Чирпански манастир „Свети Атанасий“: най-старият в Европа

Манастир „Свети Атанасий“ е едно от многото места, за които съм разбрала пътьом. Бяхме тръгнали за Мезек и на магистрала Марица видяхме табелка към манастира. Табелката беше нова, отбивката – също, затова си помислих, че може би това е някакъв нов обект. Минахме покрай табелката и забравих за този манастир. Няколко дни по-късно, когато се връщахме, табелката пак напомни за себе си. Извадих телефона, попитах Гугъл за повече информация и разбрах за значимостта на мястото. За съжаление, тогава вече беше късно, но си обещах, че ще се върна скоро.

И ето, 10 месеца по-късно, на връщане от Сакар към София посетихме това свято място. То беше последната точка от плана ни.

Манастир "Свети Атанасий"

Манастир „Свети Атанасий“

С какво е интересен манастир „Свети Атанасий“

Манастир „Свети Атанасий“ е най-старият европейски манастир, при това – действащ. Смята се, че е основан през далечната 344 година от самия светец, по онова време – Александрийски патриарх, който посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, проведен в 343-344 година.

Мястото, избрано за построяването на светата обител е не само красиво, но и стратегическо – съвсем наблизо е минавал римският път Виа Диагоналис. Освен това, там е имало тракийски нимфей.

Манастир "Свети Атанасий"

Манастир „Свети Атанасий“

В своята дългогодишна история манастир „Свети Атанасий“ неведнъж е бил опустошаван и изграждан отново.

В наши дни манастирът се състои от малка църква, аязмо, манастирски сгради и добре подреден двор.

Манастир "Свети Атанасий": църквата

Манастир „Свети Атанасий“: църквата

Повечето сгради са нови, някои – реставрирани. Като цяло, мястото е красиво и зареждащо, тихо, спокойно и много приятно. Под църквата има аязмо с лековита вода. Наблизо тече и малка рекичка – Стара река.

Манастирските сгради

Манастирските сгради

На другия бряг на реката, в скалите има постница – чудотворна дупка, обитавана в дни на пост, молитва и усамотение. За съжаление, когато ние посетихме манастира не успяхме да видим постницата, защото пътят към нея беше блокиран поради срутване на скална маса.

Постницата

Постницата

Надписът пред постницата отблизо

Надписът пред постницата отблизо

Първото голямо съвременно облагородяване на Чирпанския манастир е извършено през 80-те години по идея на Людмила Живкова. Под нейно давление манастирът е разширен и е построена двуетажната сграда, която е до сегашната порта. Преди това благоустройство, входът към манастира е бил от северната порта близо до църквата.

През 2003 година манастирът е посетен от 115-я Александрийски патриарх Петрос VII, който подарява на светата обител икона на патрона „Свети Атанасий“. Иконата може да се види в манастирския храм.

В последните години манастирът е имал няколко по-големи дарители, като един от тях е Бойко Борисов. Най-важното, според мен, което той прави за манастира е разпореждането му за отбивка от магистрала Марица към манастира в двете посоки. Така, светата обител възвръща стратегическото си положение до важна пътна артерия.

Манастир „Свети Атанасий“ има няколко храмови празника:

 • 18 януари: Атанасов ден;
 • 2 май: Борисов ден;
 • 14 октомври: денят на света Петка Българска.

Как се стига

Чирпанският манастир „Свети Атанасий“ се намира до село Златна Ливада, много близо до АМ Марица. Ако идвате от Пловдив, отбивката за манастира се пада на около 22 километра от началото на магистралата при пътен възел Оризово. Ако идвате от Свиленград или Харманли, отбивката се пада на около 50 километра от Харманли. Има големи кафяви обозначителни табели.

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Чирпански манастир „Свети Атанасий“: най-старият в Европа

 1. Димитър Димитров каза:

  Много интересно! Скоро не съм отварял житието на Свети Атанасий, а това е една забележителна личност. Сърдечно благодаря и весело и радостно посрещане на Великден – Възкресение Христово!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива и пожеланията! Всичко най-добро и на Вас!

 2. Надежда Въртова каза:

  Само едно уточнение на 18.02 се празнува последното завръщане на светеца в манастира след като е бил гонен 5 пъти,а на 02.05 е Атанасовден.

  • Елена Зюлбранд каза:

   Малка корекция – 2.05 е денят на св. цар Борис-Михаил, Покръстител на българите.

 3. Жени Костадинова каза:

  Баща ми е от с.Златна Ливада, много пъти съм посещавала манастира, от детството ми и досега. На 2 май манастирът празнува храмов празник, води се летен Атанасовден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *