Седем невероятни места на Балканите, които посетих това лято

Въпреки настъпването на есента и трайното захлаждане на времето, все още съм запленена от невероятните места, които посетихме през изминалото лято. Част от тях бяха извън България, но в същото време съвсем наблизо – на Балканите. В тази статия бих искала да споделя някои от местата, направили ми най-силно впечатление.

Плитвичките езера, Хърватия

Плитвичките езера, Хърватия

Ето ги и самите места.

Пещерата Постойна, Словения

Пещерата Постойна, Словения

Пещерата Постойна, Словения

Със своите 20,5 км дължина, това е една от най-дългите пещери в Европа, а благодарение на допълнителното й облагородяване, Постойна предоставя най-дългия пещерен туристически маршрут в света, дълъг малко повече от 5 километра. Посещението в пещерата е впечатляващо, не само поради нейните размери, но и поради своеобразното шоу, в което е превърнато това посещение.

Езерото Блед в Словения

Езерото Блед в Словения

Езерото Блед в Словения

Езерото Блед е една от топ забележителностите на Словения. Езерото е обградено от всички страни от високи хълмове. Долу-горе в геометричния му център има остров с изградена църква на него. На един от високите хълмове се намира и средновековен замък. Гледката прекрасно се допълва от растителните и животински обитатели на езерото – красиви водни лилии, лебеди, патици, рибки. Една от емблемите на езерото е пейката със сърцето, място, на което всеки посетител задължително си прави снимка.

Град Пиран, Словения

Площад Тартини в Пиран

Площад Тартини в Пиран

Поредното интересно място, което посетихме това лято, беше крайбрежното градче Пиран в Словения и неговите средновековни сгради. Допълнително обаяние на нашето посещение беше залезът, който посрещнахме на брега на Адриатическо море и рокерския събор, състоял се в деня на нашето посещение там.

Плитвичките езера, Хърватия

Плитвичките езера, Хърватия

Плитвичките езера, Хърватия

Плитвичките езера в Хърватска бяха едно от най-красивите места, които посетих тази година. Представляват уникална система от синьозелени езера преливащи едно в друго в прекрасни водопади. Вече май за никого не е тайна, че водопадите са ми слабост 🙂 . Водопадите при Плитвичките езера определено бяха най-впечатляващите, които съм виждала. Езерата и мащабът на целия парк – също.

Град Пула, Хърватия

Пула: голямата арена отвътре

Пула: голямата арена отвътре

Градчето Пула в Хърватия е разположено на брега на Адриатическо море на полуостров Истрия. Историята му е древна и пъстра, за което говорят не само различни писмени източници, но и старинните останки от римско време, които могат да се видят и днес. Една от най-впечатляващите забележителности на Пула, поне за мен, беше огромниат амфитеатър-арена, един от най-големите и добре запазили се в Европа. Повече за градчето може да прочетете тук.

Остров свети Ахил, Гърция

Остров свети Ахил

Остров свети Ахил

Островът свети Ахил се намира в Малкото Преспанско езеро, понастоящем на територията на Гърция, въпреки че в продължение на векове двете Преспански езера и околните територии са били български и до днес са неотменно свързани с българската история. Именно това са земите, в които се заселва Кубер, братът на кан Аспарух. Самият остров свети Ахил е бил любимо място на цар Самуил. Там на острова, в едноименната базилика, той е бил ръкоположен за български цар, там е погребан, заедно с част от своите ослепени воини. Много красиво място. И много тъжно, поне за мен.

Водопадите в Едеса, Гърция

Един от водопадите в Едеса, Гърция

Един от водопадите в Едеса, Гърция

Тези водопади отдавна отлежават в списъка ми на желани за посещение места. Веднъж дори бяхме тръгнали към тях, но стачка по гръцката граница провали плановете ни. Мина доста време, докато пак се наканим да тръгнем натам, но ето, че успяхме. Водопадите са два. Оказаха се много по-внушителни, отколкото очаквах, въпреки че ги посетихме в ранна есен (добре известен факт е, че всички водопади са най-мощни и пълноводни през пролетта). До единия дори беше трудно да се стои – толкова мощни бяха водните пръски.

Това бяха местата на Балканите, с които ще запомня лято 2016. Те са съвсем малка част, в сравнение с многото, които все още не сме посетили. Набелязали сме си още доста забележителни места, а и не само ние. Факт е, че в последно време Балканския полуостров се превръща в една от най-атрактивните туристически части на Европа.

Ако и вие искате да посетите някое специално място на Балканите, може да помислите дали да си го организирате сами или да се обърнете към тур операторска фирма.

Именно на туризма на Балканите е посветен форумът Go2Balkans, който ще се проведе на 17-ти и 18-ти октомври в Интер Експо Център в София, чийто основен фокус са Балканските страни, тяхната култура, традиции, история и забележителности. Първият ден от събитието е посветен на чисто бизнес срещи и инициативи, но вторият ден – 18-ти октомври (вторник) е отворен за посетители.

Заповядайте! Входът е свободен. Там ще имате възможност да се възползвате от разнообразни възможности за екскурзия и почивка през 2017 с големи отстъпки. Може да следите и актуалните новини от събитието във ФБ.

Публикувано в свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Седем невероятни места на Балканите, които посетих това лято

 1. Грета Стамова каза:

  Радвам се , че тази ПРЕЛЕСТ „Плитвичките езера “ може да разгледаме още тази есен със съпруга си , дано да има
  организирана екскурзия ,ще бъдем на почивка до Пореч Хърватия !
  Много подробно описание на тази невероятна красота ,която трябва да се изживее на място ,трудно е да се разказва!
  Спиращи дъха гледки ,красота ,въздух , емоции ……………………………………..!
  Поздрав : Гр Стамова

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Грета, благодаря Ви за отзива! Желая Ви незабравими моменти в Хърватия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *