10 любопитни забележителности из гънките на Русенски Лом

Живописната каньонообразна долина на река Русенски Лом очарова със своите красиви картини, множество меандри, богата природа и величествени скални венци, осеяни с църкви и монашески килии. Районът е част от Дунавската равнина и е известен с имената Поломието и Ломовете. Заради характерния си карстов и силно нагънат релеф с високи скални отвеси, той е наричан още Долната земя и Планина под равнината. Ако отидете в коя да е част на долината, ще се убедите, че тези прозвища са изключително точни.

Из гънките на Поломието
Из гънките на Поломието

Река Русенски Лом е последният десен приток на река Дунав и се образува от сливането на реките Черни Лом и Бели Лом. Дължината на реката е близо 200 километра (заедно с дясната съставяща я река Бели Лом), което ѝ отрежда 12-о място по дължина в България. Поломието попада в границите на Природен парк Русенски Лом.

Няколко пъти съм потъвала из гънките на Поломието. За последно бях там през един уикенд на границата между септември и октомври. За двата слънчеви и горещи дни посетихме доста любопитни места и се запознахме с интересни хора. За някои от местата съм писала в отделни статии, за други предстои. Все пак, полезно е, мисля, да има и нещо обобщаващо.

Тази статия е обзорна и е посветена на някои от най-интересните забележителности в Поломието. Местата разположих в описанието по-долу от север към юг.

Басарбовски скален манастир в долината на Русенски Лом

Басарбовският манастир „Св. Димитър Басарбовски“ е единственият действащ скален манастир в България. Създаден е по времето на Второто българско царство през XII-XIII век. Разположен е в живописната долина на река Русенски Лом, близо до едноименното село Басарбово, на около 10 километра южно от град Русе. Достъпен е с кола.

Басарбовски скален манастир "Св. Димитър Басарбовски" в долината на Русенски Лом
Басарбовски скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“ в долината на Русенски Лом

Според една легенда, свети Димитър Басарбовски се явил в съня на сляпа девойка от близкото село и й казал, че тялото му е в реката. Когато мощите на светеца били открити, то те били нетленни и благоуханни, а девойката прогледнала. От тогава славата на светеца се разнесла из околността.

Повече информация за манастира вижте тук.

Ивановски скални църкви в каньона на река Русенски Лом

Ивановските скални църкви са част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това е цял комплекс от църкви, параклиси, скитове и манастири, издълбани в скалите в каньона на река Русенски Лом. Намират се на около 4 километра североизточно от село Иваново. До тях се стига с кола. Има си указателни табели.

Ивановски скални църквив каньона на река Русенски Лом
Ивановски скални църкви в каньона на река Русенски Лом

Скалните църкви край Иваново са възникнали през XI век. Районът се е развил като духовно средище по време на Второто Българско царство. Много от някогашните църкви и килии са оцелели и до днес и пазят ценни стенописи и надписи.

Основно място сред светите места край Иваново заема скалният манастир “Св. Архангел Михаил”, основан през 20-те години на ХІІІ в. от монаха Йоаким, който по-късно става български патриарх. Най-ценните стенописи се намират в църквата “Св. Богородица”.

Билетът за посещение на Ивановските скални църкви е 5 лв. Допълнително може да заплатите 10 лв. за екскурзоводска беседа. Важно е да знаете, че в месеците от ноември до март включително обектът работи само с предварителна заявка.

Крепост Червен

Крепостта Червен е място, съчетало вековна история и невероятно красива природа. Това е бил един от най-важните административни, стопански и църковно-културни центрове по време на Второто Българско царство. Останките от стария град могат да се видят на високо плато в каньона на река Черни Лом до село Червен. От платото се откриват великолепни гледки към каньона. Над всичко изпъква голямата бойна кула до западната крепостна стена. По подобие на тази кула е възстановена известната Балдуинова кула на Царевец във Велико Търново.

Крепост Червен
Крепост Червен

До твърдината се стига с кола. Следвайте указателни пътни табелки за нея в района. Пред стъпалата, водещи горе на каменния хълм е обособен паркинг и билетен център.

Село Табачка – скална църква

В скалния венец в североизточните покрайнини на село Табачка може да се посети и разгледа интересна скална църква. До нея води кратка пътека. От църквицата се открива панорамна гледка към селото. Отгоре на скалите гледката е зашеметяваща.

Скалната църква до село Табачка
Скалната църква до село Табачка

Там е изграден голям кръст, който може да ви служи за ориентир към църквата, преди да се насочите към пътеката. От скалната църква до кръста също се стига по пътека.

Кръстът над скалната църква до село Табачка
Кръстът над скалната църква до село Табачка

Табачка – пещера Водна

В югоизточните покрайнини на село Табачка има още един обект, който буди интерес и това е пещера „Водна“. В периода III в.пр.Хр. – VI в. тя е била скално светилище. За това свидетелстват множество надписи и изсичания в скалите, а в централната ѝ част е разкрит каменен жертвеник. Преди да стане светилище, Водната пещера била използвана като местен център за обработка на метал.

Пещера "Водна" до село Табачка
Пещера „Водна“ до село Табачка

Пещерата е разположена в каньона на река Черни Лом и до нея се стига пеша. Отправна точка за маршрута е мостът на реката в югоизточните покрайнини на селото. Пътеката се отделя веднага след моста вляво. Пътеката към пещерата е маркирана отначало с червена, а след това с жълта маркировка. По маршрута има добри указателни стрелки. До пещера Водна се стига за около час.

Пещера Орлова чука

Разположена е в каньона на река Черни Лом, на 9 километра източно от град Две могили. До района на пещерата се стига с кола. Пещерата е облагородена и в нейната паст е обособен туристически маршрут. Той се изминава за около 40 минути. Влиза се на групи с екскурзовод, на всеки кръгъл час.

Пещера Орлова чука
Пещера Орлова чука

В пещера Орлова чука могат да се видят красиви галерии и да се наблюдават характерните пещерни формирования. Дължината на галериите ѝ е с обща дължина от около 14 километра, което я прави една от най-дългите пещери в България. Името ѝ е свързано със скалния венец, на който е разположен нейния вход. В миналото той е бил убежище на орли, а думата „чука“ означава камениста височина.

Пътека на исихастите

Това е адреналинов маршрутът в скалния венец над река Черни Лом до село Пепелина. Той e създаден от Туристическо дружество „Приста“ – Русе и преминава през един от многото скални манастири в Поломието.

По Пътеката на исихастите до село Пепелина
По Пътеката на исихастите до село Пепелина

Целият маршрут „Пътека на исихастите“ се изминава за около два часа, ако групата е по-голяма, може да отнеме повече време. Минаването на пътеката става само с екипировка и водачи. За да си организирате подобно приключение, свържете се с ТД Приста или с кметския наместник на с. Пепелина.

Крепост Широково кале

Крепостта е разположена на естествено защитен скален нос при водослива на реките Баниски и Черни Лом в южните околности на село Широково. До руините се стига пеша по обособена пътека за около 15 минути.

Останките от крепостта са с впечатляващи размери и техника на градеж. Крепостта е късноантична и средновековна. Възниква като военно укрепление през втората половина на V в. и благодарение на мощната си укрепителна система удържа на аваро-славянските нашествия от края на VI век. Разкрити находки от обекта доказват, че животът в крепостта е продължил до падането на България под османска власт.

Широково кале
Широково кале

Ценна находка при проучванията на крепост Широково кале е една от най-късните антични монети, откривана в днешна Северна България. Тя е от бронз и е била отсечена по времето на римския император Констанс II през 651 г.

Маркова баня

В една от скалите под крепостта може да се види малка скална църква от времето на Първото българско царство. Църквата е позната под името Маркова баня. До нея се стига по кратка, но много стръмна пътека.

Маркова баня до село Широково в Поломието
Маркова баня до село Широково в Поломието

Кирли канара

Скалите срещу крепостта, от другата страна на шосето са също с интересни форми. Там ние забелязахме една пещера, чийто вход е с формата на утроба. В една друга скала могат да се видят издълбани ниши. Предполага се, че са от греди на етажи на монашески килии.

До нишите пък природата е оформила странна пореста канара, прилична на гъба смръчкула.

Кирли канара
Кирли канара

Финални думи

Ако не сте посещавали района на Поломието, непременно планирайте да отидете! Той е интересен, той е красив, той има дълга и богата история, свързана с вярата. Няма да ви стигне един уикенд, за да обиколите всичко най-интересно, но пък със сигурност има „туристически материал“ за няколко посещения. Аз със сигурност ще се върна пак.

С кои места да започнете опознаването на Русенски Лом? С най-популярните – Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви, крепостта Червен и пещера Орлова чука. Всички те могат да бъдат посетени в един дълъг ден със стегната програма.

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *