Стефан Караджово – родното място на Стефан Караджа

Ако се намирате в района на Елхово и обичате да минавате по непознати пътища и да изследвате нови места, отбийте се в село Стефан Караджово, за да видите родната къща на един от големите ни национални революционери и борци срещу турското робство – Стефан Караджа. Да, не си струва да биете много път специално до селото. Затова, казвам – ако сте там някъде в района или минавате от там.

Къща-музей Стефан Караджа

Къща-музей Стефан Караджа

Село Стефан Караджово се намира се на около 26 километра от Елхово. Като цяло, шосето от Елхово до селото е добро – предимно с нови участъци и една малка част с кръпки, вероятно спорна територия между две общини или пък признак за приключили по-бързо от очакваното европари.

Както и да е. Да се върнем отново на селото, чиято основна забележителност е къщата-музей на Стефан Караджа. Това е малка къща с няколко стаи, като в една от стаите има схема с родословното дърво на големия герой. Всъщност, имам честта да познавам една страхотна жена от рода на Караджата. Нейният баща е родом именно от там. От нея знам за селото, в което и до днес живеят хора от този род.

Къща-музей Стефан Караджа

Къща-музей Стефан Караджа

На мегдана на селото е издигнат внушителен паметник на Стефан Караджа.

Паметникът на Стефан Караджа

Паметникът на Стефан Караджа

Другото интересно нещо в това село е минералната вода с горчив вкус. Точно пред къщата-музей има чешма и може да я пробвате. На минералната вода се дължи старото име на селото – Ичме, от турски „не пий“. На мен ми беше леко гадна, но иначе, след като е била изследвана в началото на 30-те години на 20-ти век се оказва, че по химически и лечебни свойства тя е една от най-лековитите води в България. В селото навремето е имало санаториуми заради нея.

Чешмата с минерална вода

Чешмата с минерална вода

И да знаете – ако сте с GPS и карти Гармин, трябва да въведете името на селото с тире: Стефан-Караджово, иначе, устройството не го намира. Ако не разполагате с GPS устройство, ето карта.

Карта: как се стига от Елхово до Стефан Караджово

Карта: как се стига от Елхово до Стефан Караджово

Ако сте търсили и други забележителности наблизо, вероятно, също като мен, сте попаднали на информация за Голямата могила край селата Златиница и Маломирово, определяна от специалистите като един от най-богатите гробове на владетели от 4-ти век пр.Хр., откривани по нашите земи. Тъй като не успях да намеря информация по интернет как да се стигне до там и какво може да се види, докато бяхме в Етнографския музей в Елхово, използвах случая да попитам уредничката на музея как стоят нещата с Голямата могила. От нея разбрах, че това е бил просто един гроб с насип, който е проучен и в който са открити множество ценни находки, които се съхраняват в момента в Националния археологически музей в София. Така че, няма нищо за гледане там на мястото в момента.

Публикувано в екскурзии и почивки, музеи с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


4 Коментара към Стефан Караджово – родното място на Стефан Караджа

 1. Димитър Димитров каза:

  Не съм и помисллял, че ще мога да видя поне на снимка дома на легендарния воевода! Ето нашите светини! Ние нямаме богато украсни дворци от Средновековието, крепости, недокоснати от нахлувания и от времето, църквичките ни са скромни, макар че търпеливите и съобразителни наши предци са съумявали понякога да построят и по-обширни храмове, но в тези неголеми български домове е горяла неугасима любовта за свобода, към род и родина. От тук е пламнала искрата любородна, както я наричат днес историци и писатели. Имате удивителния шанс да се спрете край тази светла реликва. Благодарение на Вас, я виждаме и ние. Благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, благодаря Ви за отзива! Така е, наистина.

 2. Петя Нанкова каза:

  Заслужава си госпожо! Не сте снимали църквата,която е най-старата в Странджанския край! Там се пази купела от кръщението на Стефан Караджа! Язовир с лековита вода нарича се Краставият кладенеци т.н.

 3. Никола Божков каза:

  Цитирам от публикацията: „Другото интересно нещо в това село е минералната вода с горчив вкус.“ И оспорвам: …….Изобщо даже не е горчива……. „даже е най-вкусната вода на света.“ Това са думите на две малки момиченца, който си играеха в парка на село Ст. Караджово преди много години на чешмичката-фонтанче с минерална вода. Същият парк, в който е къщата-музей на Стефан Караджа. А с мнението, изказано от двете малки принцеси тогава, съм напълно съгласен!..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *