Маршрути в Рила: приятна, лека и кратка разходка от Боровец до хижа Чакър войвода

Летните жеги са време за море, за високи върхове или за разходки под дебела сянка. Това лято открих сезона на високо именно с маршрут под прохладни сенки: от курорта Боровец до хижа Чакър войвода. Маршрутът е сравним по трудност с разходка в парка. Разликата е, че се простира в хладните гори на Рила, на чист въздух и предлага няколко панорамни гледки. Подходящ е за деца и хора от всякакви възрасти. Не е труден за ориентация, затова и разказът ми за него е сравнително кратък.

От Боровец до хижа Чакър войвода: край горната станция на лифта "Ситняково експрес"
От Боровец до хижа Чакър войвода: край горната станция на лифта „Ситняково експрес“

Маршрутът от Боровец до хижа Чакър войвода с кръгов елемент

Маршрутът започваме с изкачване със Ситняковския лифт, чиято долна станция е недалеч от хотел Рила.

Ситняковски лифт
Ситняковски лифт

От горната станция на лифта тръгваме по лявата пътека към хижа Чакър войвода. Има си табелка. Там край станцията се открива красива панорамна гледка на изток. Виждат се прекрасно Средна гора и Стара планина.

Гледка край горната станция
Гледка край горната станция

След кратко ходене стигаме до ловната хижа на цар Фердинанд – дворец Ситняково. Той е заключен и може да се разгледа само отвън, но дори и така си е впечатляващ по размери и архитектура.

Дворец Ситняково
Дворец Ситняково

Дворец Ситняково се пада точно на разклон. На това място се събират пътеката от лифта, по която сме дошли и пътеката с червена маркировка, която идва от курорта Боровец. Ако искате да удължите разходката, може да не ползвате лифта, а да дойдете по нея.

По пътеката към хижа Чакър войвода
По пътеката към хижа Чакър войвода

След двореца продължаваме по червената маркировка направо към хижата. По пътеката натам се откриват 2-3 панорами.

Гледки по пътеката
Гледки по пътеката

Като цяло се движим в гора по широка пътека. Наклон има – това е Рила все пак, но е малък. След около час ходене от горната станция на Ситняковския лифт се стига до хижа Чакър войвода, където следва заслужена приятна почивка.

По пътеката
По пътеката

Историко-лирично отклонение: кой е Чакър войвода

Чакър войвода е реално съществувала историческа личност. Той се казвал Христо и живял през първата половина на 19-ти век в Самоков. Заради сивите му очи го наричали Христо Чакъра.

Бил още мако момче, когато турците убили баща му. Отрано бил принуден да си изкарва хляба. Първоначално го дали за чирак в ковачницата на Рилския манастир, но поради жестокия майстор там той избягал и се върнал в Самоков. Започнал работа в турска оръжейна работилница, където покрай работата се научил да стреля и да върти ятаган.

Един ден се случило така, че знатен турчин се опитал да отвлече българска девойка от седянка. Христо Чакъра се притекъл на помощ и спасил девойката, но по-късно бил погнат от заптии и поел към Рила. Многобройни били неговите победи, заедно с четата му. Повече за Чакър войвода може да прочетете в едноименния разказ на Николай Хайтов.

Да се върна обратно към описанието на маршрута.

Хижа Чакър войвода е разположена на 1932 метра надморска височина. Имайте предвид, че на хижата няма никакво покритие откъм мобилни връзки. От нея може да се продължи към хижа Марица или към хижа Мусала.

Хижа Чакър войвода
Хижа Чакър войвода

Ние днес я караме леко мързеливо, така че се връщаме обратно към Боровец. За да разнообразим маршрута, на връщане, малко преди ловната хижа на Фердинанд, се отбиваме вляво и след кратко ходене се включваме в пътеката със зелена маркировка между горната станция на лифт „Ситняково експрес“ и хижа Мусала. Пътека ми е позната от прехода покрай връх Дено и Саръгьолските езера.

Поглед от Ситняковската скала
Поглед от Ситняковската скала

Следва нова доза панорамни гледки от Ситняковската скала, която се намира близо до пътеката.

Ситняковска скала
Ситняковска скала

От там се насочваме към лифта и завършваме разходката.

Колоездачи
Колоездачи
Към лифта на обратно - в далечината е язовир Искър
Към лифта на обратно – в далечината е язовир Искър

В хотел Рила се освежаваме с ароматна лимонада с пресни ментови листа и вкусен лек обяд на откритата тераса на Champions Lobby Bar & Diner с гледка към пистата.

Финал на разходката пред хотел Рила
Финал на разходката пред хотел Рила

Ако нямате много опит в планинските маршрути или искате да пробвате някой по-екстремен, но се опасявате за подготовката си, може да се обърнете към Информационния център „Бороспорт“ в хотел „Рила“. От там ще ви дадат информация и ще ви препоръчат опитен планински водач, ако е необходимо.

Още леки и приятни разходки в Рила

Ако сте отседнали за няколко дни в курорта Боровец или просто искате да направите още няколко леки и приятни разходки там през уикенда, ето няколко идеи:

 • Из градините на двореца Царска Бистрица – това е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Паркът на двореца, през който минава река Мусаленска Бистрица, е много приятен за разходка. Освен да разгледате сградите отвън, може да видите и автентичната и все още работеща електроцентрала на двореца, произведена през 1912 г. с части на Сименс.
 • До Черната скала – интересна висока скала с хубави гледки. До нея се стига за около час пеша от курорта Боровец.
 • До хижа Мусала – преходът е около един час и започва от хижа Ястребец, до която се стига с кабинковия лифт. Ако желаете по-дълга разходка, може да тръгнете пеша от Боровец по класическата Мусаленска пътека. Така ще стигнете за 3-4 часа в едната посока. Преходът от хижа Ястребец до хижа Мусала е етап в изкачването на Мусала.
Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Маршрути в Рила: приятна, лека и кратка разходка от Боровец до хижа Чакър войвода

 1. Маргарита Тодорова каза:

  МНОГО ПРИЯТЕН МАРШРУТ, КОЙТО РЕДОВНО ПРАКТИКУВАМЕ В БОРОВЕЦ. Изходили сме и изброените от вас други по-леки. Боровец е зареждащ курорт, Рила омагьосва.

 2. Марияна каза:

  Здравейте, благодаря за споделения маршрут. Мисля да го изпробваме тази събота. Имам един въпрос – може ли да се хване лифт само навръщане? В сайта не виждам цени за еднопосочен билет.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, би трябвало да може. Най-добре е да попитате на билетната каса на лифта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *