Батошевските манастири – две стари български светини в полите на Балкана

Научихме за Батошевския манастир преди няколко месеца, когато посетихме крепостта Хоталич край Севлиево. От строителен каменен надпис, открит близо до манастира през 30-те години на ХХ век се е разбрало за съществуването на този древен град край Севлиево.

Батошевски манастир Успение Богородично
Батошевски манастир Успение Богородично

Малко преди Нова година за пореден път пътувахме от София до Велико Търново и пак си търсехме интересни места по път. Спомнихме си за Батошевския манастир край Севлиево и решихме да го посетим. Оказа се, че има не един, а два Батошевски манастира – един девически и един мъжки. То, се знае – посетихме ги и двата. В тази статия ви разказвам накратко за тях.

Батошевски манастир Въведение Богородично

Манастирът е девически. Построен е през 1657 г., но по време на турското робство е опожарен и заличен. Възстановен е два века по-късно от местния първенец Миню Попкоев и жена му Кера. Те имали 7 деца, но едно от тях – дъщеря им Мария – се разболява тежко и семейството дава обет, че ако момичето оцелее, ще се посвети в Божия служба за цял живот. Мария оздравява и през 1872 г. става първата монахиня в наново изградения манастир.

4 години по-късно, служителите на Батошевския манастир Въведение Богородично участват активно в подготовката на Априлското въстание и в самото въстание.

Батошевски манастир Въведение Богородично
Батошевски манастир Въведение Богородично

Сегашната каменна църква е построена през 1909 г. В нея жените задължително влизат с фусти и покрити коси. Там в предверието на храма има гердероб с престилки и забрадки. Манстирският празник е на 21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство.

Светата обител е много приятно и тихо място. Намира се в покрайнините на село Батошево. Когато ние прекрачихме прага на манастирската порта, вътре в двора ни посрещнаха 6 котки и 2 кучета, видимо обект на добри грижи всичките 🙂 .

Батошевски манастир Успение Богородично

След като посетихме първия Батошевски манастир, се отправихме към втория – на 8 километра по-далеч.

Батошевски манастир Успение Богородично
Батошевски манастир Успение Богородично

Този манастир е построен по времето на цар Михаил-Асен, син на цар Иван Асен II от третата му жена Ирина Комнина. По време на турското робство манастирът е разрушен и впоследствие забравен. През 1809 г. монах Исай от Троян отива отшелник в земите край някогашния манастир, от който останали само развалини. Според преданието, един ден пастирка отишла там да търси изгубеното си стадо и така попаднала на плачеща майка с дете на ръце, която седяла на голям камък и тъгувала за стария си дом. Пастирката споделила това с Исай и той разбрал, че трябва да въздигне манастира отново.

Исай построил скромна колиба около камъка и поставил икона в нея. След това търсил благодетели в близкото село Батошево и Севлиево, за да построи манастира, но така и не намерил подкрепа.

През 1831 година обаче в района започва да върлува чума и хората се изтеглят в Балкана като дават обет, ако оцелеят, да издигнат на това място манастир. Така през 1836 година манастирската света обител е издигната отново. Църквата построява първомайстор Константин от Пещера, който преди това издигнал храмовете на Соколския манастир край Габрово и на Троянския манастир.

Батошевски манастир Успение Богородично
Батошевски манастир Успение Богородично

Впоследствие Батошевският манастир Успение Богородично се превръща във важно книжовно средище. Бачо Киро прекарва две години в манастира. В манастира като монах пребивава Матей Преображенски Миткалото – монахът-революционер. Хората от манастира дейно участват в подготовката на Априлското въстание, заради което той е опустошен при потушаването на въстанието, а част от монасите – измъчвани и убити, други с мъка успяват да се спасят.

Батошевски манастир Успение Богородично
Батошевски манастир Успение Богородично

Години по-късно светата обител е възстановена.

Батошевски манастир Успение Богородично
Батошевски манастир Успение Богородично

Ще се повторя, но няма как да не кажа колко е красиво мястото край манастира. Той е нависоко, но в същото време е в подножието на старопланински връх – Разлатец – и мястото е много тихо. Дворът и сградите са спретнати и подредени, а църквата – много красива, макар и на места стенописите й да имат нужда от реставрация. Над църквата се извисяват 3 купола.

Батошевски манастир Успение Богородично
Батошевски манастир Успение Богородично

Гледайки църквата отвън, направих асоциация с храма на Соколския манастир – доста си приличат. И не случайно – както споменах по-горе, те били построени от един майстор. А като тръгвахме и разглеждахме за последно храма отвън, видяхме Колело на живота, подобно на това в Преображенския манастир, но доста избледняло.

Как се стига до манастирите

Девическият манастир Въведение Богородично се намира в края на село Батошево, а другият – мъжкият манастир Успение Богородично се намира на около 8 километра след Батошево. Самото село Батошево е разположено на около 17 километра южно от Севлиево. Особеното е, че в Севлиево, а и по път няма табелки за селото. Трябва да следвате табелите за село Стоките. В самото Батошево, а и на 2-3 места след него има указателни табелки за мъжкия манастир. За да стигнете до него, от девическия манастир продължавате по шосето около 5 километра и на село Попска се отклонявате надясно по тесен планински път, по който се кара още около 3 километра.

И двата манастира са разположени на красиви места. Мъжкият е някак по-уединен и доста нависоко.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


13 Коментара към Батошевските манастири – две стари български светини в полите на Балкана

 1. Росен Василев каза:

  Честита Нова година, Иванова! Неповторима си по нашите земи… Би ли ми казала, докато си още топла, автобус достига ли до двата манастира или трябва да се пътува само с кола? И каква по-точно – обикновена или високопроходима?

  • Ели Иванова каза:

   Честита Нова година и на теб, Росен! Не знам дали има автобус до манастирите. Иначе до колата – няма нужда от високо проходима, не е проблем с обикновена, защото и до двата има асфалтов път, в относително добро състояние.

   • Росен Василев каза:

    Благодаря сериозно! Видът на пътя за достъп ме интересуваше – дали има асфалт. Аз имах предвид туристически автобус, а не редовен пътнически. Желая ти много друми, много думи и много золуми през 2018-а…

 2. Росен Василев каза:

  Доколкото си спомням, идвайки от гр. Априлци, пътят минава през село Батошево и някъде из селото имаше табела вляво с надпис „Батошевски манастир“, ама за кой от двата иде реч не ми е известно…

  • Ели Иванова каза:

   Табелите по пътя са за горния манастир, мъжкият, женският е в края на селото, шосето минава покрай него.

 3. Михайлов каза:

  Браво,че сте преоткрили Батошевските монастири ! Дай Боже повече хора да разберат и да помагат на манастирите особено на мъжкия,който е по-отдалечен !

 4. Н. Лазова каза:

  Отидохме до мъжкия манастир.Беше със заключена входна врата.Не успяхме да влезем и да го разгледаме.Има ли дни за посещение?

  • Ели Иванова каза:

   Не би трябвало.

   • Иван Гатев каза:

    Нормално е да бъде заключена входната врата, като се има предвид факта, че в манастира освен игумена и съпругата му няма други свещенослужители. И ако им се е наложело да слязат до близките населени места е естествено входната врата да бъде заключена. Преди 5 – 6 години когато ходих за последно до манастира имаше един мъж да помага, но ….

   • Иван Гатев каза:

    В близост до мъжкият манастир е била съградена лятна детска колония /климатично училище/ „Здравец“, която вече е само руйни

 5. Ани каза:

  Като всички ваши статии и тази е много интересна!
  На места името на манастира е изписано като „Успение Богородично“, а на места е правилното „Въведение Богородично“! Нали може да е само вярното?! Благодарности!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Ани, благодаря Ви за коментара!

   Всъщност, в околностите на Батошево има два манастира, които описвам и в статията по-горе. Единият, който е в покрайнините на селото е „Въведение Богородично“, а другият – малко по-далече и на високо – „Успение Богородично“.

Коментари са забранени.