Руен.

В този слънчев декемврийски ден започнахме разходката от село Вуково.След това наминахме и към средновековната църква Свети Теодор Тирон, недалеч от шосето на път към Бобошево. Нея също познавахме отпреди. Завършихме с храма Свети Илия в Бобошево.

Къде се намира село Вуково

Село Вуково се намира в района на град Бобошево, на около 93 километра югозападно от София, които се изминават за около час и десет минути с кола. Църквата Свети Никола е разположена в покрайнините преди да се влезе в селото, а църквата Света Петка е на главния път в долната махала на самото село (има и горна махала, разположена по-високо по същия път).

Църквата Свети Никола

Как се стига

Църквата се намира в покрайнините на село Вуково, съвсем близо до местната река, която малко след църквата се влива в река Струма. Преди селото има указателна табелка към църквата вляво от шосето. Ориентировъчни координати: 42.188125, 22.971171.

Отбивката към църквата преди селото
Отбивката към църквата преди селото

Там край отклонението е удобно да се остави колата. До църквата се върви по широк коларски път през нивите.

Близо до църквата: поглед към село Вуково
Близо до църквата: поглед към село Вуково

Стига се за около 10 минути. По пътя има и други указателни табелки към църквата. Задната ѝ страна е доста вкопана в земята, затова ще я видите, когато я приближите съвсем.

Координати на църквата: 42.186360, 22.968300.

Към църквата води и друг черен път, който се отделя вляво от шосето малко по-нагоре и по-близо до селото от първия. Той не е обозначен с табелки и малко преди църквата се съединява с първия. Разстоянието и по двата е долу-горе еднакво. Аз ви съветвам да ползвате пътя с табелките, защото има къде да паркирате при отбивката му и защото е разчистван. По другия път има места, обрасли в трънаци.

Информация за църквата

Църквата Свети Никола до село Вуково е малка, каменна, еднокорабна, без притвор. Някога край нея било разположено гробището на селото. В църквата липсва ктиторски надпис, затова тя е датирана въз основа на стилови сходства с живописта в параклис „Свети Георги“ от манастира „Свети Павел“ в Света гора. Датировката е във втората половина на 16-ти век.

Архитектурата на църквата е изцяло запазена, но за съжаление стенописите са само частично съхранени и то предимно в долната част на стените. Личи си, че са много стари и дават представа какъв е бил някога този храм. Постоиш ли малко повече време вътре, сякаш се докосваш до тегобата на онова робско време.

Вътре в църквата Св. Никола
Вътре в църквата Св. Никола

В абсидата може да се види стар кръст върху още по-стар камък. Зад кръста на стената личи останка от стенопис, който според изкуствоведа д-р Светозар Ангелов представя композицията Поклонение на жертвата.

В олтара, вляво от абсидата е разположена ниша с много добре запазено изображение на свети архидякон Стефан.

В църквата Св. Никола - тримата светии
В църквата Св. Никола – тримата светии

На южната стена се откроява друг добре запазен стенопис с изобразени трима светии. От ляво надясно това са патронът на църквата свети Никола Мирликийски, свети Йоан Богослов, който държи Евангелие, и свети Йоан Рилски.

Тук-там по стените личат части от надписи.

Повече подробности за църквата може да прочетете в статията, която цитирам в края на моята статия.

Под храма тече местния поток, чийто ромон се чува отдалеч. Точно под църквата потокът прави малък водопад.

Ние решихме да слезем до потока, за да разгледаме наоколо, и поехме по ясно обособена пътека покрай брега му. След 5 минути ходене, пътеката излезе от дерето на по-открито място. След още съвсем малко стигнахме до река Струма.

Река Струма
Река Струма

Църквата Света Петка

Тя се намира в долната махала на село Вуково, на главната улица, и се вижда отдалеч. По архитектура е подобна на първата църква.

Църквата Света Петка в село Вуково
Църквата Света Петка в село Вуково

Като се влезе в храма, над входната врата може да се види ктиторският надпис. Той е на църковнославянски език. От него изследователите на църквата разбират, че тя е построена със средства на местни хора и е изписана през 1598 г.

Църква Света Петка
Църква Света Петка

Стенописите вътре са много и добре запазени. Според информационното табло те са ценно свидетелство за развитието на късносредновековната религиозна живопис в България и на Балканите. В църквата е извършена реставрация.

В църквата Св. Петка
В църквата Св. Петка

В свои изследвания Светозар Ангелов допуска, че църквата „Св. Никола“ е издигната преди „Света Петка“ и след завършването на втората църква през 1598 г., тя вероятно е изпълнявала функциите на гробищна църква.

Когато бяхме в храма, впечатление ми направи, че изображенията на южната стена са със значително по-наситени цветове в сравнение с тези на северната стена, а много от светците – без детайли по лицата.

И в тази църква човек може да усети полъха от минала епоха.

И още: църквата Свети Илия в Бобошево

След Вуково се насочихме към Бобошево и пътьом спряхме на средновековната църква Свети Теодор Тирон. За нея вече съм ви разказвала тук.

Църквата Свети Илия в Бобошево
Църквата Свети Илия в Бобошево

Решихме да завършим този богат на впечатления ден със старинната църква Свети Илия в град Бобошево. Тя се намира в северните покрайнини на града. Координати: 42.153625, 23.005651.

Църква Св. Илия
Църква Св. Илия

По архитектура църквата много прилича на горните две. Построена е през 1678 г.

Когато ние я посетихме, тя беше заключена и успяхме да огледаме вътре само през пролуките. Висок дъб беше прегърнал църквичката. До самия храм тъжно стърчаха останки на вековно дърво, за съжаление изсъхнало. От двора край църквата се открива панорамна гледка към град Бобошево, към Рила и Пирин в далечината.

Други интересни места съвсем наблизо

Както споменах, на отсрещния бряг на Струма спрямо село Вуково, там горе на баира, е разположено село Скрино и близкия Руенски манастир. До манастира се намира пещерата на свети Иван Рилски. Недалеч е средновековната църква Свети Теодор Тирон и Бобошевският манастир.Светозар Ангелов, Църквата „Св. Никола“ в село Вуково – ГОДИШНИК НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”
ЦЕНТЪР ЗА СЛАВЯНО-ВИЗАНТИЙСКИ ПРОУЧВАНИЯ “ИВАН ДУЙЧЕВ” , том 98 (17)

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *