Топ 15 забележителности в Сливен: градът на стоте войводи

През годините сме се отбивали в Сливен многократно, предимно като междинна спирка на път към морето. Неведнъж сме се разхождали по главната улица и сме отделяли време за посещение на интересни забележителности в Сливен и региона.

Тази година беше по-различна, защото навестихме Сливен на два пъти. Първото ни посещение беше в края на юли, традиционно на път към морето. Тогава видяхме два интересни обекта, нови за нас – крепост Туида и водопад Футула. Второто ни посещение беше през един слънчев есенен уикенд. По време на този уикенд се разходихме до още много места, някои от които ги бяхме посещавали и преди, а други се оказаха съвсем нови за нас.

Сградата на община Сливен
Сливен


Въз основа на всички тези посещения в Сливен през годините твърдя, че познаваме града добре – имаме и стабилни, и пресни впечатления от него. В тази статия искам да ви разкажа за града, за видните личности, свързани с града и за най-интересните забележителности в Сливен.

Накратко за Сливен

Според поета Дамян Дамянов Сливен е „…града, събрал ведно старо и ново, калдъръм и асфалт, старинен чардак и днешна многоетажност, …събрал не само ветрове и реки ведно (оттам и името му), а събрал минало с настояще, днешна радост с минала мъка.

Сливен има много определения. Той е градът:

 • на стоте войводи;
 • на Сините камъни;
 • на текстила;
 • на сливенската перлова ракия и най-хубавите вина в България;
 • в Долината на прасковите;
 • където се сливат три реки, три вятъра, равнината с планината, античността с бъдещето.

Смята се, че именно това сливане дава основа за името на града – Сливен.

Други, по-стари имена на града са: Савулен, Цоида, Туида, Ислимие, Истлифанос, Селимно, Свилне, Сливно, Сливне.

Най-старите находки от селища на територията на Сливен са датирани към новокаменната епоха – шестото хилядолетие пр.н.е. Районът става част от Римската империя най-вероятно около 72 – 71 г. пр.н.е., а около 705 година влиза в пределите на Първата българска държава. През 1388 г. градът пада под турско робство и е разрушен.

В началото на турското робство, основни поминъци на населението са били соколарството и дервенджийството (хора, които пазят проходите). По-късно се развиват абаджийството (производство на платове) и тюфекчийство (производство на оръжия).

Видни личности от Сливен

По време на българското Възраждане Сливен се прочува като „Градът на стоте войводи“. Някои от най-известните сливенски герои от това време са: Индже, Злати, Кара Съби, Радой, Христо, Конда, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Теню войвода.

Други видни личности от Сливен са: Георги Икономов – един от апостолите на Априлското въстание, Сава Доброплодни, Добри Чинтулов. И още: Георги Миркович – лекар и революционер, Димитър Табаков – математик, Добри Желязков – предприемач, Сирак Скитник – виден български писател и художник, поетът Дамян Дамянов, поетът-сатирик Радой Ралин.

Наши видни съвременници, родом от Сливен са: актьорът Васил Василев-Зуека, журналистът Кеворк Кеворкян, певицата Маргарита Хранова.

Забележителности в Сливен, превърнали се в негови символи

Град Сливен и близките околности са особено богати на забележителности. С течение на времето някои от тях са се превърнали в негови символи – места, които, ако човек спомене, веднага се свързват със Сливен и обратно, ако някой каже Сливен, тези места изплуват в съзнанието неизменно.

Сините камъни

Сините камъни е природен парк, част от Източна Стара планина, в чието подножие е разположен Сливен. Според една легенда Сините камъни са създадени първоначално от древногръцките богове Зевс и Хера. След години хората харесали творението на боговете и построили в основата му своя град Сливен.

Сините камъни
Сините камъни

Релефът на природния парк е силно разчленен, като най-ниската му точка е разположена на около 300 метра, а най-високата – на около 1181 метра надморска височина. Паркът изобилства от природни забележителности и биологични видове. Това, заедно с близостта му със Сливен, го прави предпочитано място за туризъм.

До високите части на парка, където се намира и една от най-красивите му местности – Карандила, може да се стигне по три начина – с кола, пеша, по стръмни хайдушки пътеки и с лифта. Аз бих препоръчала пътуването с лифта. Въжената линия е с дължина 1895 метра и за 20 минути изкачва денивелация от близо 600 метра. Гледките от лифта са зашеметяващи (ако имате страх от високо, може би е по-добре да изберете друг начин за придвижване). Цената на билета е 10 лева за една посока и 15 лева за двете посоки.

Старият бряст в центъра на Сливен

Това е вековно дърво на повече от 1300 години и е още един от символите на града. Дървото се намира в центъра на Сливен, много близо до общината, и периодично се консервира. Има информационна табелка пред него. Победител е в националния конкурс „Дърво с корен“ през 2013 година и е избрано за „Европейско дърво на годината 2014“ в известния европейски конкурс.

Сливен: Старият бряст
Старият бряст

Паметникът на Хаджи Димитър

Паметник, в почит на националния герой Хаджи Димитър, роден в Сливен. Паметникът се намира в сърцето на града и е един от символите на Сливен. Висок е 12 метра, самата фигура на воеводата е висока около 4 метра. Паметникът е място, на което по традиция на градски празник или сватба се поднасят цветя.

Паметникът на Хаджи Димитър
Паметникът на Хаджи Димитър

Часовниковата кула

Часовниковата кула в центъра е още една знакова за забележителност в Сливен. Тя е на повече от 200 години. В миналото е била използвана за наблюдателница на пожарникарите. Имала е и камбана. Когато в Сливен построяват новата часовникова кула, часовниковият механизъм и камбаната са пренесени там.

Забележителности в Сливен: Часовникова кула
Забележителности в Сливен: Часовникова кула

Когато ние бяхме последно в Сливен имахме своеобразен бонус – там, до часовниковата кула свиреше духов оркестър по случай дипломирането на първия випуск от медицински сестри на местния медицински филиал. Честито дипломиране!

Фабриката на Добри Желязков

Добри Желязков, наричан още Фабрикаджията, е сливенски предприемач, изградил през 1834 година първата в България и на Балканите текстилна фабрика. Качеството и вида на текстила, произведен във фабриката заинтригувало дори султана – Махмуд II, който през 1836 година издал ферман, с който узаконил първата българска фабрика в Сливен, освободил я от данъци и наредил да бъде оказвано на предприемача Добри Желязков пълно съдействие от местните турски власти.

Част от сградата на фабриката е запазена и до днес и може да се види до Музея на текстилната индустрия.

Чинтуловите песни, една от нематериалните забележителности в Сливен

Освен с гореизброените материални символи, Сливен се слави и с Чинтуловите песни. Добри Чинтулов е български възрожденски учител и поет, автор на вдъхновяващи революционни песни, призоваващи към борба с поробителя.

Догде е мъничка змията,
елате да се съберем!
С крака да й строшим главата,
свободни да се назовем!

Още забележителности в Сливен

Както вече споменах, Сливен изобилства от интересни места.

Къща Миркович

Къщата е изградена от тревненски майстори през 19-ти век. Понастоящем, тя е художествена галерия и паметник на културата с национално значение. В нея може да се разгледа постоянната експозиция „Старият Сливен“. Намира се на ул. Миркович 10.

Сливен: Къща Миркович
Къща Миркович

Георги Миркович е български революционер, просветен деец и лекар, народен представител и действителен член на Българското книжовно дружество, един от първите трима ученици на Петър Дънов. Той първият лекар в България, който започва да лекува по метода на хомеопатията.

Църквата Свети Димитър

Свети Димитър е покровител на Сливен и затова празникът на Сливен е точно на Димитровден – 26 октомври. Църквата Св. Димитър се намира в центъра, точно срещу паметника на Хаджи Димитър. Тя е ниска привидно отвън, но вътре е много пищна – с богат иконостас, красиви стенописи и много икони.

Сливен: църквата Свети Димитър
Църквата Свети Димитър

Сградата на община Сливен

Разходката в центъра на града минава покрай тази красива сграда. Тя се намира в началото на пешеходната зона.

Сградата на община Сливен
Сградата на община Сливен

Регионален исторически музей в Сливен

Още една от любопитните забележителности в Сливен. Помещава се в ефектна розова сграда на пешеходната зона и представя историята на Сливен и региона от античността до днес.

Интерес представляват находките от проучените наоколо тракийски могили, които ясно сочат, че районът на Сливен е част от Долината на тракийските царе. При приучвания край сливенското село Тополчане през 2007 година екипът на доктор Китов открива тракийска златна маска, датирана от 4 век пр.Хр.

Други любопитни находки, които могат да се видят в музея са множество златни накити, кожени дамски обувки от римската епоха, стъклени колбички за събиране сълзите на професионални оплаквачки.

Регионален исторически музей в Сливен: надпис от крепост Туида
Регионален исторически музей: надпис от крепост Туида

В музея има специална зала, посветена на находките от крепостта Туида. В залата могат да се видят фрагменти от мозайка в баптистерия на Туида, мраморна плоча с надпис, торс, за който се предполага, че е на Бог Асклепий, а също и печат на княз Борис.

Регионален исторически музей
Регионален исторически музей

Крепост Туида

Забележителната крепост Туида се намира в самия град Сливен. Разположена е на хълма Хисарлъка в североизточната част на града, в съседство с квартал Ново село. Крепостта е била използвана в продължение на векове – по време на Римската империя, по времето на Византия и по време на средновековна България.

Забележителности в Сливен: крепост Туида
Забележителности в Сливен: крепост Туида

Разположението на крепостта Туида е много интересно – тя е кацнала на хълм в подножието на Сините камъни. Така, поглеждайки на север от крепостта се виждат високите скали на Природен парк Сините камъни, а на юг се открива гледка към по-ниско разположените квартали на Сливен.

Крепост Туида: Средновековният събор Помни славата
Крепост Туида: Средновековният събор Помни славата

Посещавали сме крепостта Туида два пъти и то само през тази година. При последното ни посещение там присъствахме на любопитно и колоритно събитие – Средновековният събор „Помни славата“.

Крепост Туида: Средновековният събор Помни славата
Крепост Туида: Средновековният събор Помни славата

Музей на текстилната индустрия

Музеят е много интересен, защото представя развитието на текстилната индустрия през вековете. Освен това, беседата е придружена с много интересни демонстрации. Някои от най-интересните експонати, които ми направиха голямо впечатление:

 • вертикален стан от 7-ми век от пр.Хр.,с помощта на който един метър сукно се тъче за 5 часа;
 • хоризонтален стан от началото на нашата ера. Тук вече скоростта се вдига на един метър, изтъкан за един час;
 • стан с летяща совалка. На него са тъчели мъже, за разлика от предните два, защото е изисквал повече усилия;
 • жакардов стан, изобретен през 1804 година от Жакар. На него се тъкат платна с фигури, като се използват перфокарти. От този стан Чарлз Бабич заимства идеята и изобретява първата изчислителна машина. Може да се каже, че този вид стан е прадядото на компютрите 🙂 ;
 • машина за производство на прежда букле, която е български патент.
Жакардов стан с перфокарти
Жакардов стан с перфокарти

Интересен факт, който научих, свързан с производството на коприна – един пашкул има копринена нишка около 4 километра. (nice, ah?! 🙂 ).

Къща-музей Сливенски бит

Това е етнографска експозиция, разположена във възрожденска сливенска къща тип чардаклия от началото на 19-ти век. В къщата е живяло много богато семейство. Вътрешното оформление на стаите е от времето на собственика на къщата дядо Бою, търговец на аби и шаяци.

Къща-музей Сливенски бит
Къща-музей Сливенски бит

Най-голямо впечатление в къщата ми направи моминската стая, най-красивата. В нея стопаните са посрещали гости. Стаята е снабдена с баня, което по онова време се срещало много рядко.

Ние имахме късмета да бъдем посрещнати с хляб и сол в къщата и да станем свидетели на възстановка на елементи от бита през 19-ти век в къщата. Възстановката беше от Сливенския народен ансамбъл.

Къща-музей Хаджи Димитър

Това е един от най-известните туристически обекти в Сливен. Къщата-музей се помещава в хана на баща му. Родната му къща е в съседство и е построена от дядо му в края на 18-ти век.

Сливен: къща-музей Хаджи Димитър
Къща-музей Хаджи Димитър
Къща-музей Хаджи Димитър
Къща-музей Хаджи Димитър

Водопад Футула

Водопад Футула се намира в подножието на високи скали в парк Сините камъни. Водопадът е висок около 10 метра и е интересен със своя специфичен рисунък – водата пада на няколко струи, като под най-голямата има малка пещеричка.

Водопад Футула край Сливен

И още

Освен със своята красива природа и богата история, районът на Сливен се слави и със своето винопроизводство. В района има много лозя и винарни. Тук ще ви представя една от тях, която посетихме.

Винарна Афузов

Тя се намира в покрайнините на село Калояново, много близо до селскостопанския пазар и известните прасковени градини, покрай които минаваше старият път за морето.

Във винарната
Във винарната

Винарната е семеен бизнес. Хората от години се занимават с проектиране на винарни и в един момент решават да си направят тяхна собствена. По традиция, преди дегустациите бяхме разведени из винарната от самия господин Афузов, който ни показа и разказа за процеса на винопроизводство, който той е внедрил. Учуди ме високата степен на автоматизация там – че то почти няма хора във винарната. Накрая стигнахме и до дегустациите. Хубави вина.

Интересни събития в Сливен

В Сливен ежегодно се организират множество интересни събития. Ето някои от традиционните:

 • Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“;
 • Празници на културата „Сливенски огньове“;
 • Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“;
 • Рали „Сливен“;
 • Планинско автомобилно рали „Българка“;
 • Парад на ретро автомобили;
 • Събор на каракачаните;
 • Средновековен събор „Помни славата“ в крепостта Туида;
 • Димитровден – празник на Сливен.

Актуална информация за събитията в Сливен може да намерите в туристическия портал на община Сливен.

Къде да отседнете в Сливен

Тази година на два пъти посетихме Сливен и двата пъти отсядахме в хотел Национал Палас ****. Наистина, добър и комфортен хотел. Явно и други хора са с отлични впечатления от него, предвид високия му рейтинг 9.1 в портала Букинг. 👉 Разгледайте и резервирайте тук.

Той се намира в старата част на Сливен, на пешеходно разстояние от центъра. Има си и страхотен ресторант. Стаите са модерни и уютни. Обслужването е на високо ниво. Към хотела има и паркинг. Препоръчвам го! 👉 Вижте тук свободни дати и актуални цени!.

Актуални оферти за настаняване в Сливен ще намерите в карето по-долу.

Booking.com
Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


9 Коментара към Топ 15 забележителности в Сливен: градът на стоте войводи

 1. Мария Трифонова каза:

  Забравихте да отбележите поета Георги Джагаров, сливналия от село Бяла,който е написал прекрасното стихотворение:
  Земя като една човешка длан,
  но по голяма ти не си ми нужн,а
  щастлив съм аз че твойта кръв е южна
  че е от кремък твоя стар Балкан.

 2. Юлия Генчева каза:

  Посетете и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, която е в центъра на града, на 100 метра от общината, в изключително красива отвън и отвътре сграда! А, веднага след гергьовден ежегодно вече 20 години , в рамките на 3 дни, се провежда Национален фестивал на детската книга с много интересни събития и атракции!

 3. Лъчезар Николов Йоновб каза:

  Израснал съм в Сливен. Много обичам този град.Благодаря за всичко написано по горе.В момента града е много зле,но ще се вдигне пак отново.Успех.

  • Ели Иванова каза:

   На мен ми беше много интересно – посетихме Сливен 2 пъти в рамките на 3 месеца, а преди години пак сме посещавали тамошните забележителности. Не мога да кажа какво е да живееш там, но като турист знам, че има много какво да се види.

 4. Cater каза:

  Вече няма Стар Бряст в Сливен!

 5. илиана каза:

  Много добро може да се каже за някогашния кмет на сливен георги данчев -направил много за града ни ,лифта също е едно от хубавите неща на сливен ! някога беше започната писта за формула на рамануша но за съжаление нищо не се получи ! първата лампа е светнала в сливен мисля 1913 година ! за сливен може много да се говори и допълва.И създаде Господ софиянците ,но рече-мога и по добре-И СЪЗДАДЕ СЛИВНАЛИИТЕ !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *