Спасова могила от едноименния разказ на Елин Пелин: чудесна уикенд разходка до малко познато място

Наскоро участвах в интересно събитие – бях шофьор в опознавателно туристическо рали, организирано от Дачия. Беше истинско предизвикателство. По време на ралито нашият отбор успя да стигне до 12 любопитни обекта, някои от които – напълно непознати за мен. Един от тях беше Спасова могила до село Голема Раковица в Средна гора. Мястото много ми хареса. За жалост, тогава нямахме много време да му се полюбуваме.

Само че…

Спасова могила по залез

Спасова могила по залез

Спасовата могила така ме заплени, че два дни по-късно се озовах (нарочно) там по залез и с повече време на разположение. Беше едновременно живописно, шарено и магнетично. Ето подробностите за мястото накратко.

С какво е интересно мястото

Спасова могила представлява възвишение в полите на Средна гора с невероятна панорама във всички посоки и малък параклис в най-високата част. Параклисът се нарича Възнесение Господне, а храмовият му празник е Спасовден.

Освен с красивите гледки, включително към Витоша и източните квартали на София, мястото е интересно, защото:

  • е близо до София – стига се за няма и 50 минути от София;
  • намира се в живописните гънки на Средна гора;
  • мястото се почита от местните и се вярва, че престоят там помага за изцеляване от различни болести.
Спасова могила и параклисът

Спасова могила и параклисът

Всички тези предимства на Спасова могила се споменават в едноименния разказ на Елин Пелин – един от тримата български майстори на късия разказ. В разказа, Спасова могила е сцена на действието.

Спасова могила

Спасова могила

Разказва се за малко момче сираче – Монката, което е тежко болно. В нощта срещу Спасов ден дядо му го понася на гръб към могилата – да пренощуват там и Монката да получи изцеление. За съжаление, момчето не преживява нощта. Много тъжен разказ и много интересно място…

Къде се намира Спасова могила и как се стига

Спасова могила е хълмисто възвишение в землището на село Голема Раковица, Софийска област, на около 47 километра източно от столицата, които се изминават за по-малко от 50 минути. Могилата се намира на около километър-два от селото. До нея води коларски път. Пътят е черен, но стабилен, ако земята е суха. Само на 1-2 места има по-неравни участъци. С по-висока лека кола и с повишено внимание може да се мине.

Панорамна гледка

Спасова могила – панорамна гледка

Черният път за Спасова могила започва в северните покрайнини на селото на завоя след селото в посока Байлово. За ориентир – там има селскостопански сгради. Друг ориентир в далечината ви е високият стълб с клетка на мобилен оператор. Могилата е до него.

Вътре в храма

Вътре в храма

И още

Както споменах по-горе, Спасова могила се намира до село Голема Раковица. В непосредствено съседство със селото са още две интересни места, с които може да комбинирате посещението на Спасова могила. Първото от тях е село Байлово – родното място на Елин Пелин. Там може да посетите родната къща на големия български писател.

Село Байлово - родната къща на Елин Пелин

Село Байлово – родната къща на Елин Пелин

Селото си има и приятен парк в централната част.

Село Байлово - паркът в центъра

Село Байлово – паркът в центъра

Друго интересно място в село Байлово е църквата му – пак в центъра на селото. В двора й е погребан дядо Добри – старецът, който беше посветил живота си на църквата и приживе събираше дарения за храма Свети Александър Невски.

Село Байлово - църквата

Село Байлово – църквата

В противоположна на село Байлово посока е живописният язовир Огняново. Шосето там минава по стената на язовира, откъдето се откриват красиви гледки.

Язовир Огняново

Язовир Огняново

Село Байлово и язовир Огняново, Софийско, са чудесно допълнение на посещението до Спасова могила.

Оценка на читателите: 4.4 / 5 (41 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

2 Responses to Спасова могила от едноименния разказ на Елин Пелин: чудесна уикенд разходка до малко познато място

  1. Анна Цветкова каза:

    Здравейте! Чудесен е текста, но променете бай Добри с дядо Добре. Може да включите като посещение и музейната експозиция „Живот и творчество Елин Пелин“ в дом-паметник „Елин Пелин“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *