Изкачване на връх Иречек в Рила: с пот на челото и с красиви картини в окото

Лято. Време за върхове. Връх Иречек, 2852 м, трети по височина в Рила и 6-ти в България. Ако се питате как да го изкачите или просто търсите интересен, но малко посещаван маршрут във високите части на Рила, сте попаднали на точното място. В следващите редове ще опиша подробно маршрута към връх Иречек и ще споделя впечатления от изкачването.

Връх Иречек
Връх Иречек

Ние изкачихме връх Иречек в началото на този септември, близо месец след като видяхме Жълтите езера в Рила и пак си припомнихме част от маршрута към балканския ас Мусала.

Днес, 4 години след нашето изкачване на връх Мусала натрупахме нови впечатления за маршрута натам, за които ще ви спомена в хода на описанието.

Връх Иречек: накратко за маршрута

Изкачването на връх Иречек в Рила може да се раздели условно на следните четири етапа с приблизително времетраене:

 • етап 1: КК Боровец – хижа Ястребец: изминава се мързеливо с лифт за около 25 минути;
 • етап 2: хижа Ястребец – хижа Мусала: пешеходен преход около 1 час;
 • етап 3: хижа Мусала – скално образувание Сфинкса: 1 час;
 • етап 4: Сфинкса – връх Иречек: 1 час

Подробно описание на маршрута към връх Иречек

Ако не ви се чете много, краткото описание по-горе дава достатъчно информация за нетърпеливите. Ако все пак, искате да имате повече информация за изкачването на третия по височина връх в Рила – връх Иречек, тук ще ви дам повече обяснения.

Подчертавам, че става въпрос за лятно изкачване. През зимата връх Иречек е силно лавиноопасен

Етап 1: КК Боровец – хижа Ястребец: 25 минути

Качвате се на лифта и се наслаждавате на красивите панорамни гледки, преодолявайки над 1000 метра денивелация. Изкачването с лифта продължава около 25 минути.

Работното време на лифта е от 8:30 до 18:00 часа, като последното качване е в 17:30 часа, имайте това предвид, когато подготвяте планинския си преход. Цената на лифта е 12 лв. двупосочно до и от Ястребец.

Етап 2: хижа Ястребец – хижа Мусала: 1 час

Между хижа Ястребец и хижа Мусала пътеката представлява широк и сравнително равен черен път, по който се върви лесно. Разстоянието е около 4 километра и се изминава за около 1 час.

Край хижа Мусала и Долното Мусаленско езеро, насреща - самият връх Иречек
Край хижа Мусала и Долното Мусаленско езеро, насреща – самият връх Иречек

На хижа Мусала може да си направите заслужена почивка – хем да похапнете, хем да се ориентирате накъде сте тръгнали. Ако сте поседнали за отдих на брега на Долното Мусаленско езеро, трябва да знаете, че връх Иречек е този, който се извисява пряко над него.

Етап 3: хижа Мусала – скално образувание Сфинкса: 1 час

Там от хижата погледнете леко вляво (югоизток) – горе в седловината ще видите скалното образувание Сфинкса. Това е вашата цел в този етап етап. От хижа Мусала трябва да тръгнете в югоизточна посока, т.е наляво и противоположно на посоката към връх Мусала. По импровизиран мост от дъска ще пресечете река Мусаленска Бистрица. Минавате покрай още едно езеро – Каракашево езеро и се насочвате към хълма със Сфинкса.

По пътеката - красиви гледки назад към хижа Мусала и езерата
По пътеката – красиви гледки назад към хижа Мусала и езерата

Маркировка няма, но пътеката ясно личи в тревата. В допълнение, добри хора са обозначили пътя към Сфикнска с каменни пирамидки – безценна ориентация.

По пътеката към Сфинкса - поглед назад
По пътеката към Сфинкса – поглед назад

Пътеката преминава през сипей, клек и плавно поема нагоре към Сфинкса. Каракашевото и Долното Мусаленско езеро ви остават в дясно. Като наберете малко височина ви се открива и още едно от Мусаленските езера – Горното.

По пътеката към Сфинкса
По пътеката към Сфинкса

От Каракашевото езеро няма директно да видите пътеката нагоре в склона и е малко плашещо как ще изкачите този баир. Важно е да следвате каменните пирамидки. Те са ваш планински водач. Очертаната от тях пътека нагоре по хълма и през камъните не е много трудна, особено ако имате опит.

Сфинкса отблизо
Сфинкса отблизо

На 1-2 места изневиделица изниква синьо-бяла лятна маркировка, явен остатък от преди време…

Етапът не е лесен, защото е право нагоре, но ако имате опит с изкачване на върхове, не е и много труден.

Съвет: поглеждайте назад, за да се насладите на гледките – виждате хижа Мусала, Долното Мусаленско езеро, Каракашевото езеро и Горното Мусалнеско езеро.

Етап 4: Сфинкса – връх Иречек: 1 час

Когато стигнете до Сфинкса, може да си направите малка почивка и да се огледате – наляво е връх Дено, а надясно – връх Иречек. Напред е циркусът със Саръгьолските езера, но той не се вижда от тази позиция.

Нашата цел в случая е връх Иречек, така че от Сфинкса поемаме надясно и нагоре към Премката – това е седловината между връх Иречек и връх Студения чал: Иречек се пада вдясно (западно), а Студения чал – вляво (източно).

Към Премката
Към Премката

До Премката се върви леко около 10 минути – наклонът е плавен, билото – широко, а теренът е тревист и мек.

На Премката - точно преди трудната част
На Премката – точно преди трудната част

След Премката започва адреналиновата част, защото следва каменист и тесен участък, по който трябва да се внимава. Все пак – нищо кой знае какво, ако сте внимателни – участъкът се изминава за около 20 минути и си има опорни точки както за краката, така и за ръцете – удобни места за стъпване, макар и в тясното, и удобни камъни за опора и подсигуряване с ръце.

Поглед към трудната част след Премката
Поглед към трудната част след Премката

В тази част има красива гледка към Тъмното езеро долу в ниското.

Тъмното езеро
Тъмното езеро

За сравнение, билната пътека след хижа Козя стена в посока хижа Ехо е съизмерима по трудност, според мен.

Поглед към хижа Мусала и езерата отвисоко
Поглед към хижа Мусала и езерата отвисоко

Минавате този труден участък и после препускате бавно нагоре по тревистия хълм към връх Иречек – гледайте възвишението в ляво, важно е, това е той!

След леко екстремната част
След леко екстремната част

Отнема около 20-на минути. Последните метри до връх Иречек са каменен сипей.

Горе на върха

От връх Иречек, а и преди него по маршрута се откриват невероятни панорамни гледки.

На връх Иречек - в далечината са Малка Мусала, Трионите и Мусала
На връх Иречек – в далечината са Малка Мусала, Трионите и Мусала

След Премката, точно при преминаването на трудния участък се вижда Тъмното езеро – това долу в ляво, наистина е тъмно.

Връх Иречек: поглед към връх Мусала и Леденото езеро
Връх Иречек: поглед към връх Мусала и Леденото езеро
С увеличение: магистралата към Мусала :-)
С увеличение: магистралата към Мусала 🙂

От самия връх се виждат първенецът Мусала и неговата посестрима Малка Мусала, Леденото езеро, връх Алеко и Алековото езеро, Безименното езеро – между Алековото и Леденото … голяма красота.

Връх Мусала се оглежда в красивото Ледено езеро
Връх Мусала се оглежда в красивото Ледено езеро

Ние уцелихме страхотно време с добра видимост без мъгла и успяхме да огледаме добре всичко.

Връх Алеко в далечината, под него - Алеково езеро, до него вляво - Безименно езеро
Връх Алеко в далечината, под него – Алеково езеро, до него вляво – Безименно езеро

От връх Иречек има екстремна камениста пътека до връх Малка Мусала, част от която ще видите от върха. Тя е за силно напреднали, да знаете!

Разновидност на маршрута – изкачване на връх Дено

Ако, след като сте изкачили връх Иречек и сте преценили, че имате достатъчно сили и време, може да изкачите и връх Дено. От Сфинкса до върха са има-няма 20-на минути.

От връх Дено може да се върнете назад към Сфинкса и да слезете по обратния маршрут към хижа Мусала. Друг вариант е да прекатурите Дено и да слезете по пътеката от другата му страна, която е малко по-лека от пътеката по баира от и към Сфинкса.

Няколко съвета

За да тръгнете към връх Иречек в Рила, се предполага, че сте достатъчно добре подготвени физически и психически, и имате някакъв опит с изкачване на върхове. Аз също имах и опит, и някаква физическа подготовка, но все пак планината отново ми напомни за някои основни неща:

 • подсигурете се с удобни планински обувки;
 • наред с времето за изминаване на маршрута, с което сте се запознали в интернет, оставете си поне половин-един час буфер – високо в планината всичко се случва и нещата рядко вървят стриктно по план;
 • ако разчитате на лифта, тръгнете достатъчно рано, за да сте сигурни, че ще се върнете за последния курс.

В заключение

Маршрутът за изкачване на връх Иречек не е нещо непостижимо за хора с известен планински опит, но не е за начинаещи планинари поради три причини:

 • в по-голямата си част не е маркиран;
 • дължината не е голяма около 7 км, но денивелацията си я бива – над 500 метра;
 • участъкът около седловината Премката между върховете Иречек и Студения чал е предизвикателство, защото пътеката е тясна, а височините надолу са големи.

При всички случаи, гледките по протежение на маршрута от хижа Мусала – Мусаленските езера в Рила, Сфинкса, връх Дено, Тъмното езеро, връх Иречек, гледка от Иречек към Леденото езеро, връх Малка Мусала, Трионите и първенецът Мусала, са много красиви и оправдават всички усилия.

Ако трябва да сравня изкачването на връх Иречек в Рила с изкачването на пиринските Муратов и Полежан, които изкачихме преди седмица, без колебание ще ви кажа, че макар да е най-висок от трите, връх Иречек е по-лесен за изкачване и от двата. Да, денивелацията и дължината на маршрутите са съизмерими, но до Иречек има дълги затревени участъци, по които се ходи леко, докато маршрутите до Полежан и Муратов връх в Пирин са само камъняк.

Общото между трите високопланински върха и първенци са невероятно красивите панорамни гледки, които се откриват от тях. Много е красиво отгоре, истинска магия!

Връх Иречек е кръстен на Константин Иречек – чешки историк и български политик, запален турист и автор на първия академичен труд по история на България.

И накрая: попаднах на този маршрут в сайта на моя познат Панайот TripsJournal.

Booking.com
Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Изкачване на връх Иречек в Рила: с пот на челото и с красиви картини в окото

 1. ivan каза:

  Изчерпателно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *