Акве Калиде край Бургас: силата на горещите води

This post is also available in English.

Акве Калиде край Бургас е сравнително нов туристически обект. Представлява бани още от римско време, използвани преди това от траките като светилище и впоследствие преустройвани през вековете. Ползвали са се и в наши дни до преди десетина години. Сега е музей.

Акве Калиде край Бургас: силата на горящата вода

Акве Калиде край Бургас: силата на горящата вода

Бяхме чули за обекта още миналото лято, но то някакси се изниза набързо, преди да успеем да ги посетим. Тази година предвидливо разгледахме мястото в началото на отпуската, веднага след като посетихме остров Света Анастасия.

Къде се намира Акве Калиде

Мястото се намира на около 14 километра северозападно от центъра на Бургас между селата Ветрен и Банево, сега квартали на Бургас. Най-подходящо е да посетите обекта на отиване или връщане от морето.

С какво е интересно мястото

Мястото има богата история. Най-напред минералните извори били използвани от траките, които в I хил.пр.Хр. направили там светилище – нимфеум, известно под името Трите нимфи. Останки от подобен нимфеум на територията на днешна България могат да се видят край село Каснаково, Хасковско.

Акве Калиде

Акве Калиде

Да се върна към Акве Калиде … По-късно през 1-2 век, след като римляните завладяват нашите земи, те построяват в района обществени бани, които са споменати в писмени източници като Акве Калиде, в превод Горещите води.

През Ранното Средновековие селището около баните е известно с името Терма или Термопол. През 8-ми век районът попада в пределите на България. След това през вековете той, така примамлив като район, няколко пъти сменя своята принадлежност, бидейки част или от България, или от Византия.

Акве Калиде: останки от римските терми

Останки от римските терми

В началото на 13-ти век Термопол е разрушен от латините и рицарите от 4-я кръстоносен поход, водени от император Хенри Фландърски, брат на Балдуин, който пък е пленен от нашия цар Калоян в битката при Одрин, разиграла се недалеч от село Маточина в Сакар и близката крепост Букелон.

Акве Калиде: старинни останки

Акве Калиде: старинни останки

След това дълго време районът остава в забвение.

През 16-ти век, при управлението на султан Сюлейман Великолепни на мястото е построена турска баня.

Акве Калиде: таванът с естествено осветление и вентилация

Акве Калиде: таванът с естествено осветление и вентилация

След Освобождението, банята е позната като Айтоски минерални бани.

Туристическият обект Акве Калиде включва реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, в която посетителите могат да разгледат и да научат историята на мястото от 3D филмче с впечатляващ финал, който няма да издам, защото е интересно да се види.

Отвън край банята има солидни останки от големите римски терми, които все още се проучват, но могат да бъдат разгледани.

Акве калиде: солидни останки от римско време

Акве калиде: солидни останки от римско време

В заключение

Аква Калиде е интересно място, нетрадиционно и по своему уникално. Ако имате път към морето и харесвате места, съчетали в себе си богата история и старинни останки от различни епохи, непременно посетете Акве Калиде!

Повече информация за мястото може да прочетете на официалния сайт на обекта.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Акве Калиде край Бургас: силата на горещите води

  1. Алена каза:

    Благодарю за интересный рассказ. Обязательно найду компанию заехать…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *