Спасова могила от едноименния разказ на Елин Пелин: чудесна уикенд разходка до малко познато място

Наскоро участвах в интересно събитие – бях шофьор в опознавателно туристическо рали, организирано от Дачия. Беше истинско предизвикателство. По време на ралито нашият отбор успя да стигне до 12 любопитни обекта, някои от които – напълно непознати за мен. Един от тях беше Спасова могила до село Голема Раковица в Средна гора. Мястото много ми хареса. За жалост, тогава нямахме много време да му се полюбуваме.

Само че…

Спасова могила по залез

Спасова могила по залез

Спасовата могила така ме заплени, че два дни по-късно се озовах (нарочно) там по залез и с повече време на разположение. Беше едновременно живописно, шарено и магнетично. Ето подробностите за мястото накратко.

С какво е интересно мястото

Спасова могила представлява възвишение в полите на Средна гора с невероятна панорама във всички посоки и малък параклис в най-високата част. Параклисът се нарича Възнесение Господне, а храмовият му празник е Спасовден.

Освен с красивите гледки, включително към Витоша и източните квартали на София, мястото е интересно, защото:

 • е близо до София – стига се за няма и 50 минути от София;
 • намира се в живописните гънки на Средна гора;
 • мястото се почита от местните и се вярва, че престоят там помага за изцеляване от различни болести.
Спасова могила и параклисът

Спасова могила и параклисът

Всички тези предимства на Спасова могила се споменават в едноименния разказ на Елин Пелин – един от тримата български майстори на късия разказ. В разказа, Спасова могила е сцена на действието.

Спасова могила

Спасова могила

Разказва се за малко момче сираче – Монката, което е тежко болно. В нощта срещу Спасов ден дядо му го понася на гръб към могилата – да пренощуват там и Монката да получи изцеление. За съжаление, момчето не преживява нощта. Много тъжен разказ и много интересно място…

Къде се намира Спасова могила и как се стига

Спасова могила е хълмисто възвишение в землището на село Голема Раковица, Софийска област, на около 47 километра източно от столицата, които се изминават за по-малко от 50 минути. Могилата се намира на около километър-два от селото. До нея води коларски път. Пътят е черен, но стабилен, ако земята е суха. Само на 1-2 места има по-неравни участъци. С по-висока лека кола и с повишено внимание може да се мине.

Панорамна гледка

Спасова могила – панорамна гледка

Черният път за Спасова могила започва в северните покрайнини на селото на завоя след селото в посока Байлово. За ориентир – там има селскостопански сгради. Друг ориентир в далечината ви е високият стълб с клетка на мобилен оператор. Могилата е до него.

Вътре в храма

Вътре в храма

И още

Както споменах по-горе, Спасова могила се намира до село Голема Раковица. В непосредствено съседство със селото са още две интересни места, с които може да комбинирате посещението на Спасова могила. Първото от тях е село Байлово – родното място на Елин Пелин. Там може да посетите родната къща на големия български писател.

Село Байлово - родната къща на Елин Пелин

Село Байлово – родната къща на Елин Пелин

Селото си има и приятен парк в централната част.

Село Байлово - паркът в центъра

Село Байлово – паркът в центъра

Друго интересно място в село Байлово е църквата му – пак в центъра на селото. В двора й е погребан дядо Добри – старецът, който беше посветил живота си на църквата и приживе събираше дарения за храма Свети Александър Невски.

Село Байлово - църквата

Село Байлово – църквата

В противоположна на село Байлово посока е живописният язовир Огняново. Шосето там минава по стената на язовира, откъдето се откриват красиви гледки.

Язовир Огняново

Язовир Огняново

Село Байлово и язовир Огняново, Софийско, са чудесно допълнение на посещението до Спасова могила.

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към Спасова могила от едноименния разказ на Елин Пелин: чудесна уикенд разходка до малко познато място

 1. Анна Цветкова каза:

  Здравейте! Чудесен е текста, но променете бай Добри с дядо Добре. Може да включите като посещение и музейната експозиция „Живот и творчество Елин Пелин“ в дом-паметник „Елин Пелин“.

 2. Илия Тодоров каза:

  Да описанието наистина ни заинтригува, но не всички могат да отидат с автомобил. Ако можете, дайте информация как се стига с обществен транспорт, за да могат повече любители да отидат.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! До колкото знам, през селото влак не минава. Може да стигнете до него с автобус. За съжаление, не знам кой от къде тръгва, за да опиша всички възможни начини да се стигне до село Голема Раковица и Спасова могила, но ако напишете в Гугъл „автобус голема раковица“ ще Ви излязат вариантите, заедно със съответните разписания. Поздрави!

 3. Светлозара Лазарова каза:

  Здравейте,
  ползвам често сайта ви като пътеводител и мога да кажа, че съм доволна.
  Днес посетих Спасова могила и искам да използвам случая, за да направя някои уточнения в маршрута. Излязохме от селото в посока Байлово и взехме черния път вляво веднага след селскостопанските сгради -42.625288,23.808736. След около 30-35 мин. пътят свърши в една нива и за да стигнем до параклиса, трябваше да ходим по края на нивата около 10-12 мин. Когато си тръгвахме решихме да минем от другата (северната) страна, тъй като сметнахме, че на идване сме изпуснали някое отклонение. Пътят обаче отиваше в посока пътя между двете села и видимо нямаше да ни изведе при колата. Това ни накара да поемем направо надолу (без пътека) с идеята да захванем пътя, по който дойдохме. В крайна сметка успяхме, но мислим, че до параклиса има повече от един черен път, тъй като слизайки надолу право през една нива, видяхме, че пътят в началото на тази нива се разделя на две. Въпреки това лутане, разходката беше отлична, за което благодарим. Като препоръка – би било чудесно, ако давате координатите на отправната точка.

 4. Мирослав каза:

  Здравейте. Няма как да се разхождате по местата на Елин Пелин и да не посетите Андрешков дол (гьол) на изхода на Байлово към Пирдоп. А и да си прочетете отново разказа за хитреца Андрешко – там където великия писател е седял и го е писал. А и да се разходите по екопътеката там, да видите чешмите и мостчетата, построени от бащата на Елин Пелин.

 5. Plamen Anastassov каза:

  От Андрешковия гьол нищо не е останало , така че трудно ще го намерите. А колкото до Спасова могила – не ги насърчавайте да се качват с коли до горе – мястото е свещено. Всеки дори и с деца може да походи 15минути нагоре.

 6. Георги Богданов каза:

  То целият свят е болен, синко.
  „— Дядо, къде отива тоя народ? — пита болният Монка.
  — Всички там отиват, чедо.
  — Всички болни ли са, дядо?
  — То целият свят е болен, синко. Едни от това, Други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш, тялото желязно, а душата — гнила.
  От върха се понесе тихо черковният глас на дървеното клепало и се разля като благословия по цялата зелена околност. Дядо Захари седна уморено край пътя и въздъхна:
  — Прекръсти се, чедо!
  Монката откопчи ръце от шията на дяда си, па и двамата дълго се кръстиха, седнали в зеления бурен край пътя.
  — Дядо, искам да походя.
  — Слабичко си, момченцето ми, ще се умориш.
  — Искам да походя, бе дядо — настоя плачливо Монката.
  Дядо Захари го повдигна грижливо и като го улови за ръка, тръгнаха пак. Монката, десетгодишно момче, болнаво и хилаво сираче, тръгна край дяда си като сянка. По бледото му сухо лице се прозираха големи сини жили, краката му се преплитаха от слабост, ръцете му висяха като клечки.
  Големите му сини очи, някак страшно отворени, се въртяха навред и с едно умилено учудване следяха ту птичките, които мълчаливи прехвръкваха към гнездата си, ту гривите гълъби, които чезнеха във вечерното сияние към тъмната кория на запад, ту златните мушички, които жеркаха като водни капки във въздуха.“,
  Из „Спасова могила“,
  Елин Пелин

 7. Методи Младенов каза:

  Здравейте,
  изключително интересна и полезна информация. Припомнихте ми детски спомени, в които съм бил пастир в близост до Спасова могила. Само искам да информирам, желаещите да посетят мястото, че освен от село Голема Раковица, може да се стигне до Спасова могила и от село Гайтанево. Именно от там аз съм ходил като малък. Пътят обаче от там е по-дълъг и вариантите за преминаване са или пеша, или с висикопроходимо МПС, или пък с каруца.
  Но откъдето и да минете ще си заслужава да отидете до местността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *