Манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали

Манастир Св. Йоан предтеча е сред основните забележителности в Кърджали и представлява комплекс от църква и крепостни стени. Бил основан през VI-VII век, а през IX-X век е действал като голям епископски и митрополитски център.

Манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча”, Кърджали
Манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча”, Кърджали

Сегашната църква е нова – осветена е през 2000 година, но при проучванията на манастира е установено, че там на място е имало четири последователно строени църкви. В комплекса са разкрити пет зидани гробници, като в една от тях са открити мощите на висш християнски духовник, съдейки по добре запазените му одежди с втъкано злато.

Любопитен факт е, че при проучванията на църквата е открито стъклено кандило със сребърен обков, което впоследствие се оказва, че е най-старото на Балканския полуостров.

Край манастира се разкрива красива гледка към водното огледало на река Арда.

Кърджали и река Арда, поглед край манастира
Кърджали и река Арда, поглед край манастира

Къде се намира и как се стига

Манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” е разположен на десния бряг на река Арда в квартал Веселчане в Кърджали. До него има паркинг, но той често е пълен с автомобили, тъй като кърджалийското управление на КАТ се намира срещу паркинга.

Един интересен вариант да стигнете до манастира, ако сте с кола, е да я паркирате някъде около центъра на града, който се намира на другия бряг на реката, и оттам да отидете пеша до манастира. Така ще минете точно над водното огледало по въжен пешеходен мост. След моста завивате наляво към манастира и за около 15 минути ходене стигате. Тези 15 минути, за жалост, не са много приятни, защото се върви по натоварени улици с липсващ на места тротоар. Все пак манастирът си заслужава усилията.

Kоординати: 41.62652, 25.370190.

Кърджалийски манастир „Св. Йоан Предтеча”
Кърджалийски манастир „Св. Йоан Предтеча”

Други места наблизо

Кърджалийски манастир „Успение Богородично“, Исторически музей в Кърджали, Перперикон.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *