Водопад Скока и екопътека „Под пръските на водопада“ – незабравимо райско кътче в околностите на Тетевен

Тук искам да разкажа за още едно райско кътче от нашата родина България, което имахме удоволствието да посетим на два пъти – водопад Скока в Тетевенския Балкан. Времето определено не беше на наша страна по време на първото ни посещение, което беше част от кратка екскурзия до Тетевен и наоколо. Но дори тогава, лошото време не успя да засенчи ни най-малко красотата на водопада, каньона и пътеката.

Второто ни посещение беше в ясно и задушно време. Но там по Тететвенската пътека, освен много красота, намерихме прохлада и свежест. Вече познавахме мястото и нямаше нужда да се оглеждаме накъде да вървим. Просто се наслаждавахме на гледките и водопадите. Да, там по пътеката те са няколко.

Водопад Скока до Тетевен
Водопад Скока до Тетевен

Водопад Скока, висок 30 метра, се намира много близо до центъра на Тетевен – градът, чието име произхожда от думата „тетива“ – по приликата на разположението му спрямо река Вит.

До водопада се стига по една живописна екопътека, наречена така романтично „Под пръските на водопада„. Пътеката е изключително приятна за разходка, заради красивия каньон, заради реката, която се вие там – Козница, заради многото й живописни падове, заради вечнозелените покрити с мъх заоблени камъни около коритото на реката, заради невероятната свежест, която се носи във въздуха и накрая – заради самия водопад Скока. Това са неизменните неща. Ако имате късмет, приятното усещане може да се допълни и с другия водопад – така висок, но само в случай, че „работи“.

екопътека "Под пръските на водопада"
Екопътека „Под пръските на водопада“ – началото

За да се стигне до екопътеката, първо трябва да се пресече реката по моста срещу площада в Тетевен, а след това да се мине покрай градския пазар. Пътят към водопада продължава като завива надясно. Ако сте с кола, може да продължите около 2 км, до един остър почти обратен завой, от който започва същинската и най-красива част от екопътеката. На този завой има широко място, което може да се използва за паркинг и две обозначителни табелки. Няма начин да се сбърка мястото.

екопътека "Под пръските на водопада" - табела
Екопътека „Под пръските на водопада“ – табела

Няколко крачки по екопътеката след този планински паркинг, човек сякаш попада в един напълно различен свят – свят на съвършенство, красота и свежест. От този паркинг пътеката е много добре поддържана; върви покрай реката в един живописен каньон. Минава се по няколко дървени мостчета.

По екопътека „Под пръските на водопада“
По екопътека „Под пръските на водопада“

Допълнителна свежест и радост за окото добавят и няколкото по-малки водопада по пътеката. Това е първият от тях – още в самото начало след първото мостче.

Първият по-голям водоскок
Първият по-голям водоскок

Вторият си е истински шедьовър. Може да се види точно след първия кът за отдих на малкия каньон, преди поредното мостче.

Кът за отдих
Кът за отдих
Вторият голям водопад по пътеката
Вторият голям водопад по пътеката

Малко преди финала на пътеката, човек може да се наслади на поредния воден пад.

За да се стигне до водопад Скока, са необходими 15 минути спокоен ход. В края на пътеката е самият водопад – красив и свеж, шумящ и пръскащ.

Водопад Скока край Тетевен
Водопад Скока край Тетевен

Вдясно от него се намира и още един доста по-висок водопад – Пръскалото, който обаче е маловоден и може да се види само в определени периоди през годината.

При второто ни посещение работеха и двата водопада. Гледките бяха страхотни. Трудно успяхме да се откъснем от този рай и да тръгнем по пътеката наобратно към колата.

Тетевен: двата водопада
Тетевен: двата водопада
Отблизо: капризният водопад Пръскалото
Отблизо: капризният водопад Пръскалото

Освен водопадите, има още няколко забележителни места за посещение в района на Тетевен:

 • Кървавото кладенче край село Рибарица – лобно място на големия български революционер Георги Бенковски;
 • Историческият музей град Тетевен с няколко много интересни експозиции;
 • Гложенският водопад (при късмет, ако не е пресъхнал);
 • Гложенският манастир.

Екскурзията до Тетевен може да се комбинира с посещение на град Етрополе, където също има какво да е види.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Водопад Скока и екопътека „Под пръските на водопада“ – незабравимо райско кътче в околностите на Тетевен

 1. Найденов каза:

  А за колко време се стига до водопада от центъра на Тетевен пеша?

  • Ели Иванова каза:

   От центъра на Тетевен до началото на пътеката за водопад Скока са около 2 километра. Всичко е индивидуално, но може би 30-40 минути и после 15-20 до самия водопад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *