Стобски пирамиди в Рила: чудо на природата

Беше декември, малко преди Коледа. На слънцето не му пукаше особено, че някои хора си чакаха зимата и инатливо огряваше дните, като че ли е септември. Е, вярно, по всички физични закони денят беше кратък, но реално се оказа напълно достатъчен за посещение на няколко водопада по пътя към Рилския манастир и на отдавна плануваните Стобски пирамиди пак там.

Стобски пирамиди

Стобски пирамиди


Бяхме ходили няколко пъти до Рилския манастир, но нямахме печат от там. А за златната значка от 100-те обекта, която целяхме, това си беше задължително условие. Отдавна се канехме да отскочим до манастира и ето, най-сетне моментът настъпи. При това решихме да комбинираме с още няколко места, ей така, за да е по-интересно. Стобските пирамиди бяха едно от тези места.

Формиране на Стобските пирамиди

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди остават по-високи и образуват чудати форми.

Стобските пирамиди

Стобските пирамиди

Подобни скални образувания в България

Стобските пирамиди, макар и най-живописни според мен, не са единствения подобен скален феномен в България. Най-известните подобни скални образувания са Мелнишките пирамиди, намиращи се в югозападните склонове на Пирин в землищата на град Мелник и близките села Кърланово, Рожен и Сушица.

Още един подобен скален феномен, но в значително по-малък мащаб, са Кътинските пирамиди – приятно и интересно място за разходка, съвсем близо до София.

Как се стига до скалния феномен Стобски пирамиди

По главния път от София за Кулата се поема по разклонението към Рилския манастир. Минава се Кочериново и малко след това вдясно е отклонението за село Стоб. Има си указателна табела. Разстоянието от това отклонение до селото са 2 километра. В село Стоб трябва да се следват указателните табелки към Стобските пирамиди. Общо взето, това е асфалтовия път. Излезете ли от него, значи сте се объркали. Движите ли се по асфалт – на прав път сте.

Асфалтовият път води до самите пясъчни Стобски пирамиди или по-точно до паркинга и началото на изградената пътека до тях. Там, в началото на пътеката има и билетна каса. Доколкото видях, цената на билетите беше 2 лв. за редовен билет и 1 лв. за билет с намаление. Ние обаче, пристигнахме в 5 без десет и касата вече не работеше, така че бяхме на „аванта“. Това, разбира се, си имаше и своите отрицателни страни – по това време от годината слънцето залязва доста рано. В нашия случай имахме късмет, че видяхме пирамидите по светло и малко преди залез слънце на отиване по пътеката. Връщането, за съжаление беше по тъмно, така че трябваше много да внимаваме къде ходим.

От друга страна малките ни трудности с връщането по тъмно бяха богато възнаградени – малко преди залез слънце, цветовете на Стобските пирамиди са изключително наситени и ярко контрастират на бледнеещите в далечината хълмове на Рила.

Стобските пирамиди в Рила

Стобските пирамиди в Рила

Особености на пътеката до и покрай Стобските пирамиди

Пътеката, водеща от паркинга до пирамидите и продължаваща около тях е много добре обозначена – има си табелки и маркировка. Има и доста пейки, на които човек може да отдъхне при нужда. Пътеката не е трудна за ходене. Напротив,много е приятно по нея. По време на разходката човек може да се наслади не само на Стобските пирамиди, но и на съседните високи хълмове на величествената Рила планина.

По пътеката покрай Стобските пирамиди

По пътеката покрай Стобските пирамиди

Самите Стобски пирамиди са разположени на няколко места и всички те са в пропасти. За щастие, около тези пропасти, с изключение на последната, има изградени предпазни парапети.

Към края на пътеката с поглед назад към село Стоб

Към края на пътеката с поглед назад към село Стоб

Преходът по тази пътека от паркинга до последната група пирамиди отнема около половин час ходене (нормално към бързо). Обратният път отнема същото време.

А гледките към пирамидите са нещо изключително уникално – толкова много на брой различни и в същото време подобни една на друга форми … форми, ваяни от природата в продължения на хиляди години. Тук се вижда пирамида, там – няколко … на една кацнал голям камък, а други няколко образуват гребен. Неописуемо!

Стобските пирамиди

Стобските пирамиди

Легендата за камъните-сватове

Според една местна легенда, Стобските пирамиди са вкаменени сватове. Някога, много отдавна, те тръгнали към село Стоб, за да вземат местно момиче за невеста. Както си бил обичаят, невестата била забулена и никой не знаел хубава ли е, грозна ли е. По обратния път сватовете дружно запели песен-молба към вятъра, който да подухне и надигне булото на невестата, за да я зърнат поне за малко. Вятърът чул молбите, така и сторил – духнал силно и повдигнал булото и в тоз час всички били смаяни от чудната хубост на девойката. Кумът, като видял приказната хубавица, не се сдържал и се навел от коня да я целуне. В този момент сватовете се вкаменили, ужасени от срама, който щял да стори кумът.

Публикувано в екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Стобски пирамиди в Рила: чудо на природата

  1. Петър каза:

    От България по-красиво няма! Поредният хубав и полезен уебсайт. Продължавайте в същия дух! Вижте природата на България

  2. На площада, откъдето трябва да се тръгне към пирамидите, има две стрелки – в дясно е за хора с увреждания, а в ляво е истинската посока към пирамидите. Ако тръгнете в дясно, ще стигнете до паркинг и оттам може след десетина минути ход да видите един от дяловете на пирамидите. И пътеката свършва.

  3. Елена Христова каза:

    Отдавна искам да отида на Стопаните пирамиди и ето утре ще отидем и много се радвам, после ще напиша впечатленията си !

  4. Милева каза:

    Благодаря за инструкциите и описанието, ще се възползвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *