Интересни забележителности в Мелник и околността за незабравим уикенд

Макар да е най-малкият град в България, забележителностите в Мелник и околността са много на брой. Може да посетите градчето само за ден, но районът е богат на интересни места, посещението на които ще запълнят повече от уикенд.

Мелник, поглед от платото над града
Мелник, поглед от платото над града

Посещавала съм района на Мелник неведнъж и впечатленията ми по-долу са сборни. Едно от най-запомнящите се беше в слънчев октомврийски ден, откраднат от едно кратко циганско лято. Разноцветните есенни багри тогава бяха в разгара си и жадно поглъщаха пясъчните цветове на мелнишките пирамиди, за да образуват с тях неповторими природни картини. Бях в Мелник за трети или четвърти път, не помня точно. Все пак помнех онова приятно усещане, което имах при всяка предишна разходка из града, породено от красотата на местния пейзаж, старинните къщи и усещането, че времето някак е спряло…

Тази статия е посветена на най-интересните забележителности в Мелник и около Мелник.

Съдържание на статията

Кратка история на градчето
Забележителности в Мелник
Забележителности около Мелник
Къде да отседнете?

Кратка история на Мелник

В днешно време Мелник е най-малкият град в България с малко над 200 на брой постоянни жители. В миналото той е бил голям и важен търговски център. Няма точни писмени сведения кога е възникнал. За първи път се споменава в писмени извори от 11-ти век като граничен град между България и Византия. През 13-ти век Мелник е в разцвета си като столица на деспотството на Алексий Слав. Немалка част от днешните руини са белязани сякаш от това славно време … но за това след малко.

През втората половина на 13-ти век и през 14-ти век Мелник попада във владение на различни балкански държави от онова време – Никея, Византия, Сърбия, за да попадне трайно под османско робство през 1395 година, което довежда до значителен упадък на града в следващите 4 века. През 19-ти век Мелник се възражда отново като културен и просветен център. Основен поминък за района са винопроизводството и тютюнопроизводството. Изнася се вино в цяла Европа.

Смята се, че името Мелник произлиза от славянската дума мел, означаваща трошлива скала.

Забележителности в Мелник

От гледна точка на туризма, градчето предлага 3 основни типа посещения:

 • посещение на платото Свети Никола и забележителностите там;
 • винени турове и дегустации;
 • обиколка на старинните къщи в града.

В следващите редове споделям информация и лични впечатления от наши обиколки на Мелник.

Мелник: по главната улица
Мелник: по главната улица

Посещение на платото свети Никола

Пътеката към платото свети Никола започва срещу Музея на виното. Самият музей се намира на главната уличка, на стотина метра от първите къщи по нея.

Забележителности в Мелник: Музеят на виното
Забележителности в Мелник: Музеят на виното

В самото си начало пътеката е тясна калдъръмена уличка, която преминава в горска пътека навлизайки в близката горичка.

Към платото Свети Никола
Към платото Свети Никола
Към платото Свети Никола
Към платото Свети Никола

На места пътеката се разклонява, за да обходи повечето интересни забележителности на мелнишкото плато. Голяма част от пътеката е панорамна с примамливи гледки към красивите мелнишки пирамиди, изваяни от здравата спойка между варовик, глина и пясък. Има си големи указателни и информационни табели. Затова няма да навлизам в повече подробности за конфигурацията на маршрута. Няма начин да се изгуби човек там. Просто трябва да се потопи в старините и да се наслади на приятната разходка.

За да обиколите всички интересни обекти на платото свети Никола ще ви трябват около два часа. А ето и обектите, направили ми най-силно впечатление.

Митрополитската църква

Митрополитската църква
Митрополитската църква

Една от първите спирки на платото е Митрополитската църква и каменните останки от стари къщи около нея.

Базиликата Свети Никола

Мелник: базиликата Свети Никола
Мелник: базиликата Свети Никола

Това определено беше обектът, направил ми най-силно впечатление от всичко видяно на платото Свети Никола. Може би, защото по вид, форма и размери, тази базилика беше много близка до посетената от нас преди време базилика Свети Ахил на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро. Но за последната ще разкажа отделно. Сега да се върна към базиликата Свети Никола, дала име на цялото плато.

В архитектурно отношение базиликата е трикорабна с три абсиди и два притвора – нартекс и псевдо нартекс. Най-запазените части от нея са абсидите. В една от тях личат останки от стенописи.

Базиликата Свети Никола: главната абсида
Базиликата Свети Никола: главната абсида
Базиликата Свети Никола: останки от стенописи
Базиликата Свети Никола: останки от стенописи

През 30-те и 40-те години на 20-ти век повечето стенописи от църквата са били свалени и по-късно реставрирани. Днес основната част от тях са експонирани в Националния Археологически музей в София.

Запазени са също и част от стените на базиликата и други отделни части – стълби, колони …

Базиликата Свети Никола: западната стена с входа
Базиликата Свети Никола: западната стена с входа

Знае се, че базиликата е изградена върху тракийско светилище на богинята Артемида-Бендида. С установяване на християнството в земите от района на Мелник тракийското светилище е разрушено и на негово място е издигнат християнски храм, който след това през вековете е бил разрушаван и издиган на няколко пъти.

Най-голям разцвет базиликата има в началото на 13-ти век, когато е била реконструирана от деспот Алекси Слав.

Замъкът на деспот Слав

Забележителности в Мелник: останките от Замъка на деспот Слав
Забележителности в Мелник: останките от Замъка на деспот Слав

Още една емблематична част от платото свети Никола са останките от замъка на деспот Алекси Слав.

Мелник: останките от Замъка на деспот Слав
Мелник: останките от Замъка на деспот Слав

Наблюдателните кули

Наблюдателна кула
Наблюдателна кула

На кратко разстояние от останките от дома на деспот Слав се намират руини от крепостните стени, обграждали някога дома на деспота, заедно с две наблюдателни кули и порта. Това е и най-далечната част, до която отвежда пътеката в тази посока. Останалите обекти се намират на срещуположната страна на платото.

Водохранилищата

Водохранилище
Водохранилище

Явно това са били много важни съоръжения за онова време. Ние минахме покрай три различни по големина и форма водохранилища.

Водохранилище
Водохранилище

Манастирът свети Харалампий

Забележителности в Мелник: останки от манастира Свети Харалампий
Забележителности в Мелник: останки от манастира Свети Харалампий

Намира се в другата част на платото. От него има много добра пряка видимост към базиликата свети Никола. Построен е в началото на 13-ти век. По-голяма част от него е пропаднала в близката пропаст ощр преди няколко стотин години и сега от него е останало съвсем малко.

Манастир Света Богородица Спилеотиса или Света Зона

От манастира свети Харалампий пътеката преминава към югоизточната част на платото, където е манастирът света Богородица. В тази си част пътеката предлага красиви гледки към мелнишките пирамиди. Централно място заема една особена пирамида с нещо като пилон на върха. Някои я оприличават на ръце в молитва. За мен лично беше трудно да направя подобна асоциация, но безспорно пирамидата беше много красива и отличаваща се от другите.

Красивата пирамида
Красивата пирамида

В района на манастира има изграден нов параклис, а зад параклиса има малка и стръмна пътечка, водеща до една пещеричка-параклис с особени функции в миналото – била е използвана от монахините като място за самонаказание от грехове и грешни помисли.

Пещеричката-параклис
Пещеричката-параклис

И този манастир е изграден по времето на деспот Слав. През 1220 година манастирът е обявен от самия деспот за „деспотски и царски“ в документ-грамота. В периода 17-19-ти век манастирът се е казвал „Богородица на Светия пояс“ или „Света Зона“.

Този манастир беше и последната ни интересна спирка на платото. От него поехме надолу към Мелник по пътека, различна от тази, по която дойдохме. Разбира се, често спирахме, за да се любуваме на красивите гледки към градчето и за да ги запечатаме в кадър.

Гледка от платото
Гледка от платото

Пътьом минахме през още една интересна сграда, действала като турска баня в миналото.

Турската баня
Турската баня

Накрая се върнахме на изходното място – Митрополитската църква, стария калдъръм и Музеят на виното.

Винена беседа и дегустация в Музея на виното

След интересната разходка в Мелник по обектите на платото свети Никола може да се „кротнете“ в местния Музей на виното, за да научите повече за тукашния поминък през годините, а и за да го „вкусите“ на място.

Музей на виното: една от избите
Музей на виното: една от избите

Музеят разполага с няколко галерии, посветени на различни етапи от приготвянето на виното. Посещението е придружено с интересна беседа за историята на винопроизводството в региона от най-стари времена до днес под съпровода на приятна музика.

Няма да преповтарям беседата, а и не е нужно – горещо ви препоръчвам да я чуете на живо. Само ще спомена 3 факта, направили ми огромно впечатление:

 • пътят на виното започва от Грузия около 5000 години преди Христа и продължава на Запад. Той е нещо като пътя на коприната. Така Франция, въпреки безспорното си лидерство във винопроизводството днес, се включва в процеса доста по-късно от България;
 • в продължение на много години сър Уинстън Чърчил е купувал вино именно от Мелник;
 • купаж и сепаж. Купажът е вино, получено чрез смесване на вино, получено от различни сортове грозде в определено съотношение. Сепажът е вино, получено чрез смесване на различни сортове грозде, ферментиращи заедно.

След беседата, която ние имахме, опитахме различни сортове вина, като за мен безспорен фаворит беше виното от Широка Мелнишка лоза.

Билетът за посещение в Музея на виното в Мелник е 5 лева.

Разходка покрай старинните сгради в Мелник

След шоуто в Музея на виното продължете разходката в Мелник с обиколка на старинните сгради вътре в самото градче. Да, малко е като площ и на пръв поглед всеки би си казал какво толкова, но ви уверчвам, че на малка площ в Мелник човек може да види много на брой интересни места.

Мелник
Мелник

През онзи златен есенен ден, нашата разходка в самия Мелник започна с посещение на Историческия музей, разположен на главната улица, съвсем близо до Музея на виното с експозиции в три зали. След това минахме покрай Кордопуловата къща и църквата Света Варвара под нея, за да продължим към останките от манастира Света Богородица Пантенаса, разположен в покрайнините на Мелник. Пътьом минахме и покрай местния стадион.

Мелник: църквата света Варвара
Мелник: църквата Света Варвара
Болярската къща
Болярската къща

Разходката продължи покрай бившия турски конак – поредната интересна и стара къща, за съжаление – рушаща се, и покрай Узуновата къща. Последва посещение до старинната Болярска къща, другата местна резиденция на деспот Алекси Слав, и храма Свети Антоний, единствен в страната и втори в света за лечение на душевно болни – преспиш ли там, ставаш друг. За по-тежките случаи препоръчвали да се пренощува 40 нощи, като след тях хората излизали с прояснено съзнание. В съседство с този храм има още една малка интересна църквичка – „Въведение Богородично“. С това приключи нашето изключително интересно посещение в Мелник в циганското лято през октомври. Бяхме изпълнени със страхотни впечатления.

Забележителности около Мелник

Районът около Мелник също изобилства от интересни за посещение места.

 • Местност Рупите. Разположена е в подножието на изгасналия вулкан Кожух планина. Тук се намира домът на пророчицата Ванга, днес превърнат в музей, и храмът „Св. Петка Българска”, построен със средства на Ванга.
 • Хераклея Синтика. Това е голям древен град по средното течение на Струма. Градът бил основан от Филип ІІ, бащата на Александър Македонски. Повече информация за Хераклея Синтика.
 • Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“. Намира се на около 7 километра от Мелник и е един от малкото български манастири, запазили се автентични и до наши дни.
 • Водопад Скока до село Кашина. Според мен е един от най-красивите и мощни водопади в Пирин. Повече за него и маршрута вижте тук.
 • Златолист. Това е малко селце, недалеч от Мелник. Там може да посетите възрожденската църква Св. Георги от средата на IX век. В нея някога е живяла пророчицата Преподобна Стойна – монахиня, която пророкувала и помагала на хората.
 • Как да стигнете? Между селата Рожен и Златолист има стабилен черен път, който се отделя вляво от пътя към Роженския манастир, точно под гроба на Яне Сандански. Може да отидете с по-висока кола или пеша. Разстоянието е около 6 километра.

Къде да отседнете?

Аз имам лични впечатления от хотел Златен Рожен. Той се намира на площада в близкото до Мелник село Рожен. Архитектурата и интериорът му са решени в типичния за мелнишкия край стил. Стаите са малки, но много уютни и с всички необходими удобства. Ако се интересувате, прочетете ревюто ми за хотел Златен Рожен.

👉 Може да резервирате тук.

Още оферти с изгодни предложения за настаняване в района на Мелник ще намерите в карето по-долу.

Booking.com
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, музеи с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Интересни забележителности в Мелник и околността за незабравим уикенд

 1. Димитър Димитров каза:

  Благодаря Ви, Елена! Вие сте не само добросъвестен публицист и будител, но и поет! От време на време посещавам организирано, с туристически фирми, Мелник, но никой друг не ни съобщи толкова много неща, както Вие и никой не ни е водил на платото Свети Никола! Днес, седейки у дома, научих повече за Мелник, отколкото няколкото ми пътуванияза там, уви! Аз нямам личен транспорт и трябва да измисля някой начин да се добера до тези места, но сигурно ще успея да го направя, воден от Вашия забележителен и изключително интересен очерк. Бог да Ви благослови и да Ви закриля! Ако имаше награда за тези, които възпяват красотите на България, сигурен съм че Вие ще бъдете на първо място!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви, Димитър, за страхотните думи и високата оценка! Наистина, платото свети Никола не е никак популярно, а е толкова интересно със старинните си останки и красивите панорамни гледки.

   Честит имен ден!

 2. Анелия Иванова каза:

  Благодаря Ви от сърце за измервателната и добре поднесена информация!

 3. Петя каза:

  Май месец бяхме за една седмица в Мелник и пак едвам ни стигна времето да обиколим всички забележителности. Едни от страхотните приключения бяха екопътеката Мелник-Златолист и Мелник- Роженски манастир. Страхотна природа, пейзажи и много чист въздух. Заслужава си да се минат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *