10 незабравими дни в Южна Испания: план, логистика и вълнуващи впечатления

Това беше третото ни посещение в Испания и второто в Андалусия и южната част на страната. Подготвяхме се за него отдавна, не само за да хванем по-ниски цени за транспорт и настаняване, но и за да имаме достатъчно време да проучим най-важните забележителности в Испания, покрай които минаваме, и да ги включим в плана си за посещения.

Тази статия е малко по-различна. Тя не разказва подробно за определени места и обекти, както по-голяма част от статиите в блога. Знаете, вече разказах за повечето посетени от нас забележителности в Испания. Иска ми се тук да ви запозная с организацията на нашето пътуване – план, маршрут, резервации, пътуване, настаняване, храна. Надявам се да е полезно. Ако имате въпроси, възражения и допълнения, моля, споделете в коментар.

Южна Испания - Малага
Южна Испания – Малага

Съдържание

Определяне на маршрута
Резервиране на полети
План за забележителности
Избор на места за настаняване
Кола под наем в Испания
Паркиране
Храна
Други съвети
Нашето пътуване до Южна Испания – какво се получи

Определяне на маршрута

Първата стъпка от планирането на нашето пътуване до Испания беше да определим грубо маршрута – през кои градове да минем и в каква последователност. Имахме два вида опорни точки, които играеха ролята на условия, на които да се подчинява планирания маршрут.

Първата група опорни точки, в които нямаше възможност за никаква импровизация бяха три от градовете в Испания, до които лети WizzAirВаленсия, Малага, Аликанте. Все пак бяхме свободни да избираме къде да кацнем и откъде да отлетим, за да минимизираме маршрута си откъм време и километри и да го максимизираме откъм брой посетени места.

Втората група опорни точки бяха градовете в Южна Испания, които желаехме да посетим. Тук вече имаше възможност за вариации, но все пак имахме определени градове, които искаме приоритетно да посетим и други, ако остане време.

След няколко дни мислене и проиграване на различни варианти се спряхме на следния груб маршрут: Аликанте, Гранада, Малага, Гибралтар, Севиля, Кордоба, Валенсия.

Казвам груб, защото на този начален етап имахме някои неясноти – къде по колко време да останем, кои малки градчета по път и наоколо да видим. Все пак, главните точки от маршрута бяха определени, включително началото и края на пътуването до Испания – кацане в Аликанте и отлитане към България от Валенсия.

Резервиране на полети

Както споменах вече, летяхме с авиокомпанията WizzAir. Летяли сме неведнъж с нея и то не само заради добрите цени. Харесва ми обслужването, това, че самолетите са нови и че по време на полета има активна комуникация с кабинния екипаж.

Едва когато резервирахме полетите, всъщност фиксирахме датите на нашето пътуване до Испания. Проиграхме няколко варианта във времето, за да изберем възможно най-добрите цени. Беше юли месец, а се спряхме на дати в третата десетдневка на октомври.

Бяхме решили, че ще пътуваме само с ръчен багаж, за да ни е по-изгодна цената на самолетните билети до Испания. Затова трябваше да проучим размерите на допустимия на човек ръчен багаж. Да ви кажа, наложи се да купуваме куфари, за да се вместим в размерите, но дори и с този разход бяхме с билети по-евтини, отколкото ако трябваше да плащаме за чекиран багаж. Леко неудобство беше, че в ръчния багаж не се допускат някои неща като течности и големи твърди предмети, но това не беше голяма драма.

Друга опция, чрез която спестихме от цената на самолетния билет до Южна Испания беше закупуването на едногодишно членство в WizzAir клуб. Пресметнахме, че макар таксата за членство да натоварва цената на билетите, отстъпката после си струва. Освен това за една година ще можем да се възползваме от по-добри (клубни) цени за полети, ако решим да отидем нанякъде.

План за забележителности

След първоначалния груб план разписахме и подробен план за забележителностите във всеки набелязан град и колко време ще ни трябва, за да ги разгледаме. На тази база впоследствие определихме градовете, в които да нощуваме и по колко нощи, така щото да изпълним плана си за посещения. Голяма част от тези забележителности бяха в района на Андалусия – една от най-големите автономни области в Испания.

Избор на места за настаняване

След като вече знаехме в кои градове по колко време ще останем, бяхме готови да ангажираме и местата за настаняване. За целта използвахме добрия стар booking.com . Търсехме си места с категория две или три звезди – достатъчно комфортни, когато късно вечер се приберем изморени и в същото време – без излишен лукс, който така или иначе не можем да използваме поради постоянното ни движение и обикаляне по набелязаните обекти.

Освен категорията настаняване, други важни критерии, по които избирахме хотелите бяха:

 • цена;
 • възможност за безплатно анулиране;
 • без изискване за предплащане;
 • да има опция за закуска.

Внимание: освен горните съвети, имайте предвид нещо много важно, свързано с наемането на апартамент – много често, докато разглеждате оферта за настаняване в някой много добре изглеждащ апартамент е дадена една цена, а накрая – при самото заплащане се оказва, че трябва допълнително да заплатите и почистване на апартамента (като че може да се наеме и мръсен???!). При хотелите почистването си е част от услугата, но при апартаментите – уви, не е! И което е по-лошо – цената за почистване е дадена някъде в страни или отдолу с много дребен шрифт – дори и в сайта на booking.com. Човек трудно я забелязва, докато не се окаже накрая, че е резервирал при доста по-висока цена от очакваното (особено, когато става въпрос за една нощувка, тъй като цената за почистване е еднократна – тя е еднаква и при една, и при 7 нощувки).

Кола под наем в Испания

Още при първото ни посещение в Испания бяхме използвали услугите на Centauro Rent a Car и бяхме доволни както от цената, така и от самата услуга. Затова и при това наше посещение се обърнахме към тях – това е една от най-големите фирми за наемане на коли в Испания, при това мрежата им от офиси е много голяма.Те имат голям избор от коли и различни опции за наем в зависимост от екстрите – базова услуга, услуга с пълна застраховка, с допълнителен шофьор.

👉 Вижте най-изгодните предложения за коли под наем в портала Discover Cars. В търсачката му излизат опции от много фирми за наемане на коли и така може да избирате най-подходящото за вас.

DiscoverCars.com е онлайн платформа за сравняване на оферти за коли под наем от различни компании. Офертите са с прозрачни цени и включват всички задължителни такси, данъци и екстри в техните оферти. DiscoverCars.com предлагат по-ниски цени, като договарят сделки директно с компаниите за коли под наем.

Аз бих ви препоръчала, ако вземате кола под наем да изберете опция с пълна застраховка, макар че наемът излиза по-скъпо. В крайна сметка, не дай си Боже да „жулнете“ колата – със сигурност ще ви излезе в пъти по-скъпо, ако сте без застраховка.

Друга полезна опция, която е хубаво да изберете е „Full-Full“, т.е. вземате кола с пълен резервоар и я връщате с пълен. Знайте, че при наемането на кола, от фирмата ви я предоставят с пълен резервоар и ви искат да заплатите горивото, което е обикновено на по-висока цена от тази, на която може да заредите в бензиностанциите. Ако сте избрали опция „Full-Full“, при предаването на колата ви връщат сумата, заета за гориво при наемането. По този начин вие имате пълен контрол над цената на зарежданото гориво (е, да, зависими сте от свободния пазар, но пък той ви дава възможност за избор на най-добрата цена). При стандартната опция „Full-Empty“, заплащате пълния резервоар на цена, която ви посочат от фирмата.

Също така, внимавайте дали няма ограничение на количеството километри, които може да изминете по време на наемането на колата. Най-добре е да изберете оферти, в които няма ограничение.

За информация, цената за наем на кола на ден в Centauro Rent a Car с пълна застраховка е около 35 евро на ден за нисък до среден клас кола. Можете да резервирате кола през сайта им. Особеното е, че кредитната карта, с която резервирате, трябва да е на името на шофьора, който ще кара колата.

Имайте предвид, че ако искате да наемете колата от един град, а да я върнете в друг, ще заплатите допълнителна такса, която е долу-горе колкото наема за един ден.

Паркиране

Градовете в Испания са доста богати откъм платени паркинги и бедни откъм свободни места за паркиране. Последните дори и да ги има, се намират трудно. Затова пък, паркингите обикновено са големи, на удобно място, оборудвани с тоалетни и не са безбожно скъпи – паркирането излиза средно по около евро и половина на час. В допълнение, към много от историческите обекти си има безплатни паркинги (там обикновено се плаща билет за вход – е, няма пълно щастие 🙂 !).

Вместо да се лутате 2 часа в търсене на място за паркиране (каквото може и да не намерите в крайна сметка), по-добре се паркирайте в най-удобния паркинг, който намерите и посветете времето си на трупане на впечатления.

Храна

Правилото ни беше обилна закуска в хотела, понякога и вечеря, а денем – нещо на крак – пица, сандвич. Когато имаше възможност си купувахме неща за бързо хапване от супермаркетите.

Паеля
Паеля

В няколко от вечерите се насладихме на различни видове паеля – испанското ястие с ориз и добавки.

Други съвети

 • подсигурете си план с достатъчно мобилен интернет в роуминг;
 • направете си предварително здравни застраховки;
 • имайте предвид, че много малко магазини работят в неделя в Испания.

Планирайте лесно и изгодно своето пътуване в Южна Испания

 • Кола под наем в Испания: тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в портала Discover Cars. В търсачката му излизат опции от различни компании за наемане на коли и така може да избирате най-подходящото за вас.
 • Настаняване: Най-добрите варианти за настаняване в Андалусия ще намерите в Booking.com. Те предлагат много отстъпки и са една от водещите компании за дигитални пътувания в света. Щракнете тук, за да потърсите подходящо място за престой в Андалусия. Ако търсите по-бюджетни опции, вижте в Hostelworld.
 • Турове: може да се включите в организирани турове, за да опознаете по-добре Южна Испания и да посетите повече места по време на пътуването си. Богат избор от турове ще намерите в Get Your Guide.

Нашето пътуване до Южна Испания – какво се получи

Ден 1: здравей, Испания!

Полетът ни беше преди първи петли. Пътувахме добре и кацнахме доста рано в Аликанте. Взехме си колата под наем от летището и се насочихме към централната градска част. Шосето от летището до центъра се точи покрай морето. Така, красивите морски пейзажи първи ни приветстваха с ДОБРЕ ДОШЛИ!

Аликанте
Аликанте

Минахме с колата по централните улици, за да добием начални впечатления от Аликанте и след това тръгнахме към замъка Санта Барбара. Бяхме там още преди 10:00. Беше неделя и това се оказа много полезно – замъкът и околностите му се използват от местните като градски парк. Така изпреварихме тълпите, а и лесно намерихме място за паркиране.

За останалата част от разходката, може да прочетете в тази статия. Там в Аликанте беше първата ни нощувка от екскурзията ни до Испания.

Ден 2: пълен напред към Андалусия

На сутринта станахме, закусихме и потеглихме към Гранада. За около 3 часа и половина изминахме разстоянието от 350 км. По обяд бяхме там. Насочихме се направо към Алхамбра. Бяхме посещавали мавърския дворец още при първото ни идване тук преди години, но искахме да го видим отново. Знаехме, че вероятността да си намерим билети не е голяма – бяхме пробвали преди месец два да резервираме онлайн, но още тогава нямаше. Все пак се надявахме. На място установихме това, което вече знаехме – билети нямаше.

Гранада: Алхамбра
Гранада: Алхамбра

Пълна информация относно билетите за Алхамбра съм поместила в отделна статия, посветена специално на забележителностите в Гранада.

Гранада: Алхамбра
Гранада: Алхамбра

Както и да е … Пропускайки Алхамбра, прекарахме повече време в центъра. Там попаднахме на интересни места, за които подробно ви разказвам в гореспоменатата статия за Гранада.

Все пак, не мога да не спомена един площад със статуя на мъж и магаре, носещо баки с вода, който много ни впечатли – Plaza de la Romanilla. Мъжът е aguador – продавач на вода. В миналото, продавачите на вода идвали лятно време в града, за да продават ценна стока – прясна вода.

Гранада
Гранада

Още едно интересно място в Гранада е Музеят на науките, с много постоянни и временни експозиции, библиотека, места за обучение и демонстрации и парк на открито.

Гранада: Музей на науките - фрагмент от парка
Гранада: Музей на науките – фрагмент от парка

В Гранада беше втората ни нощувка – хотел Saylu, недалеч от Алхамбра.

Ден 3

В този ден станахме рано, закусихме в хотела и без много да се бавим се отправихме към Малага. По път спряхме за около 2 часа в Нерха – градчето от любимия ми в детството сериал Синьо лято. Беше ми мечта да го видя.

Нерха: градчето от Синьо лято
Нерха: градчето от Синьо лято

Много ми хареса. Там все още ставаше за плаж и имаше доста туристи, въпреки че беше краят на октомври. Видяхме центъра с терасата над морето (Балкона на Европа) и два от плажовете, все места от любимия филм. Не ми се тръгваше от там. За да задържим момента, отседнахме за по питие – кой кафе, кой бира – в едно от многото заведения на централния площад.

Нерха
Нерха

После продължихме към Малага. Пристигнахме в ранния следобед и веднага се насочихме към центъра и двата замъка, които успяхме да посетим за оставащите няколко часа. На следващата вечер пак се разходихме в централната част на Малага. Местата, които видяхме и ни впечатлиха описах в отделна статия.

Малага
Малага

Тази и следващата вечер нощувахме в Малага, в хотел Ибис Бюджет до летището. Хотелът много ни хареса. Той е бюджетен хотел, но обстановката в него е много приятна.

Ден 4

По-голямата част от ден 4 от нашето пътешествие до Испания прекарахме в Ронда, душата на Андалусия, запознавайки се отблизо с тамошните забележителности. За тях също писах. Завършихме деня в Малага.

Ронда
Ронда

Ден 5

Това беше още един ден с много километри – от Малага, през Гибралтар, до Севиля, общо около 350 км. Основен акцент беше посещението на Голямата скала. Макар че загубихме много време в търсене на място за паркиране на Скалата, в крайна сметка прекарахме там много интересно. Ето подробностите.

Гибралтар
Гибралтар

В Севиля, главният град на слънчева Андалусия, пристигнахме късно вечерта. Тази и следващата вечер нощувахме в хотел Ibis Budget.

Ден 6

Денят беше изцяло посветен на Севиля, слънчев и горещ, дори зноен, той ни върна в лятото, нищо че беше краят на октомври. Повече информация за Севиля може да намерите тук.

Севиля
Севиля

Ден 7

По обяд пристигнахме в Кордоба – любим град, в който бяхме прекарали 10 дни, години по-рано. Искахме да разгледаме отново всичко познато. Нощта прекарахме в един хотел в близко село, а на сутринта и до обяд отново се наслаждавахме на старата мавританска столица.

Кордоба: крепостни стени
Кордоба

Ден 8

В ранния следобед потеглихме към Валенсия. Изминахме над 530 километра от Кордоба до Валенсия за около 5 часа с две кратки почивки. Пристигнахме в хотела към 8:00 вечерта – хотел Белерет – приятен хотел с добро обслужване.

Нямаше време за разходки – само за вечеря с вкусна паеля, руйно червено вино и разпускане, за да може да сме свежи за следващия цял вълнуващ ден, който ни чакаше във Валенсия.

Ден 9

На Валенсия ще посветя отделна статия. Тук само ще кажа, че кръстосахме центъра надлъж и шир, разгледахме катедралата, още няколко обекта. Направихме кратък шопинг, като за последно.

Валенсия
Валенсия

Отново завършихме деня с паеля и червено вино.

Ден 10: довиждане!

Това беше последният ден от това пътуване до Испания. Полетът ни беше рано сутринта, така че трябваше да станем още по-рано, за да върнем колата под наем и да се доберем до летището във Валенсия, достатъчно време преди полета. Още предната вечер бяхме напълнили колата до горе с бензин, за да не губим време сутринта (а и по интернет установихме, че преди 6:00 сутринта почти няма отворени бензиностанции).

Бяхме в офиса на Centauro 10 минути преди 6:00. Да, знаехме, че отварят в 6:00. Също така, знаехме, че може да паркираме колата пред гаража им и ако не работят да пуснем ключа от колата в пощенската кутия, без излишни формалности, само че в този случай трябваше да търсим такси до летището. То – летището – беше близо до гаража на Centauro, така че парите за такси не бяха проблем … самото такси толкова рано си беше проблем. Затова предпочетохме да изчакаме да отворят, да върнем колата по надлежния ред и да ни закарат до летище Валенсия – това се включва в самата услуга. След тези формалности, в 6:15 бяхме на летището. Имахме два часа до полета – напълно достатъчни за всички летищни формалности…

Е, това беше. Довиждане, Испания, и до нови срещи, ще ни липсваш!

Публикувано в Испания, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


10 Коментара към 10 незабравими дни в Южна Испания: план, логистика и вълнуващи впечатления

 1. Теодор каза:

  Уау… Никога не съм си представял, че един блогър може да пише толкова неграмотно.
  „пред вид“ се пише „предвид“
  „до виждане“ се пише „довиждане“
  Жена на 40г. не знае правила от 2-ри клас. Срамота.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, г-н Теодор,

   НЕ Ви благодаря за коментара. Приемам всякаква градивна критика, но не приемам опит за лични обиди. Казвам опит, защото могат да ме засегнат единствено думи на близък, а за Вас дори не съм чувала. Думите са доста точна визитка за човека, който ги изрича. Няма що, добра визитка сте си спретнал. Или мислехте, че ще изтрия коментара?

   Един безплатен съвет от една жена на 47 (подмладил сте ме, та не знам да се радвам ли 🙂 ) – предвид факта, че омразата разяжда най-вече този, който я носи в себе си, мразете по-малко!

   Да кажа още – да, признавам, проверих – сгрешила съм тези две думи, но дали това е толкова фатално? Не мисля. Ще ги поправя и оттук насетне ще ги употребявам правилно. Едно малко мое подобрение. Това дали ще Ви помогне да мразите по-малко?

   А иначе, гледам, сте черпил информация от блога, щом сте тук. Никой не ми плаща да го поддържам, знаете ли? Да не би да Ви трябва точна информация за Испания? Грешките бяха доста надолу в текста, явно сте го чел внимателно до край.

   Довиждане,
   Елена Иванова

 2. Лили каза:

  Благодаря за страхотните снимки, преживявания и информация, която сте споделили с нас! Благодарение на Вас, успях да планирам и моето пътешествие в Андалусия през 2020г. Желая Ви здраве и още много вълнуващи пътувания по света и у нас!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Лили, благодаря Ви за отзива! Желая Ви да си изкарате чудесно в Андалусия!

 3. Ели Георгиева каза:

  Здравейте! Предстои ми по дълго пътуване в Испания,написаното за вашето пътуване ми беше интересно и мисля че доста ще ми помогне. Благодаря за споделянето!

 4. Мария каза:

  Здравей, Ели,
  Дали може да споделиш как е трафика в Малага?
  Предстои ми пътуване до там и ще прекараме 7 дни, от които 2 ще са пълни, защото през останалото време ще работим до 16:30 местно време. В тези 2 пълни дни мислим да наемем кола, като единия ден да го запълним с Ронда и Севиля или Ронда и Марбея, а пък другия да отидем до Гранада. Единственото, което ме притеснява, е трафика – много коли ли има, всичко спазва ли се, наистина ли можем да си намерим място, на което да паркираме.. Поради съкратеното ни време се страхувам да я вземем тази кола, пък и не дай си Боже да ни зажулят, или ние да я зажулим, ще трябва да си дам заплатата за нея, че и повече 😀
  Благодаря предварително за отговора!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Мария, има си трафик както в центъра на Малага, Ронда и Севиля, така и по пътищата им като цяло. В централната част на всеки от тези три града има изградени паркинги и най-добре в тях да се паркира. В картата на Гугъл може да потърсиш локации.

   Относно притеснението ти да не би някой да ожули колата, съветът ми е да наемете кола с пълна застраховка. Малко по-скъпо излиза, но пък уверявам те, напълно си заслужава.

   Поздрави,
   Ели

 5. Албена Санчес каза:

  Здравейте,

  благодаря Ви много за полезната статия. Краят на април ни предстои 7 дневно пътуване в Южна Испания и сега подготвяме маршрута. При нас и кацането и излитането са в Малага, така че ще ни се наложи да направим кръг. Прави ми впечатление, че не сте ползвали еърбнб, а предимно хотели. Има ли някаква причина за това?

  • Ели Иванова каза:

   Въпрос на предпочитания. По времето, в което подготвяхме пътуването, не успахме да попаднем на изгодни апартаменти, а и тогава еърбнб не беше толкова популярен сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *