До връх Манастирище, първенец на Плана планина

Средата на март, в очакване на пролетта. Тя упорито отказваше да дойде. Ние пък още по-упорито отказахме да се лишим от седмичната разходка. Предвид времето отново избрахме лек и кратък маршрут край София. Толкова кратък, че ни отне повече време да стигнем до началната точка на маршрута, отколкото изкачването на самия връх. Беше много снежно след поредица от изключително студени дни.

Връх Манастирище параклис "Свети Дух"
Връх Манастирище параклис „Свети Дух“

По-долу ви разказвам как се стига до връх Манастирище, най-висок в Плана планина (1337 м.) и един от планинските първенци в България.

Маршрутът до връх Манастирище не е маркиран, но е кратък – около 2.6 км, не е труден за ориентация и е приятен за ходене. След обилни валежи и снеготопене може да се окаже много кално там. По време на разходката ще ви съпътстват гледки към Витоша и Рила, а в последните метри и към Лозенската планина. Самият връх не е много панорамен, тъй като има дървета, които пречат на видимостта.

Отправна точка за маршрута е малкият параклис "Св. Дух" в северните части на с. Плана.
Отправна точка за маршрута е малкият параклис „Св. Дух“ в северните части на с. Плана.

Отправна точка е малкият параклис „Свети Дух“ в северната част на село Плана. Селото е разпръснато в 14 махали. Не знам точно в коя махала попада параклиса. Край него има удобни за паркиране места и указателна табелка към върха. За връх Манастирище поемате по улицата над параклиса. Тя е асфалтирана. В края на улицата след последната къща завивате по пътя наляво. От там до върха вървите все по черен път. Следващото важно разклонение е на около 500 метра нагоре по черния път. Там трябва да завиете по пътя наляво. Малко след това стигате до интересна „забележителност“ – стара изоставена къща със стени от плет. Къщата все още е запазена до покрив.

Изоставената къща над село Плана
Изоставената къща над село Плана

Към върха продължавате нагоре. В тази част от маршрута целта вече се вижда в далечината – това е хълмът с антените, ваш важен ориентир.

Поглед напред към целта
Поглед напред към целта

Като цяло, изкачването до него е съвсем плавно, с изключение на последните стотина метра, където наклонът е малко по-голям, но не е много задъхващ и изпотяващ.

Приближаваме връх Манастирище
Приближаваме връх Манастирище

Близо до триангулачната точка на върха е изграден малък параклис с името „Свети дух“. Там са и двете антени, които бяха за ориентир. Те се захранват от генератор, минаването покрай който не е приятно, заради бензиновите му изпарения.

Връх Манастирище, първенец на Плана планина
Връх Манастирище, първенец на Плана планина

Целият маршрут от село Плана до връх Манастирище се изминава за по-малко от час.

Гледка назад близо до върха
Гледка назад близо до върха

Координати на:

  • началото на маршрута: 42.492718, 23.399088;
  • изоставената къща: 42.501796, 23.407604;
  • връх Манастирище: 42.512482, 23.408505.

Разходката до връх Манастирище може да комбинирате с посещение на още два интересни обекта в село Плана – параклисът „Свети Киприян“ и будистката Ступа на Просветлението, за които вече съм писала.

Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към До връх Манастирище, първенец на Плана планина

  1. Руми каза:

    Изключително приятна разходка за един ден близо до София.
    Посетихме го, благодаря Ви за препоръката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *