Там край Костенец – водопадите и крепостта Траянови врата

Посетихме Костенските водопади и крепостта Траянови врата в разгара на късната пролет. Сезон на свежа избуяла зеленина, обилни дъждове и щъркели. Много щъркели.

Получи ни се много добра кратка екскурзия. В рамките на 5 – 6 часа заедно с пътя успяхме да походим и да се насладим на Рила планина, да се охладим и освежим от пръските на двата Костенски водопада, да се потопим в далечното минало при крепостта Траянови врата и дори да си наберем малко билки.

Крепостта Траянови врата край Костенец

Крепостта Траянови врата край Костенец

Ако ходите в района на Костенец, препоръчвам ви да посетите тези места точно в този ред – водопад Скаловитец, Костенски водопад, крепост Траянови врата. Това е изпитаният и добре работещ алгоритъм „Да започнем от най-трудното място“.

Водопад Скаловитец

Водопад Скаловитец, известен още като Скаловитско дере, е привлекателно място за кратък излет. Пътеката, водеща до него е широка, добре обозначена и поддържана. Тя започва от хижа Гургулица, намираща се на около 5 километра нагоре по асфалтов път, започващ от площадчето пред Костенския водопад в горната част на село Костенец. Пътят е тесен, но що-годе добър. Само на едно място беше пропаднал в следствие на обилни поройни дъждове.

Малко преди хижа Гургулица

Малко преди хижа Гургулица

Хижа Гургулица отвън изглежда много добре, а пространството около нея е изключително приятно и добре поддържано.

Хижа Гургулица

Хижа Гургулица

Хижа Гургулица - дворчето

Хижа Гургулица – пространството около хижата

Тръгвайки по пътеката, нищо освен обозначителните стрелки, които са сравнително на често, не подсказва, че отивате към водопад. Няма река, не се чува ромон, не се усеща никаква влага. Чуват се обаче звънките песни на птичките, чувства се хладината на горичката и нежния полъх на вятъра.

След около 15 – 20 минути ходене, някъде на половината на пътя до водопада, се появява и реката. Е, не тази река, на която е водопад Скаловитец, но река – горска рекичка. След още 15 – 20 минути се озовавате в подножието на водопада.

Водопад Скаловитец

Водопад Скаловитец

Водопад Скаловитец е сравнително висок – водата пада от около 25 метра. Лошото е, че е маловоден и по тази причина не чак толкова внушителен. Все пак ходенето до него си заслужава поради приятния преход, чистия въздух, красивата гледка в края на прехода и разбира се – освежаващите пръски на водопада.

Водопад Скаловитец в целия му ръст

Водопад Скаловитец в целия му ръст

Вдясно от долната част на водопада има една стръмна пътечка, която води там, където се събират водите на горния пад, където се е образувало едно малко езерце.

Водопад Скаловитец - езерцето под първия пад

Водопад Скаловитец – езерцето под първия пад

На отиване към водопада се върви лесно, тъй като пътеката се спуска надолу по един склон. По-труден е обратният път, който се изкачва по този склон.

Костенски водопад

Следващият обект от маршрута, който ви препоръчах е Костенският водопад. Той се намира малко по-нагоре от онова площадче в горната част на село Костенец, където е отбивката за Скаловитец. В началото на алеята към водопада е поставена дървена табела с два куплета от Вазовото стихотворение „Над водопада“.

Костенски водопад - табелката с Вазовото стихотворение

Костенски водопад – табелката с Вазовото стихотворение

Мястото около Костенския водопад е доста по-живописно поради красотата на водопада, високите отвесни скали пред него и многото зеленина. Самият водопад е по-пълноводен от Скаловитец, макар и на половина по-нисък.

Костенски водопад

Костенски водопад

Ходенето до този водопад е като посещение в градски парк – лесно и кратко.

Костенски водопад - част от парка

Костенски водопад – част от парка

Крепост Траянови врата

Крепостта Траянови врата се намира в Средна гора, близо до магистрала Тракия и на около 15 километра от град Костенец. На отбивката за Костенец (от София) малко след магистралата има голяма обозначителна табела. От тази табела до крепостта са 6 километра, които се минават с кола за 15 минути и повече поради лошия и завойчест път.

Крепостта Траянови врата - паметна плоча

Крепостта Траянови врата – паметна плоча

Много голяма част от крепостта е запазена, имайки пред вид, че е строена в далечни времена – някъде през втори век при управлението на римския император Траян. Част от стените й са реконструирани по европейски проект. Да отбележа, че реставрацията е направена напълно в стила на древното строителство, а не е някаква безумица като при Кракра в Перник. В момента работите по възстановяване на крепостта Траянови врата са спрени. Крепостта си заслужава да се види, тъй като все още е съвсем автентична.

Крепостта Траянови врата

Крепостта Траянови врата

Крепостта Траянови врата някак ми напомни за Урвичката крепост. Не мога да определя точно защо – може би поради автентичността и на двете и допира до миналото …

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

7 Коментара към Там край Костенец – водопадите и крепостта Траянови врата

 1. Меги Стойнова каза:

  Здравейте Ели! Благодаря за този маршрут, който предложихте! Днес го изпълнихме в зимен вариант и беше чудесно. Вашите указания ни помогнаха много, за което Ви благодаря! Зимните водопади-Скаловитец и Костенски са невероятни!

 2. Ели Иванова каза:

  Здравей Меги! Благодаря за обратната връзка. Радвам се, че сте успели и ви е харесало!

 3. Маргарита каза:

  Здравейте,Меги! Водопадите замръзнали ли са? Благодаря Ви предварително!

 4. Димитър Димитров каза:

  Сега ще кажа както Емили Дикинсън:
  „… дори мечтата само стига…“ ( миниатюрен цитат от краткото й стихотворение „Да направиш прерия…“ ). Изглежда няма да се уморя да Ви благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   Страхотно, благодаря Ви, Димитър. Намерих стихотворението – кратичко, но дълбоко:

   За да си направиш прерия
   ти трябват пчела и детелина,
   и една мечта голяма.
   Дори мечтата само стига,
   когато
   пчела и детелина
   няма.

   Емили Дикинсън

 5. Янислав каза:

  Привет на всички!Днес посетихме и двата водопада и останахме очаровани!Имаше страшно много вода и гледката и звукът бяха уникални!Благодаря за точните указания!Препоръчвам на всеки да посети това прекрасно място!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Янислав, много благодаря за хубавите думи и отзива за Вашето посещение до Костенските водопади!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *