Вила Армира до Ивайловград – изящество и разкош от римско време

За вила Армира научих още преди време. Бях написала статия в блога за няколко забележителни места в Източните Родопи. В два от коментарите към нея, имаше информация за особено интересен обект – античната римска вила Армира.

Е, впечатлих се. Запомних го. Включих мястото в списъка си с места, които задължително искам да посетя, при възможност – бързо. Не успях да го посетя толкова скоро, колкото исках, но все пак успях. И беше впечатляващо! И надмина очакванията ми! Сигурна съм, че ще надмине и вашите. Защо ли? Следва …

Вила Армира - басейнът

Вила Армира – басейнът


Тази статия посветих на великолепната антична вила Армира край Ивайловград и моите впечатления от нея. Обектът е с невероятна културно-историческа стойност. Специалистите го определят като най-богатия и пищно украсен дом от римско време, открит по нашите земи. Аз в никакъв случай не съм специалист, но като турист, лично за себе си го определих като особено ценен, интересен и внушителен обект.

Въпреки, че вилата е опожарена варварски в края на 4-ти век, голяма част от нея и свързаните находки са се запазили през годините, благодарение на два щастливи факта:

 • земетресение през 4-ви век затрупва вилата и по този начин спасява за поколения напред останалото от нея след пожара;
 • в наши дни – когато са открити останките от вилата, влиятелни хора успяват да преустановят изграждането на планирания язовир и да извадят на преден план ценния исторически обект.

Най-интересното във вилата

Бяхме тръгнали от Мезек към Ивайловград, за да посетим вила Армира. Влязохме в Ивайловград, отправихме се към вилата и малко преди паркинга на вилата бяхме посрещнати от висок, строен и много як посрещач – една бетонна кула с надпис „Вила Армира“, биеща отдалеч на очи и въобще не на място. Личеше, че кулата е оставена, за да се помни откъде започват проучванията на вилата. Откриването на вила Армира е станало случайно – при изкопни работи по построяването на планирания язовир Армира на едноименната река. Това става през 1964 г. Строителството на язовира е било в напреднал стадий, когато останките от вилата са били открити, а въпросната кула е била изградена като част от съоръженията.

За щастие, след откриването на останките от мащабната римска вила, строителството на поредния язовир на река Арда е било прекратено. В скоби да кажа, че един друг обект с огромно историческо значение не е бил пощаден – става въпрос за град Севтополис, столицата на Одриското царство, намиращ се днес на дъното на язовир Копринка.

Както и да е. Да се върна на вила Армира. Още от пръв поглед си личи, че е била нещо внушително – един античен мраморен дворец, изграден на много живописно и спокойно място – долината на река Армира в южните гънки на Източните Родопи.

Между другото прочетох, че мястото на подобни богаташки антични вили не е било избирано случайно. Имало си е нещо като предписания: трябвало е мястото да бъде красиво, близо до голям път, но не на самия път, да има близък водоизточник, а самата вила да се разположи на южен склон. Строителите на вилата са спазили всички препоръки.

И така, паркирахме колите и влязохме в римската вила-днешен музей. Купихме си билети и сувенири, изчакахме малко, за да се освободи екскурзовода от предишната група и започнахме разходката из вилата.

Вила Армира - голямата гостна

Вила Армира – голямата гостна

Да, звучи малко като разходка в парка, но вилата е голяма и думата разходка не е преувеличена.

Хипокауст

Хипокауст – системата за подово отопление на вила Армира

Най-напред разгледахме залата за гости и пиршества и нейните подови мозайки. Близо до залата имаше помещение с тръби за подово отопление – хипокауст. След това се отправихме към концептуалния център на вилата – басейнът, ако мога така лаически да го нарека, но наистина всичко се въртеше и беше ситуирано около него. Басейнът беше нещо уникално за мен поради:

 • размерите и дълбочината му, които бяха внушителни като за „къщен“ басейн;
 • уникалните скулптури-херми, които го красяха;
 • коридорите, покрити с мозайки и декорирани с изящен капител, които го обикаляха.
Херми

Херми

Херми

Херми

Мога да определя този басейн като кулминация на разходката из вилата.

Стените около басейна

Стените около басейна

Декорацията на колоните около басехна

Декорацията на колоните около басейна

След басейна се отправихме към спалните и работните помещения на вилата – те бяха зад басейна, като в тях най-интересна беше подовата мозайка с образа на един от ранните собственици на вилата, заедно с двете му малки деца.

Мозаечен портрет на собственик на вила Армира с двете му деца

Мозаечен портрет на собственик на вила Армира с двете му деца

Интересно е също, че всред всички мозаечни декорации на вила Армира, две форми имат особен акцент, и са представени на множество места. Това са:

 • изображението на Медуза-Горгона;
 • различните форми на свастики, разположени навсякъде във вилата, при това по много. Свастиката е много древен символ на късмета отпреди повече от 7000 години.
Свастики

Свастики

Вилата е много добре реставрирана и уредена като музей. Освен реставрациите, има интересно направена стъклена пътека, по която се върви през цялата вила – така все едно човек стъпва по мозайката, само че на въздушна възглавница.

Помещенията зад басейна във вила Армира

Помещенията зад басейна

И тук, във вила Армира, беседата се оказа много интересна.

Като тегля чертата, най-интересните неща, с които завинаги ще запомня вилата са следните:

 • басейнът – неговата архитектура и пищна украса;
 • хермите: по-горе пропуснах да спомена, че 6 от тях са изложени във вилата, а 2 се губят, вероятно скъпо продавани по разни аукциони;
 • митичните мозаечни декорации;
 • портретите на един от собствениците на вилата, заедно с децата му;
 • свастиките и тяхното многообразие;
 • подовото отопление – хипокауст.

Периоди на строеж

Вилата има три строителни периода във времето от построяването й през втората половина на първи век, до опожаряването й в края на 4-ти век:

 • първи строителен период: вилата първоначално е била построена върху доста по-малка площ. Това е станало през втората половина на 1-ви век;
 • втори строителен период е датиран и е свързан с преустрояване на помещения и изграждане на съоръжението за подово отопление – хипокауст;
 • трети строителен период, който е бил в началото на 3-ти век. През този период е изграден задният двор, огромната зала за гости, от която започва разходката във вилата и други помещения.
Макет на вилата

Макет на вилата

Кратка история на римската вила Армира

Като цяло, и тук се учудих колко малко се знае за обитателите на вилата. Но това е обяснимо – те са били от тракийски произход, а траките не са оставяли много писмени сведения след себе си. Живели са с мисълта за пищния си задгробен живот и не са се вълнували много какво ще оставят след себе си приживе.

Установено е, че вилата е построена през втората половина на 1-ви век и е просъществувала до втората половина на 4-ти век, когато е била опожарена. Предполага се, че през 378 година, когато при битката при Адрианопол край крепостта Букелон тогавашният римски император Валент е бил тежко ранен, той е бил отведен точно във вила Армира, където по-късно е починал. Смята се, че след тези събития, готите са обкръжили вилата и са я опожарили, обричайки на смърт нейните обитатели.

Други подобни крайградски антични вили в България

Вила Армира е от времето на Римската империя и е от типа villa rustica – крайградска вила. По римско време е имало много такива, но специално вила Армира се отличава с нейните размери, разкош и изящество. Други подобни крайградски вили, намерени и проучени по нашите земи са:

 • вилата край Бургас в квартал Крайморие , намираща се на западния бряг на полуостров Форос. Установено е, че е построена през 1-вата половина на 3-ти век. Била е доста луксозна. Тя също е с хипокауст – онова антично подово отопление с циркулация на загрят въздух под пода на сградата, каквото е имало и във вила Армира;
 • римската вила край Каснаково – за нея също се смята, че е принадлежала на богат римски аристократ от тракийски произход. Античната сграда е проучена частично. Тя има 6 помещения с обща площ 250 кв. м. Стените й са били украсени с мрамор – също като на вила Армира. Смята се, че е била построена през 4-ти век и е просъществувала поне до 5-ти век. Тя също е била снабдена с хипокауст;
 • вилата край Мадара, от края на 1-ви до 4-ти век;
 • римската вила в местността Чаталка до Стара Загора – към нея има могилен комплекс Рошава Драгана. За нейните собственици също се смята, че са били от тракийско потекло. Построена е през 1-ви век и вероятно е съществувала до 4-ти век.

Как да стигнем до вила Армира

Античната вила Армира се намира на около 4 км западно от Ивайловград – малко тихо градче, близо до границата ни с Гърция. Шосето на път към Ивайловград лъкатуши покрай река Арда и язовир Ивайловград, като на много места има интересни гледки към реката. Шосето минава по язовирната стена на язовир Ивайловград.

Река Арда

Река Арда

Като се влезе в Ивайловград, има на няколко места указателни табелки за вилата, но те са сини, а не кафяви, каквито са повечето табелки към забележителности. Освен това на табелките има 4 реда надписи, при това с много дребен шрифт, който трудно се чете отдалече и в движение.

Съвсем близо до самата вила изскача кафявата табелка, характерна за указване на забележителности.

Полезно

Работното време на музейния комплекс Вила Армира е всеки ден от 9 до 17 часа, като цената на редовния билет е 5 лв., за учащи и пенсионери – 3 лв. Беседата струва 5 лв. Вилата е включена в 100-те национални туристически обекта под номер 72б.

Могилата в село Свирачи

След вила Армира отскочихме до могилата в близкото село Свирачи. Отидохме да я видим с надеждата да разберем още за историята и обитателите на вилата, но имахме изненада – могилата беше запечатана и от цялата гробница се виждаше само могила с бетон отпред.

Могилата в село Свирачи

Могилата в село Свирачи

Могилата в Свирачи е била построена като погребален паметник на един от първите собственици на вилата, но той по неизвестни причини така и не е бил погребан в нея. Могилата е последен дом за много близка негова родственица, чийто гроб е намерен в горната част на могилата, заедно с множество находки от погребалния инвентар. Другото любопитно нещо, намерено при разкопките на могилата са двете антични колесници и скелетите на четири коня и куче от двата впряга. Всъщност тази могила и находките в нея доказват тракийския произход на собствениците на вила Армира.

Наоколо

Други интересни за посещение обекти наоколо са средновековната крепост Лютица и църквата Св. Св. Константин и Елена в село Долно Луково.

Публикувано в 100-те национални обекта, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


31 Коментара към Вила Армира до Ивайловград – изящество и разкош от римско време

 1. Виктория каза:

  Както винаги изключително изчерпателна и хубава история. Браво, Ели!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Вики, благодаря за отзива! Вила Армира е истинско национално богатство. Аз лично препоръчвам на всеки, който е в района и всеки, който има интерес от антични находки, да я посети. Вилата е нещо много различно от традиционните обекти от списъка със 100-те.

 2. Julia Vukova каза:

  Ех, тези източни Родопи! Толкова много искам да ги посетя! Съставяйки плана какво да посетя винаги поглеждам тук 🙂 А Виlа Армира е един от фаворитите ми!

  • Ели Иванова каза:

   Да, Юле, в Източните Родопи има невероятно интересни места, макар и не толкова известни и посещавани като в Западния дял на Родопите.

   Колкото до тази вила Армира – тя е една от топ местата в Родопите, които всеки трябва да посети…

   • Мариана каза:

    И ние видяхме вила Армира и нямам думи. Посетихме и Перпирикон, Каменните гъби, Каменната сватба, Татул, Мезек. Източни Родопи ми грабнаха сърцето! <3 Кърджали също ме омая. Исками се пак да съм там. 🙂 Живи и здрави, догодина пак ще отидем.

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, Мариана, благодаря Ви за интереса и чудесния отзив за незабравимите Източни Родопи. Желая Ви хубаво лято и много интересни места да посетите!

 3. Наце каза:

  Ще откраднем това място и ще влезе в нашия списък с бъдещи дестинации в България. Не съм знаел за съществуването му преди тази статия 😐 , за което съм благодарен. Очакваме нови идеи за интересни места за посещение 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Наце, много благодаря за добрите думи. Непременно посетете Вила Армира. Там ще се потопите в едно ББЦ друго време!

 4. Ели Иванова каза:

  наистина има много интересни обекти в района, на Вила Армира. Наскоро прочетох, че в момента оправят пътя до близката крепост Лютица – едно място, за което не ни остана време, но си имам успокоение – то си седи там и няма да ни избяга 🙂 , ще ни дочака, надявам се!

 5. Не знам дали знаеш колко много обичам публикациите ти и колко подробна е информацията. А тази вила се каня да посетя от преди няколко месеца- дай Боже скоро да успея!

  • Ели Иванова каза:

   Нина, много благодаря за хубавите думи. Пожелавам ти скоро да го посетиш, заедно с още много интересни места в Родопите!

 6. Om Trips Blog каза:

  Историк съм по образование и повярвай ми, Вила Армира съм я учила с подробности до последния детайл още в първи курс на следването си. Наистина представлява забележително историческо, археологическо и културно наследство, не само с цялостната си архитектура, но и с детайлните мозайки, които са съхранени до ден днешен. Много се радвам когато видя, че хората посещават такива места с интерес и любознателност наравно с гробницата в Свещари, тази в Казанлък и т.н.

  Браво, Ели!
  Поздравления!
  Мони

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Мони, Благодаря за отзива! Наистина, историците високо ценят обекти като вила Армира. Благодарение на интересната беседа, която имахме във вилата, успяхме и ние поне за малко да се докоснем до това, което е била в миналото.

 7. Ана каза:

  браво Ели
  Да си жива и здрава и да ни радваш с такива публикации

 8. konstantin каза:

  На около двеста метра западно от вилата зад бившето стрелбище се извисява хълм на които е бил построен замъка на собственика на вилата.Замъкът е бил опожарен заедно с вила “ Армира “ и допреди две години се виждаха части от колони и развалини.Мястото не беше посещавано от иманяри, а за своето откритие уведомих шефката на музея в Ивайловград.Между вилата и близкия манастир се намира голямо антично селище, което наи вероятно е обслужвало както вилата така и крепоста + Лютица+. Там се намира и Римския мост над р.Армира.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Константин, благодаря Ви за споделената информация! Дано се задействат и съответните власти за проучване и опазване на старините.

 9. Нела Минева каза:

  увлекателния сПосетих вила Армира точно по времето когато бе взето решението за реставрацията ѝ . Още тогава бях изумена от красотата на това , което видях . Нищо , че бе само частица от красотата ѝ . Сега си мечтая да я видя в цялото ѝ великолепие .
  А на Вас благодаря от сърце за това , че ни разведохте из нейните помещения с увлекателния си разказ !

 10. Ваня Спасова каза:

  Следващият път когато посетите Ивайловград,помолете местните жители да ви заведат на Петков баир,за да видите изсечените в камъка нож и пистолет на Капитан Петко войвода,на местноста Мечката и ако може да ви направят най-невероятното чеверме което сте опитвали някога.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, с радост ще се възползвам от Вашия съвет. Поздрави!

 11. Краси каза:

  Музея на мозайките в гр. Девня, до Варна, също е такава вила с подово отопление.

 12. Станислава каза:

  Уникално място:))))

 13. Красимира Спасова каза:

  Здравейте, Ели!
  Тази неделя, 22 април, посетихме вила Армира и, въпреки че бях прочела вашата статия, оказахте се права – видяното
  надмина очакванията ми! Уникална, много добре поддържана и презентирана! Благодаря Ви за чудесната статия и
  прекрасните снимки:-)))

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Красимира, много благодаря за отзива и добрите Ви думи! Поздрави!

 14. Десислава каза:

  Благодаря за интересната статия! От години зная за това място, но чак това лято най’-сетне ще го посетя. Въпросът, който си задавам обаче е до кога тази вила ще бъде обявявана, като римска, а не като тракийска? Въпреки, че е от римско време, тя е в нашите земи, собствениците и са знатни траки, така че няма място за никому ненужен нихилизъм. Крайно време е да започнем да отдаваме дължимото на нашите предци. Колкото до образа на предполагаемата Медуза Горгона – съществува хипотеза, според която няма логика при строежа на вилата, собственикът да увековечава образ, който се асоциира с упадък и смърт. За украсата на такъв дом много по-вероятно би било да са търсили друга символика. Така, че вместо Медуза Горгона, това е по-скоро слънчевият образ на одриския върховен владетел. Тази хипотеза не противоречи и на идеята за слънчевата природа на свастиката.

 15. Вера каза:

  09.09.2020г.Днес решихме да посетим и да се насладим на гледката във вила Армира,но за наше голямо съжаление я намерихме заключена и имаше на вратата надпис, че няма да е отворено 2 години .Не се уточняваше от кога до кога.Напразно бихме път около 210км по завоите.Никой никъде не си е направил труда да отбележи ,че е затворено.

 16. Желязко Димов каза:

  Дали още е затворено. И как да разбера кога ще е отвори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *