Бистришки водопад: истинска рилска перла

Пролет, време за водопади…

Залинели от дългата зима, някак жадно се вкопчихме в този слънчев и топъл априлски ден. Решихме да го посветим на един рилски водопад – Бистришкият водопад край Дупница. Бяхме чели, че посещението съчетава сравнително лек планински преход в Рила с красиви гледки и водопад за капак.

Бистришки водопад
Бистришки водопад

Тази статия е посветена на нашето посещение до Бистришкия водопад. Да си призная, не бяхме чували за него до скоро. Затова и не очаквахме да е кой знае какво, когато подочухме, че има такъв водопад. Видяното обаче, надмина всички наши очаквания. Ето и подробностите.

Как се стига до Бистришкия водопад

Пътеката към Бистришкия водопад започва в югоизточния край на Дупнишкото село Бистрица, което се намира на около 75 километра от София. Тези километри се изминават за около час.

Като влезете в Дупница (откъм София) пропускате отбивката в ляво за Паничище и Седемете рилски езера и хващате следващата голяма отбивка в ляво за парк Рила. Шосето минава покрай едноименния дупнишки квартал Бистрица, подминава го и на следващото кръгово кръстовище вече има и указателна стрелка за село Бистрица – на първия изход от кръговото. От това кръгово кръстовище до село Бистрица не е много път – 2-3 километра. Селото се вижда в далечината, точно в подножието на рилските хълмове.

В село Бистрица указателни табелки за пътеката към Бистришкия водопад няма. Добър ориентир е църквата, чийто купол се вижда отдалеч. Заобикаляте я отляво и после продължавате все направо, докато стигнете до един голям за мащабите на селото паркинг. От паркинга, право нагоре започва пътеката. Там в началото й има информационно табло за пътеката, от което е видно, че последната е облагородявана по европроект.

Началото на пътеката в края на паркинга
Началото на пътеката в края на паркинга

Екопътеката

Както споменах в предния раздел, пътеката към Бистришкия водопад започва от един голям паркинг в югоизточния край на селото. Тя представлява стабилен черен коларски път, криволичещ в красивата клисура на река Бистришка. Разделена е на множество отсечки от няколко опорни точки, информация за които има на информационна табела в почти всяка една от тези опорни точки.

Информация за маршрута
Информация за маршрута

Да поясня, че в цялост тази пътека подминава Бистришкия водопад и завършва в природния феномен Морени. Обект на тази статия е частта от пътеката, започваща от село Бистрица и стигаща до водопада и пътят наобратно. Разстоянието от село Бистрица до водопада се изминава за около час и 50 минути в посока. Следва описание на маршрута.

Аз бих разделила маршрута от паркинга на село Бистрица до водопада на три етапа:

 • етап 1: от паркинга до скалистото плато над Бистрица, което е обозначено като точка 3 (Ветрен камък) в гореспоменатите информационни табели – 40 минути;
 • етап 2 : скалистото плато – местност Влашка бара (точка 6 от табелките) – 35 минути;
 • етап 3: местност Влашка бара – Бистришки (точка 7) – 35 минути.

В следващите редове ще дам и малко повече информация за всеки от тези етапи.

Етап 1: паркинга – скалистото плато над Бистрица (т. 3: Ветрен камък)

Това, според мен, е най-трудният етап, тъй като денивелацията е най-голяма. Освен това маркировката се губи на места. Все пак, гледайте в краката си – по някои камъни има червена боя за ориентация. Това е голяма част от маркировката през този етап.

На няколко места в този етап пътеката се разделя на два клона, които впоследствие се събират. Има и други разклонения, които са предимно в началото на пътеката, малко след паркинга. Важно е да знаете, че вашата посока е нагоре от паркинга и после вдясно – така криволичи пътеката (изток – югоизток).

Етапът се изминава за около 40 минути.

Като стигнете скалистото плато (Ветрен камък) може да си направите и първата почивка.Там от скалите се открива много красива панорамна гледка към село Бистрица, а и много по-надалеч.

Панорамна гледка от скалистото плато
Панорамна гледка от скалистото плато

Етап 2 : скалисто плато – местност Влашка бара (точка 6 от табелките ).

Този етап е значително по-лек от предишния. Пътеката лъкатуши покрай река Бистришка в красиво дефиле. На места се чува силен плясък на води – знак за близки, макар и трудно видими от тази пътека водопади.

По пътеката
По пътеката

Етапът се изминава за около 35 минути и няма разклонения на пътеката, които да ви объркат.

По пътеката
По пътеката

Етапът завършва с една дървена беседка с ручейче покрай нея. Зад беседката има отклонение за хижа Иван Вазов. Посоката към Бистришкия водопад е вдясно пред беседката – пресичате ручейчето и продължавате.

Беседката в края на етапа
Беседката в края на етапа

Етап 3: местност Влашка бара – Бистришки водопад (точка 7 от табелките)

Последен етап от маршрута Бистрица – Бистришки водопад. Този етап по трудност, гледки и продължителност прилича много на предишния, с тази разлика, че завършва с крайната цел на разходката.

Ето и една забележителност в тази част на пътеката, която рязко контрастира с типичните планински гледки 🙂 .

По пътеката
По пътеката

Етапът се изминава за около 35 минути.

Нашето посещение до водопада

Водопадът се оказа просто страхотен. Така красив и уникален с многото си падове, с голямата си височина и с невероятната си сила. Без колебание мога да кажа, че това е най-красивият рилски водопад и един от най-мощните и красиви български водопади, които съм виждала, а в това отношение имам богат опит 🙂 .

Бистришки водопад
Бистришки водопад

Водата на Бистришкия водопад пада от високо – от около 35 метра, разлива се на множество падове и водоскоци, кой от кой по-красив и мощен. Поради цялата тази сила, водопадът е бял, като перла – цял изтъкан от пенливи и игриви води. Хладни води. От него лъха хлад и свежест, дори и при слънчево и топло време. Водите се стичат по огромни скали и всичко това сред свежа иглолистна гора.

В дясно от мостчето пред водопада има пътечка до горната му част – кратка и лека. Ние не пропуснахме да видим и горните водопадски картини.

Бистришки водопад: един от горните падове
Бистришки водопад: един от горните падове
Бистришки водопад: поглед отгоре
Бистришки водопад: поглед отгоре

Накрая, да кажа, че преди време посетихме един друг Бистришки водопад – край софийското село Бистрица. Имената определено са идентични. Друго интересно съвпадение е името на местностите около тези два водопада – и двете се наричат Самоковището. Как мислите, не е ли странно? Споделете, ако имате повече информация!

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към Бистришки водопад: истинска рилска перла

 1. Маргарита Дойчинова каза:

  Благодаря, ще пробваме този маршрут.

 2. Константина Кусева каза:

  Привет, Ели!
  В събота посетихме Бистришки водопад и благодарение на вашите подробни обяснения не се изгубихме. Трябва да кажа, че еко пътеката е приятна за разходка, дълга, но приятна. Стигнахме само до водопада, защото къпините много ни бавиха 😀 Прекрасен водопад, гледките са неповторими – сега гористите върхове приличат на цветна пухена възгралница. Невероятно спокойствие и красота! А и по пътеката бяхме почти само ние. Мога да допълня, че по този път има движение на джипове превозващи дървесина, защото водопадът се намира в района на Горско стопанство.
  Нещо, което не мога да пропусна е вандализма – на точка Ветрен камък е имало изградена площадка с дъх за отдих, кръст от дърво (който е изгорен), барбекю, пейки, и осветление със слънчеви батерии. От всичко изброено са останали само колекторите, защото са малко нависоко и барбекюто, което е от тухли…
  За камъните с червена маркировка се оглеждахме, но нямаше останали. На два пъти видяхме синя маркировка по дървета.
  И все пак – разходката беше неповторима!
  Със съпруга ми често взимаме идеи от вашия блог за почивните ни дни. И понеже живеем в Благоевград сме обиколили много от местата, които сте посочили. Много се надявам през пролетта да изкачим Вихрен, защото върхът е едно от местата, които не сме видели на живо.
  Благодарим ви за прекрасната страница, за изчерпателната информация и многото снимки!
  Константина и Марин

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Константина, много Ви благодаря за информацията и прекрасния отзив! Поздрави!

 3. Маргарита каза:

  Да , наистина това е много красив водопад! Любим ми е и го посещавам през всички сезони. Вчера бяхме там и Ви уверявам – планината е просто фантастична, шарена като чергите на моята баба! През зимата също е красиво!

 4. София Сотирова каза:

  Имената са еднакви и са свързани със самоковите, за които са били необходими мощен пад на вода и желязна руда за добив на желязо. От там е и името на гр. Самоков. Скоро го посетих и съм вдъхновена от красотата на водопада и на природата наоколо. Рила е прекрасна и много водна.

 5. Димитрина Василева каза:

  Благодаря ви за прекрасното описание на маршрута. Стигнахме безпроблемно и беше супер красота и много зареждаща разходка!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива! Радвам се, че се е получила хубава разходка!

 6. Роси каза:

  За колко време се минава маршрута до водопада?
  Предварително благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   Разстоянието от село Бистрица до водопада се изминава за около час и 50 минути в посока. Следва описание на маршрута. По-горе съм описала най-подробно маршрута.

 7. П.Петров каза:

  Една малка поправка . Скалистото плато от където сте правили снимката се нарича Софраджика, а не Ветрен камък. Той е по-нагоре по пътеката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *