Активен туризъм в Белене: античната митница Димум и остров Персин

Белене ме изненада с красивите си дунавски картини и с многото пеликани на близкия остров Персин. Толкова много пеликани на едно място бях виждала преди това само в резервата Сребърна. А картините по „хубавия син Дунав“ някак винаги ме изненадват и пленяват, независимо от времето и конкретното място по голямата река.

Посетихме Белене в последната неделя на този май. Предният ден посветихме на Никопол. Двете дунавски градчета са близки и посещението им в един уикенд е чудесна комбинация.

Тази статия е посветена на най-интересните забележителности в Белене и се надявам чрез нея да ви покажа, че освен с комунистическия концлагер и все още недостроената атомна електроцентрала, градчето трябва да се асоциира с антична история и красиви природни картини.

Белене: остров Персин
Белене: остров Персин

Антична митница и кастел Димум

Димум е най-ранната митница на територията на България. Останките от нея и едноименния римски кастел могат да се видят на самия дунавски бряг, северно от историческия център на града с паметника на папа Йоан-Павел втори.

Координати: 43.652634, 25.129907.

Това по-точно са реставрираните останки от главната западна порта на крепостта и нейната южна кула.

Антична митница и кастел Димум
Антична митница и кастел Димум

Димум датира от I век до VII век и е бил последната и най-северна митническа станция. Поради важното стратегическо значение на този обект, той е бил променян многократно. Съвременната реставрация следва вида му от IV век. Проучвания на крепостта се провеждат от 1989 г. На място са открити бронзова статуетка на богинята Деметра, бронзова коланна тока, обеца, апликации, стъклени гривни, предмети на домашния бит и множество монети.

Белене: антична митница
Белене: антична митница и кастел Димум – канализация

Намерени керамични материали показват, че теренът е бил използван по време на Първото българско царство, а византийски и български средновековни монети сочат наличието му и през X-XIV век. В сайта на община Белене може да се прочете, че мястото е съществувало без прекъсване до наши дни, благодарение на последните му заселници – павликяните.

Край останките на крепостта Димум и по протежение на реката се предвижда в най-скоро време да се обособи крайдунавски парк, което намирам за много добра идея.

Остров Персин

Познат още като остров Белене, със своята площ от около 42 квадратни километра това е най-големият български остров. Персин съчетава прекрасна природа и злокобна история.

Интересните места на него са всъщност три – затворът, природният парк и останките от концлагера. Първото не е за туристи, но пък заради него е строгият пропускателен режим – изисква се предизвестие до Министерство на правосъдието, включващо трите имена и паспортни данни на посетителите. Освен това, не се допускат туристи без придружител. Аз ви съветвам да се свържете с хотел Престиж в Белене, откъдето ще ви помогнат с организацията на посещението.

Макар и с осигурен достъп до острова, трябва да имате предвид, че снимането на инфраструктурата и лицата на хората е абсолютно забранено.

До остров Персин се стига по дълъг понтонен мост. По него може да се мине и с кола, само че е позволено в нея да бъде единствено шофьорът при преминаването по моста. Останалите пътници преминават задължително пеша. Колата ще ви трябва, за да стигнете до резервата и концлагера. Последният се намира на 10 км навътре във острова. По път ще видите влажните зони, които най-добре да посетите на връщане.

Преминаването по моста е част от преживяването, наречено остров Персин – наслаждаваш се на красивите дунавски картини от нивото на реката, а лекото поклащане на платформата създава приятното усещане, че се движиш по вода.

Концлагер „Белене”

Създаден е през 1949 г. с поверително постановление на тогавашния Министерски съвет, който взема решение за откриване на трудово-възпитателно общежитие (ТВО). Известен под името „Втори обект“. Мястото е избрано заради неговата отдалеченост от столицата и трудна достъпност – това е остров и до него се стига по вода.

Концлагер „Белене” - входът
Концлагер „Белене” – входът

През концлагера Белене през годините преминават десетки хиляди души – политически неудобни лица, които биват подложени на жестокости и нечовешки условия за живот. По неофициални данни 8000 от тях там намират смъртта си. Лагерът е закрит през 1959 г., но по-късно отново е бил използван с подобни политически цели по време на Възродителния процес.

По думите на беленчани, на острова са били изпращани хора още от турско време, за да бъдат „превъзпитавани“.

От бившия концлагер не е останало много – трите сгради, които ви посрещат. Най-голямата от тях, вдясно от входа е била дом на управителя, малката сграда вляво е била лечебница, а за третата така и не разбрах каква е.

Запазен е и входът с оригиналния надпис – „Да, човек звучи гордо!“, а на гърба – „Ако врага не се предаде се унищожава“.

Концлагер „Белене” - сградите от Възродителния процес
Концлагер „Белене” – сградите от Възродителния процес

Сегашните сгради са от периода на Възродителния процес. В по-голямата от тях е организирана възпоменателна изложба, като са представени някои от видните българи, заточени в лагера. Един от тях е бил Йосиф Петров, поет и политик, който през 1990 г. открива Седмото Велико народно събрание – първото след демократичните промени в България.

Стая за молитва
Стая за молитва

В по-малката сграда е направена интересна възстановка – стая за молитва. Зад сградата са запазени автентични тоалетни – там са ходели под строй и за силно ограничено време.

Природен парк Персина

Остров Персин е част от Природен парк Персина – единствен по българското поречие на Дунав. Паркът попада в границите на три общини – Никопол, Белене и Свищов, и е обявен с цел съхраняване и възстановяване на крайдунавски влажни зони и запазване естественото състояние на многобройните острови. Островите в парка се делят на две основни групи – Никополска и Беленска.

Остров Персин: влажни зони
Остров Персин: влажни зони

Влажните зони съхраняват незаменими местообитания на редки животински и растителни видове. В допълнение, те играят главна роля в пречистването на преминаващите през тях води и в частност в пречистването на Дунава. Тази пречиствателна способност е особено важна и за безотточното Черно море, в което се влива река Дунав.

На самия остров Персин има няколко влажни зони, които освен красиви като природна даденост са интересни с многобройните видове птици, които ги обитават. Важни обитатели на острова са къдроглавите пеликани, които към момента съставляват най-голямата популация на този вид в България.

Природен парк Персина: пътеката към платформата за наблюдение
Природен парк Персина: пътеката към платформата за наблюдение

На остров Персин са изградени специални платформи за пеликаните. Те, както и останалите видове птици, могат да се наблюдават от висока вишка, ситуирана в относителна близост до платформите. Носете си бинокъл, все пак. Докато отивате до вишката, вероятно доста птици ще прелетят над главите ви (поне така беше при нашето посещение).

Остров Персин и пеликаните
Остров Персин и пеликаните

Докато бяхме там, успяхме да видим немалко на брой и по вид птици – синявица, корморан, лебед, потапец, пчелояд и още много … не ги познавам повечето, за съжаление.

Къдроглав пеликан
Къдроглав пеликан

Красиви бяха гледките на острова, с много зеленина и придружени със странно приятно усещане, че се разхождаш на остров, при това български.

И още

Интересен факт за Белене е, че тук преобладават католиците. В градчето има две католически църкви – Рождество на Блажена Дева Мария и Свети Антон Падуански, като първата от тях се знае още като Светилището.

Площад "Папа Йоан-Павел II" в Белене
Площад „Папа Йоан-Павел II“ в Белене

В историческия център на града може да се види малък площад (43.650681, 25.129426) с паметник на папа Йоан-Павел II. Днес площадът носи неговото име.

Къде да отседнем и къде да хапнем в Белене

Препоръчвам ви хотел Престиж на брега на Дунава. Гледките към реката от него са невероятно красиви.

Хотел Престиж в Белене и красивата гледка към Дунава
Хотел Престиж в Белене и красивата гледка към Дунава

Там ще намерите уют, топло посрещане и добро обслужване. В допълнение, ресторантът към хотела предлага вкусни и добре поднесени гозби.

Вкусен обяд с гледка: дунавски сом на скара
Вкусен обяд с гледка: дунавски сом на скара

Лично аз там хапнах уникално вкусна рибена чорба и страхотна палачинкова торта.

Десертите в хотел Престиж: палачинкова торта
Десертите в хотел Престиж: палачинкова торта

Опитахме също печен пресен дунавски сом и сладолед с пита мед. На брега на Дунава. Вкус и гледки. Тишина, спокойствие и красота. Незабравимо преживяване.

Десертите в хотел Престиж: сладолед с късче от медена пита
Десертите в хотел Престиж: сладолед с късче от медена пита

Хотелът разполага с конферентна зала и басейн с гледка към Дунава. Страхотно място!

Посещението ми до Белене се осъществи, благодарение на туристическа фирма Травентурия, която периодично провежда екскурзии с кауза за съхраняването на българската природа чиста и дива, чрез запознаване на възможно най-много хора отблизо с нейната красота и биологично разнообразие. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *