Сопотски водопад: приятна разходка от манастир Свети Спас по река Манастирска

В началото на този март прекарахме няколко много слънчеви и приятни дни в района на Сопот. Посетихме множество интересни места, едно от които беше Сопотският водопад на река Манастирска. Бяхме си го набелязали отдавна. За съжаление, когато го посетихме, водопадът не беше в силата си – снеговете от Балкана не се бяха стопили все още, но ни се получи една много приятна разходка в полите на Стара планина и добихме представа за мястото. Като бонус, маршрутът започва от стар манастир, а реката прави още няколко малки водопада по маршрута към големия водопад, така че разходката напълно си заслужава и при по-малко вода в реката.

Сопотски водопад
Сопотски водопад

Следват подробностите.

Сопотски манастир Свето Възнесение

Отправна точка към Сопотския водопад е Сопотският манастир „Свето Възнесение Христово“. Познат е още като Сопотски манастир „Свети Спас“. Намира се в покрайнините на Сопот в полите на Балкана. За да стигнете до него, на влизане в Сопот (откъм Анево) се отклонявате наляво към планината. Има табелка за Сопотския лифт, чиято начална станция е съвсем близо до манастира.

Сопотски манастир Възнесение Христово
Сопотски манастир Възнесение Христово

Мястото около манастира е много приятно. Пред манастира има чешма с ледено студени води.

Не е ясно кога точно е основан манастира, но в него се случват няколко интересни факта:

 • през 1828г. в игуменът Партений прави препис на „История Славянобългарска“;
 • на 7 декември 1858 г. в Васил Левски става монах Игнатий;
 • през 1875 г. Тодор Каблешков заклева членовете на възобновения Сопотски революционен комитет.
Сопотски манастир Свети Спас
Сопотски манастир Свети Спас

Манастирът е опустошен през кървавите юлски събития в Сопот през 1877 г. Две години по-късно е възстановен и добива сегашния си вид.

Сопотският манастир Св. Спас е място, на което се развиват няколко случки в романа „Под игото“ на Иван Вазов.

Сопотски водопад

Край Сопотския манастир Свети Спас протича река Манастирска, която образува красиви водопади, най-високият от които е Сопотският водопад, висок около 15 метра.

От манастира до водопада се върви около 30 минути пеша, нормален ход.

Начало на пътеката към Сопотския водопад
Начало на пътеката към Сопотския водопад

Пътеката към водопада започва в ляво от манастира покрай оградата и се изкачва плавно нагоре срещу течението на реката. Има табелки за водопада и за хижа Добрила.

По пътеката към Сопотски водопад
По пътеката към Сопотски водопад
По пътеката край река Манастирска
По пътеката край река Манастирска
Един от по-малките водопади по реката
Един от по-малките водопади по реката

В началото, пътеката към водопада и към хижа Добрила е една, но след около 20 минути ходене се разделя – направо по реката е към водопада, а наляво и нагоре – към хижата. Има табелки.

Друг красив водопад по реката
Друг красив водопад по реката

От разклонението нагоре към водопада са около 10 минути ходене. Стига се до останки от масивен градеж и малко параклисче. На това място реката изчезва под камъните.

Параклис Свето Възнесение
Параклис Свето Възнесение

Малко по-нагоре ще намерите импровизиран мост и заслон, а след тях ще видите и водопада. При слаби води на реката може да се мине на другия бряг по камъните, но в периоди на пълноводие трябва да се ползва моста, колкото и да е трудно равновесието по него.

Сопотски водопад на река Манастирска
Сопотски водопад на река Манастирска

Водопадът е тесен и висок, с два пада. Красив е и шумен, но го сварихме не много мощен и пълноводен.

И още

Съвсем близо до манастира се намира Дядо Стояновата воденица, споменавана в „Под игото“. Също така, ако сте запалени туристи с някакъв опит и сравнително добра физическа подготовка, може да посетите останките от средновековния град Копсис, предшественик на Сопот – крепост Аневско кале, кацнала на висок скален рид в покрайнините на село Анево.

В тази статия ще намерите подробна информация за най-интересните забележителности в Карлово и Сопот.

Публикувано в български манастири, водопади с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


11 Коментара към Сопотски водопад: приятна разходка от манастир Свети Спас по река Манастирска

 1. Янка Боргоджийска каза:

  Била съм няколко пъти там .наистина е много красиво ,когато всичко е зелено и водопада пълен . Но и зимата не е за изпускане .Лека и приятна разходка ,покрай ромона на реката .

 2. Лиляна Узунова каза:

  Изглежда чудесно място! Eли, кога е най-подходящото време да посетим водопада, може би късна пролет ще е по-пълноводен? 🙂

 3. Донка Стойчева каза:

  На връщане от водопада, когато се стигне до параклиса (Аязмото) може да се поеме по пътеката в ляво и леко нагоре. Тя върви по високата част, от където има хубава гледка към долината. Към края си се разделя на 3 части, едната води отново до манастира и излиза в розовата градина до него, втората излиза до павирания път към манастира, а по третата (най-лявата) може да се продължи и да се излезе в боровата гора над Сопот.

 4. Петко Димитров каза:

  Здравейте! От манастира до хижа Добрила, колко часа е машрута и добре маркиран ли е ?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, все още не сме ходили до хижа Добрила и не мога да дам точна информация. Гледам, че е около 8 км от манастира до хижата с около 1300 метра денивелация, така че не е кратко.

 5. Ева Георгиева каза:

  Здравейте! За съжаление, в момента пътеката към водопада непосредствено до манастира е отнесена от реката. Надявам се да бъде възстановена в някакъв момент.

 6. Руми каза:

  Здравей Ели,
  За съжаление и мое разочарование ,долната пътека , до Сопотският водопад, вече не е проходима, в резултат от опустошителният порой и дъждове тази година. Засега остава проходима горната пътека, над манастира, но въпреки това и по нея не може да се отиде близо до водопада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *