Изкачване на връх Иречек в Рила: с пот на челото и с красиви картини в окото

Лято. Време за върхове. Връх Иречек, 2852 м, трети по височина в Рила и 6-ти в България. Ако се питате как да го изкачите или просто търсите интересен, но малко посещаван маршрут във високите части на Рила, сте попаднали на точното място. В следващите редове ще опиша подробно маршрута към връх Иречек и ще споделя впечатления от изкачването.

Връх Иречек
Връх Иречек

Ние изкачихме връх Иречек в началото на този септември, близо месец след като видяхме Жълтите езера в Рила и пак си припомнихме част от маршрута към балканския ас Мусала.

Днес, 4 години след нашето изкачване на връх Мусала натрупахме нови впечатления за маршрута натам, за които ще ви спомена в хода на описанието.

Връх Иречек: накратко за маршрута

Изкачването на връх Иречек в Рила може да се раздели условно на следните четири етапа с приблизително времетраене:

 • етап 1: КК Боровец – хижа Ястребец: изминава се мързеливо с лифт за около 25 минути;
 • етап 2: хижа Ястребец – хижа Мусала: пешеходен преход около 1 час;
 • етап 3: хижа Мусала – скално образувание Сфинкса: 1 час;
 • етап 4: Сфинкса – връх Иречек: 1 час

Подробно описание на маршрута към връх Иречек

Ако не ви се чете много, краткото описание по-горе дава достатъчно информация за нетърпеливите. Ако все пак, искате да имате повече информация за изкачването на третия по височина връх в Рила – връх Иречек, тук ще ви дам повече обяснения.

Подчертавам, че става въпрос за лятно изкачване. През зимата връх Иречек е силно лавиноопасен

Етап 1: КК Боровец – хижа Ястребец: 25 минути

Качвате се на лифта и се наслаждавате на красивите панорамни гледки, преодолявайки над 1000 метра денивелация. Изкачването с лифта продължава около 25 минути.

Работното време на лифта е от 8:30 до 18:00 часа, като последното качване е в 17:30 часа, имайте това предвид, когато подготвяте планинския си преход. Цената на лифта е 12 лв. двупосочно до и от Ястребец.

Етап 2: хижа Ястребец – хижа Мусала: 1 час

Между хижа Ястребец и хижа Мусала пътеката представлява широк и сравнително равен черен път, по който се върви лесно. Разстоянието е около 4 километра и се изминава за около 1 час.

Край хижа Мусала и Долното Мусаленско езеро, насреща - самият връх Иречек
Край хижа Мусала и Долното Мусаленско езеро, насреща – самият връх Иречек

На хижа Мусала може да си направите заслужена почивка – хем да похапнете, хем да се ориентирате накъде сте тръгнали. Ако сте поседнали за отдих на брега на Долното Мусаленско езеро, трябва да знаете, че връх Иречек е този, който се извисява пряко над него.

Етап 3: хижа Мусала – скално образувание Сфинкса: 1 час

Там от хижата погледнете леко вляво (югоизток) – горе в седловината ще видите скалното образувание Сфинкса. Това е вашата цел в този етап етап. От хижа Мусала трябва да тръгнете в югоизточна посока, т.е наляво и противоположно на посоката към връх Мусала. По импровизиран мост от дъска ще пресечете река Мусаленска Бистрица. Минавате покрай още едно езеро – Каракашево езеро и се насочвате към хълма със Сфинкса.

По пътеката - красиви гледки назад към хижа Мусала и езерата
По пътеката – красиви гледки назад към хижа Мусала и езерата

Маркировка няма, но пътеката ясно личи в тревата. В допълнение, добри хора са обозначили пътя към Сфикнска с каменни пирамидки – безценна ориентация.

По пътеката към Сфинкса - поглед назад
По пътеката към Сфинкса – поглед назад

Пътеката преминава през сипей, клек и плавно поема нагоре към Сфинкса. Каракашевото и Долното Мусаленско езеро ви остават в дясно. Като наберете малко височина ви се открива и още едно от Мусаленските езера – Горното.

По пътеката към Сфинкса
По пътеката към Сфинкса

От Каракашевото езеро няма директно да видите пътеката нагоре в склона и е малко плашещо как ще изкачите този баир. Важно е да следвате каменните пирамидки. Те са ваш планински водач. Очертаната от тях пътека нагоре по хълма и през камъните не е много трудна, особено ако имате опит.

Сфинкса отблизо
Сфинкса отблизо

На 1-2 места изневиделица изниква синьо-бяла лятна маркировка, явен остатък от преди време…

Етапът не е лесен, защото е право нагоре, но ако имате опит с изкачване на върхове, не е и много труден.

Съвет: поглеждайте назад, за да се насладите на гледките – виждате хижа Мусала, Долното Мусаленско езеро, Каракашевото езеро и Горното Мусалнеско езеро.

Етап 4: Сфинкса – връх Иречек: 1 час

Когато стигнете до Сфинкса, може да си направите малка почивка и да се огледате – наляво е връх Дено, а надясно – връх Иречек. Напред е циркусът със Саръгьолските езера, но той не се вижда от тази позиция.

Нашата цел в случая е връх Иречек, така че от Сфинкса поемаме надясно и нагоре към Премката – това е седловината между връх Иречек и връх Студения чал: Иречек се пада вдясно (западно), а Студения чал – вляво (източно).

Към Премката
Към Премката

До Премката се върви леко около 10 минути – наклонът е плавен, билото – широко, а теренът е тревист и мек.

На Премката - точно преди трудната част
На Премката – точно преди трудната част

След Премката започва адреналиновата част, защото следва каменист и тесен участък, по който трябва да се внимава. Все пак – нищо кой знае какво, ако сте внимателни – участъкът се изминава за около 20 минути и си има опорни точки както за краката, така и за ръцете – удобни места за стъпване, макар и в тясното, и удобни камъни за опора и подсигуряване с ръце.

Поглед към трудната част след Премката
Поглед към трудната част след Премката

В тази част има красива гледка към Тъмното езеро долу в ниското.

Тъмното езеро
Тъмното езеро

За сравнение, билната пътека след хижа Козя стена в посока хижа Ехо е съизмерима по трудност, според мен.

Поглед към хижа Мусала и езерата отвисоко
Поглед към хижа Мусала и езерата отвисоко

Минавате този труден участък и после препускате бавно нагоре по тревистия хълм към връх Иречек – гледайте възвишението в ляво, важно е, това е той!

След леко екстремната част
След леко екстремната част

Отнема около 20-на минути. Последните метри до връх Иречек са каменен сипей.

Горе на върха

От връх Иречек, а и преди него по маршрута се откриват невероятни панорамни гледки.

На връх Иречек - в далечината са Малка Мусала, Трионите и Мусала
На връх Иречек – в далечината са Малка Мусала, Трионите и Мусала

След Премката, точно при преминаването на трудния участък се вижда Тъмното езеро – това долу в ляво, наистина е тъмно.

Връх Иречек: поглед към връх Мусала и Леденото езеро
Връх Иречек: поглед към връх Мусала и Леденото езеро
С увеличение: магистралата към Мусала :-)
С увеличение: магистралата към Мусала 🙂

От самия връх се виждат първенецът Мусала и неговата посестрима Малка Мусала, Леденото езеро, връх Алеко и Алековото езеро, Безименното езеро – между Алековото и Леденото … голяма красота.

Връх Мусала се оглежда в красивото Ледено езеро
Връх Мусала се оглежда в красивото Ледено езеро

Ние уцелихме страхотно време с добра видимост без мъгла и успяхме да огледаме добре всичко.

Връх Алеко в далечината, под него - Алеково езеро, до него вляво - Безименно езеро
Връх Алеко в далечината, под него – Алеково езеро, до него вляво – Безименно езеро

От връх Иречек има екстремна камениста пътека до връх Малка Мусала, част от която ще видите от върха. Тя е за силно напреднали, да знаете!

Разновидност на маршрута – изкачване на връх Дено

Ако, след като сте изкачили връх Иречек и сте преценили, че имате достатъчно сили и време, може да изкачите и връх Дено. От Сфинкса до върха са има-няма 20-на минути.

От връх Дено може да се върнете назад към Сфинкса и да слезете по обратния маршрут към хижа Мусала. Друг вариант е да прекатурите Дено и да слезете по пътеката от другата му страна, която е малко по-лека от пътеката по баира от и към Сфинкса.

Няколко съвета

За да тръгнете към връх Иречек в Рила, се предполага, че сте достатъчно добре подготвени физически и психически, и имате някакъв опит с изкачване на върхове. Аз също имах и опит, и някаква физическа подготовка, но все пак планината отново ми напомни за някои основни неща:

 • подсигурете се с удобни планински обувки;
 • наред с времето за изминаване на маршрута, с което сте се запознали в интернет, оставете си поне половин-един час буфер – високо в планината всичко се случва и нещата рядко вървят стриктно по план;
 • ако разчитате на лифта, тръгнете достатъчно рано, за да сте сигурни, че ще се върнете за последния курс.

В заключение

Маршрутът за изкачване на връх Иречек не е нещо непостижимо за хора с известен планински опит, но не е за начинаещи планинари поради три причини:

 • в по-голямата си част не е маркиран;
 • дължината не е голяма около 7 км, но денивелацията си я бива – над 500 метра;
 • участъкът около седловината Премката между върховете Иречек и Студения чал е предизвикателство, защото пътеката е тясна, а височините надолу са големи.

При всички случаи, гледките по протежение на маршрута от хижа Мусала – Мусаленските езера в Рила, Сфинкса, връх Дено, Тъмното езеро, връх Иречек, гледка от Иречек към Леденото езеро, връх Малка Мусала, Трионите и първенецът Мусала, са много красиви и оправдават всички усилия.

Ако трябва да сравня изкачването на връх Иречек в Рила с изкачването на пиринските Муратов и Полежан, които изкачихме преди седмица, без колебание ще ви кажа, че макар да е най-висок от трите, връх Иречек е по-лесен за изкачване и от двата. Да, денивелацията и дължината на маршрутите са съизмерими, но до Иречек има дълги затревени участъци, по които се ходи леко, докато маршрутите до Полежан и Муратов връх в Пирин са само камъняк.

Общото между трите високопланински върха и първенци са невероятно красивите панорамни гледки, които се откриват от тях. Много е красиво отгоре, истинска магия!

Връх Иречек е кръстен на Константин Иречек – чешки историк и български политик, запален турист и автор на първия академичен труд по история на България.

И накрая: попаднах на този маршрут в сайта на моя познат Панайот TripsJournal.

Booking.com
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


1 Коментар към Изкачване на връх Иречек в Рила: с пот на челото и с красиви картини в окото

 1. ivan каза:

  Изчерпателно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *