Уикенд в Арбанаси: църкви, музеи, пешеходни маршрути и СПА

This post is also available in English.

Арбанаси е онова селце до Велико Търново, приютило седем средновековни църкви на малката си площ, което си позволява да гледа старата българска столица от високо и чиито къщи все още пазят старата арбанашка архитектура – бели, каменни, с високи стобори, почти като крепости.

Арбанаси: Констанцалиевата къща
Арбанаси: Констанцалиевата къща

Аз съм отраснала в този край и по-точно в Горна Оряховица, затова познавам Арбанаси откакто се помня. Въпреки това (или точно заради това), винаги ми е интересно да се разхождам в Арбанаси. Като дете съм обикаляла неведнъж повечето забележителности в селото.

Случи се така, че съвсем наскоро се разходихме (за кой ли път) надлъж и на шир в Арбанаси, за да затвърдим старите приятни впечатления и за да натрупаме нови. Посетихме познатите обекти. НО! Оказа се, че има няколко съвсем нови за нас места в близките околности, за които не знаехме. Е, запознахме се и с тях. Разгледахме ги съвсем отблизо и много ни харесаха.

Това е статия-пътеводител за всичко интересно, което може да се види в Арбанаси и наоколо, с полезни съвети и информация къде да се отседне. Независимо дали сте били в Арбанаси или не, сигурна съм, че информацията по-долу ще ви бъде полезна.

Съдържание:

Накратко за Арбанаси

Арбанаси се намира в централната част на страната – разположено е на високо плато на около 5 км североизточно от Велико Търново и на 4 км югозападно от Горна Оряховица. Това централно местоположение го прави удобно за достигане от всички краища на страната.

Арбанаси има богата история. Знае се, че селището на платото е съществувало още по времето на Второто българско царство. Особен разцвет Арбанаси бележи през втората половина на 17-ти век и до края на 18 век. Основен поминък по това време в селището са търговията и животновъдството, отглеждали са и буби. През този период са построени 7-те църкви, с които е известно селото и до днес.

По това време в Арбанаси са живели много гръцки фамилии, сведенията за които са противоречиви. Според едни източници, гръцките фамилии са били заселени там още от цар Иван Асен II, след като той се оженил за гъркинята Ирина Комнина. Според други – гръцките фамилии се заселват в Арбанаси след 1500 г. след гръцко-албанско въстание. Според уредничката в Констанцалиевата къща, тази втората версия за времето на заселване на гръцките фамилии в Арбанаси е по-вероятна.

В края на 18-ти век селото е опустошено от кърджалиите, в резултат на което много хора се изселват от него. През 19-ти век в Арбанаси се заселват хора, дошли от Еленския и Тревненския Балкан.

Какво да видим в Арбанаси

Село Арбанаси не е голямо. Обектите вътре в него са разположени близко един от друг и могат да се обходят за 2-3 часа пеша, ако се върви на пряко по вътрешните улички. Тези обекти са двата музея, двата манастира, църквите и чешмите, с които ще ви запозная след малко. За да обходите пешеходните маршрути покрай Арбанаси, ще ви трябва малко повече време. С тях също ще ви запозная подробно в редовете по-долу.

Един уикенд ще ви стигне за всичко в Арбанаси – и за активен туризъм, и за релакс. Ако ви се остава повече, също има какво да правите – може да обиколите Велико Търново и близките околности, може дори за ден да отскочите до Габрово и Етъра – няма и час път, и сте там. Изобщо – възможности – много, при това – все интересни.

Музеи в Арбанаси

Констанцалиева къща

Констанцалиевата къща се намира на главната улица, малко по-надолу от центъра на Арбанаси. Тя е била дом на богато семейство търговци. Първоначално е построена в края на 17-ти век, като по-късно е била преустройвана няколко пъти. Къщата е голяма и пищна, с интересна архитектура и много стаи, има си дори баня и тоалетна на 2-я етаж, което е било голяма рядкост по онова време.

Арбанаси: Констанцалиевата къща
Констанцалиевата къща

Констанцалиевата къща функционира като музей. Билетът за вход е 6 лв.

Църква Рождество Христово

Намира се в централната част на Арбанаси, на ул. Рождество Христово. Църквата е изключително интересна. Тя има сложна архитектура, състояща се от наос, притвор, параклис Св. Йоан Предтеча с преддверие, обединени от Г-образна галерия. Първоначално, като самостоятелна църква е бил изграден наосът в края на 16-ти век. Впоследствие църквата е достроявана и променяна.

Арбанаси: Църквата Рождество Христово
Църквата Рождество Христово

Църквата Рождество Христово в Арбанаси е изпълнена с много красиви стенописи, разположени на обща площ – стени, сводове и тавани – от 2000 кв. м. Персонажите в тези стенописи са хиляди. Не мога, а и не е нужно, да ги изреждам. Просто трябва да ги видите!

Църквата Рождество Христово
Църквата Рождество Христово

В тази църква е изписано Колелото на живота, също като в Преображенския манастир и единия от Батошевските манастири. Там, в църквата Рождество Христово в Арбанаси видяхме фреска, изобразяваща Христос в ракета, подобна на тази в църквата в Добърско.

Църквата Рождество Христово
Църквата Рождество Христово

Църквата Рождество Христово функционира като музей. Билетът за вход е 6 лв.

Манастири

Арбанашки манастир Света Богородица

Манастирът се намира в западните покрайнини на селото. В днешно време той е женски действащ. До него, освен пеша, може да се стигне и с кола.

Арбанашки манастир Света Богородица
Арбанашки манастир Света Богородица

Първоначално манастирът е изграден по време на Второто българско царство. Той е част от Търновската Света гора – пръстен от манастири около старата българска столица. В първите години на турското робство манастирът се запазва, но впоследствие постепенно упада и запустява. В края на 17-ти век е възстановен, като през 1680 г. е построена днешната църква. В края на 18-ти век манастирът е опустошен при кърджалийските нашествия. Възстановен е отново през първата половина на 19-ти век.

Понастоящем манастирът се състои от църква, манастирски сгради и камбанария, която посреща хората още на входа на светата обител, а после ги изпраща.

Арбанашки манастир Света Богородица
Арбанашки манастир Света Богородица

Храмът на манастир Света Богородица е с интересна архитектура и чудно изписан. В него е изложена чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“, която помага на онези, които истински вярват. Смята се, че иконата е донесена през 13-ти век от Атон. При падането на България под турско робство, иконата е скрита, за да не бъде унищожена. След това остава дълго в забвение. Според преданието, намерена е случайно от овчарче, пасяло животните си на ливадите около църквата.

Интерес и усмивка буди манастирската котка Манчо – добре ухранен, закръглен и много любвеобилен котарак.

Арбанашки манастир Свети Никола

Манастир Св. Никола се намира в падина в южната част на Арбанаси, под Парк-хотел Арбанаси. Освен пеша, до него се стига и с кола. Той е действащ девически.

Арбанашки манастир Свети Никола
Арбанашки манастир Свети Никола

Манастирът е построен по времето на Асеневци. В годините на турското робство е разрушен. Издигнат е отново в края на 17-ти век, а век по-късно – отново разрушен от кърджалиите. В началото на 19-ти век е възстановен.

Арбанашки манастир Свети Никола
Арбанашки манастир Свети Никола

В храма на Арбанашкия манастир Св. Никола човек може да се помоли на две чудодейни икони – на Свети Николай и на Света Богородица.

Ако отидете в манастира и случайно храмът е затворен, ударете камбанката, висяща на улука на църквата, и ще ви отворят.

Църкви

Свети Димитър

Църквата се намира в центъра – точно под площада. Изградена е в началото на 17-ми век върху основите на по-стара църква от времето на Второто българско царство.

Арбанаси: Църквата Свети Димитър
Църквата Свети Димитър

За съжаление, сега църквата Св. Димитър е трайно затворена, но ако човек надникне в нея през прозореца на абсидата, ще види старите стенописи по стените.

Свети Атанас

Църквата се намира в гробището в северния край на селото, на 5 минути пеша от центъра. Изградена е през 17-ти век.

Църквата Свети Атанас
Църквата Свети Атанас

Свети Георги

Намира се в западната част на селото, близо до манастира Св. Богородица. Изградена е в края на 17-ти или в начлото на 18-ти век върху по-стар християнски храм.

Свети архангели Михаил и Гавраил

Църквата Св. архангели Михаил и Гавраил е разположена в южната част на Арбанаси, недалеч от Парк-хотел Арбанаси, като входът е от ул. Софроний Врачански. Храмът е построен в края на 17-ти век върху по-ранна средновековна църква.

Бележка: Имайте пред вид, че църквите Св. Георги и Св. архангели Михаил и Гавраил са „зазимени“ и през месеците януари, февруари и до 20 март са затворени за посетители.

Интересни чешми

Коконска чешма

Коконската чешма се намира на главната улица, малко по-надолу от Костнацалиевата къща, на отсрещния тротоар. Построена е през 1786 г. и носи името на една от обитателките на Констанцалиевата къща Кокона Султана.

Арбанаси: Коконската чешма
Коконската чешма

По улицата вдясно от чешмата може бързо да стигнете до старинната църква-музей Света Богородица.

Пазарска чешма

Това е чешмата в самия център на Арбанаси. Строена е през 1829г.

Арбанаси: Пазарската чешма
Пазарската чешма

Освен че са старинни, и двете чешми имат големи стрехи над тях.

Пешеходни маршрути край Арбанаси

До пещера Калугерска дупка

Пътеката към пещерата започва до паркинга на механа Арбанашка среща в югоизточните покрайнини на Арбанаси. За ориентация – пещерата се пада насреща точно във второто дере, считано от тази механа. Покрай споменатото заведение има удобни места за паркиране. Указателни табелки-стрелки сочат към пътеката.

Началото на пътеката
Началото на пътеката

От там се тръгва по маркирана пътека (синя и зелена маркировка) и след 5 минути ходене се стига до малка борова горичка, която се пресича и след като се излезе от горичката се тръгва по пътеката наляво. След двайсетина метра следете за каменни пирамиди отдясно, направени от местни хора, за да указват пътя към пещерата. Видите ли пирамидите, тръгвате покрай тях към дерето.

Към пещера Калугерска дупка
Към пещера Калугерска дупка – водете се по пирамидките

5 минути след боровата гора се стига до въпросното дере – при нас то беше съвсем сухо. Слизате в дерето и поемате надясно по него няколко метра. Първо се вижда един голям изкоп. Над него е Калугерската дупка.

Пещера Калугерска дупка край Арбанаси
Пещера Калугерска дупка край Арбанаси

Да обобщя времето за достигане – от покрайнините на Арбанаси до пещерата се ходи не повече от 15-20 минути.

В пещера Калугерска дупка
В пещера Калугерска дупка

Пещерата много прилича на известната пещера Утробата в Източните Родопи. Казаха ни, че най-интересно било там при залез слънце в деня на лятното слънцестоене, когато слънчевият лъч прониква най-дълбоко в пещерата.

В пещера Калугерска дупка - поглед навън
В пещера Калугерска дупка – поглед навън

Пещерата е доста тясна. Ние успяхме навлезем до около 10 метра навътре в нея – някъде там основната галерия се разделя на две по-тесни галерии. Още като се влезе в пещерата, се чува тътенът на бушуваща вода. Вероятно тъкмо от пещера Калугерска дупка извира реката, захранваща малко по-надолу по дерето чешма Голямото Лако.

До Голямото Лако

Както споменах, чешма Голямото Лако се намира малко по-надолу от пещера Калугерска дупка по същото дере. Била е красива римска чешма, която сега, за съжаление, е полуразрушена. До чешмата има беседка за отдих.

Голямото Лако
Голямото Лако

За да стигнете до Голямото Лако, пак е най-удобно да тръгнете от южните покрайнини на Арбанаси по маркираната пътека (вижте по-горе началната точка на пътеката). Следвате зелената маркировка. След като навлезете в боровата горичка, прекосите я и излезете от нея, продължавате направо по маркираната пътека. 5 минути след това пътеката прави остър завой наляво и се спуска право към реката. Още малко и сте на Голямото Лако.

Беседката до Голямото Лако
Беседката до Голямото Лако

Разстоянието от покрайнините на Арбанаси до Голямото Лако се изминава за около 15 минути.

От Голямото Лако може да решите да се върнете към Арбанаси. А ако все още не сте се раздвижили добре и имате достатъчно време, може да продължите по пътеката покрай реката, която ще ви отведе до местността Ксилифор и до Велико Търново – следвате зелената маркировка. Там, където пътеката се разклонява – към Велико Търново и Малкото Лако (единия клон) и към Ксилифор (другия), има указателни табели-стрелки.

Ако поемете по стрелката към Велико Търново и Малкото Лако, малко след разклонението може да се оглеждате вдясно за мостче над реката. От него нагоре – в другото дере – започва пътека към Малкото Лако. Вървите по нея 15-20 минути и сте там.

Местността Ксилифор
Местността Ксилифор

Местността Ксилифор е приятно място за отдих.

До Малкото Лако

Малкото Лако е друга интересна чешма край Арбанаси. За ориентация – намира се в дерето точно под Парк-хотел Арбанаси.

Изходната точка на маршрута от Арбанаси към Малкото Лако е същата, като по-горе. Тръгвате по пътеката и малко преди боровата горичка се отклонявате в дясно покрай дерето – в тази си част то е сухо. Принципно има синя маркировка, която води към Малкото Лако, но тя се губи на места. Както и да е. 5-10 минути ходене след завоя в дясно преди боровата горичка пътеката навлиза в скалите около Малкото Лако. По тези скали все още личи на места синята маркировка, която в тази част е ваш верен гид. Още няколко метра и сте там при чешмата.

Малкото Лако
Малкото Лако

До Малкото Лако има малък, но интересен водопад. Водопадът е висок около 3 метра и водите му изскачат изпод голяма скала.

Водопадът до Малкото Лако
Водопадът до Малкото Лако

За информация, след Малкото Лако пътеката продължава покрай реката и след 15-20 минути ходене се включва в пътеката от Голямото Лако до Велико Търново.

И още

Къщата на Петър Дънов

В югоизточните покрайнини на Арбанаси се намира къщата на Петър Дънов. В тази къща Учителят създава един от най-известните си трудове “ Завета на цветните лъчи на Светлината „.

Паркът в най-високата част на Арбанашкото плато

В югоизточния край на Арбанаси (този към Шереметя), близо до телевизионната кула има приятен парк за разходка с пейки, беседки и красиви панорамни гледки. Ако не успеете да минете по гореописаните пешеходни маршрути, а все пак искате да се разходите на (много) открито, отидете в парка.

Паркът на Арбанашкото плато
Паркът на Арбанашкото плато

Конната база

Недалеч от парка и телевизионната кула има конна база – още една възможност за активен туризъм.

Къде да отседнем – Парк хотел Арбанаси

В Арбанаси има доста хотели и къщи за гости. Аз бих ви препоръчала Парк-хотел Арбанаси, от който имам лични впечатления. Бяхме отседнали в него в един ледено-студен, макар и слънчев уикенд през януари.

Парк хотел Арбанаси
Парк хотел Арбанаси

Хотелът ми направи много добро първо впечатление, както с обстановката си вътре, така и с разположението си – той се намира в едни от най-високите части на Арбанаси, точно до бившата резиденция и от него се открива красива панорамна гледка към Велико Търново. От там добре се открояват Царевец, Трапезица и църквата Света Богородица.

Поглед към Велико Търново
Поглед към Велико Търново
Поглед към Велико Търново
Поглед към Велико Търново

Добре затоплените помещения също допринесоха за приятното ни пребиваване в хотела – все пак беше разгарът на зимата и среднодневните температури навън бяха доста под нулата.

Е, не останахме само с първите си впечатления. За близо 3 дни успяхме да опитаме всичко или почти всичко в Парк-хотел Арбанаси – доброто обслужване, вкусната храна в ресторанта, стабилният и бърз безжичен интернет, обширният басейн с приятно топла вода от 30 градуса, красивата градина на хотела.

Парк хотел Арбанаси - градината
Парк хотел Арбанаси – градината

Да ви кажа също, че от терасата ни се откриваше красива панорамна гледка към Балкана – различихме върховете Шипка и Бузлуджа.

С цени и активни промоции на Парк-хотел Арбанаси може да се запознаете в сайта на хотела.

Заключение

Винаги е интересно човек да се разходи в Арбанаси, а и да поостане там за някой друг ден. Селото се намира само на 5 километра от центъра на старата българска столица Велико Търново, а мястото предлага условия за почти всякакъв вид туризъм – културен, поклоннически, спа, пешеходен … като се замисля, май само ски туризъм няма наоколо.

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


6 Коментара към Уикенд в Арбанаси: църкви, музеи, пешеходни маршрути и СПА

 1. Светослав Петров каза:

  Благодаря за подробното описание! Преди две години опитахме да стигнем до Малкото Лако, но уви. В началото терена е обрасъл с храсти и пътеката се губи. Може ли да дадете координати?

 2. Светослав Петров каза:

  Благодаря!

 3. Даниел Крумов каза:

  Здравей, Ели!
  Иконостасът на манастира „Свети Никола“ в Арбанаси е доста по-различен от иконостасите в останалите арбанашки църкви. Една от монахините ми разказа, че по време на Руско-турската война /1877-1878 г./ в манастира е била организирана военна болница за ранени и болни руски войници. За благодарност иконостасът и част от останалите икони и църковната утвар са подарък от Русия.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Даниел,

   Наистина, иконостасът в храма на манастира е доста по-различен и въобще, самият храм отвътре ми се видя различен. Благодаря за интересното допълнение!

   Поздрави,
   Ели

 4. Петър каза:

  Иконостаса е от 17 век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *