Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково, Силистренско

Преди около четири години посетих Силистра и района за първи път. Тогава разполагахме с около ден и половина, за да разгледаме наоколо. Време, което ни беше достатъчно за основните забележителности. Време, в което установихме колко богат на интересни места е целият регион. Време, в което разбрахме, че трябва да дойдем за повече.

За съжаление, не успяхме да си организираме по-дълго второ посещение в района, но през този китен и пъстър октомври ни се откри възможност да посетим интересен обект там – тракийското скално светилище Баджалията. По-долу ще ви разкажа всичко, което научих за него.

Тракийско скално светилище Баджалията
Тракийско скално светилище Баджалията

Къде се намира и как се стига

Скалното светилище Баджалията се намира до село Стрелково, община Кайнарджа, на около 34 километра южно от Силистра.

Минава се през цялото село Стрелково и се излиза от него, като асфалтов път води малко след последните му къщи. След асфалта продължава стабилен чакълест черен път. При внимателно каране може да го изминете с лека кола. Ако продължите пеша – съветвам ви да изберете този вариант – имате десетина минути ходене пеша до обекта.

Суходолието на река Табан, до Баджалията
Суходолието на река Табан, до Баджалията

За ориентир – черният път слиза до една поляна, а светилището се намира високо в скалния венец от дясно. Има стълби и на места метални парапети, които улесняват и подсигуряват достъпа до обекта.

Светилище Баджалията: тунелът
Светилище Баджалията: тунелът

След стълбите се преминава през къс тунел в скалите, след който се стига до самото светилище. То се състои от една отделна странична скална ниша и голяма галерия с размери около 7 х 10 м и височина около 6 м, с няколко ниши в стените и дупки в тавана.

Страничната ниша
Страничната ниша

От светилището се открива добър изглед към района.

Няколко метра преди тунела от стълбите нагоре се отделя тясна пътечка, която стига отгоре върху светилището. Трябва да се внимава, защото пътеката е камениста, а отгоре са отворите на дупките – комините.

Над скално светилище Баджалията: големият комин
Над скално светилище Баджалията: големият комин

Горе изгледът е още по-красив.

Над скално светилище Баджалията: поглед към района
Над скално светилище Баджалията: поглед към района

С какво е интересно скалното светилище Баджалията

Скалното светилище е разположено в суходолието на река Табан (Малък Канагьол), която до преди стотина години била пълноводна. Местните наричат светилището Баджалията. Името произлиза от турската дума баджа – комин. И наистина – на тавана на голямата галерия от светилището има няколко отвора – комини.

Тракийско скално светилище Баджалията: поглед от вътре
Тракийско скално светилище Баджалията: поглед от вътре

Проучвания

Открито е преди повече от 20 години от археолози от Крайдунавска Добруджа като част от по-голям древен култов комплекс, състоящ се от още светилища, олтари, култови площадки и ями, разположени по протежението на Табан. През 2004 г. обектът е проучен от археолозите Диана Гергова, изтъкнат български учен-траколог, и Георги Атанасов от археологическия музей в Силистра. По откритата при разкопките керамика е установено, че светилището е било използвано през дълъг период от време – от ранната Желязна епоха до Късната античност.

За огромно съжаление, светилището е ограбено от иманяри преди официалните проучвания.

Легенди

Тукашните земи в древността са били населявани от тракийското племе Гети, които почитали бога Залмоксис и вярвали в безсмъртието на душата и задгробния живот. Затова се смята, че светилището е посветено на него.

Според бащата на историята Херодот, Залмоксис наистина съществувал. Той бил роб на Питагор на остров Самос в Егейско море. Залмоксис се освободил и забогатял, след това се върнал в Тракия, станал цар и посвещавал съплеменниците в учението на Питагор за безсмъртието на душата и нейното преселване.

Познати са четири обреда, свързани със Залмоксис: събиране в андреона (зала, предназначена само за мъже), оттегляне в подземната пещера, човешки жертвоприношения, стрелба с лък към небето.

Първият обред е свързан с пирове.

Вторият обред е свързан с безсмъртието на душата. Според Херодот, Залмоксис се скрива за три години в подземна пещера, през което време го смятат за мъртъв. Показвайки се през четвъртата година, той накарал хората да смятат, че безсмъртието е възможно.

Жертвоприношенията – третият обред – били жестоки, защото в жертва се пренасяли хора. Жертвата наричали пратеник до Залмоксис. Хвърляли я върху три копия – ако умре, значи богът е благосклонен, ако не – избирали друга жертва, а старата оставяли да умре бавно в мъки от раните си.

Стрелбите с лък към небето били срещу гръмотевиците.

Тракийското светилище Баджалията е не само любопитно, но и разположено в много красив карстов район. Интересно е също, че село Стрелково, край което се намира, е разположено сравнително ниско, а светилището и суходолието са още по-ниско. На място направих асоциация с долината на река Русенски Лом.

Над скално светилище Баджалията: поглед към скалния венец
Над скално светилище Баджалията: поглед към скалния венец

Съвет: за спокойно разглеждане на светилището си предвидете поне 30-40 минути.

Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково
Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково

Любопитно: според местни жители, старото име на село Стрелково било Топчии, което се получило в резултат на участието на хората от селото в Балканските войни. Селото дало немалко жертви. На входа на селото има паметник в чест на загиналите.

Паметникът в село Стрелково
Паметникът в село Стрелково

Още интересни места в района

Няколко места, с които да комбинирате разходката си до Баджалията:

 • Силистра – областният център е богат на забележителности; освен това е на брега на Дунава, а гледките към реката са винаги красиви;
 • резерват Сребърна – обхваща едноименното естествено езеро и неговите околности. Развъдник е на пеликани, корморани, лопатари и още над 200 вида птици; картините са винаги различни и динамични – релефът се мени постоянно;
 • Свещарската гробница, която също е от времето на гетите и е една от най-красивите в България;
 • Тутракан – крайдунавско градче, интересно за разходка; основните забележителности там са – градината край Дунава и музеят, част от 100-те обекта.
Публикувано в древни светилища, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Тракийско скално светилище Баджалията край с. Стрелково, Силистренско

 1. Светослав Андонов каза:

  Край Силистра в разположен девическият манастир „Покров Богородичен“ на около 4-5 км от село Айдемир по пътя Силистра – Русе. Манастира е действащ и си заслужава да се види!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Светослав, благодаря за интересната информация, ще имам пред вид манастира при следващи посещения!

 2. Иван Колев каза:

  Ели Иванова отново с интересна и добре написана статия.
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *