Село Долен в Родопите: разходка в минало време

За село Долен научих преди 3 години. Бяхме на разходка в Лещен и разговаряхме с една жена там, която срещнахме случайно и тя ни препоръча, ако имаме време, да отскочим и до Долен. Нямахме възможност тогава да отидем до село Долен, но го запомних и при следващото ни посещение в района на Гоце Делчев селото беше задължителна част от маршрута ни. В следващите редове ще ви разкажа за нашата кратка разходка там и защо бях впечатлена от мястото.

По калдъръмите на село Долен
По калдъръмите на село Долен

Как се стига до село Долен

Селото се намира се в Западните Родопи на около 230 километра южно от София и на 28 километра източно от град Гоце Делчев. Стига се с кола.

Село Долен
Село Долен

С какво е интересно село Долен

На мен лично селото ми направи впечатление с три неща:

 • старите си автентични къщи;
 • красивите родопски гледки в района и пътьом;
 • усещането, че си се върнал назад във времето.
Стари автентични къщи
Стари автентични къщи

Село Долен е обявено за архитектурен резерват. Този резерват е всъщност в задната махала на селото. В него могат да се видят много на брой стари автентични родопски къщи.

Някои от тях, за съжаление, не са издържали товара на времето и са в руини.

Село Долен: някои къщи са много стари и се рушат
Село Долен: някои къщи са много стари и се рушат
А други вече са рухнали
А други вече са рухнали

Има и подновени много добре изглеждащи къщи.

Има и подновени къщи
Има и подновени къщи

Основна забележителност е каменната възрожденска църква. Храмът е с патрон Свети Никола и е от 1837 година.

Църквата Св. Никола
Църквата Св. Никола

Когато ние бяхме там, църквата беше затворена, но поне влязохме в двора и разгледахме отвън.

Църквата Св. Никола в село Долен
Църквата Св. Никола в село Долен

От информационната табела пред храма научихме, че селото било основано през 1460 година от няколко български семейства, потърсили убежище от турския поробител високо в планината.

Село Долен
Село Долен

Макар и много красиво и някак, като в стара приказка, в старата част на селото е много тихо, дори прекалено спокойно, да не кажа леко призрачно. Няма много движение. Почти няма хора. Тук-там се кипри някоя подновена къща за гости. Тъга лъха от немалко къщи с некролози на починалите им стопани. Така го видяхме ние в началото на февруари. Може би, през лятото е по-различно.

По време на нашето посещение бяхме съпровождани от две местни кучета, които бяха наши гидове в различни части от маршрута в селото.

Поглед към къщите на хълма
Поглед към къщите на хълма

Селските родопски гледки бяха много красиви – стари автентични къщи, някои частично или съвсем срутени, река с каменен мост, панорама към отсрещния хълм.

Родопски гледки от село Долен
Родопски гледки от село Долен

Няма да пропусна да отбележа, че реката образува водопад малко след каменния мост, за жалост с лоша видимост. Там до моста мястото си не дава важна някога за селото малка постройка – казанът за ракия.

Каменната чешма до реката
Каменната чешма до реката

С просто око се забелязва, че новата част на селото е доста оживена. Основен бизнес там е каменоделството.

Съвет: непременно комбинирайте ходенето до село Долен с посещение на Ландшафтен парк Градище, с който ще ви запозная в някоя следваща статия. Сам по себе си паркът е така любопитен, а пътеката, обхождаща парка, започва от шосето между Гоце Делчев и Долен.

Да кажа също, че в района на Гоце Делчев има много красив водопад, до който води лека и приятна пътека.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

7 Коментара към Село Долен в Родопите: разходка в минало време

 1. Пламен каза:

  Преди 7-8 години идвахме в това село. Страхотно населено място с много стара история. Преди години, една възрастна жена имаше ключ от църквата. Когато ни отвори и влязохме вътре, останах смаян и от интериора. Спомням си, че тя ни подсказа, че ставали чудеса. Уникално е да се разхождаш по улиците на с. Долен. За съжаление много къщи бяха в развалини. Поддръжката изисква много средства и ентусиазъм.

  • Ели Иванова каза:

   Така е, уникално е по калдъръмите на с. Долен. Благодаря Ви за отзива!

 2. Кремена Данаилова каза:

  Ако сте ходили в с. Долен и не сте влезли в църквата сте пропуснали половината от магията на селото. Срещу църквата живее жената, която поддържа църквата. Позвънете на звънеца и ще ви се отвори. Има същия символ с двуглавия орел като в Преподобна Стойна. След като сте видяли и усетили енерцията, може да хапнете истински родопски пататник в къща за гости Шаркови. Заслужава си.

 3. Анна В каза:

  Здравейте! Днес бяхме в село Долен и сме очаровани от селото и хората, които срещнахме там. Гледките са навсякъде, живописно е, макар и малко тъжно. Местните ни разказаха, че до 90- те години на 20 век населението е стигало около 2000 души. Имало е работа за хората. Сега е различно. Само туризма може да спаси подобни места.
  В Шарковата къща ни нагостиха с най – вкусните мекици със сладко от градината и сиренце.
  Мястото си заслужава, различно е и има атмосфера. Иска поне час – час и половина за спокойна разходка. Ще се върнем пак, този път за пататник.
  Благодаря за интересния пътепис!
  Благодаря ви за

 4. Минчо Тихов каза:

  В края на м. Септември посетихме селото. За съжаление денят бе превалил и не разполагахме с достатъчно време за по-обстойно разглеждане, но и това, което видяхме ни очарова. Наистина селото те пренася в миналото. Някакво спокойствие битува по калдъръмените му улици.
  Останахме и възхитени от една жена, която се оказа идеален екскурзовод и ни запозна и с това, което не успяхме да видим.
  При възможност ще го посетим отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *