Стефан Караджово – родното място на Стефан Караджа

Ако се намирате в района на Елхово и обичате да минавате по непознати пътища и да изследвате нови места, отбийте се в село Стефан Караджово, за да видите родната къща на един от големите ни национални революционери и борци срещу турското робство – Стефан Караджа. Да, не си струва да биете много път специално до селото. Затова, казвам – ако сте там някъде в района или минавате от там.

Къща-музей Стефан Караджа

Къща-музей Стефан Караджа

Село Стефан Караджово се намира се на около 26 километра от Елхово. Като цяло, шосето от Елхово до селото е добро – предимно с нови участъци и една малка част с кръпки, вероятно спорна територия между две общини или пък признак за приключили по-бързо от очакваното европари.

Както и да е. Да се върнем отново на селото, чиято основна забележителност е къщата-музей на Стефан Караджа. Това е малка къща с няколко стаи, като в една от стаите има схема с родословното дърво на големия герой. Всъщност, имам честта да познавам една страхотна жена от рода на Караджата. Нейният баща е родом именно от там. От нея знам за селото, в което и до днес живеят хора от този род.

Къща-музей Стефан Караджа

Къща-музей Стефан Караджа

На мегдана на селото е издигнат внушителен паметник на Стефан Караджа.

Паметникът на Стефан Караджа

Паметникът на Стефан Караджа

Другото интересно нещо в това село е минералната вода с горчив вкус. Точно пред къщата-музей има чешма и може да я пробвате. На минералната вода се дължи старото име на селото – Ичме, от турски „не пий“. На мен ми беше леко гадна, но иначе, след като е била изследвана в началото на 30-те години на 20-ти век се оказва, че по химически и лечебни свойства тя е една от най-лековитите води в България. В селото навремето е имало санаториуми заради нея.

Чешмата с минерална вода

Чешмата с минерална вода

И да знаете – ако сте с GPS и карти Гармин, трябва да въведете името на селото с тире: Стефан-Караджово, иначе, устройството не го намира. Ако не разполагате с GPS устройство, ето карта.

Карта: как се стига от Елхово до Стефан Караджово

Карта: как се стига от Елхово до Стефан Караджово

Ако сте търсили и други забележителности наблизо, вероятно, също като мен, сте попаднали на информация за Голямата могила край селата Златиница и Маломирово, определяна от специалистите като един от най-богатите гробове на владетели от 4-ти век пр.Хр., откривани по нашите земи. Тъй като не успях да намеря информация по интернет как да се стигне до там и какво може да се види, докато бяхме в Етнографския музей в Елхово, използвах случая да попитам уредничката на музея как стоят нещата с Голямата могила. От нея разбрах, че това е бил просто един гроб с насип, който е проучен и в който са открити множество ценни находки, които се съхраняват в момента в Националния археологически музей в София. Така че, няма нищо за гледане там на мястото в момента.

Публикувано в екскурзии и почивки, музеи с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Стефан Караджово – родното място на Стефан Караджа

 1. Димитър Димитров каза:

  Не съм и помисллял, че ще мога да видя поне на снимка дома на легендарния воевода! Ето нашите светини! Ние нямаме богато украсни дворци от Средновековието, крепости, недокоснати от нахлувания и от времето, църквичките ни са скромни, макар че търпеливите и съобразителни наши предци са съумявали понякога да построят и по-обширни храмове, но в тези неголеми български домове е горяла неугасима любовта за свобода, към род и родина. От тук е пламнала искрата любородна, както я наричат днес историци и писатели. Имате удивителния шанс да се спрете край тази светла реликва. Благодарение на Вас, я виждаме и ние. Благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, благодаря Ви за отзива! Така е, наистина.

 2. Петя Нанкова каза:

  Заслужава си госпожо! Не сте снимали църквата,която е най-старата в Странджанския край! Там се пази купела от кръщението на Стефан Караджа! Язовир с лековита вода нарича се Краставият кладенеци т.н.

 3. Никола Божков каза:

  Цитирам от публикацията: „Другото интересно нещо в това село е минералната вода с горчив вкус.“ И оспорвам: …….Изобщо даже не е горчива……. „даже е най-вкусната вода на света.“ Това са думите на две малки момиченца, който си играеха в парка на село Ст. Караджово преди много години на чешмичката-фонтанче с минерална вода. Същият парк, в който е къщата-музей на Стефан Караджа. А с мнението, изказано от двете малки принцеси тогава, съм напълно съгласен!..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *