Сопотски девически манастир „Въведение Богородично“

Случвало ли ви се е някое място да ви грабне не само, защото само по себе си е интересно, но и заради някой специален човек, който сте срещнали там? Това оставя траен отпечатък и се получава някаква силна емоционална връзка с мястото.

 Девически манастир в Сопот
Девически манастир в Сопот

Точно това ми се случи, когато посетих Девическия манастир в Сопот в началото на март – интересно място, защото манастирът е:

  • стар и има богата история;
  • сцена на действия от романа Под игото;
  • построен около още по-стар храм.
Девически манастир в Сопот - на входа
Девически манастир в Сопот – на входа

Специалният човек, когото срещнах, беше една монахиня. Влязох да запаля свещичка в старата църква и жената беше там. Попитах я дали може да ми разкаже нещо интересно за манастира и тя започна своя дълъг разказ не само за манастира, но и за целия район около Сопот, за смутните, героични и кървави времена преди, по време и след Априлското въстание. Беше невероятно силен и изпълнен с патос и емоции разказ. Видно беше, че жената до болка милее за вярата, помогнала ни да оцелеем и за събитията от онези времена. Беше доста ерудирана и начетена – цитираше различни печатни и онлайн източници. Невероятна жена!

С какво е интересен манастира

Сопотският девически манастир е познат още като Сопотски метох. Една скоба – думата „метох“ означава малък манастир, който е клон на друг манастир или жилище за монаси. Близо до Девическия манастир в Сопот е имало Хилендарски метох, т.е. клон на Хилендарския манастир. Този метох бил опустошен от кърджалиите през 1794г., но името метох се пренесло и върху девическия манастир.

Най-интересната, според мен, част от манастира е църквата „Въведение Богородично“ от края на 15-ти век. Част от нея е дълбоко вкопана в земята. По време на турското робство построените християнски храмове не можело да надвишават височината на турчин на кон. Вътре в църквата на северната стена може да се види много стар стенопис, известен като „светии без глави“.

При опожаряването на Сопот в края на юли 1877 г. след потушаването на Сопотското въстание, църквата като по чудо оцелява.

Сопотски девически манастир Въведение Богородично
Сопотски девически манастир Въведение Богородично

Както вече споменах, когато аз посетих храма, там беше една много начетена монахиня-родолюбка, която ни разказа надълго и нашироко не само за историята на манастира, но и за паметните събития в Сопот от юли 1877 г. Невероятна жена!

От нейния разказ научих за чудното оцеляване на храма. Османлиите опитвали няколко пъти да го опожарят като внасяли слама и се опитвали да я палят. Няколко пъти опитвали, но сламата така и не палела. Накрая, изведнъж от нея лумнал пламък, който стигнал чак до тавана, но бързо угаснал. След като видели това, турците напуснали набързо храма, подплашени от силата свише.

Край църквата има жилищни сгради, които са част от манастира. Интерес представлява старата чардаклийска къща вдясно от входа със старата лоза пред нея. Лозата е на около 350 години и се счита за връстник на манастира. До неотдавна тя все още е раждала грозде.

Девически манастир в Сопот - старата лоза
Девически манастир в Сопот – старата лоза

В Сопотския девически манастир убежище е намирал Васил Левски.

Смята се, че манастирът е основан от схимонахиня Сусана през 1665 г. , когато около старата църква били построени жилищните манастирски сгради.

Къде се намира

Сопотският девически манастир „Въведение Богородично“ се намира в центъра на град Сопот, над централния площад Иван Вазов, до Радиното училище и църквата „Св. св. Петър и Павел“.

Други интересни места наблизо

Най-важното място, което трябва да посетите, ако минавате през Сопот е къщата-музей Иван Вазов. До Девическия манастир са още Радиното училище и масивната църква“Св. св. Петър и Павел“. В покрайнините на Сопот са Дядо Стояновата воденица и Сопотският манастир Свети Спас. Всички тези места са описани от Вазов в романа „Под игото“ и са сцени на не една и две случки.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Сопотски девически манастир „Въведение Богородично“

  1. Благой Харизанов каза:

    Благодаря за полезната информация! Ще се радвам да си бъдем взаимно полезни. Родното ми село Радилово
    /ударението е на а/ също има богата история, а храмът
    „св.Теодор тирон“ е на 203г. , уникален, действащ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *